REVOLTĂTOR! O asistentă șpăgară gafează în stil mare și pune în pericol viețile bolnavilor, dar încă lucrează la Ambulanța Neamț. Nu e singura care nu are cunoștințe elementare de medicină. „Știți medicină de urgență cât păr pe broască!”
La Serviciul Județean de Ambulanță Neamț se petrec lucruri de-a dreptul halucinante, greu de înțeles mai ales în contextul în care vorbim despre sănătatea și viața oamenilor. Așa cum este bine știut, în caz de urgență medicală, cei care acordă primul ajutor medical sunt echipajele de pe ambulanță, iar de foarte multe ori șansele de supraviețuire ale unui pacient depind de modul în care acestea acționează. Este de la sine înțeles că asistentele medicale și ambulanțierii trebuie să fie bine pregătiți, chiar cei mai buni, pentru că ei sunt în prima linie, sunt cei care evaluează starea unui pacient și decid măsurile pe care le iau până când acesta este predat medicilor de la „Urgențe”.
Întrebarea este ce face un pacient atunci când la locul unei intervenții medicale se deplasează un echipaj care nu numai că nu știe cum să acționeze, dar pune în pericol viața bolnavului. Și nu accidental, ci din neștiință și prostie.
Cum ar fi ca unui pacient, suspectat că a suferit un atac vasculat cerebral (AVC), să i se administreze, ca și tratament de urgență, glucoză, când o astfel de procedură este interzisă? Sau cum se poate întâmpla acest lucru fără ca acel cadru medical să se întrebe dacă nu cumva pacientul are diabet, iar doza de glucoză îi poate fi fatală?
Cum poate fi transportat pacient, care a suferit un traumatism prin cădere, fără guler cervical? Cine permite așa ceva și unde se întâmplă asta?
Asistenți și ambulanțieri, fără minime cunoștințe de medicină
Situațiile prezentate nu sunt vreo născocire, ci sunt reale și s-au petrecut la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț, iar autorul năzbâtiilor medicale este o asistentă medicală de la Substația Roman, recent condamnată la închisoare cu suspendare, pentru că i-a dat șpagă lui Dan Dorin Morenciu, fostul șef al SAJ Neamț, ca să promoveze examenul pentru ocuparea postului de asistent medical.
Personajul, spun sursele noastre din cadrul Substației Roman, este „tufă de Veneția”, cunoștințele sale în domeniul medical fiind extrem de slabe. Gafele sale au făcut obiectul unor anchete interne, însă procedurile s-ar fi blocat, întrucât de mai bine de o lună asistenta se află în concediu medical. Această persoană nu ar fi singura cu lacune mari de pregătire, în aceeași categorie fiind mai multe asistente, dar și ambulanțieri care au promovat examenele din mai 2022, oferind șpăgi de mii de euro directorului Morenciu.
Vorbim despre personalul medical care acordă îngrijire de urgență pacienților, deși cei mai mulți dintre ei nu au cunoștințe elementare de medicină, punând în pericol viața bolnavilor.
Șpăgarii lucrează tot la Ambulanță
În acest moment, cu o singură excepție, toți cei care au dat șpagă, ambulanțieri și asistenți medicali, lucrează în continuare la Ambulanța Neamț, ceea ce este nefiresc, pentru că au demonstrat că sunt total nepregătiți să salveze viețile pacienților, tocmai de aceea au și acceptat să dea mită.
O mare parte dintre ei au recunoscut că au dat șpagă și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Au fost condamnați, însă nu li s-a interzis să mai profeseze, adică nu le-a fost ridicat dreptul de practică.
Mai există un lot al celor care nu au recunoscut, din care face parte și Morenciu. În cazul acestora, Tribunalul Bacău s-a pronunțat de curând, toți inculpații fiind condamnați pentru luare sau dare de mită. Chiar dacă sentința nu e definitivă, nu înseamnă că Ministerul Sănătății nu ar fi putut să se implice într-un fel sau altul, astfel încât să nu existe această situație aberantă, adică șpăgarii nepregătiți profesional să asigure în continuare servicii medicale de urgență.
Probele anchetei ar fi permis mai marilor de la minister să anuleze examenele și să revină cu noi examinări la care să participe oameni bine pregătiți, pentru că în joc sunt viețile oamenilor, care nu pot fi lăsate pe mâna oricui, însă au preferat să nu se implice.
Va răspunde cineva cu funcția, cu libertatea, dacă vreun bolnav va avea de suferit din cauza unei intervenții neprofesioniste a vreunui șpăgar care nu are cunoștințe elementare de medicină?
Sau câți pacienți au avut de pătimit din această cauză și nu au suflat o vorbă? Ori poate că nu mai pot să mai spună ceva.
Aprecierile membrilor comisiei, de-a dreptul șocante
Dintre ambulanțierii și asistentele care s-au înscris la examenele din mai 2022 pentru ocuparea funcțiilor de la Serviciul de Ambulanță Neamț, doar 6 concurenți au fost „trântiți” pentru că au refuzat să dea șpagă. Despre recenta angajare la SAJ Neamț a unora dintre cei picați atunci, atacul.ro a scris de curând.
Revenind la cei care au participat la examenul din mai 2022 și au dat șpagă ca să-l promoveze, aprecierile unor membri din comisiile de examinare sunt de-a dreptul șocante.
De exemplu, asistenta șefă Luminița Rozoschi a fost înregistrată în timp ce făcea referiri la nivelul de pregătire al candidaților. Dialogiul dintre membrii comisiei răspunde limpede la întrebarea: cât de pregătiți erau candidații? Unele asistente nu au reușit să răspundă nici măcar la 10 întrebări dintr-un total de 50, de unde se desprinde opinia că nivelul de pregătire a acestora era la pământ.
„O făcut 7 întrebări din 50, 7 întrebări ? 7 întrebări? Da` dă-i în morții mamii lor!”
Într-o discuție cu șefa Substației Târgu-Neamț, interceptată de procurori în după amiaza zilei de 10 mai 2022, asistenta șefă Rozoschi se plângea de nivelul foarte slab de pregătire a candidaților, motivând acest fapt cu aceea că vor promova pentru că a dat șpagă.
Rozoschi a spus, la un moment dat, șefei Substației Târgu-Neamț: „Nimica n-o învățat, nimica, nimica n-o învățat, s-o bazat pe faptul că… I-am trecut cu 6, i-am trecut…O făcut 7 întrebări din 50, 7 întrebări? 7 întrebări? Da’ dă-i în morții mamii lor”.
Apoi, s-a plâns că a fost nevotiă să le completeze lucrările pentru a putea acorda notă de trecere.
Mai mult, asistența șefă Rozoschi regreta faptul că nu le-a luat mai mulți bani concurenților: „Nu am mai zis nimica, nu am mai zis nimica, știi cum, deci îmi tremură stomacul în mine, îmi tremură pentru că am fost proaste, de-o viață am fost proaste, în Dumnezeul mamii lor că trebuiau luate 10.000. Trebuia luat 10.000. Trebuia luat mâncați-aș gura ta, pentru ceea ce am făcut noi… 10.000, 10.000 trebuia luat, mâncați-aș gura ta! Nu vii tu și-mi rânjești, te ridici… Te ridici, te ridici după o oră, nici măcar o, nici n-o stat o oră, n-o stat, fată, o oră n-o stat”.
„O fost așa de greu, vă întreb, m-auziți?”
Șefa Substației Târgu-Neamț a contactat-o telefonic pe una dintre candidate și a certat-o pentru nivelul slab de pregătire, dându-i de înțeles că, și în situația în care și-au „rezolvat” examenul, nu ar fi trebuit să se prezinte atât de nepregătiți.
„Foarte supărată sunt pe voi, foarte supărată, ați făcut cele mai mici note, dar nu numai voi, toți. Din 50 de întrebări să îmi faceți mie nici 10. Cum vă, cum vă explicați? Spuneți-mi. Îh? Zi, o fost așa de greu? O fost așa de greu, vă întreb, m-auziți?”
Asistenta Rozoschi a fost interceptată când și-a expus strategia pentru proba interviu, adică, să trimită poze cu subiectele ce urmau să ajungă la șpăgari pentru a se pregăti.
„Lătrau prin curtea Ambulanței că ei s-au dus, c-au făcut, c-au reușit”
Nici candidații pentru posturile de ambulanțieri nu au fost mai bine pregătiți, iar interceptările telefonice confirmă acest lucru. Unor candidați le-au fost completate lucrările, altora recorectate și mărite notele etc.
Rozoschi a fost surprinsă, în cadrul unei convorbiri din data de 17 mai 2022, când vorbea cu un interlocutor despre candidații la posturile de ambulanțieri: „Erau foarte veseli, lătrau prin curtea Ambulanței că ei s-au dus, c-au făcut, c-au reușit, c-au nu știu ce… La scris au luat note foarte mari, erau foarte deștepți, și am spus: <<Nu vă supărați, știți medicină de urgență cât păr pe broască>>, i-am zis, <<cât păr pe broască>>”.
Sursa foto deschidere: Youtube
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Dar nu o întreabă nimeni pe actuala manager interimar de 10 ani de zile de ce nu scoate o vorba despre acele angajări și calitatea profesionala a șpăgari lor? Am înțeles toți MORENCIU a fost implicat, asistentele șefe da, dar Orice Albu chiar nu știa nimic?!!! Sau a facut un dil cu procurorii și l au băgat pe fraierul de serviciu MORENCIU!! Cum sa fii manager interimar 10….11 ani iar când dai examen sa pici cu nota 6 și tot tu sa conduci destinele Ambulantei!! Acest fapt ne demonstrează ca de fapt corupția și hoția are mana libera de la instituțiile statului de drepți!!
Morenciu a fost fraierul lui (***), care a făcut acord cu procurorii sa astupe 10 ani de mită,cca 2 mil euro. Mulți sunt tufă și omoara oameni,dar nu se află,dar se pot verifica aceste gafe, daca cineva i-ar verifica. Daca justiția i-a lăsat să profeseze,inclusiv pe spagari, asistenta șefă ,aia care vorbea că la coada vacii, este iar la serviciu,mai poți spune ceva?????
Ati avut vreodata ocazia sa faceti comparatie intre personalul de la Ambulanta si cel de la SMURD ? Diferenta neta in favoarea SMURD. Si cand te gandesti ca nu cu mult timp in urma neprofesionistii de la Ambulanta protestau in sensul de a inghiti ei si SMUR-ul.
Fereasca Domnul de asa ceva !
Asa e când arunci cu rahat în tot și în toate,nu poți avea pretenții de la asemenea oameni!Cei de genul A.U.R. si S.O.S. din presa noastră draga sa trăiască!