Acuzații grave la adresa avocatei care a donat controversata poză a lui Mihai Eminescu Casei Memoriale „Veronica Micle”. Vera Poroșnicu este judecată pentru divulgarea secretului profesional

0
1695

Avocata ieșeană Gianina Vera Poroșnicu, care a donat Complexului Muzeal Național Neamț o fotografie cu marele poet Mihai Eminescu, susținând că este originală, dar despre care expertul muzeului a stabilit că poza este o fotocopie, are probleme cu legea. Ieri, 29 noiembrie, procurorii ieșeni au dispus trimiterea în judecată a Verei Poroșnicu pentru comiterea infracțiunii de divulgare a secretului profesional, faptă ce se pedepsește cu închisoare între 3 și 3 ani sau amendă.

Art. 227 din Codul penal – Divulgarea secretului profesional:

„Divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane, de către acela care a luat cunoştinţă despre acestea în virtutea profesiei ori funcţiei şi care are obligaţia păstrării confidenţialităţii cu privire la aceste date, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Conform ziariștilor de la publicația ieșeană dezvaluirea.ro, procurorii o acuză pe Poroșnicu că și-ar fi trădat o clientă ce ar fi fost victima unui interlop. Avocata ar fi fotocopiat dosarul penal și l-ar fi trimis părții adverse, respectiv interlopului, afirmă aceeași sursă.

La cererea jurnaliștilor de la dezvaluirea.ro, procurorii ieșeni au menționat că persoana cercetată, Poroșnicu Gianina Vera, în calitate de apărător ales într-un dosar penal instrumenat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, a luat la cunoștință de mai multe înscrisuri de țin de viața privată a unei persoane vătămate C.LN., documente pe care le-a trimis în formă scanată părții adverse cu scopul de a denigra persoana vătămată’’.

Avocata Gianina Poroșnicu a devenit cunoscută nemțenilor după ce, în această vară, a donat o fotografie a poetului Mihai Eminescu Complexului Muzeal Național Neamț, poza fiind, în prezent, expusă la Casa Memorială „Veronica Micle”. Ca urmare a gestului său, administrația publică târgnemțeană i-a acordat titlul de „Pro Urbe”.

Donatoarea a susținut că poza donată este originală, fiind realizată în anul 1884, de cunoscutul fotograf Nestor Heck, în studioul său din Iași. Numai că expertul Mihaela Cristina Verzea a constatat că respectiva poză nu este „originală”, ci o fotocopie.

La cererea avocatei, poza urma să fie analizată și de un expert ales de Poroșnicu.

Despre acest subiect atacul.ro a scris mai articole, discutând cu mai mulți specialiști în domeniu – experți și istorici.

D.MURARU

Citește și:

Original sau fake? Suspiciunile care planează asupra autenticității pozei lui Eminescu ajunsă la Târgu-Neamț. Fotografia, donată de o avocată Casei „Veronica Micle”. Ce spun  specialiștii

Jenant! Expert, despre poza lui Eminescu donată de avocata Poroșnicu Casei Memoriale „Veronica Micle”: „Nu este fotografia originală, ci o fotocopie!”

DOCUMENT. Au prezentat-o ca fiind originală, dar nu este! Expertiza care confirmă că poza lui Eminescu, donată de avocata Poroșnicu Casei Memoriale „Veronica Micle”: „Nu prezintă niciun element de identificare!”

Cazul controversatei poze a lui Mihai Eminescu: cea de-a doua expertiză solicitată de Muzeu este, în fapt, o contraexpertiză cerută de donatoarea Poroșnicu. Atacul.ro a sesizat autoritățile

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.