Cazul controversatei poze a lui Mihai Eminescu: cea de-a doua expertiză solicitată de Muzeu este, în fapt, o contraexpertiză cerută de donatoarea Poroșnicu. Atacul.ro a sesizat autoritățile

0
1347

 

Noi informații ies la iveală în legătură cu poza marelui poet Mihai Eminescu, ce a fost donată Casei Memoriale „Veronica Micle”, din Târgu-Nemț, de avocata Gianina Vera Poroșnicu, la jumătatea lunii august. Fotografia a fost prezentată de către donator, dar și de către cei de la Complexul Muzeal Național Neamț ca fiind varianta originală, realizată în anul 1884, de fotograful Nestor Heck, în studioul acestuia din Iași.

Firesc, această informație a dat greutatea cuvenită evenimentului, mai ales că de astfel de acte nu auzim în fiecare zi. Așa se face că gestul a fost marcat de autoritățile județeane și locale din Târgu-Neamț prin comunicate de presă, însoțite de fotografii în care apar personalități politice și persoana care a făcut donația. Cu alte cuvinte, informația a făcut înconjurul țării, presa centrală și locală vorbind la superlativ despre cei care au făcut posibil acest act de donație.

Îndoieli în privința autenticității fotografiei au început să apară în momentul în care redactorii atacul.ro au vrut să afle mai multe informații despre această donație.

Expert adus de avocata Poroșnicu

În urma dezvăluirilor publicate de atacul.ro, expertul de la Complexul Muzeal Național Neamț, care a analizat fotografia, a stabilit că acesta nu este originală, ci o fotocopie. Nu a fost îndeajuns pentru directorul Complexului Muzeal, Dorin Nicola, care a declarat, pentru atacul.ro, că are nevoie de opinia a unui alt expert în fotografie, independent, din afara muzeului, pentru ca situația să fie pe deplin lămurită.

Iată ce zicea directorul Nicola, nu cu mult timp în urmă, după efectuarea expertizei realizată de către Mihaela Cristina Verzea, expert: „Vrem să arătăm că am lucrat așa cum scrie la lege, să fie doi ochi, ca să nu se spună că am făcut doar noi din interior și este doar părerea noastră”. Tot atunci, cel din urmă afirma că Muzeul face demersuri pentru a identifica cel de-al doilea expert care să analizeze fotografia.

La finele săptămânii trecute, directorul Complexului Muzeal declara că, în această săptămână, va fi realizată și a doua expertiză. Când a fost întrebat cum a fost ales expertul, Nicola a ocolit răspunsul, rezumându-se în a spune că cel care va expertiza fotografia este un specialist ieșean „expert în restaurare-conservare”

„Fiind vorba despre o fotografie ne-am gândit să fie cineva care se pricepe și la granulație, și la concentrații, la alte probleme pe care un simplu expert acredidat de Ministerul Culturii  bunuri culturale și istorico-documentare din perioada modernă și contemporană n-ar putea să le sesizeze sau să le precizeze întocmai”.

La comanda donatoarei

Ideea a fost salutară, numai că directorul Nicola nu  a jucat corect, anulând tot ceea ce a declarat cu privire la aducerea unui expert independent pentru o nouă expertiză a fotografiei, ceea ce ridică semne de întrebare.

În fapt, redactorii atacul.ro au aflat că cea de-a doua expertiză va fi realizată la comanda donatoarei, adică a avocatei Gianina Vera Poroșnicu, cea care susține că fotografia este originală. 

Acest aspect a fost confirmat de directorul Nicola, întrebat fiind despre această nouă poziție față de efectuarea unei noi expertize, fapt care îi anulează toate declarațiile anterioare și lasă loc nu doar de interpretări, ci și de noi suspiciuni. 

Tocmai aceste dubii ne-au obligat să cerem sprijinul autorităților, cărora le-am solicitat să verifice nu doar  autenticitate acestei fotografii, ci și alte aspecte care țin de legislația din domeniu, adică dacă a fost respectată Legea privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Toți au luat de bună o informație neverificată

Nimeni, dar absolut nimeni, cu excepția redactorilor atacul.ro, nu și-a pus întrebarea dacă, într-adevăr, poza donată de avocata Poroșnicu Casei Memoriale „Veronica Micle”, din Târgu-Neamț, este originală, adică este fotografia pe care a realizat-o Nestor Heck în anul 1884. Donatoarea a susținut și susține în continuare că fotografia (foto) este originală.

În acest sens a fost indicat și certificatul de autenticitate emis de Artmark – casa de licitație care a vândut-o. Recent, însă, atacul.ro a intrat în posesia acestui document și, așa cum lesne se poate observa, nicăieri nu se menționează că fotografia este originală, adică fix cea realizată în 1884 în studioul lui Nestor Heck. În certificatul de autenticitate este menționat: „Mihai Eminescu , portret la 34 de ani, penultima sa imagine cunoscută, de Nestor Heck, 1884; Dimensiune: 15X10,5 cm”. În document, casa de licitații nu scrie că fotografia este autentică, că reprezintă originalul, adică fotografia realizată de Nestor Heck în 1884, la Iași, lui Mihai Eminescu.  Practic, actul de autentificare confirmă doar că este a treia poză a poetului, ceea ce este adevărat.

În mod firesc, aceste informații ar fi trebuit să reprezinte un semnal de alarmă pentru cei de la Complexul Muzeal Național Neamț, care aveau obligația să verifice cu atenție fotografia înainte de a se lansa în spațiul public cu afirmații de genul „(…) mărturia vizuală, datată în anul 1884, și realizată în atelierul celebrului fotograf Nestor Heck (…)”.

Au recurs la expert numai după ce atacul.ro a publicat o investigație pe această temă. Expertul Complexului Muzeal Național Neamț a stabilit că poza nu este originală, ci o fotocopie a originalului realizat în 1884, în studioul lui Nestor Heck.

Această donație a adus câștiguri de imagine donatoarei, actul de donație al avocatei Poroșnicu fiind răsplătit cu titlul „Pro Urbe”, acordat de Consiliul Local Târgu-Neamț, cu apariții în presa locală și națională.

De altfel, singura fotografie originală (a treia dintre cele patru existente cu Mihai Eminescu), care a fost tezaurificată și clasată în Patrimoniul Cultural Național (foto) se află în Patrimoniul Ipotești – Centrul de Studii „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Nu există niciun dubiu că poza marelui poet Mihai Eminescu, aflată la Ipotești, este originală, aspect confirmat de specialiști, dar și verificările minuțioase efectuate de aceștia.

D.MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.