DOCUMENT. Au prezentat-o ca fiind originală, dar nu este! Expertiza care confirmă că poza lui Eminescu, donată de avocata Poroșnicu Casei Memoriale „Veronica Micle”: „Nu prezintă niciun element de identificare!”
Fotografia marelui poet Mihai Eminescu, donată de avocata ieșeană Gianina Vera Poroșnicu (foto), expusă la Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț, nu este cea originală, așa cum a afirmat donatoarea. În ieșirile publice, avocata a susținut că poza este originală, adică cea care a fost realizată de renumitul fotograf ieșean Nestor Heck în anul 1884, respectiv cea de-a treia fotografie cunoscută a marelui poet, făcută când acesta avea 34 de ani.
„Cu permisiunea și răbdarea dumneavoastră, voi face o referire la actul de donație din 16 august, în urma căruia o fotografie originală a lui Mihai Eminescu, realizată în vara anului 1884, va putea fi văzută și admirată la Casa Memorială „Veronica Micle”, declara, în septembrie, avocata Poroșnicu în Consiliul Local Târgu-Neamț cu ocazia primirii titlului de „Pro Urbe”.
În luna august, când a fost semnat actul de donație, pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Național Neamț a fost publicat un mesaj care marca gestul avocatei.
Fără cea mai mică verificare a autenticității fotografiei, specialiștii de la Complexului Muzeal Național Neamț precizau că „(…) Mărturia vizuală, datată în anul 1884 și realizată în atelierul celebrului fotograf Nestor Heck, situat pe strada Lăpușneanu, din Iași, este o piesă rară și prin prisma faptului că se cunoaște reticența pe care <<Luceafărul poeziei românești>> a avut-o pentru imortalizarea sa în fața aparatului de fotografiat (…)”.
Captură din raportul de expertiză:
Informația potrivit căreia poza lui Eminescu donată la Târgu-Neamț este originală a fost preluată ca atare, fără un minimum de verificare, de către specialiștii Complexului Muzeal Național Neamț, dar și de mai multe publicații locale și naționale. Singurul ziar care s-a întrebat dacă poza donată este originală, așa cum susține avocata Poroșnicu, este atacul.ro, care a și publicat un amplu articol pe această temă.
De altfel, fotografia a fost expertizată, așa cum a recunoscut și Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Național Neamț, în urma dezvăluirilor publicate de atacul.ro, dar și pentru a elimina orice fel de suspiciune privind autenticitatea ei.
Captură din raportul de expertiză:
Astfel, concluzia expertei Mihaela Cristina Verzea, după ce a analizat poza lui Eminescu donată de avocata Poroșnicu a fost clară, și anume că nu este originală, ci o fotocopie ce a fost realizată, cel mai probabil, în prima parte a secolului al XX-lea.
În loc de expert în fotografie, au apelat la un expert în opere de artă
Pentru ca lucrurile să fie clare, directorul Nicola a cerut ca poza să mai fie expertizată de un specialist, iar în acest sens a fost ales profesorul Ion Sandu de la Iași, expert în autentificarea operelor de artă. Problema este că prof. Ion Sandu nu e expert în fotografie, așa cum este Mihaela Cristina Verzea și astfel ar putea apărea o altă problemă. Curios este că reprezentanții Complexului Muzeal Național Neamț nu au apelat la un alt expert în fotografie, în condițiile în care în România sunt zeci de astfel de specialiști, aspect atestat și de Registrul Experților pentru Patrimoniul Cultural Național Mobil, fapt pe care directorul Nicola nu l-a putut explica.
În așteptarea rezultatului celei de-a doua expertize, atacul.ro publică documentul realizat de expertul Mihaela Cristina Verzea, specialist care se regăsește în Registrul Experților pentru Patrimoniul Cultural Național Mobil. În expertiza efectuată scrie negru pe alb că poza nu este originală, ci o fotocopie. Iar în acest sens sunt prezentate o serie de argumente.
Raportul de expertiză (integral) realizat de Mihaela Cristina Verzea, expert acreditat de Ministerul Culturii – bunuri arheologice şi istorico – documentare / fotografii, cărţi postale şi documente privind istoria României în sec.XX:
Sursa foto deschidere: porosnicugianina.ro
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Daca este fake, s-o puna interimarul la carciuma lui.
Eu pot imita semnatura, sub un autograf al poetului nepereche dedicat d-lui vice.