Cel mai spectaculos dosar de evaziune din Neamț, cu un prejudiciu de 16 milioane de euro: 63 de termene de judecată și nicio decizie a instanței într-un proces de peste 7 ani

2
3505

 

În timp ce mai marii țării se pregătesc să pună din nou la grea încercare mediul privat, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva miliarde bune de euro, băieților „deștepți” ai României, specialiști în ilegalități, nici că le pasă. Indiferent de regimul politic care guvernează, „descurcăreții” își văd nestingheriți de treabă, pentru că nimeni nu îndrăznește să se atingă de ei. Pe numele unora, deloc puțini, există decizii judecătorești definitive prin care au fost obligați să plătească sume importante către stat cu titlu de prejudiciu. Este de notorietate că statul a rămas repetent la acest capitol, gradul de recuperare a prejudiciilor fiind de-a dreptul rușinos. Deși sunt cazuri bine cunoscute, guvernanții, indiferent de culoarea lor politică, nu au șuat nicio măsură pentru a îmbunătăți procentul recuperării sumelor cu care infractorii români au prejudiciat statul. E mai simplu să introduci noi taxe și impozite, să îngenunchezi mediul privat, decât să cauți soluții pentru a-i pune la plată pe cei dovediți prin decizii judecătorești că au jefuit banii publici. Situația nu se va schimba prea curând, mai ales că mulți dintre băieții „deștepți” ai acestei țări sunt în relații excelente cu cunoscuți oameni politici români, mulți cu influență puternică în partidele din care fac parte.

Pe lângă cei dovediți că au furat statul, mai există o categorie, deloc de neglijat, reprezentată de indivizi care au calitatea de inculpați, fiind judecați pentru infracțiuni care au produs prejudicii enorme statului prin faptele de evaziune fiscală săvârșite. Pe rolul instanțelor din România există numeroase dosare, cu procese care se întind pe parcursul unor ani buni, iar în momentul unei decizii definitive statul nu mai are ce recupera, constatând că infractorii au sărăcit atât de tare că nu mai au după ce bea apă. Asta în documente, pentru că, în realitate, cei în cauză își pun averile la adăpost, de multe ori fiind consiliați chiar de către cei care au atribuții în recuperarea prejudiciilor. 

Grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani: prejudiciu de 16 milioane de euro

Unul dintre cele mai spectaculoase dosare de evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat se judecă la Tribunalul Neamț din iunie 2016, adică de mai bine de 7 ani. Procesul a ajuns la cel de-al 63-lea termen de judecată, fără ca instanța să se pronunțe. Decizia Tribunalului Neamț nu va fi definitivă, așa că, mai mult ca sigur, o hotărâre definitivă în acest dosar va fi pronunțată peste alți câțiva ani. Asta în cazul în care nu se va constata că parte din fapte s-au prescris. Prejudiciul cauzat printr-o schemă foarte bine pusă la punct, în care au fost folosite mai multe firme fantomă, este de 16 milioane de euro, bani care acum, la vreme de secetă, ar fi tare buni pentru acoperirea unor găuri în bugetul statului. Dar, cu siguranță, va trece foarte mult timp până când statul va recupera această sumă, dacă o va mai recupera vreodată. 

Verificările atacul.ro au indicat faptul că procesul s-a întins pe o perioadă atât de mare în principal din cauza solicitărilor pe care inculpații și apărătorii acestora le-au cerut instanței. De asemenea, nu o dată, magistrații au fost nevoiți să amâne cauza ca urmare a lipsei unor apărători sau inculpați. Și cum sunt 11 inculpați este clar că probabilitatea ca măcar un avocat să lipsească este foarte mare. Nu au lipsit cererile de recuzare, sesizarea Curții Constituționale și efectuarea unor expertize.

Protagoniștii

Dosarul a fost instrumentat de către procurorii din cadrul D.I.I.C.O.TBiroul Teritorial Neamţ și a vizat personaje cunoscute din județul Neamț și nu numai. Procurorii i-au acuzat pe inculpați (George Trifan, Vasile Trifan, Ioan Liviu Ciobanu, Mircea Dăscălescu, Gheorghe Gh. Vlasie, Ciprian Ionuț Vlasă, Mihai Stan, Dan Gheorghe Misăilă, Eugen Cristian Gheorghe, Toma Mihai și Neculai Copoț) că s-au asociat într-un grup infracțional organizat specializat în comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Documentele studiate de atacul.ro arată că cei 11 au pus la punct un plan prin care au eludat plata taxelor. În schema au fost implicate mai multe firme fantomă, multe dintre ele deținute de persoane din Camerun, Maroc, Ucraina sau Republica Moldova. Aceste societăți erau folosite pentru a emite către „beneficiari” facturi cu caracter fictiv, „prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare”. Aceste firme au funcționat puțin timp, însă unele dintre ele figurează cu cifre de afaceri de ordinul milioanelor sau a zecilor de milioane de lei.

Cum funcționa schema?

Emiterea facturilor fictive au avut drept scop diminuarea bazei impozabile și, implicit, a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe și impozite „cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăților comerciale folosite a unor sume importante de bani”.

Procurorii afirmă că, ulterior, „sumele de bani au fost ridicate numerar de către membrii grupului infracțional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul ”achiziții materiale”, fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la așa zisele achiziții”.

O altă modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiași societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracțional au creat un lanț de societăți comerciale care aveau o aparență de bonitate (o perioadă de tranzacții licite de mică anvergură) în timp ce alte societăți au fost create direct în scopul în scopul infracțional arătat. Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracțional este de aproximativ 16.000.000 euro”, se arată într-un comunicat al DIICOT emis în 2016.

În dosar au calitatea de părți responsabile civilmente și societăți comerciale (Grup Est Security, Aqua Parc, Stef Edil CDP), care au funcționat sau încă funcționează, acesta fiind folosite de către inculpați în comiterea infracțiunilor care i-au adus în fața judecătorilor.

Membrii „echipei” au fost cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Percheziții în toată țara

În dimineața zilei de 5 aprilie 2016, anchetatorii au efectuat 51 de percheziţii pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș și a municipiului București, ocazie cu care au ridicat mai multe probe și au condus mai mulți suspecți la audieri. Nouă persoane au fost reținute atunci, iar unele dintre ele au și fost arestate preventiv.

Procurorii DIICOT au stabilit că grupul infracțional organizat a fost inițiat în intervalul 2012-2015 de inculpații George Trifan și Vasile Trifan.

George Trifan este un apropiat al lui Gheorghe Gh. Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, infractorul fugar, fost președinte al Consiliul Județean Neamț.

George Trifan și Ginel sunt judecați nu numai în acest dosar penal, ci și în altul, despre care atacul.ro a scris nenumărate articole. Este vorba despre furtul a mii de tone de nisip dintr-o carieră ilegală situată pe raza comunei Bârgăuani (Neamț). După 3 ani de la comiterea faptei, perioadă în care cel puțin o faptă s-a prescris, Trifan și Ginel au fost trimiși în judecată pentru executarea de activități miniere fără permis sau licență. În cauză este vorba despre sustragerea a mii de tone de nisip, material care a fost depozitat lângă stația de sortare din Săvinești, ce a aparținut societății Aqua Parc SRL, despre care procurorii DNA și nu numai afirmă că este controlată de Ginel, deși, în acte, asociat unic este tatăl acestuia, iar administrator Roxana Alexe.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Moromete 9 august, 2023 at 15:02 Răspunde

    Dosarul îl poate instrumenta și un începător de drept comun, e foarte simplu de rezolvat, dar nu s-a vrut, și fosta președintă de Tribunal, actualmente pensionar, știe. Afaceriști aveau contracte cu Ministerul Dezvoltării, in care trebuiau să de patandaratul, un singur om de afaceri cu două trei firme lua contractele de la Minister, făceau lucrări prin diverse primarii ca: Dămuc, Piatra Șoimului, Rediu , Bicazul Ardelean, Mărgineni etc. De multe milioane de euro și trebuia să de-a șpagă înapoi la Minister, Dra…..ne. Firma care execută lucrările incasa bănuți,făcea contracte cu alte firme fantomă, aceștia din urmă scoteau bani cu diverși complici bancari, și își opreau ei o mica parte din bani și restul mergeau la un domn care făcea un mare Restaurant in Piatra Neamț . Nimic si simplu. Dosarul era de competenta unui stagiar de drept, însă sau uns multe rotite din Tribunalul Neamț și Diicot

  2. Dingo 10 august, 2023 at 21:58 Răspunde

    Puneți cruce dosarului. Cine mai pronunță o condamnare după atătia ani de judecată? Vor lua achitare, pentru că in 7 ani de judecată tot ce era clar s-a făcut varză, e rețeta clasică de omorât dosare. După care băieții deștepți care au fost inculpați dau statul în judecată și primesc despăgubiri pentru că au fost târâți ,,pe nedrept” in judecată atâta amar de ani.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.