Ginel și-a mutat afacerile în București. Sediul firmelor, în vila unui consilier de la ANRM. Încrengăturile cu șeful ASF și cu un consilier AEP

0
8322

Afaceristul Gheorghe Ghe. Vlasie, zis și „Ginel”, cumătru cu infractorul fugar Ionel Arsene, și-a mutat afacerile în Capitală, acolo unde și-a transferat cele mai importante firme pe care le controlează prin interpuși. Asta spun anchetatorii DNA care de-a lungul timpului l-au anchetat pe Ginel în diverse dosare penale.  Vorbim despre societățile Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (fostă Aqua Parc SRL), unde asociat unic este Gheorghe V. Vlasie, tatăl lui Ginel, Mavgo Holding SRL (care a cumpărat Carom Onești), unde asociat este Gabi Cojocaru, și Străzi Concept SRL, unde asociat unic este fiul lui Ginel, Vlasie Ginel Eugen. Toate trei firmele, care de-a lungul timpului au prins contracte în valoare de sute de milioane de lei cu finanțare de la stat, își au, în prezent, sediul într-un imobil ce aparține lui Edmond Tălmăcean, politician care a trecut prin mai multe partide politice (PDL, PNL, Forța Civică, în prezent membru PSD), cunoscut mai ales pentru un episod din 2011, când a dansat pe muzica lui Michael Jackson într-o emisiune de televiziune. Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL și Străzi Concept SRL, care își aveau sediul în Săvinești, au fost transferate în iunie 2024. Mavgo Holding SRL, care își avea sediul în comuna Buhoci, județul Bacău, a fost transferată în Capitală, în septembrie 2024.

Conform datelor Ministerului de Finanțe, cele trei societăți își au sediul la o adresă de pe strada Serghei Vasilievici Rahmaninov, unde se află un imobil ce aparține lui Tălmăcean Edmond Cătălin și Alinei Constanța Tălmăcean, fosta soție de care a divorțat în urmă cu mai mulți ani.

 

 

Tălmăcean la ANRM, dolomita la Winfor Trade

În toamna anului trecut, Tălmăcean s-a angajat în funcția de consilier la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), agenție despre care s-a spus că s-a aflat sub influența infractorului Ionel Arsene, când acesta se afla pe cai mari în PSD.

ANRM este una dintre cele mai importante agenții din România, fiind entitatea care gestionează resursele țării.

În vara anului 2018, Gigi Dragomir, președinte ANRM la acea dată, a semnat pentru transferul a două licențe de exploatare a zăcământului de dolomită din Voșlobeni și Delnița din județul Harghita, către societatea Winfor Trade SRL. În acel moment, Ginel deținea 65% din părțile sociale ale firmei, iar Iosif Moldovan, fost deputat UDMR și fost coleg cu Arsene în Comisia de Transporturi, deținea 35%.

Eduard Cătălin Tălmăcean (sursa foto: Facebook)

DNA anchetează transferul licențelor

Între timp, Ginel a ieșit din firmă. Pe lângă un proces în civil, transferul celor două licențe face obiectul unei anchete a DNA Târgu-Mureș. Datele atacul.ro arată că procurorii sunt interesați de modul în care societatea Winfor Trade SRL, cu sediul în comuna Leliceni, județul Harghita, a reușit să obțină licențele de exploatare pentru bogatul zăcământ de dolomită (estimat la o valoare de 100 de milioane de euro) de la o societatea aflată în faliment.

Cert este că transferul licențelor de exploatare a zăcământului de dolomită de la Voșlobeni și Delnița s-a făcut în perioada în care director al ANRM era Gigi Dragomir, un personaj care a avut susținerea lui Ionel Arsene, infractorul care a condus aproape 7 ani Consiliul Județean Neamț, fugit în Italia pentru a nu ispăși o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

ANRM, unde Tălmăcean figurează ca și consilier, este parte (pârât) în procesul civil în care se judecă transferul celor două licențe.

Coincindențe

Interesant este că Edmond Tălmăcean a fost angajat la ANRM în perioada mandatului lui Alexandru Petrescu (foto), în prezent președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), funcție pe care a obținut-o cu susținerea PSD.

În 2017, Petrescu a fost ministrul Economiei în Guvernul Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, pesedist cu greutate, care a fost în relații bune și cu infractorul Arsene. Petrescu a mai fost, tot în Guvernul Grindeanu, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (februarie – iunie 2017); director general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM SA-IFN) – iunie 2017 – noiembrie 2018; ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, în perioada noiembrie 2018-noiembrie 2019; consilier al Ministrului Finanțelor (decembrie 2021 – octombrie 2022); membru în Consiliul de Supraveghere a Fondului Român de Contragarantare SA, între decembrie 2021 – februarie 2023. În iunie 2023 a fost numit președinte la ANRM, iar din noiembrie 2023 este președinte la ASF.

Președintele ASF, asociat cu Tălmăcean într-o firmă cu sediul în vila acestuia

Alexandru Petrescu a excelat și în afaceri, nu numai în politică, obținând profituri frumoase. Firma Ozark Advisory SRL București, unde este asociat unic, și care prestează „Activități de consultanță pentru afaceri și management”, i-au adus dividende de peste 1,4 milioane de lei în 2 ani.

Șeful ASF a fost asociat în Paymall Systems SRL, firmă cu sediul în vila lui Tălmăcean, unde a deținut 25% din părțile sociale. Societatea fost înființată în februarie 2021, a fost radiată în martie 2024 și a avut ca principal obiect de activitate „Repararea calculatoarelor si a echipamentelor periferice”. Alături de Petrescu, au mai avut calitatea de asociați (fiecare cu câte 25% din părțile sociale) Tălmăcean Edmond, Alistar Theodora Iuliana și Ganev Velin.

Theodora Alistar deține firma Romanian Security Systems București care, în martie acest an, a încheiat, alături de alte patru firme de pază, un contract-cadru în valoare de 133 de milioane de lei cu Romgaz SA, pentru servicii de pază. Conform presei centrale, Theodora Alistar este soția lui Dan Alistar, fost patron al mai multor firme de pază, arestat în 2015 pentru evaziune fiscală. Procesul nu a fost soluționat până în prezent.

Velin Ganev este un antreprenor bulgar care deține compania Danubius Exim, firmă care comercializează echipamente fiscale.

Casa lui Tălmăcean, sediu și pentru AEM SA Timișoara

Tot în vila lui Tălmăcean, de pe strada Rahmaniov din București, și-a mutat sediul o companie care a făcut istorie în Timișoara și România. Este vorba despre firma AEM SA, fostul cel mai mare producător de contoare pentru energie și gaze din România, în prezent aflată într-o situație economică delictată.

AEM SA, care, în 2022, a avut peste 650 de angajați, se află în insolvență, șansele de redresare fiind mici. Este mai mult decât curios, ca să nu spunem dubios, că o firmă de top din Timiș, fief al pesediștilor Grindeanu și Simonis, și-a  transferat sediul tocmai la București, în vila unui personaj ce are legături cu șeful ASF, un apropiat al lui Grindeanu.

Încrengăturile cu o consilieră AEP

Edmond Tălmăcean gestionează și el diverse afaceri. Foarte profitabilă este societatea First Financial Telecom SRL, cu obiect de activitate „Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanță în domeniul fiscal”, pe care Tălmăcean o deține împreună cu Diana Bianca Roșca. Tălmăcean – 91% din părțile sociale, iar Roșca – 9%. Numai în 2022, Tălmăcean a încasat de la această firmă dividende în valoare de pste 1,5 milioane de lei.

Bianca Diana Roșca, în prezent consilier în cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP), este puternic ancorată în PSD. Înainte de a ajunge la AEP, Roșca a lucrat ca și consilier la Grupul Parlamentar PSD din Camera Deputaților, acolo unde deputatul PSD de Neamț Ciprian Șerban, zis și „Suculeț”, este șef. Roșca a mai lucrat și la Prefectura București, unde a fost consultant.

Diana Bianca Roșca a mai fost administrator și asociat (4%) în firma Smart Electric Group SRL (n.r. cu sediul tot în vila lui Tălmăcean) o firmă cu obiect principal de activitate „Alte transporturi terestre de calatori n.c.a.”, care a fost înființată în martie 2023 și radiată în martie 2024. În aceată societatea au mai avut părți sociale șase firme, printre care Ozark Advisory SRL București a șefului ASF, Danirom Security, unde Tălmăcean este director, și First Financial a lui Tălmăcean și al Dianei Roșca.

Daniel MURARU

Citește și:

Cum a ajuns Ginel, cumătrul lui Arsene, să exploateze zăcământul de dolomită din Harghita. Resursele, evaluate la peste 1 miliard de lei. DNA-ul, cu ochii pe afacere. Sunt vizați un lichidator judiciar și ANRM-ul „lu’ Gigi Dragomir”

 

„Resursele minerale ale României se află la dispoziția unui grup infracțional organizat, coordonat de Ionel Arsene”

Mavgo Holding, firma controlată de Ginel, cumătrul lui Arsene, a cumpărat CAROM Onești

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.