Dezastru ecologic pe Siret! Nămol aruncat în apa râului direct din stația de epurare
Într-o perioadă agitată, generată de discuțiile pornite de la decizia reprezentanților companiei Apa Serv de a transporta nămolul rezultat în urma procesului de epurare de la stația din Piatra-Neamț la cea din Roman, apar noi informații foarte grave care arată o crasă indiferență față de mediul înconjurător.
Dimensiunea dezastrului ecologic ne este dezvăluită de hărțile Google. Într-o astfel de imagine, captată în data de 29 mai 2023, se vede că din stația de epurare a municipiului Roman este deversată în râul Siret o apă de culoare neagră. Se observă cum culoarea apei Siretului, în amonte de stația de epurare, se schimbă radical imediat după ce se întâlnește cu ceea ce curge pe canalul deversor. Mizeria deversată în Siret este scoasă în evidență la confluența cu râul Moldova.
Autoritățile minimalizează efectul mizeriei scurse din stația de epurare în apa râului Siret, însă impactul asupra mediului înconjurător este catastrofal, pentru că fauna și flora râului sunt grav afectate. Iar lucrurile nu se opresc aici.
„Efectiv, pata din imagine pare a fi una de petrol. Așa ceva este inadmisibil, iar autoritățile ar trebui să intervină rapid și să oprească poluarea. O astfel de situație duce la afectarea imediată a faunei și florei râului Siret. Freaticul este alimentat de râu pe traseul lui, așa că apa din fântâni poate fi afectată. În plus, mulți cetățeni folosesc apa din Siret la adăpatul animalele din gospodărie. Normal, oamenii și copiii acestora consumă laptele și produsele din laptele rezultat de la animalele care se adapă cu apa din Siret. Acest lucru nu poate să ducă decât la lucruri grave, iar autoritățile sunt obligate să se miște rapid să vadă ce se întâmplă”, ne-a declarat un specialist în mediu.
Teodor Stratu, directorul SGA Neamț, a declarat că apa epurată nu trebuie să arate cea din imaginile surprinse de Google Maps și a afirmat că mizeria scursă „nu a avut un impact atât de mare încât să fie informați utilizatorii de apă din aval”.
Reprezentanții Apelor Române au obligația de a preleva, periodic, probe din apa epurată de stații, pentru a stabili dacă sunt respectați parametri prevăzuți de lege. De altfel, monitorizarea apei epurate este o activitate obligatorie pentru cei cu atribuții în gospodărirea apelor.
Culoarea apei epurate de stația din Roman și deversată în râul Siret i-a făcut pe specialiștii contactați de redactorii atacul.ro să afirme că este o nenorocire. Ei nu exclud faptul că această culoare să fie dată de nămolul (rezultat în urma procesului de curățare a apelor uzate) de care Apa Serv SA ar încearca să scape fără costuri. Nămolurile ar trebui să fie transportate la groapa de gunoi de la Girov.
„Nu este exclus, la cum arată apa epurată, în stație să bage și nămolul de care încearcă să scape dându-i drumul pe Siret”, ne-au declarat specialiștii.
L-am întrebat pe Teodor Stratu, directorul SGA Neamț, când au fost prelevate ultima dată probe din apa epurată de la stația din Roman și care a fost rezultatul acestora și iată ce a declarat: „Nu am acum buletinele în față. Au fost 2 probe luna trecută, știu că au avut niște probleme cu energia electrică și au cerut derogare de la ABA pentru indicatorii de calitate. Când se întâmplă defecțiuni ale stațiilor de epurare, se pot da derogări pentru o perioadă”, a spus inginerul Stratu.
Nu știm dacă „derogarea” a însemnat deversarea în râul Siret mizeriei, însă știm că stația de epurare de la Roman nu s-a confruntat cu defecțiuni majore în ultima perioadă.
În schimb, această stație de epurare (ca și cele din Piatra-Neamț și Târgu Neamț) are grave probleme cu instalația de deshidratare a nămolului. Toate dau rateuri de când au fost achiziționate cu bani europeni, în urmă cu 10 ani, și date în folosință. Din informațiile noastre rezultă că, nu o dată, nămolul rezultat în urma procesului de epurare nu mai este transportat la depozitele de deșeuri, ci, așa cum se vede în imaginile noastre, fix în cursurile de apă, acolo unde ar trebui să fie deversată apă curată.
Stațiile de epurare din Piatra-Neamț, Roman și Târgu-Neamț, fără autorizații de mediu
În ultimele zile, nămol în cantități mari, rezultat de la stația de epurare Piatra-Neamț, a fost transportat la stația de epurare din Roman. Reprezentanții Apa Serv SA afirmă că au apelat la această soluție deoarece nămolul, pentru a fi depozitat la groapa de gunoi de la Girov, trebuie să fie lăsat la uscat, adică să fie redus gradul de umiditate, proces care poate fi efectuat numai în hala acoperită de lângă stația de epurare de lângă râul Siret.
Așadar, în loc să fie transportat direct la Girov, nămolul e dus la uscat la Roman, iar de aici la Girov. Așa sună explicațiile oficiale, dar informațiile noastre, confirmate de surse din interior, arată că realitatea este cu totul alta.
„Faptul că nu se atinge gradul de umiditate confirmă informația că stația nu funcționează la parametrii pentru care a fost proiectată, deci se încalcă, cu premeditare, actele de mediu și de gospodărire a apelor, motiv pentru care Apa Serv riscă sancțiuni grele. De asemenea, nămolul transportat de la Piatra-Neamț la Roman trebuie să aibă acte de transport cu buletine de analize, iar autoritățile sunt obligate să facă aceste verificări”, a adăugat specialistul contactat de atacul.ro.
Redactorii atacul.ro au solicitat informații cu privire dezastrul ecologic produs în apa Siretului de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și Garda de Mediu. Deocamdată, au răspuns numai cei de la APM Neamț. Când vom avea informațiile cerute și de la celelalte două entități, le vom publica.
Reprezentanții APM Neamț au confirmat informația conform căreia stațiile de epurare din Piatra-Neamț, Roman și Târgu Neamț nu dețin autorizații de mediu, fiind, în prezent, în procedura de emitere a acestor documente.
În ceea ce privește gestionarea nămolului rezultat în urma procesului de epurare, reprezentanții APM Neamț spun că acesta „poate fi eliminat la un depozit de deșeuri municipale conform care își desfășoară activitatea în baza autorizației de mediu și are codul de deșeu 19 08 05 (nămol de la epurarea apelor uzate orășenești) inclus în autorizația de mediu; în acest scop nămolul trebuie să fie prelabil tratat (prin deshidratare, centrifugare, biodigestare)”.
Tocmai prin acest proces nu este trecut nămolul rezultat din epurarea apelor menajere efectuată de stațiile de epurare Piatra-Neamț, Roman și Târgu-Neamț.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Iar minte sau se echiveaza ing. STRATU TEODOR, pacat ca nu a invatat sa se comporte altfel, decat predecesorii lui, ing. Pavaleanu Ioan, premiantul clasei, marinarul Mihaila Stelian cu frasu militian, ing. Glodeanu Stefan, ing.Irofte Marcel, ing. Lucaveschi Irina „combinatoarea” de la A.B.A.SIRET, “ protectoarea “ lui MARCOCI VLAD, POPESCU MIHAIL, zis “Michi spaga “, si multi, multi altii.!!!
Stratu nu trebuia sa se balbaie, trebuia sa prezinte clar acea ” derogare”, ea se poate emite doar in conditii foarte severe! Sa nu uitam ca atat Zona Operationala ROMAN dar si Statia de Epurare a Municipiului Piatra Neamt , au detinut Programe de Etapizare , conform Legii Apelor 107/1996 , Art. 107.!!
Deci pentru ce trebuie „derogari” !!!
Daca se dadea “ derogare”, acea adresa emisa de A.B.A.SIRET, trebuia sa fie data obligatoriu catre S.G.A.NEAMT. Trebuia un Program sever de monitorizare , facut atat de S.G.A. NEAMT dar si de A.B.A.SIRET, trebuiau facute analize inainte de emiterea derogarii si pe tot parcursul valabilitatii acestei “derogari” ! In final trebuia intocmit un Raport , care asa fie trimis catre conducerea Administratia Nationala Apele Romane , sa se constatate ce beneficii au adus aceasta “derogare” ! Nu se poate emite “ derogari”, ca sa se puna bine RELU ADAM cu, conducerea judetului Neamt!?? ele au un scop, si o finalitate tehnica !! De ce nu se preleveaza probe, de la evacuarea in raul Siret , si pe diferite sectiuni ale raului Siret, de ce se ascunde poluarea, care este permanenta, si fapt foarte grav, de ce , conducerea A.B.A.SIRET nu raporteaza pe fluxul informational poluarea la conducerea Ministerului Mediului si Apelor si Administratiei Nationale Apele Romane. Faptul ca nu sunt obtinute autorizatiile de gospodarire a apelor este un fapt foarte grav, se incalca astfel Legea Apelor nr. 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare. De ce nu s-au aplicat sanctiuni ? Isi permite A.B.A.SIRET – Bacau si RELU ADAM, director vremelnic pus politic, sa incalce LEGEA ???
Pentru aceasta poluare se poate sesiza din oficiu atat DNA, M.A.I. – I.P.J. NEAMT, nou numitul sef al I.P.J. NEAMT “ il comissario” OSOIANU !!
Angheluță trebuie sa plece acasă. Orice manevră tehnica in statia de epurare Roman se face cu aprobarea conducerii . Acest ageamiu de la DGASPC nu are nici o pregătire pentru a conduce compania de apă.