În câte dosare mai este vizat infractorul fugar Arsene? Cum răspunde DNA la această întrebare

0
3286

Infractorul Ionel Arsene, primul președinte al Consiliului Județean Neamț condamnat la închisoare cu executare, care a fugit din țară înainte de a fi condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni pentru corupție, a fost vizat, de-a lungul timpului, de mai multe anchete penale. În cele mai multe dintre ele, procurorii au dispus clasarea cauzei, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăriri penale, iar în altele a fost dispusă trimiterea în judecată. Cele din urmă sunt cauzele de trafic de influență care au și dus la condamnarea lui.

Sursele atacul.ro arată că infractorul fugar Arsene s-a bucurat din plin de dispozițiile celor două Decizii ale CCR și Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privitoare la „prescripția specială” și a scăpat de griji în două dosare în care era vizat. De altfel, aceleași decizii l-au scăpat și de acuzația de trafic de influență a lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, întrucât aceasta s-a prescris. Acest lucru s-a văzut în cuantumul pedepsei aplicată de către Curtea de Apel Brașov, unde magistrații au constatat că într-una dintre cauze (dosar întocmit pe baza denunțului lui Pinalti) a intervenit prescripția.

Atacul.ro a vrut să afle de la DNA dacă Ionel Arsene are, în prezent, calitatea de suspect în vreo cauză penală, soluțiile în dosarele în care a fost anchetat, precum și dacă a scăpat de griji în vreun dosar ca urmare a de Deciziilor CCJ.

Biroul de presă al DNA a răspuns întrebărilor noastre cu câteva ore înainte ca Arsene să fie condamnat de Curtea de Apel Brașov la închisoare cu executare, însă nu ne-a lămurit dacă „infractorul de la CJ” are calitatea de suspect în vreo cauză penală. La această întrebare, procurorii au cerut mai multe detalii despre împrejurările despre care aveţi cunoştinţă în legătură cu existența pe rolul Direcției Naționale Anticorupţie a vreunei alte cauze penale, care să vizeze persoana menționată”.

În ceea ce privește întrebarea privitoare la numărul de dosare în care a fost cercetat Ionel Arsene, iar procurorii au dispus clasarea cauzei, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăriri penale, inclusiv ca urmare a Deciziilor CCR și Deciziei ICCJ privind prescripția specială, DNA ne-a răspuns că: în conformitate cu prevederile art. 316 din Codul de Procedură Penală, ordonanța de clasare se comunică în copie persoanei care a făcut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, după caz, altor persoane interesate din punct de vedere procesual penal. Mai mult, actele de urmărire penală își păstrează caracterul nepublic, stabilit de art. 285 alin. 2 din Codul de Procedură Penală, și după terminarea acestei faze procesuale și adoptarea unei soluții în cauză, aspect statuat și prin Decizia CCR nr. 611 din 3 octombrie 2017”.

În câte dosare ar mai fi vizat Arsene

Despre problemele cu legea ale infractorului Arsene s-a vorbit mult, însă informațiile, așa cum s-a văzut mai sus, nu au fost confirmate de DNA.

Unul dintre dosarele vechi, cel mai probabil clasat, este cel care a vizat modul în care au fost împărțite primăriilor fonduri alocate printr-o ordonanță de urgență. Un alt dosar în care a apărut numele lui infractorul fugar este cel înregistrat în 2016-2017, când procurorii DNA au demarat o mega anchetă în care era vizată și televiziunea Tele M, controlată de Arsene prin cumnatul său – Cristi Istrate. La vremea aceea, sursele noastre spuneau că procurorii, în urma unei percheziții efectuate la sediul televiziunii, au ridicat mai multe documente, în special contracte de publicitate încheiate de Tele M cu diverse societăți de construcții din Neamț.

Un alt dosar aflat în lucru la DNA, în care ar fi fost vizat și președintele condamnat al CJ, este cel privind un contract încheiat în august 2018, când Consiliul Județean Neamț a plătit firmei Mavgo Holding SRL, controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, suma de 5,2 milioane de lei pentru refacerea digului de apărare a frontului de captare Preutești, din comuna Timișești. Lucrarea hidrotehnică, ce se află în administrarea companiei județene Apa Serv SA, operatorul de apă și canal din județ, a fost afectată de inundațiile din vara anului 2018. Numai că problemele la digul respectiv erau vechi, de câțiva ani buni, cei din conducerea companiei solicitând de mai multe ori bani pentru a consolida lucrarea hidrotehnică.

Alte cauze aflate în lucru la DNA, în care probabil a apărut și numele infractorului de la CJ, sunt cele privind construirea canalului de la Slobozia-Roznov și cel în legătură cu reparațiile de 70 de milioane de euro de pe DN 15 (Bicaz-Poiana Largului), ambele lucrări efectuate cu bani de la Fondul de Urgență al Guvernului.

Numele lui Arsene a fost pomenit și în contextul anchetelor privind achiziția spitalului modular de la Lețcani, prăbușirea podului de la Luțca și incendiului de la ATI Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Ambele anchete se află în faza expertizelor criminalistice/tehnice etc, așa că, dacă vreodată anchetatorii vor avea nevoie și de opinia infractorului de la CJ, vor fi nevoiți să mai aștepte până când acesta va fi prins de autorități.

D.MURARU

Citește și:

Atenție, crapă podul cumătrului! Proiectul de 10 milioane de euro, urmărit de DNA, lovit de ghinion

Procurorii DNA dau târcoale Consiliului Județean Neamț. Ce lucrare și ce personaje vizează

Arsene și Aqua Parc, firma cumătrului Ginel, acuzații penale grave. Cum a crescut valoarea unui contract de la 63 de milioane de euro la 81 de milioane de euro

Niță de la Trust CCDP, stăpân absolut peste „televiziunea lui Arsene”

Spitalul mobil de la Lețcani, o afacere care duhnește. Raportul Curții de Conturi a rămas în picioare după primul atac în instanță

Panică-n cartel, după prăbușirea podului de la Luțca. Miza este de milioane de euro

Ancheta tragediei de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț, complexă și de durată

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.