Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, i-a băgat în sperieți când a pornit pe urmele unei afaceri de 60 de milioane de euro. Cum încearcă ADI EcoNeamț să dreagă busuiocul cu frații Ciocan
Scandalul generat de modul în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamț a atribuit contractul de 60 de milioane de euro pentru delegarea, prin concesiune, a gestiunii serviciului de colectare și transport deșeuri pe Zona 1, județul Neamț, este pe cale să se stingă după ce pe fir a intrat Parchetul European, structură condusă de către Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a unității anticorupție din România.
ADI EcoNeamț vrea să rezilieze contractul cu asocierea câștigătoare, formată din firmele Clean Prest Activ SRL București și Salubris SA Olt, controlate de controversații frați Ciocan, dar modul în care au ales să facă acest lucru i-a scos din sărite pe primarii localităților care fac parte din Zona 1. Iar supărarea acestora este întemeiată, deoarece reprezentanții ADI EcoNeamț vor să rezilieze contractul folosindu-se de votul reprezentanților localităților din Zona 1, în condițiile în care cei din urmă nu au avut niciun cuvânt de spus în alegerea asocierii câștigătoare. Licitația a fost organizată de ADI EcoNeamț și, spun primarii, tot ADI EcoNeamț ar trebui să-și asume responsabilitatea rezilierii contractului.
Cele două firme, parte ale asocierii câștigătoare, sunt controlate de frații Ciocan, personaje controversate considerate drept „locotenenți” ai lui Paul Stănescu, care deține funcția de secretar executiv al PSD. Licitația a fost contestată de firma Brantner Servicii Ecologice SA, cea care administrează groapa de gunoi a orașului Piatra Neamț ți care s-a ocupat de gestionarea deșeurilor din oraș.
Vor să paseze responsabilitatea primăriilor
În încercarea de a scoate castanele din foc cu mâna altora, reprezentanții ADI EcoNeamț au transmis, în aceste zile, adrese către toate UAT-urile care fac parte din Zona 1, fapt ce dezvăluie adevăratul plan.
Astfel, sub semnătura lui Sorin Brașoveanu, administratorul public al Consiliului Județean Neamț, primarilor localităților din Zona 1 li se solicită să aprobe „proiectul de hotărâre privind acordarea unui mandat special reprezentantului legal al UAT în Adunarea Generală a ADI EcoNeamț pentru a vota proiectul de hotărâre privind aprobarea Raportului de audit de conformitate și, în consecință, constatarea anulării de plin drept a contractului nr. 1033/378/22/12/2022”. Adunarea Generală a ADI EcoNeamț a fost fixată pentru data de 24 aprilie.
Rămâne de văzut dacă primarii vor pica în capcană și vor accepta planul pregătit de asociația de dezvoltare, respectiv să le propună consilierilor locali să voteze pentru anularea a ceva ce nu au votat în Consiliul Local.
Responsabili pentru semnarea acestui contract sunt cei care au făcut parte din Comisia de evaluare a ofertelor. Președintele comisiei de evaluare a fost Mihail Popescu, zis și „Miki”, adjunctul de la Achiziții din Consiliul Județean Neamț, judecat în două dosare pentru fapte de corupție. Din comisie au mai făcut parte Gavril Gabriel-Tiberiu, Țigănuș Mona-Magdalena,Secară Cristina, Moscalu Vlad, Munteanu Bogdan-Alexandru, Gavrilescu Bogdan, Vișan Gabriel-Lucian, Mitrea Stelian-Ionuț.
Planul inițial al celor de la ADI EcoNeamț a fost acela de a-i convoca pe primarii din Zona 1 și de ai pune să voteze pentru continuarea sau rezilierea contractului. Scopul final al acțiunii: pasarea responsabilității unei astfel de hotărâri.
Parchetul European, sesizat de BNR
Cei de la ADI EcoNeamț au probleme serioase, mai ales că motivele invocate de către contestatoarea Brantner pentru anularea contractului sunt bazate pe probe solide. Una dintre chestiunile ridicate de către contestatar, respectiv faptul că emitentul garanției de execuție nu corespunde condițiilor din contract, a fost confirmată de către Banca Națională a României (BNR) ai cărei reprezentanți, când au văzut despre ce nereguli este vorba, au sesizat Parchetul European (EPPO).
De fapt, reprezentanții BNR-ului au fost solicitați să clarifice situația ABA PAY s.r.o. din Cehia, entitatea care a emis garanția de bună execuție pentru asociarea Clean Prest Activ SRL și Salubris SA. Reprezentanții Băncii Naționale au solicitat informații de la Czech National Bank, care a răspuns că „societatea ABA PAY s.r.o nu a fost autorizată să funcționeze ca instituție de credit și că entitatea este autorizată ca instituție de plată, putând oferi servicii în acest sens doar pe teritoriul Cehiei (…)”.
Este clar ca lumina zilei că ABA PAY nu putea să emită garanția de bună execuție pentru cele două firme menționate mai sus.
În urma acestui răspuns primit de la Banca Națională Cehiei, BNR-ul a sesizat Parchetul European (EPPO).
Reprezentanții Brantner au somat ADI EcoNeamț să rezilieze contractul, invocând mai multe. Într-o informare transmisă celor de la ADI EcoNeamț, Brantner solicită încetarea/rezilierea de drept a contractului „ca urmare a neîndeplinirii obligatiei legale (art.11 alin.5) din Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii serrviciului de colectare și transport deseuri si operare a instalațiilor de gestionare a deseurilor –Zona 1, Județul Neamț, nr.1033/22.12.2022.
Motivele invocate au fost următoarele:
- Intervalul în care operatorul, în cazul nostru Asocierea Clean Prest Activ SRL (lider) – Salubris SA (membru), trebuia să facă dovada plății garanției de bună execuție este 23.12.2022 – 30.12.2022, ori scrisoarea de garanție nu a fost prezentată la ADI Eco Neamț până pe data de 30.12.2022 (conform art.11 alin1.);
- Valoarea garanției de bună execuție nu corespunde, este în cuantum de 2% din valoarea nominală a contractului prevazută la pct.II.1.5 din Fișa de date. Valoarea nominală a contractului este de 296.618.115,25. Garantia de buna executie ar fi trebuit sa aibă valoarea de 5.932.362,30 lei.
- Emitentul garantiei de buna executie nu corespunde conditiilor din contract conf. art.1 alin.1, astfel pentru a fi conform, Instrumentul de garantare poate fi emis doar de:
a. O banca comerciala romana,sau
- O banca comerciala straina avand o sucursala deschisa în România sau
b. De o societate de asigurări
„În cazul de față, SC Clean Prest Activ SRL a prezentat un instrument de plată:
- emis după 13 (treisprezece) zile de la data semnării contractului;
- valoarea este cu 784.151,57 lei mai mică;
- ABA Pay din Cehia nu a fost autorizată să funcționeze ca o instituție de credit, conform scrisorii BNR. Mai mult de atât, BNR a sesizat Parchetul European cu privire la speța în cauză. Ținând cont de aspectele prezentate, solicităm de urgență încetarea contractului nr.1033/22.12.2022, încheiat între ADI ECO Neamț și operatorul Asocierea Clean Prest Activ SRL- Salubris SA”, se arată în informarea celor de la Brantner.
Zona 1 a județului Neamț cuprinde 27 de localități: orașele Piatra-Neamț, Roznov și comunele Alexandru cel Bun, Bârgăuani, Bodești, Borlești, Cândești, Costișa, Dobreni, Dochia, Dragomirești, Dumbrava Roșie, Făurei, Gârcina, Girov, Mărgineni, Negrești, Piatra Șoimului, Pângărați, Podoleni, Rediu, Români, Ruginoasa, Săvinești, Ștefan cel Mare, Tazlău, Zănești.
Brantner a pierdut licitația în fața asocierii Clean Prest Activ SRL – Salubris SA, însă a contestat decizia comisiei de licitații, dar a pierdut și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), și în instanță.
Ceea ce invocă acum cei de la Brantner are legătură cu obligațiile pe care câștigătorul le avea după câștigarea contractului, printre care și constituirea garanției de bună execuție.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
nu il va aduce justitia niciodata ,informatiile ca vor fi condamnati vin tot din interiorul justitiei.Paravan al hotilor,o justitie corupta .Acelasi sistem de a fura ca in faimoasa perioada interbelica,acum li se retrocedeaza ce au furat atunci.Iar astia fura pentru a avea urmatorul sistem ce confisca…si tot asa.