Un șef de la „Apele Române” a recunoscut la DNA că a luat șpagă de la proprietarul unei balastiere

0
4095

De zeci de ani, cursurile de apă din România sunt măcelărite de proprietarii de balastiere care, beneficiind de acordul tacit al autorităților, exploatează în mod haotic agregate minerale. Despre protecția de care beneficiază anumiți indivizi, ajunși milionari în euro din exploatarea balastului, s-a vorbit și încă se vorbește. Unii, pentru a nu avea probleme, dau șpagă de bună voie, în timp ce alții, care refuză, ajung să fie șantajați cu controale, amenzi etc.

O astfel de situație a fost investigată recent de către procurorii anticorupție, ancheta vizându-l fostul director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Arad. Mihai Caius Parpală a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, recunoscând că a cerut șpagă de la un proprietar de balastieră, pentru a nu-i crea probleme acestuia în activitatea de exploatare a agregatelor minerale. Astfel, Parpală a primit, în luna august a anului trecut, suma de 8.000 de lei de la reprezentantul firmei.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului PARPALĂ CAIUS MIHAI, cercetat sub control judiciar, la data faptei director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. 

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 24 august 2022 și 3 octombrie 2022, inculpatul Parpală Caius Mihai ar fi primit suma totală de 8.000 lei, prin intermediar și în mod direct, de la administratorul unei societăți comerciale care activează în sectorul exploatării agregatelor minerale, pentru ca, în calitatea sa, de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, să sprijine activitatea societății respective, în sensul de:
– a nu dispune controale apte să constate, să stopeze și să sancționeze activitățile presupus ilegale, efectuate de aceasta;
– a împiedica rezilierea contractelor de exploatare pe care societatea respectivă le avea în derulare.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Arad.

Anterior, prin rechizitoriul din data de 21 ianuarie 2023, omul de afaceri care ar fi remis suma de 8.000 lei, cu titlu de mită, inculpatului Parpală Caius Mihai, a fost trimis în judecată sub control judiciar, în sarcina acestuia fiind reținută infracțiunea de dare de mită, în formă continuată”.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.