Spitalul mobil de la Lețcani, o afacere care duhnește. Raportul Curții de Conturi a rămas în picioare după primul atac în instanță

2
1488

Despre Spitalul Mobil de la Lețcani, care a costat multe milioane de euro, din care 3,3 milioane de euro au fost plătiți de la bugetul Consiliului Județean Neamț, s-a vorbit și o să se mai vorbească. Investiția cu care Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, s-a lăudat-o ori de câte ori a avut ocazia, ar fi trebuit să asigure 250 de paturi pentru bolnavii de Covid-19. Ea s-a dovedit a fi una cel puțin neinspirată, dat fiind faptul că, din cauza problemelor de natură tehnică, spitalul modular a funcționat foarte puțin timp.

Afacerea face obiectul unei anchete a DNA, însă a fost verificată și de Curtea de Conturi. În urma controlului, auditorii au constatat nereguli la procedura de achiziție a spitalului modular, motiv pentru care a sancționat cu 60.000 de lei Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, cea care a gestionat licitația. În plus, auditorii au constatat o serie de alte ilegalități.

ADI Euronest a contestat raportul Curții de Conturi la Tribunalul Iași, însă fără succes. Instanța ieșeană a respins „ca nefondată acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (ADIE) în contradictoriu cu pârâta Curtea de Conturi a României”. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, însă ea confirmă suspiciunile cu privire la modul în care a fost făcută achiziția de peste 14 milioane de euro. Interesant este că în raportul Curții de Conturi se vorbește și despre recuperarea prejudiciului, evaluat la 64,9 milioane de lei, adică valoarea spitalului. Asta înseamnă că va fi o adevărată problemă pentru unii, dacă recursul va fi respins, iar sentința Tribunalului Iași va rămâne defintivă, pentru că prejudiciul va trebui recuperat.

Cu siguranță, artizanilor acestei investiții, respectiv Alinei Popa, șefa ADI Euronest, lui Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași, și lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, nu le este comod, chiar dacă banii au fost alocați cu aprobarea consilierilor județeni din cele două legislative.

Foto: Ionel Arsene și Maricel Popa

În urma controlului Curții de Conturi, Euronest a fost amendată cu 60.000 de lei pentru că nu a respectat Legea privind achizițiile publice. Nereguli la derularea acestui proiect au fost descoperite și la cele două consilii județene, Neamț și Iași, însă, Curtea de Conturi a omis să precizeze dacă a sancționat și aceste instituții.

Controalele auditorilor au vizat modul în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență. În momentul în care au verificat alte cheltuieli ocazionate de necesitatea luării unor măsuri de prevenire și combatere a epidemiei de Covid-19 la Asociația Euronest, inspectorii au constatat că: Sumele cele mai mari se regăsesc la poziția F – Alte tipuri de cheltuieli, respectiv 157.112 mii lei, cu precizarea că în această sumă, precum și în suma de 139.830 mii lei plăți evidențiate la aceeași poziție se regăsesc contribuțiile consiliilor județene Iași și Neamț în sumă de 88.000 mii lei (aproximativ 18 milioane euro) la Asociația de Dezvoltare  Intercomunitară EURONEST, în vederea realizării obiectivului de investiții „Spital Mobil Covid-19 Regiunea Nord Est România”.

Potrivit raportului: O inițiativă cu impact financiar semnificativ a fost cea a participării Consiliilor județene Iași și Neamț la realizarea, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (ADI EURONEST), a obiectivului de investiții „Spital Mobil COVID-19 Regiunea Nord-Est România”. Contribuția UATJ Iași a fost de 72.000 mii lei (aproximativ 14,8 milioane euro), iar cea a UATJ Neamț a fost de 16.000 mii lei (aproximativ 3,3 milioane euro)”

În ceea ce privește realizarea acestui spital, auditorii au constatat că nu exista elaborată o strategie a achiziției publice a spitalului și a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune. Cu alte cuvinte, cei implicați nu au prezentat dovada elaborării și supunerii spre aprobarea autorității deliberative a județului, a unui program/plan de implementare a investiției, în baza unui studiu care să cuprindă informațiile necesare și obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiției, date tehnice, durata de realizare, graficul de execuție, costurile/valoarea estimativă, posibili furnizori identificați, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente, etc).

Totodată, nu au prezentat înscrisuri prin care să susțină modul în care au procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare și un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condițiile în care, alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanțare cu prezentarea detaliată a obligațiilor ce revin asociației, modul de raportare a utilizării sumelor alocate la termenele asumate, restituirea sumelor neutilizate, modul de exploatare pe timpul garanției echipamentelor.

În același timp, nu a existat un contract de management al spitalului, neregăsindu-se evaluări cu privire la costurile exploatării, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și modul de finanțare a acestora, avizele de funcționare (cel puțin la nivel de corespondență), costurile de întreținere și mentenanță etc.

Având în vedere aceste deficiențe identificate în cadrul controalelor efectuate la cele două consilii județene, a fost efectuată o acțiune de control și la ADI EURONEST, în urma căruia au fost consemnate deficiențe în procesul de planificare, atribuire și administrare a contractului de furnizare a spitalului mobil, cu referire la: nerespectarea prevederilor legale cu privire la elaborarea caietului de sarcini, parte integrantă din documentația de atribuire, în sensul în care: nu s-a stabilit, pentru produsele necesare, cerințe, prescripții, caracteristici de natură tehnică care să descrie, în mod obiectiv, într-o manieră corespunzătoare îndeplinirii necesității autorității contractante și nu s-au precizat atribuțiile și activitățile de raportare aferente gestionării contractului în perioada de derulare a acestuia; nepublicarea anunțului de atribuire a contractului de achiziție publică, în termenul legal de 30 de zile de la data încheierii acestuia; neconstituirea garanției de bună-execuție în cuantumul de 1% din valoarea contractului de furnizare, fără TVA, și în termenul prevăzut prin clauzele contractuale (garanție evaluată la 646.912 lei); efectuarea recepției produselor din cadrul obiectivului de investiții la o valoare de 1.520.848 euro, și respectiv efectuarea de plăți la concurența acestei sume, în situația în care nu este posibilă verificarea corelației între informațiile/datele caietului de sarcini, ale ofertei depuse și respectiv elementele facturate de către furnizor; efectuarea de plăți în valută, prin utilizarea acreditivului, contrar prevederilor contractului de furnizare (la data finalizării controlului nu s-au prezentat informații cu privire la modalitatea de utilizare a acreditivului, existând riscul ca plățile efectuate să depășească valoarea în lei a contractului de furnizare)”.

Spitalul, mai mult închis

Spitalul modular, unde ar fi trebuit să fie tratați bolnavii de Covid-19, a fost mai mult închis pe motiv că era plin de hibe (prezenta mai multe neconformități pentru remedierea cărora s-a tot intervenit). Achiziția a fost cel puțin dubioasă, iar interesul autorităților nu a reprezentat o surpriză. Primii care au făcut verificări au fost cei de la Curtea de Conturi, urmați de reprezentanții Corpului de control al Ministerului Sănătății. În total, au fost constatate 31 de nereguli (instalația electrică neconformă, frig în saloane etc, o parte din aparatură fabricată în 2012-2014, lipsa certificatelor de garanție pentru anumite aparate medicale, numărul de paturi mai mic, neconstituirea garanției de bună-execuție etc).

Cât despre achiziția în sine, respectiv valoarea echipamentelor și dispozitivelor medicale care au intrat în dotarea acestui spital, nu s-a pronunțat nimeni până în prezent. Probabil, o va face DNA-ul care a demarat o anchetă în decembrie 2020. Aparatura medicală ce a intrat în dotarea spitalului modular a fost achiziționată de o firmă din Turcia. Pentru a obține mai multe informații de la această societate, autoritățile române vor avea de așteptat, pentru că România nu are încheiat un tratat de cooperare judiciară în materie penală cu această țară.

Astfel, procedurile vor fi greoaie și de durată.  Se pare că marile probleme ale acestei achiziții de peste 14 milioane de euro, bani publici din bugetele județelor Iași și Neamț, urmează să iasă la iveală.

Prețuri mult supraevaluate

Într-un articol publicat anul trecut, atacul.ro dezvăluia că ventilatoarele de tipul celor care au intrat în dotarea Spitalului Mobil de la Lețcani pot fi achiziționate de la producătorul chinez cu prețuri cuprinse între 6.000 și 10.000 de dolari. Informația este publică pe site-ul producătorului chinez. Asta nu i-a picat bine Alinei Popa, director ADI Euronest, cea care a făcut achiziția și care a ținut să ne atragă atenția: „Ventilatoarele de la Spitalul Mobil Lețcani sunt de cea mai bună calitate și corespund tuturor standardelor europene. Producătorul este Chenwei, iar modelul de la Lețcani este CWH 3010, cu un preț de catalog de min. 30.000 EUR, în funcție de dotări”.

Ceea ce nu știa Alina Popa la acea oră este că același tip de ventilator fusese cumpărat și de Unifarm SA, firmă a statului român care face achiziții pentru îmbunătățirea actului medical din spitalele românești. Unifarm, care face obiectul unor ample anchete pentru achizițiile supraevaluate pe care le-a realizat, în special la începutul pandemiei, a cumpărat și ventilatoare. Deși pe piață există sute de modele de ventilatoare medicale, cei de la Unifarm s-au oprit la ventilatorul chinezesc CWH 3010 (FOTO), adică la același tip de ventilator pe care l-au cumpărat și  turcii pentru a dota spitalul mobil de la Lețcani.

Care ar fi probabilitatea ca două entități, una de stat din România și o alta privată din Turcia, să cumpere același tip de aparat medical? La asta trebuie să găsească răspuns procurorii. Să stabilească dacă nu cumva furnizorul de ventilatoare CWH 3010 pentru Unifarm nu a fost același cu furnizorul firmei turcești. Pentru cele 200 de ventilatoare CWH 3010, Unifarm a plătit 47 de milioane de lei, adică 235.000 lei/bucată sau 49.000 euro/56.000 dolari.

Curtea de Conturi a constatat, ca și noi, de altfel, că același tip de aparat era vândut, la acea vreme, cu prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 de dolari.

Unifarm a cumpărat ventilatoarele chinezești de la o firmă la care, în trecut, au fost acționari medicul Adrian Streinu Cercel și Cristi Burci, marele mogul media trimis recent în judecată, alături de Dragnea și alții, în afacerea vizitei în SUA a lui Dragnea cu ocazia numirii în funcție a fostului președinte Donald Trump. Contractul Unifarm pentru ventilatoarele chinezești a fost încheiat în perioada în care a fost semnat și contractul cu firma turcească pentru furnizarea spitalului mobil, așa că foarte probabil să existe o legătură între cele două afaceri.

Stocuri marfă Unifarm

ADI „Euronest” a … muțit

În data de 24 martie 2021, publicația atacul.ro a solicitat Asociației Euronest să pună la dispoziție informații și documente privind achiziția spitalului modular. Am cerut să ni se precizeze care a fost suma totală plătită pentru echipamentele medicale ce au intrat în dotarea spitalului modular de la Lețcani, câte aparate medicale intră în dotarea spitalului, prețul/bucată pentru fiecare în parte etc. O lună mai târziu, Alina Popa, directoarea ADI Euronest promitea că ne va furniza toate informațiile solicitate. Tot atunci ne-a comunicat că ADI Euronest: „A cumpărat un spital integrat, cu toate dotările incluse, deci furnizorul spitalului a achiziționat toate echipamentele și dispozitivele medicale din dotare”.

Nu am primit răspunsurile nici în ziua de astăzi.

Daniel MURARU

Citește și:

Legătura dintre ventilatoarele defecte de la Spitalul modular Lețcani și o donație făcută Spitalului Județean Neamț

Rețeta jafului de la Unifarm, aplicată și la Lețcani. Atacul.ro și Curtea de Conturi au găsit ventilatoare medicale la prețuri mult mai mici

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. FLORIN 30 martie, 2022 at 20:32 Răspunde

  Cea mai mare hotie dupa PNDL in Neamt este acest ”spital”inutil achizitionat bineinteles din Turcia,tara non Ue unde nu se pot face anchete anti-coruptie.
  Judetul Neamt este printre ultimile din tara la nivel de trai si investitii si printre primele la depopulare.
  Nu avem NIMIC in acest judet pradat de hotii care l-au condus si il conduc prin cheltuirea absolut iresponsabila a putinilor bani pe care ii avem la dispozitie.
  Si astea au fost furati.
  Orasele care ”produc”bani arata jalnic,in paragina,fara drumuri care sa le conecteze,fara spitale,cu poduri care stau sa cada,fara nici un fel de planuri de dezvoltare.
  Avem in schimb sate si comune parasite ”asfaltate”doar ca sa se fure bani,spital inutil la Letcani pe care s-a”cheltuit”milioane de euro iar noi in Piatra nu avem bani sa schimbam conductele de apa.
  Asta e nivelul de coruptie si incompetenta la CJ.

  • Dana 31 martie, 2022 at 13:38 Răspunde

   Coruptie si incompetenta la CJ Neamt??? Tocmai ce si-au acordat o diploma pentru bune practici. Unii pe care nu ne ajuta capetele, sa intocmim documentatii de atribuire achizitii directe, mai ales, poate ni se ofera sansa sa luam “lectii” de bune practici de la departamentul de achizitii al CJ. Ar fi de maxim interes, capitolul procentelor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.