Îl salvează sau nu Decizia CCR pe inculpatul Arsene? Ce se va întâmpla cu procesele lui Munteanu, Pinalti, Chitic, Apopii, Grigoriu

2
3818

 

Decizia adoptată recent de Curtea Constituțională a României, care a hotărât cum trebuie să fie interpretate hotărârile CCR privind prescripția, ar putea să salveze de acuzații personaje cunoscute din Neamț, ce fac obiectul unor procese sau sunt în faza de cercetare.

Astfel, din cauza unei „scăpări” legislative, pentru care ar trebui să răspundă câțiva miniștri și nu numai, multor dosare li se vor pune cruce. Vorbim despre acele cauze în care termenele de prescripție s-au împlinit deja. Iar la mijloc nu sunt numai dosare de corupție, ci și despre alte cauze în care acuzații vor scăpa pentru că a intervenit prescripția faptelor. Și nu numai că acuzații vor scăpa, dar statul pierde orice șansă de a mai recupera vreodată prejudiciul.

Asta înseamnă că indivizi care au jefuit banul public nu vor da socoteală pentru faptele lor și vor avea posibilitatea să se folosească de sumele sustrase fără vreo grijă.

În ultimii ani, mai mulți politicieni și oameni de afaceri din Neamț au făcut obiectul unor dosare penale, unele aflate în faza de judecată, altele în faza de anchetă. Cum prescripția specială, care a ținut în termene aceste cauze, nu se va mai aplica, rămâne prescripția simplă.

Astfel, toți cei cărora li s-au prescris faptele, indiferent de stadiul în care se află dosarele/procesele, ar urma să scape de acuzații.

 

Unul dintre dosarele cele mai mediatizate din ultimii ani este cel al lui Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, condamnat, în aprilie, de Tribunalul Bacău la 8 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de corupție.

Mai exact, Ionel Arsene a fost condamnat pentru trei fapte de trafic de influență, infracțiune pedepsită cu până la 7 ani de închisoare. Asta înseamnă că termenul de prescripție este de 8 ani din momentul comiterii faptei.

Dacă analizăm datele la care Arsene a săvârșit cele trei fapte de trafic de influență, conform materialului de urmărire penală, rezultă că, în baza Deciziei CCR, inculpatul din fruntea Consiliului Județean Neamț ar urma să scape de una dintre infracțiunile de care este acuzat. Vorbim despre denunțul lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, care a reclamat că i-a dat lui Arsene 100.000 de euro ca să-I facă probleme lui Culiță Tărâță la Agenția Națională de Integritate (ANI). Fapta ar fi fost comisă în anul 2013, ceea ce înseamnă că s-a prescris în anul 2021.

Însă, mai rămân cele două infracțiuni de trafic de influență, cea privind comsionul de 5% pe care Arsene l-ar fi cerut de la reprezentantul unei firme de construcții din Iași și cea în legătură cu termpopanele puse de firma soției sale la Școala Icușești.

În primul caz, fapta s-a fi petrecut în data de 31 iulie 2015, când Arsene i-ar fi spus reprezentantului firmei Construcții Hidrotehnice Iași că ar putea determina alocarea de către ANAR de fonduri în valoare de aproximativ 60.000.000 lei pentru finalizarea contractelor încheiate de societatea ieșeană. Dată fiind ziua în care a fost comisă presupusa faptă, rezultă că termenul de prescripție de 8 ani se împlinește anul viitor în iulie.

Comnicat DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic (cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 31 iulie 2015, suspectul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale. În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat.

În cazul dosarului cu Școala Icușești, fapta ar fi fost comisă de Arsene în iunie 2015, ceea ce înseamnă că termenul de prescripție de împlinește anul viitor, în luna iunie.

Comunicat DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016).

În concluzie, Arsene ar scăpa de una dintre cele trei fapte de trafic de influență.

Șeful CJ-ului ar putea fi condamnat sau achitat de Curtea de Apel Brașov, acolo unde se judecă apelul, pentru cele două fapte până în vara anului viitor. În caz contrar, procesul penal va înceta ca urmare a intervenției prescripției.

 

Cine ar mai putea scăpa cu Decizia CCR

Alți inculpați care au șanse mari să scape de acuzații, odată cu pronunțarea deciziei CCR în ceea ce privește prescripția, sunt ex-deputatul PSD Ioan Munteanu, fostul primar Dragoș Chitic, omul de afaceri Mihai Apopii, Romică Grigoriu, fostul șef al SH Bistrița, Gheorghe Ștefan și Mihai Chebac.

Ioan Munteanu a fost condamnat, în noiembrie 2020, de Tribunalul București, la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

În prezent, se judecă apelul la Curtea de Apel București, iar procesul se mișcă foarte greu.

Cum faptele (trafic de influență) de care este acuzat Munteanu au fost comise în anii 2009-2010, lucrurile sunt clare în ceea ce îl privește, fapta fiind prescrisă din 2018.

De proces ar scăpa și inculpații din dosarul schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț. Chitic, Apopii, Vișan, Bordei, Zăpor și Casapu au fost condamnați, în primă instanță la Curtea de Apel Bacău, la 3 ani de închisoare cu suspendare, fiecare.

În prezent, se judecă apelul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul a ajuns la al 28-lea termen de judecată, fără a fi pronunțată o decizie finală.

Foarte probabil ca acest lucru nici să nu se mai întâmple, pentru că faptele pentru care au fost judecați inculpații au fost comise în anii 2009-2010, ceea ce înseamnă că sunt prescrise.

Situația este valabilă și pentru Romică Grigoriu, fostul șef al SH Bistrița, judecat pentru fapte de corupție pe care le-ar fi comis în 2010-2011.

Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra-Neamț, ar urma să scape de acuzațiile din două dosare (afaceri la Poșta Română) aflate pe rolul instanțelor de judecată, presupusele fapte comise fiind prescrise.

De pe urma Deciziei CCR va avea câștig de cauză și Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene. Presupusa faptă, pedepsită cu până la 7 ani de închisoare, a fost comisă în 2013, ceea ce înseamnă că termenul de prescripție de 8 ani s-a împlinit deja.

De beneficiile Deciziei CCR se va bucura și fostul senator Dan Manoliu, care, în noiembrie 2015, a provocat un accident rutier mortal. Manoliu a fost condamnat în primă instanță la 2 ani cu suspendare pentru ucidere din culpă, iar procesul se află în faza de apel. Fapta comisă de el s-a prescris încă din noiembrie 2020. Procesul lui Manoliu, aflat pe rolul ÎCCJ, a ajuns la al nouălea termen de judecată, fără să fie pronunțată o decizie.

De altfel, analizând dosarele menționate este greu să nu observi că, în cele mai multe cazuri, instanțele de judecată au mers din amânare în amânare.

De notorietate este procesul lui Ionel Arsene, care s-a judecat pe fond peste 4 ani (peste 40 de termene).

Surprind, de asemenea, termenele lungi, câteodată și la 3 luni, date în dosarele schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț, dar și în cel al fostului deputat PSD Ioan Munteanu.

În ultimele două dosare, instanțele au cerut reaudierea martorilor și efectuarea unor noi raporate de expertiză, ceea ce nu este ilegal, ci mai degrabă neobișnuit la acel nivel.

Cum s-a ajuns aici?

După anul 2014, Codul Penal prevedea că întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale intervenea prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, indiferent dacă el a fost sau nu comunicat persoanei acuzate.

În acest context, Curtea Constituțională a României a emis Decizia 297 din 26 aprilie 2018, prin care a declarat formularea neconstituțională, pe motiv că era neclară.

Parlamentul sau Guvernul ar fi trebuit să intervină și să modifice respectivul alineat, și anume să vină cu o completare prin care să se specifice că întreruperea cursului termenului prescripției penale intervine prin îndeplinirea oricărui act de procedură comunicat persoanei acuzate.

Modificările nu au fost făcute, iar CCR a fost sesizată din nou.

Astfel a apărut Decizia 358 din 26 mai 2022 care a stabilit, încă o dată, că textul este neconstituţional

Tardiv, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a modificat Codul Penal.

Motivarea ultimei decizii a CCR precizează că de la Decizia din 2018 şi până în momentul emiterii OUG, „fondul activ al legislaţiei nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale”, ceea ce înseamnă că termenele de prescripție s-au împlinit în multe cauze, iar acuzații vor scăpa de dosare.

Conform legii, termenul de prescripție reprezintă intervalul de timp în care persoanele care au încălcat legea pot fi trase la răspundere.

Pentru fiecare faptă există un termen de prescripție. Dacă în acest termen, statul nu face nimic pentru a-l pedepsi pe cel vinovat, cel din urmă scapă de orice acuzație.

Citește și:

Procesul de corupție al lui Arsene – 4 ani de judecată, nicio sentință. Conflictul avocat-judecător a atins cote inimaginabile

Judecarea apelului în dosarul de corupție al ex-deputatului Munteanu ia o pauză de 3 luni

Dosarul „Mafiei schimbului ilegal de terenuri” – mic tratat de corupție și slugărnicie. Cine i-a „îngropat” pe inculpații Chitic, Apopii & Co. la Curtea de Apel Bacău.

Procesul „Schimbului ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț”, trei termene în 5 luni

După o pauză de 3 luni, procesul de corupție al fostului deputat Munteanu s-a reluat cu … o amânare

Ionel Arsene: „PEDEAPSĂ DE EXECUTAT = 8 (opt) ani şi 4 (patru) luni închisoare”

Dosarul în care Ginel este inculpat pentru corupție a trecut de camera preliminară. În aceeași cauză au mai fost trimiși în judecată Aqua Parc SRL și amicul baronului Ficățel

Cum era „spălată” șpaga pentru Romică, fostul director de la SH Bistrița. Unul dintre complici, condamnat pentru evaziune fiscală

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Valentin Moraru 29 octombrie, 2022 at 12:11 Răspunde

    Dar cu combinatiile ADI URBTRANS !

    Adrian Grigoras
    Ion Rotaru
    Cucoreanu
    Dragos Chitic
    Lacramioara – Consiliera lui Chitic de ce nu se mai spune nimic ?? De ce nu se scoate adevarul despre Rotaru , fata lui si Alexandra Toderita sotia aluia de la silvic . Care ameninta ei pe toata lumea ca fac ca dreg . Am trimis ieri 2 sesizari la DNA cu dovezi , a-ti face bine si voi sa scoateti adevarul la iveala .

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.