Procesul de corupție al lui Arsene – 4 ani de judecată, nicio sentință. Conflictul avocat-judecător a atins cote inimaginabile
Pe 18 ianuarie 2018, Ionel Arsene (FOTO), președintele Consiliului Județean Neamț, a fost reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de trafic de influență. O lună mai târziu, pe 22 februarie, Arsene era trimis în judecată de Serviciul Teritorial al Direcției Naționale Anticorupție.
În mod surprinzător, anchetatorii au conexat două cauze în care a fost cercetat Arsene, denunțul lui Gheorghe Ștefan și pretinsul comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei cerut reprezentanților firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț. Câteva luni mai târziu, Arsene a fost trimis în judecată într-un alt dosar de trafic de influență în legătură cu afacerea termopanelor de la Școala Generală Icușești, faptă ce are legătură cu primul dosar întocmit în urma denunțului lui Pinalti. Acest al treilea dosar a fost conexat la primul, înregistrat în februarie 2018.
După patru ani de la trimiterea în judecată a lui Arsene nu există încă o sentință în primă instanță ceea ce, în opinia unor specialiști în drept, este de neînțeles. Chiar dacă vorbim despre trei fapte de trafic de influență, toate conexate într-un singur dosar, lucrurile nu par a fi atât de complicate, mai ales că nu a fost nevoie de expertize.
Efectiv, cercetarea judecătorească se bazează pe declarațiile martorilor și pe interceptările ambientale. Cu toate acestea, procesul a depășit bariera de 40 de termene, iar o soluție nu a fost încă pronunțată. Și vorbim despre o soluție în primă instanță, sentința ce va fi pronunțată de Tribunalul Bacău nefiind definitivă.
Până în prezent, DNA-ul nu a avut nicio reacție vizavi de modul în care decurge judecata, ceea ce înseamnă că procurorului de ședință (tot de la DNA, evident) i se pare firesc ceea ce se întâmplă.
Cum ședințele sunt secrete, procesul judecându-se cu ușile închise, pentru că așa au considerat magistrații băcăuani, mare lucru nu se știe despre acest dosar. În afară de informațiile seci și de multe ori greșite publicate pe portalul instanțelor de judecată.
Ultima greșeală este aceea că inculpatul Ionel Arsene a fost amendat de instanță, în condițiile în care cel care a fost amendat de instanță nu a fost Arsene, ci avocatul acestuia – Vladimir Ciolacu. Informația a fost corectată pe portal, însă purtătorul de cuvânt al Tribunalului Neamț nu ne-a răspuns la întrebarea: de ce a apărut informația că Arsene a fost amendat, în condițiile în care sancționat a fost avocatul său.
Vladimir Ciolacu a contestat amenda de 5.000 de lei pe care instanța i-a aplicat-o la termenul din 16 decembrie 2021.
Astăzi, Tribunalul Bacău i-a respins contestația, așa că a rămas să plătească amenda.
La termenul din 16 decembrie 2021, judecătorul a amânat cauza pentru data de 27 ianuarie (peste o lună și 11 zile) „pentru desemnarea unui apărător din oficiu pentru inculpat”. Este evident că la acel termen instanța a luat măsura desemnării unui avocat din oficiu pentru inculpat, din cauză că avocatul acestuia a lipsit nejustificat, nu a asigurat substituirea sau a refuzat să exercite apărarea. În plus, avocatului i-a fost aplicată și amenda de 5.000 de lei și a fost luată măsura desemnării unui avocat din oficiu pentru a-l înlocui pe cel ales.
Avocatul Ciolacu nu se află la prima amendă pe care o încasează în acest proces, în februarie 2020 instanța amendându-l cu 500 de lei. A contestat și această amendă, însă nu a avut câștig de cauză.
Dacă este să analizăm informațiile referitoare la acțiunile îndreptate de către avocatul lui Arsene împotriva judecătoarei Daniela Donighevici Rusu, se poate trage concluzia că, de fapt, putem vorbi despre un adevărat război între cei doi. O demonstrează cele 3 (TREI) cereri de recuzare formulate împotriva judecătoarei Donighevici, toate trei fiind respinse. La cele trei cereri de recuzare mai adăugăm o cerere de strămutare și două plângeri pe care Vladimir Ciolacu le-a făcut împotriva judecătoarei la Inspecția Judiciară, ambele respinse.
La ultimul termen de judecată, cel din 27 ianuarie, instanța a amânat cauza „în vederea dreptului la apărare”. La termenul anterior, cel din 16 decembrie, cauza a fost amânată „pentru desemnarea unui apărător din oficiu pentru inculpat”.
Informațiile de pe portal, așa puține cum sunt, indică faptul că procesul a avut parte de multe amânări cauzate de lipsa avocaților inculpatului, a acestuia sau a martorilor.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla la termenul de mâine, adică al 41-lea al procesului.
Dosarul s-a judecat, inițial, la Tribunalul Neamț (8 termene), după care a fost strămutat la Tribunalul Bacău (33 de termene cu tot cu cel de mâine).
Nu este deloc lipsit de interes că procesul a fost strămutat înainte ca Tribunalul Neamț să-l audieze pe Pinalti. Gheorghe Ștefan a fost audiat la Tribunalul Bacău, însă după strămutarea procesului și după ce instanța a decis ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile închise. Există informații, neoficiale ce-i drept, care arată că Pinalti ar fi lăsat-o „mai moale”, schimbându-și, în fața instanței, mult declarația dată în faza de urmărire penală.
Gheorghe Ștefan a fost audiat la termenul din 30 mai 2019, în ședință secretă, evident. Cu o lună înainte, pe 28 aprilie, Pinalti și-a petrecut Paștele la Ierusalim unde s-a întâlnit cu totul accidental (sanchi!) cu un influent judecător. După această întâlnire, Pinalti a avut parte numai de sentințe blânde în procesele sale.
În acest moment, Pinalti mai are un proces pe rol. De altfel, fostul primar al orașului Piatra-Neamț vrea cu orice preț să scape de dosarele pe care le mai are și să-și vadă de viață, urmând să plece la Nisa, acolo unde fiica sa, Giorgiana, a ridicat un mini complex rezidențial. Cu bani munciți din greu, evident. Pentru a nu avea probleme, Pinalti a plătit parte din prejudicii, iar în acest sens și-a vândut terenurile pe care le deținea în Piatra-Neamț pe numele unor persoane de încredere. Sunt informații ce pot fi lesne verificate și fructificate.
Comunicat DNA – 22 februarie 2018:
În cauzele mediatizate prin comunicatele nr. 76/VIII/3 din 18 ianuarie 2018 și 128/VIII/3 14 februarie 2018, conexate ulterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2013, inculpatul Arsene Ionel, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.
Banii remiși de martor într-un restaurant situat pe raza municipiului București urmau să ajungă la persoanele respective prin intermediari.
2. La data de 31 iulie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în aceeași calitate, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, în perioada iulie – septembrie 2015, inculpatul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării, de către A.N.A.R, a sumei anterior menționate, demersuri rămase însă fără rezultat.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Comunicat DNA – 6 iulie 2018:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
ARSENE IONEL, la data faptei deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna iunie 2015, inculpatul Arsene Ionel, în calitățile menționate mai sus, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unui primar de comună din jud. Neamț, membru al aceluiași partid, a pretins de la un alt edil (martor), în schimbul atribuirii contractului având ca obiect „Construire școală în sat …, județul Neamț” către firma administrată de soția acestuia din urmă, o parte din lucrări (cele de tâmplărie), să fie subcontractate unei societăți agreate de inculpat.
În temeiul acestei înțelegeri, ca urmare a influenței exercitate de Arsene Ionel asupra edilului, la data de 27 iulie 2015, a fost încheiat contractul de execuție lucrări, cu obiectul de mai sus.
Ulterior, la data de 09 octombrie 2015, societatea câștigătoare a contractului a subcontractat o parte din lucrările de tâmplărie firmei agreate de inculpat, fiind emisă în aceeași zi o factură fiscală în valoare de 150.000 lei (achitată la datele de 16.11.2015 și 07.03.2016 deși produsele de tâmplărie au fost livrate în lunile august și septembrie 2016).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Este un proces ieșit din orice tipar sau cutuma a justiției. Este o bătaie de joc regizată între inculpat și judecator, în ciuda conflictului aparent care incearca sa dea o umbră de credibilitate cursului procesului. Dar niciun for superior nu se sesizează, nimeni nu-i deranjează. De prin piață se aude că un intermediar ar fi o cunoscută judecatoare din Neamț care s-a aciuat la forurile superioare ale magistraturii, o mare iubitoare a regimului Dragnea. Tot prin piață, Arsene se laudă că are sub control toată justiția din Neamț și relatii în alte zone. Este consecința eșuării unui stat de drept, cu instituții incompetente sau corupte. Astăzi, dacă doua persoane se pălmuiesc in trafic sunt reținute. Iar alții care nu doar ca au furat, ci fură mai abitir acum fără sa fie deranjați, sunt neatinsi de vreo instituție ce are obligații legale să împiedice furtul din banul public.
Ce se intampla de mult timp la COMUNA FORASTI, judetul Suceava se intampla peste tot in Tara! Abuzuri de neimaginat in administratia locala, deturnari de fonduri din Buget, inceperea de lucrari fara acte de reglementare specifice, fara Certificate de Urnanism si Autorizatii de Construire si acum “ colac peste pupaza “ , accidente musamalizate, de Politie, disparitii de masina implicata in accident grav cu victima, transport al victimei, fara a fi chemata M.A.I. – I.P.J. SUCEAVA!!! Oare nu mai este DIPI la SUCEAVA ????? Sau poate s-a desfiintat si Sectia SRI de la Suceava ??? Poate se misca cineva la nivel central !!!!