Cum era „spălată” șpaga pentru Romică, fostul director de la SH Bistrița. Unul dintre complici, condamnat pentru evaziune fiscală

3
869

Constantin Romică Grigoriu (foto), fostul șef al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița, trimis recent în judecată pentru fapte de corupție, a primit o parte din mita de milioane prin intermediul unui om de afaceri din Rădăuți, Suceava. Acesta a fost condamnat, de curând,  la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Prin firma Cosadel SRL a lui Constantin Vasile Lazăr, trimis și el în judecată alături de Grigoriu, pentru complicitate la luare de mită, s-a încasat o parte din șpaga cerută de Grigoriu de la două societăți care au avut relații contractuale cu SH Bistrița. Constantin Vasile Lazăr a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava, luna trecută, la 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost acuzat de procurori că a achiziționat fictiv 440 de tone de motorină.

Constantin Vasile Lazăr, administratorul de la SC Cosadel SRL Rădăuți, a fost trimis în judecată, în august 2017, pentru evaziune fiscală în formă continuată, după ce a înregistrat în contabilitatea firmei mai multe facturi și avize false prin care încerca să pară că ar fi cumpărat 440.080 de litri de motorină în valoare de 1.757.093 de lei, de la o firmă din București, al cărei patron a fost condamnat, în același dosar, la 4 ani de închisoare cu executare. Cosadel SRL este o firmă cunoscută de construcții în zona Sucevei, în ultimii ani câștigând zeci de licitații pentru lucrări finanțate cu bani de la bugetul de stat. În perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, patronul Cosadel SRL a înregistrat în ­contabilitate facturi care atestau achiziția unei cantități impresionante de combustibil de la firma Golden Vision SRL București, administrată de inculpatul Cristian Chelu. În timpul anchetei penale avea să se stabilească faptul că operațiunile economice cu firma bucureșteană erau fictive. Manevra a avut drept scop obținerea majorarea nejustificată a cheltuielilor societății cu suma pretinsă plătită pentru combustibilul „cumpărat”, plus deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operațiunilor de achiziție. Bugetul de stat a suferit un prejudiciu de 702.837 de lei, prin deducerea ilegală a TVA în valoare de 421.702 de lei și sustragerea de la plata impo­zitului pe profit în sumă de 281.135 de lei. Pe parcursul urmăririi penale, Lazăr a plătit prejudiciul integral, iar în primă instanță, la Tribunalul Suceava, cei doi inculpați au fost achitați. La Curtea de Apel Bacău, Lazăr a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar tovarășul său de infracțiuni la 4 ani cu executare.

Activitatea infracțională a lui Lazăr, de a scoate din contabilitate sume mari prin achiziții fictive de motorină, a coincis cu perioada în care firma Cosadel SRL factura șpaga cerută de Romică Grigoriu, fostul șef al SH Bistrița, unor firme de construcții. Nu este exclus ca Lazăr, prin manevrele făcute să fi încercat să spele banii murdari obținuți de pe urma contractelor fictive încheiate cu firmele „datoare” la Grigoriu.

Procurorii anticorupție afirmă că Romică Grigoriu, în calitatea sa de șef al SH Bistrița, în perioada 2010 – 2011, a pretins și primit milioane de lei mită de la reprezentanții unor societăți comerciale, pentru a deconta niște lucrări hidrotehnice care în realitate nu fuseseră executate, respectiv pentru că„ a pus umărul” la obținerea unui contract. Pentru a primi banii, Romică Grigoriu a introdus în afacere doi apropiați, Sorin Grigore și Constantin Vasile Lazăr. Cei din urmă, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au încasat mita lui Grigoriu, mascând-o în facturi de prestări servicii. În baza a 15 facturi fiscale emise de firmele celor doi oameni de afaceri, societatea Construcții Hidrotehnice Iași, care avea de primit bani de la SH Bistrița pentru lucrările efectuate la obiectivul „Acumulare Pașcani pe râul Siret”, ar fi decontat suma totală de 6.518.609 lei pentru lucrări care, în realitate, nu ar fi fost executate. De asemenea, una dintre cele două firme ar fi primit, în baza a trei facturi, sumele de 1.718.818 euro și 2.541.280 lei de la o societate care fusese „ajutată” de fostul șef al SH Bistrița să prindă un contract în valoare de peste 10 milioane de euro pentru executarea unei lucrări hidrotehnice pe Siret, la Galbeni, județul Bacău.

(Sursa foto: Facebook)

Daniel MURARU

Citeste si:

Romică de la Hidro, regele șpăgarilor. Mai tare decât ex-deputatul Munteanu. De la cine a luat mită și cine l-a denunțat

 

 

 

3 comments

  1. Stefan 18 decembrie, 2019 at 17:19 Răspunde

    Referitor la achizitia de motorina “fictiva”, cateva intrebari:daca firma din Radauti a dedus TVA si a inregistrat cheltuieli cu motorina, firma furnizoare din Bucuresti a inregistrat vanzarea si a platit TVA?!Daca asa stau lucrurile, unde este evaziunea, ca nu inteleg?!!Motorina respectiva a existat fizic , sau nu?!Nu este prea clar din articol cum s-au desfasurat operatiunile…

    Admin.: Cosadel SRL a fost implicata, in perioada 2010 – 2011, intr-un circuit economic fictiv. SC GGO SRL București, firma declarată inactivă din data de 7 octombrie 2010 ar fi livrat marfuri catre SC Golden Vision SRL Bucuresti, societate care, in documente, a livrat marfuri catre SC Cosadel SRL, operatiuni ce nu au avut loc în realitate. Asta au spus cei de la fosta Garda Financaiara Suceava.

  2. nona. 18 decembrie, 2019 at 21:05 Răspunde

    SC COSADEL SRL Radauti a fost in “fuiorul” mafiei agregatelor minerale pe judetul Suceava; a fost protejata de catre fostele conduceri ale SGA Suceava la care a cotizat ani de zile !! daca era interes politic dar si din partea politistilor care s-au “ocupat operativ “de aceasta activitate, care in timp a generat bani la negru, erau terminati de mult !!
    Inca de la inceputurile lui flutur pe SGA Suceava ” flutura ” o lista de societati care exploatau agregate minerale pe raza administrativa a judetului Suceava venita de la “FLUTURAS”!! lista care nu se daranjau cei care furau balast !! oare nu stia SRI Suceava de asta???????Nici PNA ulterior DNA Suceava!???

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.