Garda de Mediu: Balastiera de pe râul Cracău nu poluează. Stația de sortare nu funcționa când a fost efectuat controlul

3
1181

Comisariatul Județean Neamț al Gărzii Naționale de Mediu s-a autosesizat în urma publicării articolului Râul Cracău, poluat de balastiera lui Archip, fost prefect de Neamț”, publicat în data de 6 iulie în atacul.ro și a efectuat verifcări pentru a stabili dacă cele prezentate în articol se confirmă, respectiv poluarea râului Cracău cu apa murdară provenită din spălarea balastului în stația de sortare din satul Căciulești, comuna Girov. În comunicatul remis publicației noastre, reprezentanții Gărzii de Mediu menționează că, în data de 14 iulie, adică la 8 zile de la publicarea articolului, au efectuat verificări în teren fără a  constatata neconformități. Rezultatul acestor verificări nici nu avea să fie altfel, pentru că  stația de sortare-spălare nu funcționa în ziua respectivă.

Cu toate acestea, comisarii au impus celor care gestionează respective stație de sortare mai multe măsuri „cu termene de conformare”, respectiv mărirea frecvenței de întreținere și curățare a bazinelor decantoare și înregistrarea operațiunilor de curățare a bazinelor într-un registru special.

 

În seara zilei de 6 iulie, redactorii atacul.ro au constatat că râul Cracău este poluat de stația de sortare a Full Progress SRL, firma fostului prefect Mihai Archip (actualmente, Edil Stone SRL) care extrage agregate minerale din râu, după ce a închiriat de la „Apele Române”, în primăvară, două perimetre de exploatare a balastului în această zonă. Râul era poluat de apa folosită la spălarea agregatelor, care era deversată înainte de a se limpezi.

În astfel de situații, Legea apelor prevede sancțiuni drastice care pot să ajungă până la 85.000 de lei. Numai că aceste încălcări ale legii, la ordinea zilei în județul Neamț, ar trebui să și fie constatate de către cei cu atribuții, respectiv angajații de la Sistemul de Gospoădire a Apelor (SGA) Neamț și Garda de Mediu. În ultimii ani, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate ca urmare a unor articole publicate de atacul.ro, în care erau prezentate încălcări flagrante ale Legii apelor, și nu numai.

Full Progress SRL a preluat, încursul anului 2020, stația de sortare de la Căciulești-Girov a falimentarei General Construct SA și a obținut rapid, de la „Apele Române”, două perimetre de exploatare a balastului pe râul Cracău.

Fostul prefect de Neamț – Mihai Archip a devenit, prin intermediul unei alte firme, unde deține părți sociale, asociat la firma Full Progres SRL, care, de la începutul acestui an, și-a schimbat și denumirea (în Edil Stone SRL), și asociații, și sediul.

D.MURARU

Citește și:

FOTO Râul Cracău, poluat de balastiera lui Archip, fost prefect de Neamț

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Stefan 3 august, 2022 at 11:46 Răspunde

  Uitati cum semneaza (***) sef la Garda de Mediu :Dr. Jr. , adica doctor in stiinte juridice!E atat de (***) , incat nu stie ca era suficient Dr.Ma rog, ce pretentii sa ai de la un fost subofiter de militie?!

 2. toma.@ 4 august, 2022 at 09:18 Răspunde

  Termenul stabilit de catre A.B.A.SIRET si S.G.A. NEAMT de a se face semestrial, analiza apelor uzate evacuate in emisa respectiv raul CRACAU, in autorizatia de gospodarire a apelor si referatul tehnic, este abuziv si nu este concludent in a se monitoriza calitatea emisarului si eventual poluarea lui permanenta timp de 6 luni.
  Faptul ca dupa 8 zile s-a trimis un control la societate spune totul despre protejarea agentului poluator de catre G.N.Mediu – Comisariatul Judetean NEAMT. De ce nu s-a autosesizat A.B.A.SIRET – BACAU sau conducerea S.G.A. NEAMT despre poluarea evidenta ! Pentru ce mai este Inspectia Apelor la SGA NEAMT sau A.B.A.SIRET BACAU, sa vina sau sa nu vina la poluari ??? Cum oare in ziua “controlului “ adica dupa 8 zile de la semnalarea poluarii raului CRACAU , statia de sortare spalare nu functiona ? Poate au fost anuntati !
  Amintirea in actul de control al celor de la G.N.M. – C.J. NEAMT a P.V. nr. 321/GRA/14.06.2022, emis de S.G.A. NEAMT este hilara pentru ca poluarea s-a produs in data de 06.07.2022!!Trebuia ca seful biroului GRA al SGA NEAMT, ing GLODEANU STEFAN, sa se miste de pe scaun si sa fac un control neanuntat pe data de 06.07.2022, asta inseamna respect fata de Legea Apelor 107/1996, dar de mult seful acestui birou trateaza doar personal problemele grave din judetul Neamt, o fi obosit si se cere schimbat!!!!
  Sunt acte de reglementare unde la “intocmit “ apare semnatura acestui inginer iar la sef biroul GRA apare tot semnatura aceluiasi inginer!!!!??
  Deasemena cele doua masuri stabilite gresit de catre G.N.M – C.J. NEAMT, adica de a se mari frecventa de intretinere si curatare a decantoarelor si inregistrarea acestor operatiuni intr-un dosar special, arata faptul ca nu se cunosc actele emise de catre A.B.A.SIRET !
  Daca este depasita capacitatea de procesare a agregatelor minerale de catre statie care este foarte veche, nu intretinerea decantoarelor si dosarul specificat este modul de rezolvare al prevenirii poluarilor repetate a raului CRACAU!!
  Se repeta modul duplicitar de actiune al A.B.A.SIRET si S.G.A. NEAMT de anul trecut, cand a fost poluat raul BISTRITA de catre S.C. ANDREI CONSTRUCT S.R.L. la Podoleni, cand echipa de control a fost trimisa intentionat a doua zi, iar statia de sortare spalare, nu functiona !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.