Licitațiile pentru balastiere, o adevărată „horă a prieteniei”. Cum s-au împărțit perimetrele scoase la licitație de „Apele Române”
Publicația atacul.ro a arătat de nenumărate ori că licitațiile pentru închirierea perimetrelor de pe cursurile de apă pentru decolmatarea albiilor prin exploatarea balastului pot fi catalogate drept glume proaste. De ani de zile, firmele de construcții din Neamț și-au împărțit balastierele, astfel încât toată lumea să fie mulțumită, mai puțin statul. Cel din urmă a pierdut de fiecare dată, pentru că prețurile de adjudecare au fost, în cel mai bun caz, cu puțin peste cele de pornire la licitație. Situația nu s-a schimbat nici la ultimele licitațiile, din aprilie, când Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău a scos la licitație, în județul Neamț, patru perimetre pe care se va exploata balast. Trei dintre ele se află pe râul Bistrița, iar unul pe râul Cracău.
În toate cazurile se menționează că este vorba despre „exploatare de agregate minerale în vederea regularizării și reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie”. Numai că și de această dată s-a întâmplat ca cei care au câștigat licitațiile să aibă stații de sortare în apropierea perimetrelor câștigate. De aici ar trebui să tragem concluzia că râurile se colmatează numai pe lângă stațiile de sortare ale unora cu legături în lumea politică.
Așa cum se observă din tabelul de mai jos, toate firmele care au câștigat perimetre de exploatare dețin instalații de spălare a agregatelor minerale în apropiere. Andrei Construct SRL (firmă a fratelui fostului prefect de Neamț Mihai Archip), care a câștigat perimetrul în suprafață de 52.274 mp pe râul Bistrița, din zona Rediu/Podoleni, are stație de sortare la Costișa. Firma Stef Edil CDP SRL Dumbrava Roșie, care a câștigat perimetrul în suprafață de 31.318 mp de pe râul Bistrița, din „Costișa amonte”, se află sub „umbrela” lui Gheorghe Vlasie, care controlează stația de sortare de la Săvinești.
Lucrurile sunt clare și în cazul perimetrului în suprafață de 44.592 lei mp (râul Bistrița), din Borlești, și câștigat de Trust CCDP SRL, firmă deținută de Daniel Niță (apropiat al lui Ionel Arsene), care are o stație de sortare la Roznov.
Și în cazul ultimei licitații, cea a perimetrului în suprafață de 52.037 lei, de pe râul Cracău, în Girov, situația este limpede, pentru că Drupo SA (ce aparține Consiliului Județean Neamț), firma câștigătoare, are o stație de sortare chiar în Girov.
În ceea ce privește primele trei licitații, putem suspecta că firmele câștigătoare s-au înțeles și fiecare s-a ales cu ce a dorit. O demonstrează inclusiv prețurile de adjudecare.
Firmele Andrei Construct, Trust CCDP și Ștef Edil CDP s-au înscris la toate cele trei licitațiile pentru perimetrele de pe râul Bistrița, iar fiecare a câștigat câte unul. În toate cazurile, prețul oferit, așa cum se vede și în tabel, cu puțin mai mari decât cele de pornire la licitație.
O situație cel puțin dubioasă o întâlnim la licitația pentru perimetrul în suprafață de 52.037 mp de pe râul Cracău. Au participat 5 firme, iar oferta câștigătoare a fost a companiei Drupo SA, care a licitat 53.598 lei/lună, fără TVA, în condițiile în care prețul de pornire a fost de 2.966 lei/lună.
În cazul tuturor perimetrelor licitate urmează să se stabilească volumul de agregate minerale ce va fi exploatat.
„În zona perimetrului Rediu, de pe râul Bistrița, s-a exploatat ani de zile, iar unii care au făcut drumuri prin comunele din apropiere au fost prinși de multe ori la furat balast. În apropiere se află o stație de sortare-spălare rudimentară a cărui proprietar a furat agregate din albia veche a râului, fără ca nimeni să-l atenționeze măcar. Se vede că a fost un aranjament între cei 3 participanți de la licitațiile de pe Bistrița. Trust CCDP SRL a exploatat numai în zona podului de la Roznov, amonte si aval, iar firma Andrei Construct SRL, în zona Podoleni, Costișa. Și acum stația lor este aproape cel mai aproape de zona perimetrului câștigat. Și în cazul perimetrului „Costișa” se vede că a fost o înțelegere între cei trei. Pentru perimetrul „Borlești”, câștigător a fost Trust CCDP. Zona este relativ aproape de podul Roznov, accesul făcându-se de pe malul drept.
În cazul perimetrului „Doina” sunt niște ciudățenii, pentru că Darcons SRL, Trust CCDP și Ștef Edil SRL, Roglas Ind SRL nu au licitat niciodată în zonă. În perimetrul „Doina” a exploatat puțin, câteva săptămâni, firma fiului fostului deputat PSD Munteanu. Ulterior, a încercat o manevra, să o exploateze Danlin XXL în locul lui, dar când s-a aflat că au intrat autoritățile pe fir au renunțat. Faptul că licitația a fost câștigată de Drupo Neamț se datorează și epuizării perimetrelor de pe râul Cracău amonte și aval de pod, unde a apărut Full Progres SRL. Prețul exagerat de mare licitat, față de cantitatea și calitatea materialului din teren ridică suspiciuni serioase care ar trebui să dea de gândit autorităților”, ne-a declarat un specialist hidrotehnist, bun cunoscător al domeniului de exploatare de agregate minerale pe râurile din regiunea Moldovei.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Dl Muraru sa vedeti ce hora este pregatita pt traseile judetene ,doar pt 3-4 transportatori cu dare mana. S-a impartit judetul pe zone de influiente anuland practic orice sansa pt transportatorii mici sa prinda un traseu. Faceti-va timp si analizati un pic si va puneti mainile in cap
Jorjica,asa se face dupa ce votezi cu toata familia…..PSDNL !?