Fosta nevastă a lui Bibirig și Archip, afaceri grele cu bani publici. Adjunctul Poliției: „Cine este Archip?”

8
6356

Comisarul șef Leonard Bibirig (foto), unul dintre cei doi adjuncți ai Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, s-ar pregăti să preia funcția de inspector șef în locul comisarului Paul Tablan, afirmă sursele noastre. Principalul contracandidat al lui Bibirg este celălalt adjunct, Mihai Osoianu, fost șef al Serviciului Economic și discipol al lui Ioan Pânzariu, însă în cărți ar fi intrat, cu șanse mai mici ce-i drept, și un al treilea personaj, ofițer de ordine publică ce ar avea susținere puternică tot din zona lui Mihai Archip. Unele surse afirmă că nici Gheorghe Ștefan – Pinalti nu ar fi străin de această a treia variantă. Ofițerul de la ordine publică este pregătit ca variantă de rezervă în cazul în care planul cu Bibirig eșuează. Până acum, șefii Poliției Române nu au reușit să numească pe niciunul dintre aceștia, deși funcția este vacantă din 14 februarie, adică de mai bine de o lună. Asta înseamnă că grupările care îi susțin pe cei doi principali candidați nu cedează sub nicio formă. Interesant este că Bibirig și Osoianu au susținere din interiorul PNL-ului, la Neamț partidul fiind împărțit în mai multe tabere. Unii spun două, alții trei. Bibirig ar avea susținere puternică din partea lui Mihai Archip, fost șef al Gărzii Financiare, fost prefect de Neamț în perioada pedelistă, un apropiat al lui Pinalti. Archip face parte din tabăra Cozmanciuc, șeful PNL Neamț, și are interese mari în afaceri, una dintre zonele vizate fiind construcțiile cu tot ceea ce cuprinde domeniul, inclusiv exploatările de agregate minerale.

Celălalt candidat, Mihai Osoianu, ar beneficia de sprijinul altor liberali, printre aceștia numărându-se și prefectul George Lazăr. Osoianu nu ar fi foarte agreat, printre altele, și din cauză că ar fi dat undă verde la întocmirea unor dosare penale pe numele unor constructori din Neamț. Culmea, unii ar fi de la PSD și s-au plâns unor oameni din PNL cu care sunt în strânse legături.

Este mai mult decât clar că susținerea politică a unui ofițer sau a altuia pentru a ocupa o funcție atât de importantă este nu numai imorală, dar și ilegală, însă aceste aspecte nu par a conta atunci când vine vorba de controlul Poliției Neamț. De aici și luptele care se duc pentru impunerea unuia sau altuia pe scaunul de șef.

În lipsa deputatului Mugur Cozmanciuc, care vine destul de rar în Piatra-Neamț, jocurile în județ sunt făcute de Mihai Archip. Acesta este cel care a tras sforile ca să fie adus, anul trecut, în aprilie, Leonard Bibirig de la IJP Vaslui, unde era șeful Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS), la IJP Neamț, pe funcția de adjunct, spre disperarea polițiștilor nemțeni care au asistat neputincioși la manevra politică.

În curând, se împlinesc 12 luni de când Biribirig și Osoianu au fost numiți pe posturi, iar șefilor din IGPR nici prin minte nu le-a trecut să scoată funcțiile la concurs. Așa cum ar fi fost normal, pentru că aceste numiri nu înseamnă altceva decât un control asupra celor care acceptă să ocupe aceste funcții fără concurs.

Familia Archip, relații de afaceri vechi cu Cristina Bibirig

L-am contactat pe comisarul șef Bibirig pentru a clarifica mai multe aspecte din declarația sa de avere, dar să lămurească și relația pe care o are cu Mihai Archip. Ofițerul ne-a răspuns tot cu o întrebare: „Cine este domnul Archip?”, deși numeroasele surse ne-au confirmat că cei doi se cunosc chiar foarte bine.

Dacă Bibirig nu știe cine este Mihai Archip (foto), îl ajutăm noi. Este partenerul de afaceri al fostei sale soții, care a început business-urile cu familia fostului prefect portocaliu de cel puțin 12 ani.

Cristina Elena Bibirig, fosta soție a lui Leonard Bibirg, face afaceri cu familia lui Mihai Archip de multă vreme, inclusiv din perioada în care cei doi erau împreună, adică înainte de anul 2014.

În prezent, Cristina Elena Bibirig deține 10% din părțile sociale ale firmei Kipper Construct SRL, iar Mihai Archip 90%, cei doi având și calitatea de acționari. Societatea, care are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”, a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 1.093.479 lei, profit de 608.216 lei și 12 angajați.

Firma este abonată la contractele scoase la licitație de primăriile Bicaz Chei și Bicazu Ardelean. Ultimul contract a fost încheiat în urmă cu 6 zile, cu Primăria Bicazu Ardelean, și este în valoare de 730.390 lei, fără TVA. În septembrie 2020, Kipper Trans SRL a încheiat, tot cu Primăria Bicazu Ardelean, un contract în valoare de 898.039 lei, fără TVA, pentru modernizarea străzii Cimitirelor din localitate.

Tot în 2020, Kipper Trans SRL a mai încheiat patru contracte cu Primăria Bicaz Chei, în valoare de 70.560 lei, 362.130 lei, 232.362 lei, respectiv 411.592 lei, iar cu Primăria Bicazu Ardelean, un contract (racorduri rețele de distribuție apă potabilă și branșamente) în valoare de 263.967 lei. Societatea a prins contracte bănoase cu instituții publice și în anul 2019, unul dintre ele fiind cu Primăria Pângărați, despre care atacul.ro a scris AICI.

Firma Magnus Impex SRL, unde Cristina Bibirig are 10% din părțile sociale și este administrator, împreună cu Mihai Archip, are ca principal obiect de activitate „Fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor de patiserie”.

Societatea, care deține și spălătoria de pe strada Movilă, a încheiat recent un contract cu Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț. Cea din urmă a cumpărat 100 de fise la spălătoria lui Archip, așa cum mai este ea cunoscută de pietreni.

Cristina Bibirig a intrat în societatea Magnus Impex SRL ca administrator și asociat unic, în vara anului 2009, când a prelut părțile sociale de la Adina Archip, soția lui Mihai Archip.

În 2018, ultimii doi au intrat în firmă, deținând în prezent peste 50% din părțile sociale.

În ceea ce privește motivul pentru care în declarația de avere a comisarului șef Bibirig nu apar și veniturile Cristinei Bibirig, explicația este simplă, și anume că cei doi au divorțat. Cu toate acestea, foștii soți Bibirig mai dețin bunuri în comun. Conform declarației de avere, completată în mai 2020, Leonard Bibirig deține, împreună cu fosta soție, un teren agricol în suprafață de 30.000 mp, cumpărat în anul 2000, și un apartament, cumpărat în anul 2012.

Fost mare handbalist al României, Leonard Bibirig a intrat în Poliție în anul 2005, ca mulți alți sportivi români. A activat, până în 2009, ca ofițer de poliție în cadrul CS Dinamo București. În perioada 2009-2013, a activat ca ofițer în cadrul Serviciului Resurse Umane la IJP Suceava, iar din 2013 și până în 2016 a lucrat ca ofițer specialist II la IJP Vaslui, Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). A urmat un an (martie 2016 – martie 2017) ca împuternicit șef SAS, iar din 2017, șef SAS cu acte în regulă. Din 2019, este adjunct al Poliției Neamț, fiind detașat de la IJP Vaslui.

Daniel MURARU

Citește și:

Primarul de Pângărați și-a „tras” asfalt în fața magazinelor, din bani publici. Un fost prefect a încasat sutele de mii de lei pentru lucrare

Angajații fratelui fostului prefect Archip, prinși la furat agregate minerale

Primăria Podoleni, „avocatul” firmei fratelui ex-prefectului în fața Camerei de Conturi. Totul pentru o taxă de câteva zeci de mii de lei

8 comments

 1. Vladimir 21 februarie, 2021 at 17:00 Răspunde

  Băi nea Bibirig, da nu-ți ajungea să stai pe-un post cât de cât?????? Fir-ați obrazul de râs să-ți fie!!!!!!! Oare polițiștii onești, care au muncit și știu ce înseamnă poliția, oameni inteligenți, cu carte din inspectoratul ăsta nu au nimic de zis???? Să le fie și lor rușine!!!!!!! Că nu fac nimic.
  Se vede de la o poștă încrengătura. O nelămurire am. De când Archip face și desface????? Nu e de ajuns ce are?????? Leoreanu și Țapu de ce tac?????

 2. FLORIN 21 februarie, 2021 at 17:46 Răspunde

  Un ”no name”(mare sportiv intrat in Politie?si ce?ce criteriu poate fi asta?)fara pregatire serioasa si fara nici un fel aptitudini intelectuale poate fizice probabil,insa astea cu fizicu nu prezinta nici un fel de avantaj intr-o functie de ”conducere”….absolut un ZERO la CV.
  Nu-l recomanda nimic sa fie nimic in Politie,poate undeva printr-o comuna agent la taiat frunze la caini.
  Aceleasi scheme clasice de coruptie,trafic de influenta si fraudarea banului public cu ”foste”neveste conectate la afacerile cu bani publici asa cum sunt mai toti ”sefii”din institutiile mafioto interlope din Romanica.
  NIMIC pe toata linia,doar probabil slugarnicii pentru gasca unor hoti din politica,care acum sa”bat”sa-l puna ”sef”…ce le mai place sa fie ”sefi”ca sa-si faca smenurile in continuare si asta se vede pentru ca nu se face NIMIC in aceast judet/ tara,legea nu se aplica pentru hoti,pentru ca hotii numesc aceaste marionete in toate institutiile corupte si praf de slugarnicie si incompetenta.
  In concluzie,jaful,hotia si devalizarea padurilor in Neamt va continua la fel ca si pana acum.
  S-a schimbat doar gasca de hoti.

 3. Vladimir2 21 februarie, 2021 at 18:13 Răspunde

  Pai ce sa vorbeasca Leoreanu si Tapu? Ce ar putea spune cei doi sfinti de Roman? Păcatele lor ii vor ajunge din urma. Stau ascunsi ca poate “cineva” isi aduce aminte de ei. Vladimire, le simti lipsa? Te ajuta sau ne ajuta pe noi cu ceva? Lasa-i “bre” in plata Domnului. Strigi la ei ca la sfinti. IPJ Neamt este o mocirla si cui ii place, se scalda Grupuri grupulete de ofiteri cu interese ascunse…

 4. Liviu 21 februarie, 2021 at 19:12 Răspunde

  Si in politie e o mizerie generalizata. Nu este absolut nicio diferenta intre mizeria pe care au făcut-o liberalii la ape si ceea ce au facut cu numirea acestui habarnist bibirig la comanda ipj. Niciuna. Este o sfidare si o jignire a politistilor corecti. Iar un comisionar ca Archip a ajuns sa fie dirijorul numirilor politice? Si la finante a pus o individa care cel mai bine se pricepe la rambursarea tva-ului lui Ginel in timp record iar in unele cazuri si pe langa lege (la turnul berarilor). De asta si firmele de constructii controlate de Archip fac afaceri cu Ginel. Pana unde vor sa ajunga acesti golani liberali? Vor sa aduca iar socialistii la 70%???? Mugurel, tu ai vreun Dummezeu pe lumea asta (nu ma refer la pozele cu popi de pe FB)? Ai distrus acest partid, nu te mai saturi de combinatii. Sa ai parte de atat bine cat doresti oamenilor si institutiilor in care promovezi doar incompetenti. Nu este nicio deosebire intre tine si Arsene. Ba poate valutistul e mai smecher.

 5. ADY 21 februarie, 2021 at 20:07 Răspunde

  ce bibirig, osoiani si archip niste (***) si niste lotrii (***)!!! la vatra ba sugativelor, (***) ce sunteti, iar pinalty mars in puscarie hotule

 6. Misu Archip 22 februarie, 2021 at 10:40 Răspunde

  Problema ce mare este ca dottore Paul nu se da plecat din biroul de inspector sef desi au venit toate hartiile trebuincioase de la Bucuresti. Incurajat de dottore Despescu nu stiti cine este dottore Despescu este tartorul sef secretar de stat la mai bine ca nu si la iunie cu doctorat fake si el dottore Paul sade in birau iar gasca vine la el si tot fac si desfac ca niste albinute care nu prea priduc miere poate fiere. Despre munca de zi cu zi hai asa mai usor si pa ca doar suntem platiti da buni ce suntem nu sa trebaluim pentru natia de fraieri ce ne pune banutu in caciula. Dottore Paul cica vrea si el la pensioara dar asa prin iulie cand face fro 25 da cotolani da melitie sa ese cu tate drepturile ca are famelie numeroasa si remuneratie mica dupe buget. Cat despre Bibirig ce sa spui cand il vezi decat faptul ca are fata da (***) nu da melitian ce se bate cu inamicul infractor . Cu nasu Misu Archip poate la paine oricum orice nas isi are nasu si poate nea Misu o taia si el frun act pa paine ca s-a negrit toata hleba de atata negreala. Parol mon cher.

 7. Varga Szandor Andrasz 24 februarie, 2021 at 13:18 Răspunde

  Stați așa sa rad întâi și după aia scriu, după ce îmi revin .
  Adică finul a uitat cine a ținut cununia pe cap in sfânta biserică?
  Mai uita omul, nu e vorba da să uiți cine te cunună in biserică asta nu a mai pățit nimeni pe lumea asta !
  Avea dreptate mama săraca, botezul unui copil e o pomană, dar de cununat sa fug că dracu de tămâie că nu ai nici o sfârâială după asta ba mai ramai și dator la lume!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.