Decizie definitivă. Dragoș Ștefan, fostul secretar al Primăriei Piatra-Neamț, va plăti și majorările de întârziere în dosarul cu Poliția Locală

2
3726

Curtea de Apel Bacău a întors o decizie a Tribunalului Neamț, prin care Dragoș Ștefan (foto), fost secretar interimar al Primăriei Piatra-Neamț până în luna mai, scăpase de plata unei sume importante către Poliția Locală. Este vorba despre majorările de întârziere dintr-un dosar privind plata unei sume importante de bani pe care a încasat-o în baza unui contract de prestări juridice, încheiat în urmă cu 10 ani cu Poliția Locală.

20.080 de lei trebuie să achite Ștefan, care acum este consilier juridic la serviciul Administrație publică locală, din cadrul Primăriei Piatra-Neamț, după ce magistrații băcăuani au admis recursul Poliției Locale.

„Admite capătul de cerere formulat de reclamanta Poliţia Locală Piatra Neamţ având ca obiect majorări de întârziere. Obligă pârâtul Ştefan Dragoş Eduard să plătească reclamantei Poliţia Locală Piatra Neamţ suma de 20.080 lei reprezentând despăgubiri aferente perioadei iulie 2013 – aprilie 2016, sumă ce urmează a fi actualizată în funcţie de indicele de inflaţie la data plăţii efective”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

Anterior, în martie 2022, Tribunalul Neamț a respins solicitarea Poliției Locale de obligare a pârâtului Ștefan Dragoș la plata majorărilor de întârziere (beneficiu nerealizat în sumă de 20.080 lei), actualizate la data plăţii efective. Decizia a fost atacată cu recurs, iar Poliția Locală a avut câștig de cauză, Ștefan Dragoș fiind bun de plată.

Suma pe care Poliția Locală o are de recuperat de la fostul secretar interimar al Primăriei Piatra-Neamț este mult mai mare, pe lângă majorările de întârziere Ștefan având de plătit 62.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, așa cum a hotărât instanța.

În anul 2012, angajatul Primăriei Piatra-Neamț, Eduard Dragoș Ștefan, a încasat ilegal 62.000 de lei de la Poliția Locală în baza unui contract de prestări servicii juridice. Abia după patru ani, Camera de Conturi Neamț a stabilit că Ștefan trebuie să dea banii înapoi, plus 20.080 lei cu titlu de majorări de întârziere. Au urmat patru ani de procese, Poliția Locală contestând raportul celor de la Camera de Conturi.

În final, instituția a pierdut lupta în instanță, iar decizia auditorilor a rămas să fie pusă în aplicare.

Conform ultimei declarații de avere, completată în luna iunie, Eduard Dragoș Ștefan nu are niciun bun în proprietate, n-are mașini, bijuterii sau datorii. În 2020, a câștigat 84.911 lei lei, iar soția, fostă angajată la Primăria Piatra-Neamț, din ianuarie angajată în funcția de consilier superior la AJOFM Neamț – 51.181 lei.

Manevre depistate de Camera de Conturi

 În anul 2016, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Neamț la Primăria Piatra-Neamț, auditorii au constatat că Eduard Dragoș Ștefan, în prezent, consilier juridic în cadrul Serviciului Administrație Publică și Juridic al Primăriei Piatra-Neamț, a încasat, fără drept, o sumă considerabilă de la Poliția Locală Piatra-Neamț.

Decizia Curții de Conturi a fost atacată în instanță de Poliția Locală, iar procesul a început în februarie 2017. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău care a decis, la finele lunii aprilie 2021, respingerea acțiunii Poliției Locale Neamț, ceea ce înseamnă că deciziile auditorilor, de recuperare a prejudiciilor constatate, vor trebui puse în aplicare.

Auditorii publici sunt cei care au constatat că Poliția Locală Piatra-Neamț a încheiat  un contract de prestări servicii cu PFA Ștefan Dragoș Eduard. La data controlului, Poliția Locală Piatra-Neamț avea prevăzut și aprobat prin organigramă și statul de funcții, în cadrul Biroului Administrație și Contabilitate, compartimentul Juridic și Resurse umane, două posturi, dintre care unul de consilier juridic.

În perioada 2012 – 2016, postul de consilier juridic nu a fost ocupat, întrucât instituția nu a organizat concurs pentru ocuparea acestuia.

În 2012, conducerea Primăriei Piatra-Neamț știa că Poliția Locală nu are jurist. Tocmai de aceea, în septembrie 2012, fostul primar Gheorghe Ștefan a venit cu un proiect de hotărâre care avea rolul să suplinească lipsa juristului la Poliția Locală. Astfel, Pinalti a propus, iar Consiliul Local a acceptat să fie împuternicit consilierul juridic Dragoș Ștefan, angajat în cadrul Aparatului permanent al Consiliului Local, să reprezinte în instanță și să acorde consiliere juridică Poliției Locale. Aleșii au fost de acord, numai că în Hotărârea Consiliului Local 285/2012 nu se menționează nicăieri că Ștefan Dragoș urma să fie remunerat pe PFA pentru serviciile sale la Poliția Locală.

HCL 285/2012 prevedea sec că Dragoș Ștefan a acceptat să îndeplinească suplimentar și activitatea de asigurare a asistenței juridice din cadrul Poliției Locale, până când postul de consilier juridic va fi ocupat de o persoană de specialitate. Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că nu s-a organizat concurs. De asemenea, în HCL nu se face referire la încheierea unui contract de consultanță juridică. În urma controlului, din 2016, a Curții de Conturi a ieșit la iveală și contractul încheiat de Poliția Locală cu PFA Ștefan Dragoș Eduard, consilierul juridic propus de Pinalti și acceptat, în septembrie 2012, de aleșii locali pentru a asigura servicii juridice Poliției Locale. De fapt, Dragoș Ștefan avea, în cadrul Poliției Locale, dublă calitate: acorda consultanță juridică ca atribuție de serviciu, conform HCL 285/2012 a Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț, și presta servicii prin PFA în baza unui contract. Auditorii au constatat că plata serviciilor către PFA s-a efectuat în baza unor documente care arătau că prestatorul a acordat consultanță juridică și administrativă salariaților din structura Poliției Locale în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le au stabilite în fișa postului sau în baza regulamentului de organizare și funcționare al poliției. Vorbim de așa zise activități desfășurate de către PFA (pe hârtie), dar pentru care Poliția Locală are personal angajat. Astfel, pentru activitățile de relații cu publicul și răspunsuri la petiții, Poliția Locală are angajat personal care să îndeplinească aceste atribuții. La fel stau lucrurile și în cazul activității de urmărire a proceselor verbale de constatare, de secretariat și relații cu publicul etc

Conform HCL 285/2012, consilierul juridic Dragoș Ștefan a suplinit postul vacant de specialitate juridică din cadrul Poliției Locale, drept pentru care contractul de prestări servicii încheiat de instituție cu PFA Ștefan Dragoș Eduard pentru achiziționarea unor servicii de consultanță juridică contravine prevederilor legale. OUG nr.26/2012, la art. I (1) se spune clar: ”Autoritățile și institutiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare”. 

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. constantin 4 august, 2022 at 08:39 Răspunde

    Cred ca este important de amintit ca un PFA nu poate avea obiect de activitate servicii- prestari juridice.Aceasta activitate de consultanta juridica este reglementata de legi speciale, respectiv legea pentru avocaati si legea pentru consilieri juridici.Nu cred ca cel in cauza a mers in fata unei instante de judecata si a prezentat imputernicirea in cauza din partea PFA.Din pacate multi absolventi ai facultatilor de stiinte juridice au patruns direct in institutii bugetare pe functia de consilier juridic fara sa parcurga etapele de stagiar, definitivat,jurisconsult, consilier juridic.Este total gresit si daunator sa-l aduci direct consilier juridic .

  2. Dreptate pt prosti 4 august, 2022 at 10:48 Răspunde

    Băiețică, scoate mămuca bănuții ca are di undi…acu si mătăluță cat ai „luat” in vremea lui chinalty…nu te plange nimeni…in instanta era ultimul jurist, dar nu conteaza ca asta e trendul țării!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.