Am stârnit viesparul. După dezvăluirile atacul.ro despre balastiere, autoritățile au început acțiunea mușamalizarea

3
5050

 

Seria de articole despre balastierele din județul Neamț, publicate de atacul.ro în ultima perioadă, i-a deranjat pe boșii Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), iar supărarea lor s-a resimțit până în teritoriu, la administrațiile bazinale și sistemele de gospodărirea a apelor. Sursele noastre din cadrul ANAR afirmă că ministrul Mediului, Tanczo Barna, i-ar fi certat pe reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret pentru problemele provocate de balastierele din Neamț și ar fi cerut măsuri. S-a întâmplat în timpul vizitei de vineri, 29 octombrie, pe care ministrul Mediului a făcut-o la Lacu Roșu.

Ghid de protecție a criminalilor mediului

Realitățile din teren, pe care atacul.ro le-a prezentat în ultimele săptămâni, nu le-au picat deloc bine celor de la ABA Siret Bacău și instituției subordonate – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț. În loc să dispună verificări serioase pe teren pentru a-i îndrepta pe cei care măcelăresc cursurile de apă din județ, șefii celor două instituții, ABA Siret și SGA Neamț, caută soluții pentru a arăta lumii că situația nu este chiar atât de gravă, așa cum a fost prezentată de redactorii atacul.ro.

Primul pas pe care l-au făcut a fost acela de a anunța controale la balastiere, ca măcelarii mediului să aibă timp să se pregătească temeinic pentru verificări. Sigur, controalele anunțate cu surle și trâmbițe vor fi foarte„ eficiente”, așa cum a fost și cel de la Andrei Construct SRL:

 

Astfel, pe o rețea de socializare, cei de la ABA Siret Bacău anunțau joi, 4 noiembrie, puțin după ora 16, că SGA Neamț a demarat o acțiune de control la stațiile de sortare din teritoriul pe care îl administrează. Cu câteva ore înainte, atacul.ro publicase un articol în care arăta dezastrul pe care îl produce, pe râul Moldova, stația de sortare a firmei Danlin XXL de la Horia. Bineînțeles, cei de la ABA Siret Bacău nu au pomenit absolut nimic despre asta, deși ne-am fi așteptat să anunțe că au făcut verificări și acolo.

Nu au făcut-o nici a doua zi, deși angajații SGA Neamț, din ce știm noi, lucrează și vineri.

Ca penibilul să fie dus la extrem, ABA Siret anunță vineri, la prânz, pe aceeași pagină de socializare, că o firmă cu stație de sortare pe râul Cracău, la Căciulești-Girov, a fost amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor din autorizația de funcționare a apelor. Concret, societatea trebuia să dețină avizul primăriei comunei Girov pentru depozitarea nămolului din decantoare ce rezultă în urma spălării balastului. Foarte grijulii cu imaginea firmei ce deține stația de sortare, specialiștii de la „Ape” nu au făcut publică denumirea acesteia. Însă, o facem noi: Full Progres SRL.

Ce au uitat să spună cei de la ABA Siret Bacău este că această sancțiune nu a fost acordată în cadrul „mega-acțiunii” demarată de SGA la stațiile de sortare marți, 2 noiembrie, ci a venit în urma unui control demarat după ce atacul.ro a arătat ce se întâmplă la respectiva stație de sortare și balastieră aferentă. În 26 octombrie, o echipă mixtă de la SGA Neamț, Garda de Mediu și Poliția Economică s-a deplasat la Căciulești după ce, o zi înainte, în atacul.ro fusese publicat articolul „Râul Cracău, sfârtecat de utilaje. Masacrul continuă sub ochii îngăduitori ai autorităților de la „Ape” și Mediu”.

Bine, numai noi am văzut masacrul de la Căciulești, pentru că autoritățile s-au rezumat să constate numai lipsa unui document ce trebuia emis de către primărie.

Specialiștii de mediu care au analizat fotografiile pe care le-am realizat la fața locului au confirmat dezastrul provocat de Full Progres SRL la balastiera pe care o are pe râul Cracău, exact lângă stația de sortare.

Faptul că autoritățile au preferat să aplice una dintre cele mai mici amenzi și să închidă ochii la aspecte deosebit de grave scoate la iveală  dezinteresul și/sau corupția din sistem.

Este curios de ce nu s-a întrebat nimeni cum de a funcționat stația de sortare a Full Progres SRL de la Căciulești-Girov fără avizul Primăriei Girov pentru depozitarea nămolului din decantoare. Stația de sortare nu putea funcționa fără acest aviz.

SGA Neamț a  aplicat amenda de 35.000 de lei și atât. Nici inspectorul de la „Ape” și nici comisarii de la Mediu nu au avut ochi pentru munții de nămol depozitați pe malul râului și chiar în apă.

Specialistul pe care atacul.ro l-a consultat a precizat clar că abandonarea nămolului în apă și pe mal ar fi trebuit să atragă o sancțiune drastică. Sancțiunea finală ar fi putut să ajungă lejer la 85.000 de lei, pentru fapte cumulate, conform Legii apelor. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat!

Mai mult decât atât, nici comisarii, dar nici inspectorii de la „Ape” nu au analizat situația în care se afla albia râului, măcelărită efectiv de utilajele firmei Full Progres. Se văd urmele excavatoarelor și camioanelor care au intrat în albie, pe cursul de apă.

Așa arăta albia Cracăului în ziua de 23 octombrie 2021. Urmele utilajelor se observă cu ușurință:

 

Astfel de acțiuni sunt interzise și se sancționează draconic, ceea ce nu s-a întâmplat. Comisarii Gărzii de Mediu au văzut doar o pată de ulei găsită sub un excavator (Sic!). Atât! În rest, au orbit de-a dreptul. Nu tu urme în albie, nu tu nămol aruncat în râu, nu tu munți de nămol de pe marginea albiei. Absolut nimic!

Andrei Construct SRL, altă firmă „albită”

Situația, de asemenea, dezastruoasă de pe râul Bistrița, de la stația de sortare a societății Andrei Construct SRL din Costișa, este una excepțională în viziunea celor de la ABA Bacău Siret și Garda de Mediu. Pe 20 octombrie, redactorii atacul.ro au constatat că apa deversată în râul Bistrița, din decantorul stației de sortare, era plină de nămol.

Pârâul Câlneș:

De asemenea, în zonă sunt mai multe gropi provenite din furt de balast. Inspectorii de la ABA Siret Bacău, care au făcut controlul a doua zi, au stabilit că totul este perfect: apa din pârâul Câlneș nu mai era neagră, ci limpede, decantorul fusese curățat, gropile erau înierbate, fiind vechi, iar o exploatare de balast în desfășurare, pentru UAT Gârcina, avea toate avizele. Mâlul de pe malurile pârâului Câlneș, vizibil și la câteva zile după controlul lor, nu le-a atras atenția. Gropile, așa cum am mai arătat, nu era toate înierbate și, conform regulilor, cei de la „Ape” ar fi trebuit să le inventarieze. Polițiștii, care au făcut parte din echipă, au întocmit un dosar penal pentru un pod construit fără autorizație în mijlocul râului Bistrița. Nu s-au mai obosit să afle ce rol a avut acel pod și dacă nu cumva a fost folosit pentru sustragea de agregate minerale de pe malul drept al Bistriței. De ce să-și mai bată capul și cu asta.

Cei de la Garda de Mediu au ajuns mai târziu la Costișa, pe 29 octombrie, din cauză de lipsă personal.

În documentul încheiat, comisarii de mediu fac o frumoasă descriere a stației de sortare, a dotărilor acesteia și prezintă autorizațiile care îi permit să funcționeze. Au atașat raportului de control poze cu decantorul curățat etc. Adică, totul era minunat când au verificat ei.

A doua zi, în 30 octombrie, redactorii atacul.ro s-au deplasat și ei în zonă, constatând că pârâul Câlneș nu era atât de limpede cum l-au văzut cei de la „Ape” și Garda de Mediu. Ba din contră!

Bine, comisarii de la mediu nu au atașat poze cu albia acestui pârâu, pentru că s-ar fi văzut malurile pline cu mâl și apa tulbure și nu ar fi dat bine.

Dă-i cu mușamalizarea și pe pârâul Jidanului

Un alt caz cu iz de mușamalizare din partea autorităților este cel de pe pârâul Jidanului, din comuna Bicazu Ardelean, unde redactorii atacul.ro au descoperit că s-a exploatat ilegal balast din albie. În zonă erau numai utilajele celor de la Trust CCDP SRL, firmă care efectuează lucrări de modernizarea a drumului județean din zonă. Un camion, inscripționat Trust CCDP, fusese dotat cu un ciur pentru sortarea balastului.

Autoritățile au ajuns în zonă după câteva zile, când camionul cu ciur dispăruse. Ulterior, ancheta a fost îngreunată și de concediul de o săptămână pe care directorul SGA Neamț, Stratu, și l-a luat fix atunci. Inginerul de cadastru, însărcinat cu măsurătorile zonelor din care a fost sustras balastul, a ajuns după mai bine de o săptămână la fața locului. Poliția a întocmit un dosar penal și îi caută pe cei care au furat balast. Nu-i exclus ca dosarul să fie clasat pe motiv că nu vor identifica autorii. Există precedentul de pe râul Moldova, cu un furt de balast de un milion de lei lângă o balastieră a firmei Pro Invest, deținută la acea vreme de fiul fostului deputat PSD Ioan Munteanu. Anchetatorii au clasat dosarul, pentru că nu au găsit autorii furtului (sic!).

Concluziile, după aceste controale, arată clar pașii pe care autoritățile îi fac pentru a-i proteja pe cei care distrug mediul pentru câștiguri fabuloase. Au ajuns să spună că nu văd lucruri care sunt mai mult decât evidente, probate și care există chiar și după pseudo-controalele lor. Protecția asigurată măcelarilor mediului este clară.

Nimeni, în ultimii 30 de ani, nu i-a deranjat, pentru că parte din sumele ilegale obținute ajung și în buzunarele celor care îi protejează, dar și a politicienilor aflați la putere.

În cazul de față, numai o intervenție în forță de la centru, respectiv o anchetă a Corpului de control al ministrului Mediului, coroborată cu o anchetă a DNA-ului, ar putea să-i liniștească pe cei care asigură protecție mafiei balastierelor. Să vedem cine are curaj să-i deranjeze.

Daniel MURARU

 

Stația de sortare de la Horia a firmei Danlin XXL poluează masiv râul Moldova. Autoritățile dorm, evident

Râul Cracău,  sfârtecat de utilaje. Masacrul continuă sub ochii îngăduitori ai autorităților de la „Ape” și Mediu

FOTO&VIDEO. Dezastrul provocat pe râul Bistrița de balastiera lui Archip. Indiferența angajaților de la „Ape” și Mediu naște criminali ai mediului. Cine-i protejează?

În atenția DNA! Angajați ai „Apelor Române” protejează proprietarii de balastiere. Redactorii atacul.ro, urmăriți și hărțuiți în Lunca Bistriței

GALERIE FOTO. Pârâul Jidanului, măcelărit de buldozere și excavatoare. Balastul sustras este folosit la modernizarea unui drum județean

O anchetă de toată jena și un milion de lei făcut cadou hoților. Principalul suspect – Pro Invest SRL, firma fiului ex-deputatului Munteanu

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. pavel si petru 7 noiembrie, 2021 at 14:20 Răspunde

  Fratilor, Oameni buni ce sa mai fie flora si fauna pe acest curs de apa, CRACAU !??? Este RAS ,TUNS si FREZAT ! Vorba unui mare smecher ( se crede el ! ) din balastiere ”… RAZUIT COMPLET…” !! JAF si COTROPIRE !!!
  Pentru asa ceva intr-o tara normala, cu a justitie normala, cu organe de cercetare penale, corecte, cu respect pentru LEGE , cei ce faceau asa ceva erau legati de mult!!!
  Deasemenea cu organisme care se ocupa de gospodarirea apelor care isi respecta menirea si legislatia in vigoare in domeniul apelor, care aplica corect legislatia in vigoare pentru pprotejarea cursurilor de apa , a faunei fi florei acvatice asemenea ” tehnologii” devastatoare pentru cursurile de ape nu se puteau “ aplica” sub nici o forma!!! RUSINE ADMINISTRATIA NATIONALA “ APELE ROMANE” ; RUSINE – ADMINISTRATIA BAZINALA A APELOR “ SIRET”; RUSINE – SISTEMUL DE GOSPODARIRE A APELOR NEAMT.
  Domnule Ministru TANCZOZ BARNA, trimiteti Corpul de Control al Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, sa cerceteze gravele abateri ale celor care conduc aceste institutii, modul defectuos cum se emit actele de reglementare de gospodarire a apelor si situatiile grave din teren !!!!

 2. Mihail si Gavril 8 noiembrie, 2021 at 08:00 Răspunde

  Stati cuminti nimeni nu indrazneste sa se atinga de tanchistul amuraritei de la danlin xxl si de misu archip al nostru de la andrei construct. Mai ales ca don gigi jeg pinalti dupa ce l-a dat pe tobogan pe basau a fost pus in libertate repede repede sa se piata ocupa in liniste de treabusoarele de prin judet. Controalele la balastierele celor rai nu se vor finaliza decat cu glumite de amenzi……….

 3. FLORIN 9 noiembrie, 2021 at 06:47 Răspunde

  Acum,daca alianta penalilor si a slugilor statului securisto mafiot PNL/PSD si-au dat mana,putem sa ne luam adio de la orice ancheta chiar si de fatada.
  Statul securisto corupto incompetento mafiot se va afisa in toata ”splendoarea”lui.
  Probabil ca cei care vor face plangeri/reclamatii vor fi anchetati si hartuiti de aceste institutii mafiote pentru ca nu mai exista nici un control asupra lor.
  Furtul generalizat la vedere ”protejat de statul mafiot” va fi noua doctrina a aliantei coruptilor PSD/PNL.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.