Ministrul Rafila nu vede cloaca penală de la Ambulanța Neamț. Noi audieri la DNA. Șoferii picați la examen au dat în judecată instituția

2
2142

În curând se împlinește o lună de când directorul Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Neamț, Dan Morenciu, a fost reținut de procurorii anticorupție, la pachet cu asistentele Elena Preda și Luminița Rozoschi, sub acuzația de luare de mită. Asupra lui Morenciu, procurorii au găsit suma de 40.000 de euro, bani proveniți de la 8 candidați care au susținut examenul de angajare pe perioadă nedeterminată pe posturile pe care le-au ocupat în perioada pandemiei. Acasă la Morenciu, anchetatorii au mai găsit aproape 60.000 de euro. Cei 40.000 de euro pe care îi avea în mașină fuseseră colectați de asistenta Preda la sugestia asistentei șefe Rozoschi. Ulterior, s-a stabilit că au mai fost patru concurenți care i-au dat bani lui Morenciu pentru același scop, respectiv câte 5.000 de euro de persoană. Toate acestea sunt de acum amănunte cunoscute, aspecte ce pun într-o lumină total nefavorabilă Serviciul de Ambulanță Județean Neamț.

Dată fiind situația, era de așteptat o reacție a responsabililor din Ministerul Sănătății vizavi de „cocina penală” de la Neamț, însă s-a așternut tăcerea.

De asemenea, din respect pentru cetățenii plătitori de taxe și impozite, ar fi fost corect ca ministrul Alexandru Rafila să condamne comportamentul infracțional al subalternilor săi de la Neamț. Lipsa oricărei reacții, indiferent care ar fi aceasta, ridică suspiciuni mari, mai ales că examene ca cele de la SAJ Neamț au fost organizate în aproate toate județele țării.

Rafila este cel care a semnat ordinul de împuternicire pe funcția de manager la SAJ Neamț a lui Morenciu, ambii făcând parte din același partid politic – PSD. De altfel, este de notorietate că Morenciu este un pesesidist convins, la fel ca și ministrul Rafila, susținerea sa fiind, de ani de zile, pe linie politică.

De la minister vine o duhoare de  … complicitate

Din momentul izbucnirii scandalului, singura măsură vizibilă luată de minister a fost de a o împuternici în funcția de manager pe Dorice Albu în locul managerului Morenciu. Sursele noastrea arată că Morenciu, care se apropie de vârsta de 70 de ani, se pregătește să se pensioneze, așa că, alături de polițiștii șpăgari cu pensii babane, vom avea și un fost manager de SAJ șpăgar, dar cu pensie consistentă.

Ministerul nu a luat absolut nicio decizie în ceea ce privește desfășurarea examanelor, care, în mod firesc, ar trebui să fie anulate. Este de-a dreptul aberant să nu intervină în condițiile în care există probe clare care indică faptul că acest examen a fost fraudat, că mulți candidați au dat bani ca să-l promoveze.

O anchetă ministerială ar trebui să ducă la anularea rezultatelor și reluarea examenelor.

Cum ministerul nu a mișcat un deget, atitudine ce pare mai degrabă a fi a unui complice, cei șase candidați „trântiți” la examen nu au stat degeaba și au dat în judecată Ambulanța Neamț.

Ei au cerut în instanță anularea rezultatelor finale ale examenelor de definitivare pe postul de șofer-autosanitară, pe care le-au susținut în  luna mai. Contestatarii afirmă că din comisiile de examinare a făcut parte asistenta șefă Rozoschi, în prezent, arestată preventiv.

De asemenea, din comisia de soluționare a contestațiilor a făcut parte asistenta Elena Preda, arestată și ea preventiv în aceeași cauză.

Interesant este că mulți dintre cei picați au obținut note foarte bune la proba scrisă, fiind picați la interviu. De fapt, cei șase candidați nu au promovat examenul pentru că au refuzat să dea șpaga de 5.000 de euro lui Morenciu, plus mia de euro cu destinația Rozoschi. Cea din urmă ar fi trebuit să împartă banii cu Gladior Andronache, liderul de sindicat al SAJ, care, ieri, a fost citat la DNA pentru audieri.

Daniel MURARU

Citește și:

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Dana 16 iunie, 2022 at 14:46 Răspunde

    Cum sa vada dl Rafila, mizeria de la Ambulanta Neamt? Este atat de mare cea din care face el parte si pe care o pastoreste, incat ce este in teritoriu, i se pare doar “un incident”. De ce ar distruge cineva, traseul pe care circula catre el, spagile? Cine ar fi nebun sa puna la fiert gaina care face oua de aur ? Acum, singura grija este sa socoteasca pierderile de capital propriu. Si eventual sa se ocupe de reconfigurarea surselor de venit, deraiate. Timpul trece, poate se vor destepta romanii….

  2. Tetelu 17 iunie, 2022 at 22:03 Răspunde

    Las ca Albu in 10 ani nu a luat șpagă. Au pus la loc pe cineva care sa continue cu (***) pentru cei de sus, asta (***) uitase sa trimita procentul spre București. Nu vrea Arsene sa fie sef la Ambulanță? Oricum el a uns o inapoi pe fosta, actuala si viitoarea managera interimară pe viata Dorice, care in 10 ani de interimar nu a avut timp sa ia un examen , ca acolo nu s subiecte de genul: cum sa (***) fara sa te prindă DNA ca lua sigur 10!!!!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.