Balastiere gigant pe Bistrița pentru firmele Aqua Parc și Trust CCDP, controlate de Ginel și Niță, apropiații lui Arsene

7
3863

 

Cantități impresionante de balast vor fi exploatate din albia râului Bistrița, în amonte de podul de la Roznov. Agregatele minerale vor fi extrase de două societăți comerciale bine cunoscute în județul Neamț prin conexiunile cu lumea politică. Este vorba de Aqua Parc SRL Roznov, firmă controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, și Trust CCDP SRL Roznov, firma lui Daniel Niță, cel care a cumpărat televiziunea Tele M Piatra-Neamț, controlată de Arsene prin intermediul cumnatului său. Ambele firme sunt conectate la bugetul județului, executând diverse contracte pe bani publici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perimetrele de exploatare de unde vor fi extrași peste 170.000 de metri cubi de balast au fost închiriate de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret în cursul anului 2019, când instituția era condusă de nemțeanul Mihail Popescu, zis și „Miki”, care a revenit recent în funcția de șef al Compartimentului Achiziții din Consiliul Județean Neamț. Coincidența face ca cele două balastiere să se afle la o distanță foarte mică de stațiile de sortare pe care cele două firme le dețin în zonă. Astfel, de la balastiera firmei Aqua Parc și până la stația de sortare pe care o are pe malul râului Bistrița, în comuna Săvinești, sunt mai puțin de 3 kilometri. De asemenea, perimetrul de exploatare al firmei Trust CCDP se află la o distanță de aproximativ un kilometru față de stația de sortare pe care societatea lui Niță o deține în orașul Roznov, pe malul stâng Bistriței. De asemenea, distanța dintre cele două balastiere este de aproximativ 200 de metri.

 

Întrebarea firească este cum de au reușit cele două firme să obțină perimetre de exploatare de agregate minerale în zona respectivă. Răspunsul se află la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret. Cei de la SGA identifică, pe cursurile de apă, zonele care necesită lucrări de decolmatare, reprofilare și regularizare, iar cei de la ABA Siret, care supervizează acest proces, le aprobă. Ideea, falsă de altfel, este aceea că specialiștii de la Ape nu au treabă cu afacerea de exploatare a agregatelor minerale, pentru că pe ei îi interesează să decolmateze cursurile de apă. Iar acest proces este realizat de firme care extrag balastul ce blochează cursul de apă, îl spală, îl sortează și fie îl folosesc la propriile lucrări, fie îl vând. Pe bani mulți, la mijloc fiind vorba de afaceri cu multe zerouri.

Trust CCDP, aprobare pentru exploatarea a 96.000 mc de balast

Firma patronată de Daniel Niță s-a apucat deja de exploatarea celor 96.000 de metri cubi de balast în perimetrul închiriat de la ABA Siret și situat la aproximativ un kilometru amonte de podul de la Roznov. Demersurile, pentru a primi perimetrul de exploatare, au luat startul la începutul anului trecut, când director la ABA Siret era Vlad Marcoci, și s-au finalizat în mandatul lui Mihail Popescu. În memoriul tehnic, depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Neamț, proiectul este justificat astfel: „Realizarea exploatării agregatelor minerale în vederea regularizării și reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie are un efect benefic, prin asigurarea scurgerii la ape mari, reducerea eroziunilor de mal care afectează terenurile din albia majoră și evitarea inundării de terenuri și obiective economico-sociale. Investiția are și un scop economic prin valorificarea materialului excavat ca material de construcții”.

Valoarea investiției este de 31.000 de lei, iar perioada de implementare propusă este 2019 – 2020. Firma a obținut toate avizele, inclusiv autorizația de gospodărire a apelor (în februarie 2020) și s-a apucat de exploatat cei 96.000 de metri cubi de agregate. Zona în care acționează are o suprafață de 33.970 mp, unde se află o plajă naturală inundabilă la ape mari. Atacul.ro a găsit la fața locului utilaje care exploatează deja. În parte de amonte a exploatării se află un dig care obligă Bistrița să curgă pe brațul din partea stângă. Brațul din dreapta fiind blocat, exploatarea se face fără eforturi mari. Parte din materialul extras este transportat la stația de sortare a firmei, situată în apropierea podului, iar altă parte este transportată cu camioanele în zona comunei Piatra Șoimului.

Zona în care Trust CCDP efectuează lucrări de decolmatare și regularizare, o mică deltă, nu pare a fi una cu risc maxim la inundații, mai ales că în apropiere nu se află gospodării sau alte obiective care ar putea să fie afectate în cazul unor precipitații puternice.

Am încercat să-l contactăm pe Daniel Niță, patronul firmei Trust CCDP, însă nu a răspuns la telefon. Am fi vrut să aflăm dacă stația de sortare unde spală balastul extras are autorizație de gospodărire a apelor, pentru că, așa cum se vede din imaginile filmate, procesul de spălare a agregatelor poluează râul Bistrița.

Aqua Parc SRL va exploata 76.000 de metri cubi de balast

Firma Aqua Parc SRL Roznov, care deține un perimetru de exploatare la aproximativ 200 de metri în amonte de locul în care sapă Trust CCDP, încă nu a demarat exploatarea. Probabil, mai are avize de obținut sau va demara lucrările după ce le vor finaliza cei de la Trust CCDP.

 

În memoriul tehnic depus la APM Neamț se vorbește tot despre regularizarea și reprofilarea albiei râului Bistrița. Cei 76.000 mc de agregate minerale vor fi exploatați pe o suprafață de 58.000 de metri pătrați, teren situat pe malul drept al albiei minore a râului Bistrița. Valoarea investiției este de 50.000 de lei, iar perioada de implementare propusă este 2020 – 2021. Cele două proiecte tehnice ale Trust CCDP și Aqua Parc sunt realizate de aceeași firmă și au mai multe pasaje cu același conținut. În ambele documente se vorbește despre rolul important al exploatării minerale „în vederea regularizării și reprofilării albiei, pentru asigurarea scurgerii optime în albie are un efect benefic, prin asigurarea scurgerii la ape mari, reducerea eroziunilor de mal care afectează terenurile din albia majoră și evitarea inundării de terenuri și obiective economico-sociale”. Numai că, așa cum spuneam, în zonă nu există obiective economico-sociale ce ar putea fi inundate.

Captură Memoriu tehnic Trust CCDP:

 

 

Captură memoriu tehnic Aqua Parc SRL:

 

Apele Române decolmatează unde dictează interesele mafiei balastierelor

Procedura aplicată de Apele Române, de a decolmata râuri prin exploatarea agregatelor minerale, nu este acceptată în țările civilizate ale Uniunii Europene, acolo unde este interzisă intervenția utilajelor în cursurile de apă. Specialiștii în protecția mediului cu care am discutat ne-au precizat, sub semnul anonimatului, că în România modul în care se procedează permite mafiei balastierelor să supraviețuiască.

„Se ține mai mult cont de ce doresc unii, pe unde vor să exploateze și cât. Să presupunem că trebuie să se execute lucrări de regularizare, îi întreb pe cei care le fac doar atât: de ce trebuie neapărat extras balastul din albie? Acesta poate fi pus foarte bine pe margine, nu este obligatoriu să fie extras. Asta ar fi una dintre probleme, însă sunt altele mult mai grave. De exemplu, nimeni nu controlează cât balast se extrage cu exactitate. De regulă, se fură încă jumătate față decât se aprobă. Rar se întâmplă când balastul extras este cântărit, așa cum spune legea. Sunt multe nereguli, însă nu a existat niciodată interes pentru combatarea lor, pentru că banii negri care se fac aici și care ajung și în buzunarele unor politicieni. Cum poți să explici existența a 8-9 balastiere pe câțiva kilometri lungime de curs de râu? Vorbim despre decolmatări și acolo, regularizări și alte lucrări de acest gen? În niciun caz! Interesul, cum spuneam, este altul!”, ne-a declarat un expert în protecția mediului.

Sumele de bani care se învârt în aceste afaceri sunt imense, iar câștigurile pe măsură. De exemplu, cei care încheie astfel de contracte achită statului aproximativ 6 lei/mc de material extras. De exemplu, pentru exploatarea a 100.000 de mc de agregate minerale, statul câștigă aproximativ 600.000 de lei. Firma care îl exploatează câștigă, din vânzarea agregatelor, aproximativ 2.000.000 de lei, fără a pune la socoteală și furtul care, de regulă, se încadrează într-un procent situat între 30-50% din cantitatea exploatată. Asta ar mai însemna un plus de 1.000.000 de lei.

Așa s-ar putea explica de ce nici guvernarea PNL nu a dat nici cel mai mic semnal că vrea ordine în domeniu. Banii nu au miros. Sunt buni indiferent de sursă.

Daniel MURARU

 

7 comments

 1. mihnea 19 iunie, 2020 at 19:53 Răspunde

  Iar (***) astia de militieni se ocupa de amendarea pensionarilor fara masca. Mai bine ne-ar cuceri cu totul austriecii sau ungurii . Cel putin aia fac ceva util lumii cu resursele Romaniei, pe cand (***) astia a lui (***) Soseta fura pentru mimozele lor (***)

 2. ADY 19 iunie, 2020 at 20:49 Răspunde

  cate articole ati prezentat cu probe in ultimii ani iar derbedei astia sunt liberi, stau si ma intreb de ce militia , parchetele si d.n.a ul nu se desfiinteaza?!!!! ne rad toti in nas in aceasta tara olina de banditi

 3. dora. 20 iunie, 2020 at 07:28 Răspunde

  Zeci de ani nu s-a mai regularizat, reprofilat si readus cursul de apa aul Bistrita pe centrul albiei dar nici nu s-a inundat zona in cauza !!!balastul din zona fiind in general fara parte fina preponderent!!daca nu ai statie de concasare ! nu ai ce face cu marfa decat sa o vinzi mai departe ! dar cele doua societati din care SC AQUA PARC SRL are datorii mari, constante, la ABASiret dar profitorul MARCOCI VLAD si combinatorul MICHI le faceau uitate!!! iar TCCDP SRL Roznov a fost cercetat intr-un DOSAR PENAL tot pentru furt de agregate minerale bolmojit de IPJ Neamt pe vremea lui Tablan!Distanta foarte mica intre cele doua perimetre este inca un element de ilegalitate ca de altfel exploatarea in sine de ce nu afacut acesata “regularizare, reprofilare” chiar SGA NEAMT?????? iar marfa ramanea in albie !!cum de altfel SGA Neamt a mai facut asemenea tipuri de lucrari ! o fi printre ultimile afaceri oneroase a lui PAVALEANU IOAN care a cum a trecut pe postul de ing.sef!!el si cu altii de la ABASIRET si-au batut josc de cursurile de apa ! RUSINE !!!!Poate ii opereaaza doctorii de la DNA intr-un final! Apropo cei de la SGA Neamt (conducerile manjite)nu au vazut de ani de zile digul din deseurile aduse si depozitate ilegal cu aprobarea lor tacita, pe mal stang la ZANESTI , provenite din demolarile de la combinatul chimic Savinesti!!!

 4. John 20 iunie, 2020 at 10:27 Răspunde

  Terenul pe care exploatează Aqua Parc a lui Ginel se afla în Savinesti unde ar trebui sa fie o zona protejata deoarece este o veche halda de gunoi inchisa. Terenul este primit cadou de la primarul Horciu, iar un altul (unde era islaz comunal) a fost vândut de același primar numitei Vlasie Loredana vara lui Ginel. În Savinesti asfaltează doar Trust CCDP pentru ca fiul primarului a fost angajat de către aceasta firma la solicitarea primarului. În plus acu ceva timp o asfaltare în fata primăriei, peste drumul de beton, pe o suprafață de circa 700 metri a costat 22 de miliarde lei vechi.

 5. ADY 20 iunie, 2020 at 12:02 Răspunde

  si ginel si nita trust ccdp, marcoci, ionel arsene cat si alti neavaniti numai fete de oameni de afaceri nu au!! ei sunt niste fosti copilasi (***) fugiti cu banii de paine de acasa din catunele lor, ajunsi vedete datorita electoratului (***) si uite asa, acum, aceste (***) sunt milionare in euro!!! bineinteles cu largul concurs al militienilor si procurorilor corupti din tata;n fiu!!!

 6. Liviu 20 iunie, 2020 at 17:19 Răspunde

  Nu m-ar mira ca aceste grupari organizate sa nu aiba toate documentele in regula. Eu zic sa verificati cu atentie ca toata aceasta mafie este protejata exclusiv de gastile din ape si din politie. Altfel spus, nu este genul lor sa obtina toate autorizatiile necesare. Sunt invatati sa sfideze orice institutie. Asteptam sa ne spuneti dupa ce verificati.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.