Fost adjunct al „Apelor Române” condamnat la 3 ani de închisoare pentru luare de mită. Ciufudean, partenerul de afaceri al lui Ginel și colegul de dosar al lui Cozmanciuc, condamnat și el

3
3851

Tribunalul Mureș l-a condamnat, astăzi, pe Cristian Bratanovici (foto), fost director adjunct al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), la 3 ani de închisoare pentru luare de mită. În același dosar au mai fost condamnați omul de afaceri Sorin Ciufudean (2 ani și 9 luni pentru dare de mită) și partenera acestuia, Valeria Bondrea, (2 ani și 3 luni pentru complicitate la dare de mită).

Totodată, magistrații au dispus confiscarea sumei de 100.000 de lei de la Bratanovici, bani pe care i-a primit cu titlu de mită de la Ciufudean. Toți trei inculpații, condamnați la pedepse cu suspendarea executării, vor presta și zile de muncă în folosul comunității. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Ciufudean, alături de Bondrea, controlează firma Industrial Construct Ardeal SRL, cea care a executat mai multe lucrări cu finanțare de la „Apele Române”, inclusiv în județul Neamț.

De exemplu, canalul de la Roznov a fost executat de asocierea de firme Aqua Parc, controlată de Gheorghe Vlase, zis și „Ginel”, și Industrial Construct Ardeal.

Ciufudean a fost, recent, achitat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA că i-a dat 500.000 de lei deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc, în vederea punerii unei persoane agreate de el la șefia ANAR.

Cristian Bratanovici a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurorii anticorupție de comiterea infracțiunii de luare de mită, fiind acuzat că a primit de la Ciufudean și Bondrea suma de 100.000 de lei cu titlu de mită. Fapta a fost comisă în perioada în care Bratanovici era șeful lui Vlad Marcoci, director de Investiții la ANAR, și a lui Mihail Popescu, șef la ABA Siret Bacău.

Procurorii afirmă că tranzacția a avut loc în data de 8 noiembrie 2019, când inculpatul Bratanovici, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, pe raza municipiului Târgu Mureș, de la Sorin Cifudean (foto) cei 100.000 de lei.

„Banii respectivi ar fi fost primiți de directorul general adjunct în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitoare la asigurarea finanțării astfel încât să fie plătite lucrările efectuate de societatea celor doi oameni de afaceri în cadrul a trei contracte încheiate cu Administrația Bazinală de Ape Mureș”, se arată în comunicatul DNA.

Cu alte cuvinte, fostul șef de la „Apele Române ar fi primit banii pentru a deconta lucrările hidrotehnice efectuate în cadrul a trei proiecte finanțate de la bugetul ANAR, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de lei, fără TVA.

Verificările atacul.ro arată că cele trei lucrări sunt executate de două firme, Industrial Construct Ardeal SRL Bistrița-Năsăud și Construcții Hidrotehnice SA Iași.

Industrial Construct Ardeal SRL este firma care, împreună cu societatea Aqua Parc SRL Roznov, controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a executat în regim de urgență lucrarea „amenajare râu Cracău”, în valoare de peste 10 milioane de euro.

De asemenea, firma Industrial Construct Ardeal SRL, care își are sediul în județul de baștină al lui Ioan Deneș, fostul ministru pesedist al Apelor, este abonată la lucrări finanțate de „Apele Române”.

Din august 2018 și până în august 2019, firma din Bistrița-Năsăud a obținut de la Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău opt contracte fără licitație, valoarea totală a acestora fiind de 10,4 milioane de lei, fără TVA.

Datele atacul.ro arată că autocamioanele acestei societăți au fost folosite, fiind închiriate de către Aqua Parc SRL, pentru a transporta nisipul sustras din cariera ilegală de la Bârgăuani, despre care atacul.ro a relatat în exclusivitate.

Cea de-a doua firmă implicată în această poveste de corupție este Construcții Hidrotehnice SA Iași, o societate unde, în anul 2012, senatorul PNL Eugen Nazare Țapu era membru în Consiliul de Administrație. Pe baza denunțurilor și declarațiilor făcute de unii reprezentanți cu funcții ai firmei ieșene, controlată de fostul deputat liberal Mihai Lupu, procurorii anticorupție au întocmit, în ultimii ani, mai multe dosare penale care au ajuns în instanță. Una dintre faptele de trafic de influență pentru care este judecat Arsene se trage tocmai de la denunțul unui director de la această firmă. 

Fostul director al SH Bistrița, Romică Grigoriu, este judecat tot pentru o pretinsă șpagă primită de la firma Construcții Hidrotehnice SA

Din cele trei contracte pentru care s-ar fi oferit mită fostului adjunct al „Apelor Române”, două au fost executate de către Industrial Construct Ardeal SRL, iar unul de Construcții Hidrotehnice SA

Cel mai consistent contract este al firmei din Iași – „Amenajare complexă Canalul Morii și afluenți la Reghin, jud. Mureș”. Contractul, în valoare de 19,3 milioane de lei, pentru care s-au bătut cinci firme a fost atribuit celor de la Construcții Hidrotehnice, în noiembrie 2018.

În noiembrie 2019, firma Industrial Construct Ardeal SRL a obținut, în regim de urgență, efectuarea lucrărilor pentru „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, jud. Alba, etapa II, rest de executat. Obiect 5 – apărarea localității Bistra”. Valoarea: 2.512.593 lei, fără TVA.

Daniel MURARU

Citește și:

Cozmanciuc și Marcoci, achitați în dosarul „Combinații pentru controlul Apelor Române”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. FLORIN 6 mai, 2022 at 07:36 Răspunde

    Condamnari de 2 bani.Rad infractorii de Justitia maronie din Romanica,corupta si impotenta.
    Mega hotiile facute de AquaPark prin sifonarea la greu a celor 300 milioane euro ”adusi” de Arsene in Judet sub lozinca”modernizarii”Judetului au ajuns la probabil la 50-60 milioane euro.
    Aceste mega hotii s-au facut cu lucrari de mega proasta calitate si neconforme neverificate de nimeni,mana in mana cu hotii de la Primariile/Primarii unde s-au facut aceste lucrari prin PNDL care atentie,au fost ”verificate” de hotii din CJ/PSD.
    Va dati seama ca hotii din ”comisiile”din CJ/Arsene verifica ”calitatea”lucrarile facute de Ginel?
    Este de rasu universului cosmic.
    PNDL a fost in Judetul Neamt cel mai mare furt al banilor publici din istorie de catre Arsene/CJ si clica de darapanaturi de firme gen AquaPark.
    300 milioane euro risipiti degeaba pe asfaltari in bataie de joc inutile in sate si comune parasite in timp ce infrastructura MARE a Judetului se apropie de paragina.
    Jaful secolului s-a petrecut la Neamt.

  2. Copile trebuie sa fii Director 7 mai, 2022 at 00:31 Răspunde

    Asta care a luat șpagă dovedită de 100.000 de lei nu e ală care l-a angajat pe finul lui Ovidiu Ianculescu la Apele Romane Mures care se plângea pe la televizor ca nu mai este director și ca îl întreabă copii de ce tati lor nu mai este director, iar nevasta lui nu se mai culca cu el, iar el plânge și urla la luna?
    Numirile in funcțiile de conducere din apele romane imediat dupa terminarea facultății și organizarea concursului pentru funcția de director SGA Mures pentru Ovidiu Ianculescu și soția lui, au fost organizate in regula de către nasul Bratanovici??
    Dilema specialiștilor este ca nu mai sunt directori si nu se poate lucra in privat, doar in familie(in spatele unui sef specialist exista o foarte bună specialistă).
    Lumea a fost atrasa in scandalul deja iscat și Fake-Newsul a mirosit otrăvitor, și alegerile parlamentare s-au desfășurat.
    Băi, voi mai mergeți la biserică?

  3. verga 7 mai, 2022 at 15:26 Răspunde

    Cloaca de la Apele Romane, formata din mafiile directorilor numiti politic si ulterior sustinuti functie de “ darurile trimise” periodic la Bucuresti; aceste daruri erau formate din spagile pretinse de la constructori ale lucrarilor, a caror beneficiar era ANAR sau ABA-uri, din spagile colectate lunar de la balastieristii care exploatatu agregate minerale de pe cursurile de ape care erau regularizate, reprofilate si aduse pe mijlocul cursurilor de ape, de zeci de ani, exploatari care au distrus cursurile de ape, au distrus padurile de lunca, au erodat malurile stang si drept ale acestor cursuri de ape, au coborat talvegurile cursurilor de apa, au lasat localitatile fara apa in sursele locale pentru cetateni, au distrus circulatia freaticului prin construirea haotica de “ iazuri piscicole”in fapt gropi imense de unde se fura agregate minerale , cu complicitatea tuturor organelor statului de la sef de guvern la ministrul mediului in jos !! RUSINE !!! in tarile occidentale, pe care le urmam orbeste de multe ori, erau de mult trimisi in judecata pentru complicitate la distrugerea mediului si zonelor geografice !
    Asa cum, s-a declansat cei drept tarziu, actiunile de salubrizare, asa trebuie finalizata, actiunea pentru scoaterea balastierelor in afara legii, dezastrele fiind ireversibile !!!
    Urmare a unor dispozitii iresponsabile date de conducerea Administratiei Bazinale de Apa SIRET – BACAU , Sistemul Hidrotehnic Independent “ SIRET ” ce apartine de Sistemul de Gospodarire a Apelor SUCEAVA, a demarat golirea Acumularii ROGOJESTI, actiune iresponsabila in afara legii, in perioada de prohibitie genelara , care a dus la mortalitate a icrelor depuse in perioada aceasta !
    Stirea a aparut in “ STIRI SUCEAVA.NET”pe data de 06.05.2022.
    Nu este prima data cand cei de la SGA SUCEAVA din prostie si necunoastere au facut manevre ilegale – a se vedea inundatiile, care au dus la inundarea cartierului ITCANI, judetul Suceava si pentru care cu greu a fost demis seful SGA Suceava de la aceea vreme!!! Culmea este ca accidentul era filmat de catre reprezentantii SRI SV care vroia sa faca din material un mijloc de metodica ..sic !!!
    Ordinul nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021, ordin comun emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
    Mihai Micuțari, șeful Sectorului Hidrotehnic Independent Siret, structura care administrează Barajul Rogojești, ar fi declarat, că instituția, respectă cotele aprobate de Administrația Bazinala de Apa SIRET – BACAU.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.