Rețeta șpăgilor de milioane de euro de la Hidroelectrica

3
3455

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a fost, în ultimii 30 de ani, scena multor afaceri oneroase care au umplut conturile unor politicieni. Despre dosarele „băieților deștepți”, care cumpărau curent ieftin de la stat pentru a-l vinde scump tot la stat, au fost scrise sute de articole. S-a scris și despre cum unii au făcut bani pentru ei sau partidele din care făceau parte, despre oameni care s-au îmbogățit peste noapte de pe urma contractelor încheiate cu Hidroelectrica. Gheorghe Ștefan, zis și „Pinalti”, este unul dintre cei care au abuzat această companie de stat. A fost și încă mai este judecat în dosarul „Bani pentru partid”, în care a reclamat că i-a dat bani lui Vasile Blaga de la firmele care sifonau Hidroelectrica. Fostul deputat PSD Munteanu, amic bun cu Pinalti la un moment dat, este judecat pentru corupție, fiind acuzat de procurori că a primit 400.000 de euro șpagă pentru a interveni în favoarea unei firme din București care avea de încasat bani de la SH Bistrița. S-a întâmplat în perioada 2009-2012, când șef la SH Bistrița era Constantin Romică Grigoriu (foto), acuzat și el de procurorii anticorupție că s-a înfruptat din banii companiei. Fost director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița a Hidroelectrica SA, în perioada 2009-2014, Grigoriu este, în prezent, director la Centrala Hidroelectrică Stejaru. El a fost trimis recent în judecată, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Alături de el, vor fi judecați, pentru complicitate la luare de mită, doi oameni de afaceri, Constantin Vasile Lazăr, din Suceava, și Sorin Grigore, din Piatra Neamț, acuzați de către procurori că, prin firmele lor, au încasat șpaga de la două societăți comerciale care aveau contracte cu SH Bistrița, condusă la acea vreme de Grigoriu.   

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, schema ilicită folosită pentru a obține mari sume de bani, de ordinul milioanelor de lei, este prezentată în amănunt. Cum contractele și plățile depindeau de semnătura directorului Grigoriu, acesta punea condiții partenerilor SH Bistrița, cerându-le să încheie contracte cu firmele prietenilor săi, Vasile Lazăr și Sorin Grigore. Unele contracte au fost executate parțial, iar altele deloc, afirmă anchetatorii. Cea mai mare lovitură, ce a adus beneficii de 1.718.818 euro și 2.541.280 lei, a fost dată cu ajutorul firmei pietreanului Sorin Grigore.

(FOTO: Cifra de afaceri a firmei pietreanului Sorin Grigore a explodat în anii 2010 și 2011, exact în perioada în care a încheiat contractele cu Hidroconstrucția SA București și Construcții Hidrotehnice Iași)

S-a ajuns aici, după ce SH Bistrița a încheiat, în septembrie 2010, un contract în valoare de peste 10 milioane de euro cu Asocierea Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și Rombet SA Bacău. Procurorii afirmă că, dacă ar fi fost respectată legislația, oferta tehnică și financiară a asocierii amintite ar fi trebuit respinsă de comisia de evaluare prezidată de inculpatul Grigoriu.  

Valoarea estimată a proiectului „Acumulare Galbeni „Realizarea etanșării si consolidării DMD pe zona km0-km 3. Lucrări de intervenții” a fost de 73.769.832 lei, fără TVA, iar în urma analizării celor patru oferte depuse, comisia de evaluare, condusă de Grigoriu, a declarat-o câștigătoare pe cea a asocierii Hidroconstrucția – Rombet Bacău, cu o valoare de 58.038.358 lei, fără TVA.

Milioane de euro dintr-un singur contract de intermediere cu palplanșe

Procurorii DNA afirmă că inculpatul Grigoriu i-ar fi determinat pe reprezentanții societății contractante, SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova, să încheie trei contracte de furnizare de bunuri și prestări servicii cu firma din Piatra Neamț a lui Sorin Grigore, valoarea totală a acestora fiind de 5.004.200 euro, fără TVA, și 5.950.232 lei, fără TVA.

„În perioada 2010 – 2011, Grigoriu Constantin Romică, în calitatea sa de director al SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița, și-a încălcat în mod repetat atribuțiile de serviciu în scopul favorizării SC Hidroconstrucția SA Sucursala Moldova în relațiile contractuale dintre cele două societăți, activități ce s-au concretizat în:

– încheierea între SC HIDROELECTRICA SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița și Asocierea SC Hidroconstrucția SA – SC Rombet SA a contractului de lucrări din data de 09.09.2010 “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” în valoare totală de 58.038.358,35 lei fără TVA;

– executarea necorespunzătoare a acestui contract în perioada ianuarie- iunie 2011;

– încheierea Actului Adițional nr. 1 din data de 14.06.2011 la contractul de lucrări din data de 09.09.2010 , în valoare de 16.921.292 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriul DNA.

În schimbul serviciilor sale, Grigoriu Constantin Romică a pretins  reprezentanților SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova să încheie trei contracte de furnizare bunuri și prestări servicii cu societatea din Piatra Neamț, controlată de Sorin Grigore.

Astfel, în data de 15.09.2010, între SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova și firma lui Grigore a fost încheiat un contract în valoare totală de 5.004.200 euro, fără TVA, prin care a fost achiziționată cantitatea de 3.820 tone palplanșe. Din această sumă, firma lui Sorin Grigore a achitat producătorului palplanșelor 3.285.382,30 euro, iar diferența rezultată de 1.718.817,70 euro a constituit beneficiul firmei din Piatra Neamț.

(FOTO) palplanșă- Element de construcție din lemn, oțel sau beton, de forma unei grinzi cu lungime mare, folosit la executarea unor pereți ce susțin săpăturile, sprijină malurile înalte etc. (Sursa: dexonline.ro)

Un alt contract a fost încheiat în data de 7 februarie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova a închiriat de la firma lui Grigore un „vibroînfingător pe șenile” pentru baterea palplanșelor, achitând suma de 1.325.100 lei. De fapt, spun anchetatorii, SRL-ul lui Sorin Grigore încheiase, în data de 1 februarie, un contract cu o altă societate având același scop (baterea palplanșelor), în temeiul căruia a achitat, în aceeași perioadă, suma totală de 487.076, 21 lei fără TVA, obținând astfel un beneficiu total de 838.023.55 lei. Vorbim de o intermediere a unui serviciu de pe urma căruia firma amicului lui Grigoriu a obținut un profit consistent.

Cel de-al treilea contract a fost încheiat în data 14 iunie 2011, prin care SC Hidroconstrucția SA – Sucursala Moldova achiziționat de la firma lui Sorin Grigore cantitatea de 902,588 tone tone de palplanșe pentru care a plătit, în perioada iunie – august 2011, suma de 4.625.132,66 lei, fără TVA. Din această sumă, firma lui Grigore a achitat producătorului palplanșelor 2.948.857,61 lei, fără TVA, iar diferența rezultată, de 1.703.257,05 lei, a constituit beneficiul firmei prietenului lui Grigoriu.

„Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în perioada august 2010 – septembrie 2011, prin intermediul SC (…..) SRL Piatra Neamț și în baza a trei contracte încheiate de această societate la diferite intervale de timp cu SC (…..) SA – Sucursala Moldova, a pretins și primit suma totală de 1.718.817,70 euro și 2.541.280,60 lei pentru a-și încălca în mod repetat și la diferite intervale de timp atribuțiile de serviciu derivate din calitatea sa de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț.  În mod concret, inculpatul și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la respectarea dispozițiilor OUG nr. 34/2006 în calitatea sa de președinte al comisiei de evaluare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de lucrări “Acumulare Galbeni. Realizarea etanșării și consolidării digului mal drept pe zona km 0 – km 3. Lucrări de intervenții” precum și cele de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț referitoare la încheierea de acte juridice, în numele și pe seama Hidroelectrica SA, în limita împuternicirilor acordate; coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții”, se arată în rechizitoriul DNA.

Șpaga de la Construcții Hidrotehnice SA Iași

În cadrul aceleiași investigații, procurorii au stabilit că, în cursul anului 2010, în două ocazii diferite, Grigoriu Constantin Romică le-a solicitat directorului general al SC Construcții Hidrotehnice SA Iași şi unui inginer din cadrul societății, responsabil de lucrările efectuate la Acumularea Hidroenergetică Pașcani, să încheie contracte comerciale cu firmele celor doi, Sorin Grigore și Constantin Lazăr, fără să precizeze cu exactitate obiectul și valoarea acestora. SC Construcții Hidrotehnice SA Iași depindea foarte mult de deciziile lui Grigoriu, întrucât investiția de la Pașcani era gestionată de SH Bistrița.

Lucrările hidrotehnice de la Pașcani au demarat înainte de 1989, iar la Revoluție erau finalizate în proporție de peste 80%. În ultimii 30 de ani, proiectul nu a fost terminat, deși s-au cheltuit sume imense. În anul 1992, între Administrația Națională “Apele Române”, ca titular al investiției, și SC Construcții Hidrotehnice SA Iași a fost încheiat un contract pentru obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava”. Ulterior, în iunie 2006, obiectivul de investiții a fost preluat de către SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistrița. Cele două părți au semnat un protocol care prevedea că valoarea lucrărilor ce urmau să fie executate de firma ieșeană era de 291.112.653 lei.

(Foto: Amenajarea Pașcani, sursa ziaruldeiasi.ro)

Reprezentanții firmei ieșene au acceptat propunerea lui Grigoriu și au încheiat contracte cu societățile indicate de acesta. Astfel, între SC Construcții Hidrotehnice SA și firma din Rădăuți au fost încheiate trei contracte de prestări servicii, pentru care, în intervalul iunie 2010 – februarie 2011, Constantin Lazăr a emis nouă facturi fiscale în valoare totală de 4.638.468,92 lei, fără TVA ( 5.519.778,02 lei, cu TVA), ce au fost achitate de firma ieșeană fără ca lucrările să fi fost executate de prestator.

„Plata acestor facturi a fost efectuată de reprezentanții SC (…..) SA Iași întrucât Grigoriu Costantin Romică, în calitatea lui de director general al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița avea în mod concret posibilitatea influențării derulării contractului încheiat cu SC HIDROELECTRICA SA”, se arată în rechizitoriul DNA.

Investigațiile DNA au mai arătat că între SC Construcții Hidrotehnice Iași SA și firma din Piatra Neamț a lui Sorin Lazăr a fost încheiat, în octombrie 2010, un contract de prestări servicii în baza căruia au fost emise 14 facturi fiscale în valoare totală de 3.028.686 lei, fără TVA, ce au fost achitate de compania din Iași, în perioada noiembrie 2010 – mai 2012, fără ca prestațiile să fie executate în totalitate.

Procurorii au stabilit că o parte dintre facturi, în valoare de 1.880.140 lei, reprezintă servicii neprestate de către firma din Piatra Neamț.

„Și în acest caz, motivul acceptării la plată a acestor facturi a fost calitatea lui Grigoriu Constantin Romică și atribuțiile sale de serviciu.Faptele săvârșite de Grigoriu Constantin Romică întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de luare de mită în formă continuată constând în aceea că, în calitate de director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrița SA Piatra Neamț, pentru a-și îndeplini în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privitoare la derularea contractului privind obiectivul de investiții “Acumularea Pașcani pe râul Siret în județele Iași și Suceava” încheiat cu SC (…..) SA Iași – atribuții de serviciu constând în coordonarea și controlul activităților în ceea ce privește utilizarea resurselor financiare; asigurarea condițiilor necesare decontării lucrărilor finanțate din surse alocate pentru activitatea de investiții – a pretins și obținut în mod repetat și la diferite intervale de timp de la reprezentanții acestei societăți decontarea sumei totale de 4.638.468,92 lei fără TVA către SC (…..) SRL Rădăuți, administrată de (…..), pentru lucrări care în realitate nu au fost executate”, se mai arată în rechitoriul DNA.

Un calcul simplu arată că sumele obținute de pe urma acestor sunt de peste 9 milioane de lei și peste 1,7 milioane de euro. Dosarul în care Romică Grigoriu este judecat pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), iar amicii săi, Constantin Lazăr și Sorin Grigore, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (9 acte materiale fiecare) a fost instrumentat de DNA-Serviciul Teritorial Bacău. Procesul se judecă la Tribunalul Neamț.

Inculpatul Romică Grigoriu ocupă, așa cum spuneam, funcția de director la Centrala Hidroelectrică Stejaru și câștigă un salariu care este secret. 

Daniel MURARU

Citește și:

Cum era „spălată” șpaga pentru Romică, fostul director de la SH Bistrița. Unul dintre complici, condamnat pentru evaziune fiscală

Romică de la Hidro, regele șpăgarilor. Mai tare decât ex-deputatul Munteanu. De la cine a luat mită și cine l-a denunțat

Mafia transpartinică. Cum a luat deputatul Munteanu șpaga de 400.000 de euro de la „căpușa” lui Blaga și Pinalti

Toarnă, Ștefane, toarnă!

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. George 28 februarie, 2020 at 22:54 Răspunde

    Poza e de colectie! Colectia Politiei, DNAului….. FBIului, CIAului.
    Individul asta lucreaza in continuare la fabrica de facut curent, nu asa ca-i tare? Ia sa va prinda militia cu o paine in sacosa. Va da afara de la munca, din casa si si din bloc. Asta-i Romania, fratilor!

  2. Florin 2 martie, 2020 at 09:26 Răspunde

    Dacă din aceste sume colosale, încasate peste noapte, se direcționează un 5% către anchetatori, judecători, avocați și alte puncte de sprijin, acești băieți deștepți vor trăi în continuare fericiți până la adânci bătrâneți. Copiii lor, probabil, sunt deja la casele lor
    Și, cum orașul ăsta e mic (prea mic pentru niște afaceri așa de mari), probabil vom afla că banii nu s-au oprit în buzunarele celor menționați în articol. Asta dacă procentul de mai sus va fi fost refuzat de cei care ar trebui să aplice legea.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.