Procurorii, interesați de podul care nu duce nicăieri. Peste 300.000 de lei, cheltuiți din banii pentru calamități
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au demarat o serie de verificări ce vizează mai multe aspecte ce le-au fost semnale de auditorii de la Camera de Conturi Neamț, în urma unui control efectuat la Primăria Dămuc. Controlul a vizat perioada cât primar a fost Anton Covasan, actualul director comercial al societății Drupo SA, firmă subordonată Consiliului Județean Neamț. Cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals în declarații și deturnare de fonduri, prejudiciul produs fiind de peste 500.000 de lei.
Conform datelor obținute de atacul.ro, procurorii verifică, printre altele, modul în care Primăria Dămuc a investit sute de mii de lei în reparația unor poduri situate pe raza comunei, poduri care ar fi fost afectate de inundațiile din anul 2016.
Unul dintre obiectivele vizate este reprezentat de ceea ce atacul.ro a numit „podul care duce nicăieri” (foto). Este vorba despre un pod din satul Trei Fântâni, reparat de primărie cu bani de calamități, de la Fondul de urgență a Guvernului, care asigură accesul la fosta școală din localitate, cu predare în limba română, ce nu mai funcționează de la finele anilor ‘90.
Așadar, podul care a fost reparat de firma Aqua Parc SRL (în prezent, Antrepriza Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) cu 309.000 de lei (TVA inclusă) nu are nicio utilitate, pentru că școala nu mai funcționează de mai bine de 20 de ani.
În noiembrie 2018, Anton Covasan, primarul comunei Dămuc la acea dată, declara pentru atacul.ro că podul reabilitat va fi de folos, întrucât pe locul unde se afla vechea școală urma să fie dezvoltat un proiect educațional cu bani ai unor investitori străini.
În acest sens, pe locul vechii școli urma să fie ridicat un campus cu banii investitorilor. Numai că, cel puțin până ieri, pe terenul respectiv nu a fost ridicată nicio construcție. În zona respectivă, primăria a mai cumpărat teren, aproximativ 2,3 hectare, pe care l-a pus la dispoziția investitorilor ca să se apuce de treabă.
În ceea ce privește podul, cea mai mare problemă pare a fi aceea că la construcția lui au fost folosite fonduri guvernamentale din banii de calamități. Doar că podul nu fusese afectat de inundațiile din 2016, dar cu toate acestea a fost prins pe lista obiectivelor afectate.
„Având în vedere că noi facem centrul ăla acolo și tabăra aia, am zis că ar fi bine să facem podul… am prins podul pe calamități acolo și l-am făcut. Podul vechi era din lemn și avea niște picioare din beton”, declara, în noiembrie 2018, primarul Covasan, care recunoștea că podul vechi nu fusese afectat foarte tare de inundațiile din 2016, dar a considerat că ar fi bine să-l „prindă pe calamități”.
La vremea respectivă, redactorii atacul.ro au discutat cu mai mulți cetățeni din satul Trei Fântâni care și-au arătat nemulțumirea vizavi de faptul că administrația a „îngropat 300.000 de lei” într-un pod care ducea spre o școală nefolosită și nicio gospodărie.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Ar trebui verificat daca acest pod de la DAMUC are aviz de gospodarire a apelor si cine l-a emis ???!!! Cine este proiectantul general si eventual cel de specialitate?? este vreun act emis de APM NEAMT! si sa raspunda in solidar cu primarul care se pare ca a cheltuit banii degeaba ! aceasta investitie era urgenta?? deservea cetatenii din zona aglomerata? si sa se cerceteze cine a fost constructorul ! nu cumva o firma care era deja in zona si care repara un drum din zona??
Toate lucrarile facute de firma AquaPark/Mavgo prin PNDL sunt niste mega hotii.
Nu vorbesc de inutilitatea acestor lucrari in sate si comune parasite.
Spun ca aceste lucrari sunt facute in bataie de joc,neconforme,cu materiale de cea mai proasta calitate.In catva ani praful se va alege de ele iar paguba o vom plati tot noi,prostii platitori de taxe si impozite.
Daca procurorii vor sa-si faca treaba pentru care sunt platiti REGESTE sa se duca sa verifice fiecare lucrare facuta prin PNDL in judetul Neamt.
FIECARE LUCRARE ESTE O MEGA HOTIE.
ZECI DE MILIOANE DE EURO FURATI CU ACESTE ASFALTARI PRIN PNDL