Procurorii DNA i-au lăsat pe dinafară pe Găină, Marcoci și Popescu. Și ei au ocupat ilegal funcții de conducere la ABA Siret

3
4253

Săptămâna trecută, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au anunțat că l-au trimis în judecată pe Marius Nechita, consilierul județean PNL care a fost numit director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, deși nu întrunea condițiile de vechime și experiență. În același timp, procurorii au informat populația că au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Răzvan Găină, fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret Bacău, care a semnat documente privind numirea lui Nechita la șefia SGA Neamț, dar și a altui personaj, Andrei Marius Rîznic, la șefia SHI Pașcani.

Despre Marius Nechita, publicația atacul.ro a relatat pe larg cum a ajuns la conducerea SGA Neamț, fiind detașat de la cabinetul fostului secretar de stat Gelu Puiu. Procurorii DNA au menționat și acest lucru, dar și faptul că Nechita și Rîznic  „nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții”.

Niciunul nu a îndeplinit condițiile prevăzute de legislație, respectiv 8 ani vechime în muncă în specialitatea studiilor, din care vechime de 5 ani în domeniul gospodăririi apelor.

Doar că lista ilegalităților de la ABA Siret pare că s-a încheiat cu trimiterea în judecată a patru persoane implicate în angajări pe criterii de aparteneță politică, deși nu doar Nechita a fost proțăpit în fruntea SGA Neamț, în cadrul „Apelor Române”, fără a întruni condițiile de vechime și experiență.

Unitatea de măsură pe care DNA-ul i-a aplicat-o lui Nechita și celorlalți trei ar trebui să fie aplicată și în cazul altor personaje care au fost cocoțate în funcții de conducere la „Apele Române” fără să întrunească condițiile cerute de lege.

Iar cele mai elocvente exemple sunt foștii directori ai ABA Siret Bacău, din ultimii ani: Răzvan Găină, numit în perioada guvernării PNL, Vlad Marcoci și Mihail Popescu, ambii numiți șefi cu susținere de la PSD. Niciunul nu avea cei 5 ani de experiență în domeniul gospodăririi apelor atunci când asu fost numiți.

Protejează DNA-ul pesediști?

În anumite cercuri se vorbește, de câțiva ani, despre protecția de care ar beneficia anumite persoane, membre ale PSD, în fața DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Dacă ancheta se va rezuma doar la angajarea lui Nechita și Rîznic, atunci li se va da apă la moară celor care spun că procurorii DNA Bacău au făcut zid de protecție în fața unor pesediști ori oameni care au legături cu PSD.

De altfel, angajările de la „Apele Române” de tipul celor investigate de DNA la ABA Prut și ABA Siret sunt la ordinea zilei în administrațiile bazinale de apă din țară, iar atacul.ro a prezentat cum au fost făcute angajări similare inclusiv la Neamț.

Atât Găină, cât și Nechita au beneficiat de susținerea și protecția PNL-ului, fiind angajați cu sprijinul partidului. Găină a ajuns în funcția pe care a ocupat-o prin detașare de la cabinetul viceprimarului liberal de Bacău, Liviu Miroșeanu. El a fost angajat consilier la cabinetul viceprimarului, iar de acolo a fost detașat la ABA Siret-Bacău. Anterior, Găină fusese detașat pe aceeași funcție de la cabinetul deputatului PNL de Satu-Mare, Florin Romeo Nicoară, unde fusese angajat ca și consilier tot pentru a putea să ocupe funcția de director la ABA. Cum Nicoară n-a mai prins un mandat la alegerile din decembrie 2020, Găină (foto) s-a angajat consilier la cabinetul vicelui de Bacău, de unde a fost detașat la ABA Siret.

Și Nechita, numit în funcție pe criterii politice, a ajuns șef al SGA Neamț tot în urma unei detașări. Înainte de a ajunge la SGA Neamț, Nechita a fost angajat consilier la cabinetul secretarului de stat de la Mediu, Gelu Puiu, amicul lui Cozmanciuc. A urmat imediat detașarea la SGA Neamț pe funcția de director.

Marcoci și Miki Popescu, angajați la fel ca Nechita

Numai că angajările lui Găină și Nechita reprezintă doar două cazuri înregistrate în perioada guvernării liberale, pentru că practica este una veche. Procurorii ar trebui să extindă cercetările și să investigheze cum a fost angajat, în perioada guvernării PSD, Vlad Marcoci ca șef la ABA Siret-Bacău. De asemenea, anchetatorii ar trebui să ancheteze cum, în perioada în care Marcoci era director la ABA Siret-Bacău, au fost angajate, prin metoda „detașarea”, mai multe persoane din Neamț. În cazul unora s-a „umblat” și la organigramă.

Adică, dacă tot s-au apucat să ancheteze aceste ilegalități, procurorii ar trebui să se aplece și asupra perioadei în care a domnit PSD-ul, nu numai PNL-ul, pentru că în ambele guvernări au fost persoane detașate de la instituții private sau de stat. Datele noastre arată că în perioada guvernării PSD au fost făcute cele mai multe detașări.

Dacă procurorii nu au aflat, le spunem noi că, susținut de PSD, Vlad Marcoci a fost angajat, în iunie 2018, consilier la Administrația Națională Apele Române prin detașare direct de la firma sa. Ulterior, Marcoci a fost detașat pe funcția de director la ABA Siret-Bacău, iar mai târziu, director de investiții în cadrul ANAR.

Și Mihail Popescu a ajuns director la ABA Siret tot prin detașare și tot fără să întrunească condițiile de experiență (cei 5 ani în domeniul gospodăririi apelor).

Aceste două situații trebuie tratate de DNA la fel ca și angajarea lui Nechita.

Mihai Popescu a fost numit director în locul lui Vlad Marcoci, după ce acesta a fost avansat în funcția de director la investiții în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”. Popescu și-a dat demisia din funcția de șef Serviciu Achiziții a Consiliului Județean Neamț, în noiembrie 2018. Ulterior s-a angajat, prin detașare de la ADI Econeamț, la ABA Siret Bacău. În 5 noiembrie, Miki Popescu solicita, printr-o adresă înregistrată la ABA Siret, să-i fie aprobată detașarea pe funcția de inginer în cadrul Serviciului Promovare Investiții. Șefii ABA Siret nu au stat la discuții și chiar de a doua zi au cerut celor de la ADI Econeamț documentele necesare finalizării procedurii de detașare. „Bucureștiul” nu s-a opus, motiv pentru care Popescu a obținut funcția dorită la ABA Siret.

Foarte interesant este că pe 1 noiembrie 2018, Popescu era numit director la ADI Econeamț, iar pe 5 noiembrie cerea să fie detașat la Bacău.

Ce s-a întâmplat cu dosarul „piloșilor”?

În perioada în care Marcoci a fost director la ABA Siret-Bacău, mai multe persoane din Neamț s-au angajat acolo, metoda folosită fiind detașarea de la firme private.

În iunie 2019, în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro cu privire la angajarea mai multor persoane la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, prin metoda detașării de la privat la stat, ABA Siret-Bacău a desfăcut contractele de muncă ale „piloșilor”, ca mai apoi pe o parte dintre ei să-i angajeze în urma unor concursuri. DNA-ul s-ar fi autosesizat, însă, până în prezent, nu este cunoscută soluția dată în dosar, nefiind exlus ca aceasta să fie de clasare.

Fiica fostului șef de la Registrului Auto Român (RAR) Neamț s-a angajat, în toamna anului 2018, la ABA Siret prin detașare de la o firmă privată. În august 2018, Ioana Ilie a absolvit Universitatea East London, specializarea Drept și Relații Internaționale. În data de 7 noiembrie 2018, tânăra se angaja la SC M&G Consulting SRL Roznov, firmă administrată de Daniel Niță (care deține firma Trust CCDP), pe funcția de șef Compartiment Achiziții Publice. În aceeași zi, adică pe 7 noiembrie, Ioana Ilie trimitea, pe adresa ABA Siret Bacău, o cerere de detașare pe postul de consilier juridic din cadrul Serviciului Achiziții, Lucrări și Servicii. Șefii de la Resurse Umane au analizat cererea, iar pe 12 noiembrie, solicitarea Ioanei Ilie a fost trimisă la Apele Române, la București. Răspunsul afirmativ a venit extrem de rapid (pe 14 noiembrie), cei de la Apele Române fiind de acord imediat cu detașarea Ioanei Ilie de la M&G Consulting SRL Roznov la ABA Bacău, pe funcția de consilier juridic. Ulterior, Ioana Ilie a ajuns la SGA Neamț, unde a fost consilier juridic în cadrul Serviciului Achiziții.

În octombrie 2018, ajungea la ABA Siret Bacău, tot prin detașare, Cristian Doru Rusu. Angajat la ADI Urbatrans Piatra Neamț, Rusu solicita, în 3 octombrie 2018, aprobarea cererii de angajare la ABA Siret pe o funcție de inspector la Inspecția bazinală de apă. O zi mai târziu, șefii ABA Siret aprobau cererea lui Rusu, fără să țină cont, de exemplu, că acesta venea din funcția de inspector trafic la ADI Urbtrans.

De munca la privat a scăpat și Ioana Cristina Luca care, în octombrie, s-a detașat de la firma Lucanin Com SRL Piatra Neamț la ABA Siret, pe funcția de economist în cadrul Serviciului Achiziții Lucrări și Servicii.

În septembrie 2018, Emilia Maria Jipa se detașa de la SC Lucivas Construct SRL la ABA Siret, pe postul de economist la Resurse Umane. Și în acest caz, Jipa a fost cea care a solicitat detașarea, iar șefii de la ABA au fost de acord într-o clipită. Înainte de a se detașa, Maria Jipa lucrase ca secretară la Lucivas Construct SRL și absolvise un curs de inspector/referent resurse umane. Pentru a i se face loc, șefii de la ABA Siret au solicitat și au obținut de la București aprobarea transformării unui post de inginer în economist, ca să i se potrivească secretarei de la Lucivas.

Daniel MURARU

Citește și:

Atacul.ro a avut dreptate! Marius Nechita, proțăpit în fruntea SGA Neamț, a fost trimis în judecată de DNA. Găină, de la ABA Siret, și-a recunoscut vinovăția

Mutare surpriză la ABA Siret-Bacău. Găină nu mai este director

Ancheta DNA Bacău în cazul angajărilor pe pile de la ABA Siret-Bacău se mișcă cu pași de melc. La Iași, procurorii au finalizat investigația în cazul chelneriței

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

 1. Liviu 3 ianuarie, 2022 at 20:44 Răspunde

  As incerca o explicatie pe care multa lume o gandeste. Cei enumerati de d-voastră sunt psd-isti. Da, chiar si habarnistul Găină. A fost pus director de liberalii băcăuani dar la cererea voievodului Benea care controleaza judetul. Au picat ca gâștele doar idiotii de liberali. Acum ca a “castigat” la loterie, din nou, ABA Siret, Arsene va numi la conducere o sluga credincioasa. Exista si varianta ca sluga perfecta Lucavetchi sa ramana in schimbul supunerii totale, adica a impartirii perimetrelor pe care urmeaza sa le liciteze catre gineii lui șosetă. Iar plasarea ANRM-ului in bratele lui Arsene, precum si iminenta numire a lui Gigi Dragomir la conducere nu arata decat cancerul care mananca administratia in general si mai ales impotenta polițiștilor și procurorilor de a opri furtul generalizat din banii publici.

 2. V.Vasile 4 ianuarie, 2022 at 08:05 Răspunde

  Ce sa mai comentez Dle Muraru, ca ati insiruit faptele cu subiect si predicat , si un gaga cu studii minime si dioptrii maxime vede traficul grosolan de influenta cumulat cu alte ilegalitati ? Greata este putin spus cand vezi cum niste nulitati , cu studii prin boscheti, ajunse ,,democratic,, in functii administrative, fac si sa desfac judetul si nu numai….Unu* este beneficiarul a 40 de amanari asa ca, mai consumam lamaie si mai amanam si noi , pana s-o gasi cineva sa dezveleasca tambalul , ca ,,onoratele,, l-au inabusit nu cu batista ci cu prelata !

 3. FLORIN 4 ianuarie, 2022 at 17:04 Răspunde

  DNA este o institutie care nu vrea sa-si faca treaba.
  Este clar pentru toata lumea.Sunt interese obscure care fac ca unele investigatii sa se finalizeze cu trimiteri in judecata iar altele nu.
  Aceste decizii nu au nici o logica.Nici una.
  Ca este vorba de spagi,trafic de influenta sau decizii politice,toate sunt valabile.
  Doar asa se poate explica de ce anumite personaje sunt intangibile iar altele nu.
  In final noi cetatenii suntem cei care PLATIM.
  Noi suntem furati de 2 ori.
  O data de acesti penali care ne fura pe fata iar a doua oara de aceste institutii corupte si esuate de incompetenta si slugarnicie gen DNA/PARCHET/DIICOT/ANI/MAI platite cu salarii aberante si pensii speciale la 40 de ani date absolut degeaba care se fac ca”muncesc”pentru a-si justifica existenta si a continua sa delapideze confortabil aceasta tara cu spagi si trafic de influenta.

  Este clar pentru toata lumea ca DNA este compromis iar”lupta”anticoruptie in Romanica este doar un slogan.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.