La Drupo, ca pe moșie! Un angajat acuză că a fost concediat pentru că nu a făcut campanie PSD-ului și directoarei Monda

2
3293

 

Tribunalul Neamț a dat câștig de cauză unui angajat al societății Drupo, care a fost concediat la începutul anului trecut. Magistrații  au anulat decizia de concediere și au dispus plata salariilor și, bineînțeles, reîncadrarea pe post a fostului angajatul.

Bogdan Berariu, căci despre el este vorba, s-a plâns judecătorilor, printre altele, că a fost dat afară pentru că, în timpul campaniei electorale de la alegerile locale din toamna anului 2020, a refuzat să lucreze în timpul programului de lucru, dar și în afara acestuia în interesul PSD și a directorului general, la acea vreme, Ana Monda, care a candidat din partea acestei formațiuni politice la Consiliul Local Piatra-Neamț. Între timp, Monda a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupție, iar pentru a nu rămâne pe drumuri i s-a înființat special, tot la Drupo, funcția de director tehnic, pe care o ocupă și în prezent.

„Anulează Decizia de concediere nr. 7 din 03.02.2021 emisă de intimată. Dispune reintegrarea contestatorului în postul deţinut anterior. Obligă intimata la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul de la data de emiterii deciziei de concediere până la data reintegrării efective. Respinge, ca nefondat, capătul de cerere privind obligarea intimatei la plata daunelor morale. Obligă intimata să plătească contestatorului cheltuieli de judecată în sumă de 1.231 lei. Respinge cererea intimatei de obligare a contestatorului la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată. Executorie”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Bogdan Berariu a fost angajat, în februarie 2020, pe funcția de specialist marketing în cadrul Serviciului marketing și comunicare, pe o perioadă determinată, cu o leafă brută de 4.500 de lei. Ulterior, contractul de muncă a fost transformat pe o perioadă nedeterminată, iar salariul a crescut la 5.000 de lei brut.  

În data de 3 februarie 2021, înainte de terminarea programului, Berariu a primit decizia de încetare a contractului individual de muncă, document ce invoca prevederile art. 65-67 din Codul Muncii.

Articolul 65(1) „Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii”.

Angajatorul și-a motivat decizia prin aceea că a dorit „să asigure reducerea cheltuielilor şi încadrarea acestora în veniturile estimate a fi încasate în următoarele 12 luni”, „necesitatea utilizării eficiente a resurselor materiale şi umane de care dispune societatea; stadiul economico – financiar al societăţii, ce a fost analizat de către membrii Consilului de Administrație” etc.

Angajatul a respins toate aceste afirmații, arătând instanței, inclusiv cu probe, că firma nu se află într-o situație atât de disperată încât să desființeze postul său.

Berariu a combătut toate aceste aspecte prezentând inclusiv Raportul Comitetului de Nominalizare şi Remunerare din cadrul Consiliului de Administrația a Drupo cu privire la remuneraţiile şi alte avantaje acordate administratorilor şi directorului în cursul anului 2020. Numai indemnizația de membru al CA a fost de 2.000 de lei/lunar, iar leafa directorului Monda de 9.000 de lei/lunar. Dacă firma s-ar fi aflat într-o situație economică dificilă, ar fi putut, de exemplu, să mai taie din indemnizațiile celor din CA sau din leafa directorilor, înainte de a ajunge la concedieri și desființări de posturi.

În plângerea adresată instanței, Berariu afirmă că, de fapt, a fost victima unei răzbunări a directoarei Ana Monda, din cauză că, în timpul campaniei electorale, nu a fost de acord să lucreze în interesul PSD și al ei personal, care candida la Consiliul Local Piatra-Neamț pe listele formațiunii politice amintite. Lucrurile s-ar fi agravat după ce PSD a câștigat alegerile la nivel de județ, iar Ana Monda a devenit director plin din director provizoriu.

În opinia instanței, angajatorul trebuia să aducă justificări serioase legate de necesitatea desfiinţării postului raportat la motivele de ordin economic, de dovedirea unor greutăţi reale din punct de vedere financiar, pe care nu le poate depăşi decât prin desfiinţarea postului. Însă, societatea Drupo nu a demonstrat cu date economice în ce măsură s‑a redresat societatea ca urmare a îndepărtării salariatului. De altfel, au fost desființate, cu argumente, toate motivele invocate de către angajator pentru concedierea lui Berariu.

În opinia magistraților, societatea Drupo nu a realizat o reorganizare reală şi serioasă, urmărind doar înlăturarea salariatului din cadrul societăţii intimate, concedierea acestuia realizându‑se, astfel, cu nerespectarea dispoziţiilor care reglementează concedierea salariatului pentru motive care nu ţin de persoana sa.

În concluzie, instanța a anulat decizia de concediere și a dispus reintegrarea lui Berariu pe funcție, cu plata tuturor drepturilor salariale.

Daniel MURARU

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. Doina State 3 ianuarie, 2022 at 15:07 Răspunde

  Si ce daca? A platit vreodata vreun vinovat prejudiciul?
  Legile sunt facute de hoti ca sa-i apere pe ei.
  Concret. O institutie de control amendeaza Spitalul Bisericani pentru ca Rotaru a transportat cu masina scolii tebecisti si medici la protest. A platit Rotaru? Nici vorba. A platit amenda spitalu, adica zidurile spitalului. Adica tot idiotii utili care voteaza sconcsi.
  Alta instanta a hotarat ca Apa Serv a dat afara ilegal pe Dughir. A platit miliardele activistul comunist Puscasu ca l-a dat afara pe Dughir? Nici vorba. A platit zidul cladirii de la Apa Serv , adica tot idiotii utili care voteaza sconcsi urat mirositori.
  Asa si aici. Va plati doamna Molia? Nici vorba. Vor plati idiotii utili de serviciu, ai judetului, care idioti se smiorcaie ca o duc greu din cauza hotilor.
  Ba idiotilor, hotii se afla pe buletinele alea de vot pe care le-ati impaturit voi cu grija in ziua votului, dupa ce ati iesit de la pupat moaste si erati cu anafura intre cariile de la masele, dupa care v-ati laudat la rubedenii ca v-ati facut datoria constitutionala. Asa, idiotilor, asta sa stiti.

 2. Andreea M. 11 ianuarie, 2022 at 22:44 Răspunde

  Domnule Muraru, de data asta v-ți dus pe fentă.
  Pentru că “bietul angajat” este, de fapt, un băiat deștept angajat dubios.
  Cine este acest Berariu?
  Lumea îl știe de filmator la nunți. 1000 de euro pentru nunta filmată (bravo lui!), tăiat o chitanță la 10 luni. Între timp ba a lucrat, ba a plecat, ba a revenit la Tele M, televiziunea controlată de Arsene.
  Cum televiziunea s-a cam dus în cap, s-au găsit diverse soluții pentru cei care mai lucrau acolo. Și uite-așa domnul Berariu a fost îndrumat spre Drupo.
  A dat vreun concurs pe bune? Ei, aș! A fost o angajare măsluită, ca multe altele. Domnul Berariu își lua leafa de la Drupo (vreo 3500 lei în mână, bani pe care puțini ziariști din Neamț îi câștigă) și, în timpul programului era văzut pe la conferințe de presă PSD Neamț, evenimente politice, conferințe pe la Primărie etc. Și când nu avea reporter după el, era și cameraman și reporter și punea și întrebări ca un vajnic activist PSD. Adică din alea cu “nu-i așa că pământul e rotund” pentru Arsene și Cuc și din alea cu dat la gioale pentru liberali și alții.
  Și apropo de eficiența ca o astfel de firmă (Drupo e a CJ) să plătească un specilist în marketing, ați văzut cumva ca în ultima perioadă să câștige această societate licitații, lucrări în afara celor date direct de la CJ? Pe ce să se cheltuiască peste 60.000 lei pe an cu salariul acestui domnișor?
  Probabil că în timp și dna Monda și alți măreți specialiști de la Drupo și PSD și CJ și-au dat seama că nici nu merită domnul Berariu atâția bani și e cam și de oaie cu angajarea lui și leafa dată pentru… făcut nimic. Și așa s-a ajuns la desfacerea contractului de muncă.
  Apropos, domnule Muraru, să știți că situația financiară a lui Drupo nu este deloc roză ba dimpotrivă. Firma abia supraviețuiește fiind, după cum știți, doar o vacă de muls pentru toți politicienii.
  La acest moment, Drupo a rămas și fără paznici și nu poate plăti nici o altă firmă de profil pentru că nu are bani și practic tot sediul și ce mai e acolo e la mâna și mila hoților.
  Nu pledez pentru doamna Monda și alți subalterni ai domnului Arsene dar nici domnul acesta Berariu nu este vreun sfânt așa cum pozează.
  Cereți-i un raport pentru lunile în care a fost plătit regește la Drupo și analizați dumneavoastră dacă vreo firmă privată îi dădea banii aceștia pentru tăiat frunze la câini.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.