Proprietari de pădure jefuiți de angajați ai Direcției Silvice Neamț. O poveste incredibilă cu acuzații de furt între silvicultori și o anchetă care bate pasul pe loc

1
8296

Patru mici proprietari de pădure din zona Icușești-Ion Creangă așteaptă de aproape 3 ani ca autoritățile să finalizeze ancheta penală și să-i trimită în judecată pe cei care i-au furat în loc să le protejeze proprietățile. Vizați sunt angajați ai Direcției Silvice Neamț, însărcinați cu paza și cu marcarea cantităților de masă lemnoasă ce sunt exploatate în fiecare an.

Lucrurile par a fi clare, în sensul că s-a constatat că s-a furat, numai că autoritățile s-au blocat la capitolul cât s-a furat, mai multe expertize dispuse în cauză stabilind cantități diferite. Acesta ar fi și motivul pentru care cercetările, demarate în aprilie 2019, nu au fost finalizate nici până astăzi. Și, probabil, ancheta va mai dura, pentru că, în urmă cu câteva luni, polițistul care se ocupa de caz s-a pensionat. Asta înseamnă că dosarul, care are peste 8.000 de pagini, a fost preluat de un alt polițist ce va avea nevoie de câteva luni doar pentru a citi și a înțelege cazul. Atacul.ro a solicitat de la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț informații privind stadiul în care se află ancheta, răspunsul primit fiind acela că datele cerute nu se află în categoria informațiile de interes public. Ni s-a comunicat ceea ce știam deja, și anume că dosarul se află în lucru la Serviciul de Ordine Publică, iar cercetările se desfășoară sub supravegherea unui procuror. În ceea ce privește cercetările, acestea se desfășoară sub aspectul comiterii infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, conflict de interese, delapidare, gestionare frauduloasă, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori și folosirea ilegală a dispozitivelor de marcat. Vorbim despre opt infracțiuni cărora le-au căzut victime patru proprietari de pădure. Aceștia au plătit, în fiecare an, Direcției Silvice Neamț pentru paza pădurilor și au constatat că au fost jefuiți chiar de cei plătiți să le protejeze avutul.

Povestea este una incredibilă, pigmentată inclusiv cu acuzații între silvicultori, unele vizând chiar sustragerea unor ciocane silvice.

Reclamație de furt, confirmată în urma controlului efectuat pe teren

 

La finele lunii februarie 2019, Garda Forestieră și Direcția Silvică Neamț au fost sesizate despre faptul că de pe proprietățile împădurite (suprafețe cuprinse între 2 și 4,6 hectare) a patru persoane fizice s-a sustras masă lemnoasă. Vizat era șeful de district Vasile Constantin, acuzat că marca arbori în plus față de numărul arborilor care apăreau în carnetele de marcare, acțiunea ilicită având loc după exploatarea unor partizi.

Inspectori ai Gărzii Forestiere și reprezentanți ai Direcției Silvice au efectuat, în intervalul 7 martie – 3 aprilie 2019, un control pentru a stabili dacă cele reclamate se confirmă. În primă fază, au fost verificate 10 partizi constituite, în perioada 2016 – 2018, pe suprafețele împădurite ale celor patru proprietari. Imediat au apărut și problemele, pe teren fiind identificate mai multe cioplaje (amprenta rotundă a ciocanului fiind aplicată pe vopsea de culoare albastră). Marcajul și vopseaua păreau proaspete și, mai mult decât atât, vopseaua albastră fusese folosită la marcarea arborilor exploatați în anul 2015. Astfel, s-a stabilit să fie verificate și 5 partizi constituite în 2015.

Au fost inventariate cioatele și s-a constatat că numărul acestora nu este mai mare decât al arborilor înscriși în documentele oficiale. În schimb, au apărut suspiciuni privind volumul masei lemnoase exploatate. Pentru a se edifica, cei de la Garda Forestieră au decis să evalueze volumul arborilor exploatați, iar concluzia a fost că, în realitate, aceștia aveau un volum mai mare decât cel trecut în actele de punere în valoare (APV). De exemplu, în APV apărea că arborele are un volum de 2 metri cubi, iar în realitate avea 3,5 mc. Diferențele de volum, în cazul celor patru proprietăți, au fost de câteva zeci de metri cubi de lemn în fiecare an. Numai în cazul unei singure proprietăți, prejudiciul a fost calculat la aproximativ 10.000 de lei, pentru o perioadă de 4 ani. Prețul luat în calcul al unui metru cub de lemn a fost de 164 de lei.

Acuzații de furt între silvicultori

 Chiar în ziua în care inspectorii Gărzii Forestiere au demarat verificările în acest caz, șeful de district Constantin Vasile a reclamat la Poliția Roman că, în perioada 2015-2019, cineva i-a furat ciocanele silvice de marcat a unor arbori din districtul Icușești. Silvicultorul a menționat că ciocanele au fost sustrase dintr-o cutie metalică ce se afla într-un fișet situat în incinta sediului Ocolului Silvic Roman. Singura cheie de la fișet, în care se află mai multe cutii metalice, este deținută de șeful de ocol, Ciprian Alungulesei. Polițiștii au verificat acuzațiile și au constatat că fișetul metalic nu prezenta urme de forțare, iar trei ciocane silvice, care i-au aparținut lui Constantin Vasile, se aflau în cușeta metalică a șefului de ocol. De altfel, Constantin Vasile susține că ar fi victima unei înscenări, afirmând că este nevinovat.

Contactat de atacul.ro, șeful de ocol Ciprian Alungulesei a declarat că nu a fost vorba despre niciun furt de ciocane și că dispozitivele de marcat ale șefului de district se aflau la el în cușetă, pentru că așa prevede procedura: „când pornește o anchetă împotriva unui silvicultor, dispozitivele de marcat sunt retrase de șeful de ocol care le păstrează până la finalizarea anchetei”.

Numai că așa zisul furt al ciocanelor de marcat nu are nicio relevanță în această anchetă, pentru că sesizarea nu se referă la marcarea unor arbori în plus, ci la volumul arborilor tăiați.

Proprietarii de păduri pot să exploateze singuri masa lemnoasă, dacă este vorba despre o cantitate de cel mult 20 de metri. Peste acest volum, lemnul este exploatat de societatea de profil pe care o contractează proprietarul. De regulă, silvicultorii sunt cei care recomandă aceste firme proprietarilor, iar muncitorii taie arborii indicați de responsabilul de zonă. Cum volumul exploatat era mai mare decât ceea ce era menționat în APV, rezultă o posibilă complicitate între silvicultori și reprezentanții firmelor de exploatare.

Proprietarii au obosit așteptând finalizarea anchetei

În afară de Constantin Vasile, în prezent viceprimar al comunei Ion Creangă, ancheta mai vizează cel puțin doi silvicultori, unul dintre ei fiind Ciprian Iftime, cel care avea în grijă pădurea privată a celor patru proprietari. Un alt silvicultor, Ovidiu Constantin, fost șef de district la Icușești, a fost suspendat un an, după care a revenit și lucrează, în prezent, la Ocolul Silvic Roman.

Ancheta bate pasul pe loc, iar pensionarea polițistului de caz nu face decât să amâne, spre disperarea proprietarilor, luni bune finalizarea ei.

Din datele noastre rezultă că în dosar au fost dispuse mai multe expertize pentru a se stabili dacă și cât s-a tăiat ilegal, iar de fiecare dată, prejudiciul a fost mai mic decât cel stabilit inițial.

„S-a furat, însă nu se pun de acord cu valoarea prejudiciului. De aici și expertize peste expertize care îngreunează finalizarea cercetătilor”, ne-au declarat surse apropiate anchetei.

Răbdarea proprietarilor prejudiciați este pe sfârșite, ei fiind singurii care au de suferit.

Supărarea lor este justificată, pentru că plătesc ca să le fie păzită pădurea și au constatat că au fost jefuiți chiar de către cei care ar fi trebuit să le protejeze proprietatea. Faptul că ancheta trenează îi deranjează, mai ales că suspecții își văd, în continuare, de activități ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ofi’erul de poliție care a instrumentat inițial cazul s-a pensionat în urmă cu câteva luni, iar în anumite cercuri s-ar fi plâns de presiunile făcute de mai mulți avocați angajați de silvicultorii vizați de anchetă. 

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Asociația ursul brun 4 ianuarie, 2022 at 17:39 Răspunde

    Și pe valea Nechitului Paduraru se ocupa numai de jafuirea pădurilor. Când mergi să îți exploatezi masa lemnoasa ce ți-a fost marcată , pădurari in loc să îți des foaie de transport ,ei se fac nevăzuți sa nu îți dea foaie de transport pe care o folosesc ulterior furând din pădurea statului sau a particularilor. Vorbim degeaba, acești verzișori dețin cea mai mare avere a noastră pe care o exploatează la maxim și nouă particularilor (deținătorilor de păduri particulare ) ne rad in nas.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.