Lucrare de mântuială. La Agârcia, muncitorii Aqua Parc s-au apucat să scoată podețele și șanțurile betonate

1
2322

Drumul comunal 132, care face legătura între satele Vaduri și Agârcia, a intrat în plin proces de reparații, deși nu are un an de când a fost dat în folosință. Dacă astă vară, muncitorii Aqua Parc SRL, firmă care a executat lucrările, au peticit mai multe porțiuni de drum pe care asfaltul a început să se crape, acum s-au apucat să rezolve o altă problemă, cea a șanțurilor betonate. În urma ploilor abundente din vara acestui an, s-a constatat că șanțurile betonate au fost construite greșit, în sensul că apa, în loc să se scurgă, băltea, ajungând să inunde șoseaua și grădinile oamenilor.

„Le-am spus, de când s-au apucat de treabă, că apa nu curge la deal, însă au continuat și au făcut ce au făcut. Când plouă, apa rămâne în șanț, pe drum și ajunge în curți. Nu se poate scurge, pentru că au fost construite prost. Acum s-au apucat să scoată podețele și șanțurile ca să remedieze greșeala. Dacă ascultau oamenii de la început, nu ajungeau aici”, ne-a declarat un localnic.

Drumul comunal Agârcia-Vaduri, despre care atacul.ro a scris de nenumărate ori, face obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț.

În luna mai, un nemțean a reclamat firma Aqua Parc (în prezent, Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL) la DNA, nemulțumit fiind de calitatea lucrărilor de pe drumul comunal Agârcia-Vaduri. Plângerea a fost trimisă de DNA spre soluționare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț.

Pe lângă calitatea proastă a lucrărilor de asfaltare, în multe zone stratul de asfalt aplicat având chiar sub 2 centimetri, deși ar fi trebuit să aibă 4 centimetri, anchetatorii ar trebui să verifice aspecte importante, cum ar fi dacă lucrările prevăzute în proiect au fost sau nu executate în totalitate, care este lungimea drumului modernizat etc. În documentația depusă pe site-ul sistemului de achiziții publice, se menționează că drumul modernizat (DC 132 Vaduri-Agârcia) are o lungime de 6 kilometri, însă noul strat de asfalt a fost turnat doar pe o lungime de 5,6 kilometri. Primăria Alexandru cel Bun, condusă de traseistul Ion Rotaru, a luat atitudine și a cerut firmei Aqua Parc să intervină doar după ce atacul.ro a prezentat halul în care se afla drumul comunal la doar câteva luni de la asfaltare.

Finanțarea proiectului „Modernizare drum comunal DC 132 DN 15 – Vaduri – Agârcia, Comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț” a fost asigurată din fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Rurale și Administrației Publice, și fonduri de la bugetul local.

La prima licitație, organizată în luna mai 2019, nu s-a prezentat nicio firmă, însă lucrurile s-au schimbat radical la următoarea acțiune, când au fost depuse trei oferte: asocierea Aqua Parc – Mavgo Holding, asocierea Roglas Ind – Drupo și Construcții Gabap.

Valoarea totală estimată a contractului a fost de 2.310.380, fără TVA, iar oferta câștigătoare, ce a aparținut asocierii Aqua Parc- Mavgo, a fost de 2.067.342 lei, fără TVA, adică 2.460.136 cu TVA inclusă.

Contractul cu asocierea de firme câștigătoare a fost semnat în prima săptămână a lunii noiembrie 2019, termenul de execuție fiind de 6 luni. Cu toate acestea, lucrările au luat startul de abia la jumătatea lunii mai 2020, adică foarte aproape de campania electorală și de alegerile locale din septembrie 2020.

În vara acestui an, la solicitarea atacul.ro, reprezentanții primăriei au confirmat că lucrările la drumul comunal nu au fost finalizate, deși fuseseră plătite integral de către primărie. Tot atunci, a fost avansat și noul termen de finalizare a lucrărilor, respectiv 30 august 2021.

În data de 22 septembrie, atacul.ro solicita Primăriei Alexandru cel Bun informații cu privire la respectarea termenului de 31 august pentru finalizarea lucrărilor.

„Vă rugăm să ne precizați dacă a fost semnat procesul verbal de recepție pentru lucrările de pe DC Vaduri-Agârcia. Într-un răspuns anterior ați avansat data de 31 august 2021 pentru semnarea acestui document. În cazul în care procesul verbal a fost semnat, vă rugăm să explicați de ce, în zona pensiunii „La Maimuțe”, nu au fost construite șanțurile betonate prevăzute în proiect. De asemenea, vă rugăm să ne precizați clar, în metri liniari nu în metri pătrați, câte șanțuri betonate au fost construite. Care este,în acest moment, suma decontată pe lucrări, firmei de construcții care a executat proiectul? În cazul în care nu a fost respectat termenul de 31 august, vă rugăm să ne comunicați care este noua dată stabilită pentru semnarea procesului verbal de recepție a lucrărilor de pe DC 132

Nici până la această dată nu am primit răspunsul de la Primăria Alexandru cel Bun. Și este de înțeles atâta timp cât vorbim despre un proiect plin de bube. Șanțurile betonate prevăzute în proiect, în zona pensiunii „La Maimuțe”, nu au fost construite nici acum.

Dacă există interes, procurorii care au dosarul în lucru vor putea obține răspunsurile lămuritoare de la angajații primăriei.

Daniel MURARU

Citește și:

Primăria lui Rotaru a plătit „firmei lui Ginel” lucrările la drumul Vaduri-Agârcia înainte de a fi finalizate. Studiu de caz pentru anchetatori: cum este fraudat bugetul de stat

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. FLORIN 24 noiembrie, 2021 at 13:03 Răspunde

  In mod normal,daca nu am trai intr-o tara esuata si praf de coruptie ,unde institutiile statului nu fac nimic si se ascund prin birouri asteptand sfarasitul de luna ca sa-si incaseze salariile aberante si mai tarziu la 40 de ani,pensiile de serviciiu/speciale,atunci am vedea cum,
  TOATE lucrarile acestei firme ar trebui VERIFICATE la sange.
  Acesasta lucrare nu poate fi singulara ca metoda de actionare si delapidare a banilor publici in complicitate cu cei de la Primarie/Primar.
  Se poate observa un tipar,un mod de actionare pentru furtul banilor publici.

  Cina sa faca anchete?IPJ?Parchet?Curtea de Conturi?

  Atat timp cat aceste institutii sunt populate numai cu incompetenti,slugi si oameni fara caracter sau pur si simplu comozi care nu sunt pusi la treaba si care isi incaseaza salariile aberante fara sa faca nimic sau aproape nimic,doar umplutura cu nimicuri de 2 bani,atunci ASTA AVEM.

  Nu cumva careva sa iasa in strada sa protesteze vizavi de furtul banilor publici.
  Doamne fereste.Mai ales PROSTII din zona Agarcia/Vaduri.
  Prostii sunt multumiti ca banii lor au fost FURATI si s-a facut un rahat de lucrare .
  Se multumesc si cu un rahat.Orice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.