PNL-ul lui Cozmanciuc a cheltuit 2 milioane de lei pe … consultanță, dar a pierdut alegerile. Patronii firmei au împrumutat Pro România cu 350.000 de lei
Partidele politice din România au ca principale surse de finanțare cotizațiile, donațiile și subvențiile de la stat, nivelul celor din urmă depășind 250 de milioane de lei în anul 2020. Cheltuielile partidelor sunt decontate de la bugetul de stat pe baza unor documente justificative. Așadar, partidele politice gestionează sume considerabile.
În perioada campaniilor electorale, cheltuielile sunt mai mari, partidele achiziționând tot felul de servicii cu scopul de a atrage cât mai multe voturi: publicitate, servicii de consultanță, materiale electorale etc. Aceste servicii sunt achiziționate atât de structurile centrale ale partidelor politice, cât și de către organizațiile județene. Contractele sunt încheiate de liderii organizațiilor, care, de cele mai multe ori, nu se mai consultă cu oamenii din partid sau se consultă doar cu cei foarte apropiați. Mai mult decât atât, unii nici nu se mai obosesc să vină cu o dare de seamă în fața membrilor cotizanți, iar multe cheltuieli rămân anonime.
Un astfel de contract, cu o valoare foarte mare pentru o organizație județeană, chiar și pentru PNL Neamț, a fost încheiat în anul electoral 2020, în perioada în care filiala era condusă de Mugurel Cozmanciuc, judecat în prezent pentru fapte de corupție, într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Oamenii din partid pe care atacul.ro i-a chestionat cu privire la acest contract, de aproape 400.000 de euro, încheiat cu o firmă din București pentru servicii de consultanță, ne-au spus că nu au auzit de o astfel de înțelegere. Ba chiar au rămas surprinși de valoarea mare a serviciilor contractate. Este vorba despre aproape 2 milioane de lei, bani pe care PNL Neamț i-a achitat firmei respective din cotizațiile și donațiile făcute de membri. Faptul că acest contract a fost ținut la secret, departe de ochii liberalilor de rând, nu face decât să ridice serioase semne de întrebare cu privire la oportunitatea încheierii lui, dar și la valoarea contractului.
În plus, cheltuiala nu l-a ajutat pe Cozmanciuc în lupta pentru șefia Consiliului Județean Neamț și nici PNL să obțină majoritatea în legislativul județean. PNL a pierdut și alegerile parlamentare în fața PSD-ului.
Potul cel mare, înhățat de apropiați ai Pro România
PNL Neamț a încheiat, anul trecut, un contract cu firma Green Pixel Interactive din București, de aproape 2 milioane de lei, bani pe care societatea bucureșteană i-a încasat, fiind obligată să asigure consultanță.
Green Pixel Interactive SRL a fost înființată în anul 1999 și are ca principal obiect de activitate „activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientare client), obiectul de activitate preponderent fiind „prelucrarea datelor paginilor web și activități conexe”.
Asociații firmei sunt Marius Zsolt Deak (76% din părțile sociale), Georgiana Roată (10%), Roxana Stan (7%) și Zoltan Deak (7%). Administrator este asociatul majoritar – Marius Zsolt Deak, căsătorit cu una dintre fiicele cântărețului Gabriel Cotabiță.
Roxana Stan și Marius Deak (sursa foto: Facebook.com/greenpixel)
Roxana Stan și Georgiana Roată, fostă Bedivan, au intrat în societate în decembrie 2019, adică anul în care firma Green Pixel Interactive a avut o cifră record, de 28.321.967 lei. Bedivan a făcut parte și din echipa care a coordonat campania online a candidatului Klaus Iohannis la primele alegeri prezidențiale, pe care le-a câștigat (2014).
Anul trecut, firma Green Pixel Interactive SRL a avut o cifră de afaceri de 4.840.631 de lei, un profit de 600.133 de lei și 6 angajați. Anul anterior, profitul a fost de aproape 1,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 28 de milioane de lei și același număr de angajați – 6.
Marius Szolt, Roxana Stan și Georgiana Roată sunt, de la finele lunii decembrie, asociați într-o altă societate comercială. Este vorba de Avandor Labs SRL, cu sediul în București. Societatea a fost înființată în anul 2015, iar până în decembrie 2020 a avut drept asociat unic firma Avandor Worldwide Limited, cu sediul în Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, reprezentată prin Marius Zsolt Deak, în calitate de director. În ultima lună a anului 2020, asociatul unic a cesionat părțile sociale, astfel că Marius Zsolt deține în prezent 70% din părțile sociale, Georgiana Roată – 20%, iar Roxana Stan – 10%. Firma Avador Labs are ca principal obiect de activitate „activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”. Ca și în cazul celeilalte societăți – Green Pixel Interactive SRL –, cifra de afaceri a Avador Labs a explodat în 2019. Vorbim despre 4.121.507 lei, cifră de afaceri, profit de 1 milion de lei și 4 angajați.
Foarte interesant este anul electoral 2020, când firma a avut o cifră de afaceri de 889.652 lei, o pierdere de 136.543 lei și 4 angajați.
Cei trei asociați au decis să ajute cu bani un partid politic în anul 2020, Avandor Labs SRL împrumutând Partidul Pro România cu suma de 350.000 de lei.
Întrebat de acest contract, actualul președinte al PNL Neamț, George Lazăr, a precizat că nu deține informații întrucât nu a intrat în posesia documentelor, care încă se află la fosta conducere a formațiunii politice locale.
Zeci de milioane pentru partidele politice
Statul oferă partidelor politice bani pentru diverse cheltuieli (de personal, materiale pentru funcționarea sediilor, sondaje de opinie, presa, deplasări, comunicații, delegații, chirii, onorarii avocați etc).
În tabelul de mai jos avem situația cheltuielilor efectuate de partidele politice din subvenția de la stat, în perioada ianuarie-septembrie 2021.
Click AICI pentru cheltuielile partidelor în intervalul ianuarie-septembrie 2021.
Se poate observa că USR, Pro România și Plus au cheltuit sume substanțiale pentru plata onorariilor avocaților, executorilor și experților: USR – 797.487 lei; Plus – 168.763 lei; Pro România – 108.701 lei; PNL – 23.800 lei; PSD – 58.438 lei; PMP – 33.660 lei.
Pentru plata sondajelor de opinie, PSD deține recordul, cu 1.297.476 lei. Cheltuielile cu presa și propaganda au însumat 33,8 milioane de lei, lider fiind tot PSD, cu 21,6 milioane de lei.
Consultanța politică a costat și ea, însă nu toate partidele politice au avut nevoie de astfel de servicii în acest an. Astfel, PSD a cheltuit 1,2 milioane de lei, PNL – 1,3 milioane de lei, iar USR 393.222 lei.
Că există suspiciuni uriașe în ceea ce privește modul în care sunt cheltuiți banii primiți de la stat de partidele politice este evident, iar exemplu elocvent în acest sens este cel al lui Marian Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat definitiv pentru că a băgat mâna în banii partidului. Statul are instrumente de verificare, numai că trebuie și folosite.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
In 2024 A.U.R .o să guverneze tara din cauza justiției ,care nu își face treabă ,și țara este plina de eccroci politici.