Apa Serv SA, forțată să preia stația de epurare nefuncțională de la Dobreni?

5
2461

O comisie mixtă formată din salariați de la Mediu, „Ape”, Apa Serv SA și Primăria Dobreni se va deplasa, astăzi, în comuna Dobreni pentru a găsi o soluție ca Apa Serv SA să preia în administrare stația de epurare, cu tot cu rețeaua de apă uzată. Se pare că ordinul pe unitate este clar: Apa Serv  trebuie să accepte preluarea acestei stații de epurare care, în acest moment, este defectă și reprezintă o mare bătaie de cap pentru administrația locală. Dacă cei de la compania județeană, condusă de Bogdan Mușat, fostul jurist al firmei Aqua Parc, vor fi de acord, atunci societatea se va pricopsi cu o mare belea ce va aduce și costuri pe măsură. Și asta pentru că, nefiind funcțională, bazinul stației de epurare va trebui să fie vidanjat periodic ceea ce înseamnă mulți bani.

În urmă cu o lună, redactorii atacul.ro au constatat că țeava de evacuare (din pârâul Almaș) prin care, în mod normal, ar trebuie să fie deversată apa epurată din stația de epurare a fost acoperită cu balast. Cu toate acestea, apa uzată ajungea tot în albie, deși, oficial, stația era oprită, iar dejecțiile erau vidanjate și transportate la stația de epurare de la Piatra-Neamț.

Datele noastre indică faptul că se fac mari presiuni ca stația de epurare de la Dobreni să fie preluată de compania Apa Serv și, cel mai probabil, acest lucru se va și întâmpla.

Întrebarea este: cât de corect e ca Apa Serv să preia în administrare o stație de epurare nefuncțională? Sursele noastre afirmă că nu este în regulă, pentru că firma trebuie să preia doar rețelele de apă și canalizare și stații de epurare funcționale. Ceea ce nu este cazul la Dobreni, unde stația de epurare a fost transportată în bazin vidanjabil.

Pe de altă parte, Apa Serv SA operează stații de epurare și nu bazine vidanjabile.  În plus, stația de epurare de la Dobreni a fost făcută cu bani europeni și, cu siguranță, există clauze în contract care stipulează că trebuie să funcționeze, nu să fie transformată în bazin vidanjabil, cu gura de vărsare acoperită cu balast.

Alimentarea cu apă, sistemul de canalizare și stația de epurare a comunei Dobreni au fost realizate de firma Lenon Instal SRL Botești a fostului senator PDL/PSD Leonard Cadăr. Investiția a demarat în 2011, în perioada guvernării portocalii, și a fost finalizată în 2015.

Până în prezent, operatorul Apa Serv SA a refuzat să o preia în administrare, invocând probleme serioase cu care nimeni nu a vrut să se încarce.

Ar fi trebuit ca această afacere să fie investigată de anchetatori, pentru a stabili din ce cauză stația de epurare este nefuncțională și cine este vinovat pentru asta. O anchetă era absolut obligatorie, mai ales că la mijloc sunt fonduri europene. Se pare că s-a pus special „batista pe țambal”, pentru ca cei responsabili să nu fie trași la răspundere.

Proiectul stației, care a fost înaintat la Sistemul de Gospodărirea a Apelor Neamț, prevedea clar că apele uzate sunt epurate și, ulterior, deversate în râul Almaș, prin gura de vărsare, acum acoperită cu balast.

În acest moment, stația nu realizează indicatorii  parametrilor apelor uzate epurate, motiv pentru care Primăria Dobreni a fost sancționată în câteva rânduri de Garda de Mediu și SGA Neamț.

„Preluarea statiei de epurare ape uzate, a rețelei de apă și de canalizare de către Apa Serv, cu vidanjarea apelor uzate, la stația de epurare a orasului Piatra-Neamț sau stația de epurare de la Podoleni, încalcă flagrant scopul pentru care s-au alocat fondurile europene. Astfel, rezultă o mărire a prețului de procesare a apelor uzate, a apei captate și a prețului de întreținere a rețelei de apă și canalizare, la care se adaugă prețul operațiunii de vidanjare, motorină, personal, dar și al prețului buletinelor obligatorii de analiză la fiecare vidanjare. Se mai pune întrebarea dacă proiectul în sine a fost fezabil, dacă a fost verificat legal si este corespunzător din punct de vedere tehnic sau dacă proiectul a fost făcut ulterior, după ce s-au achiziționat obligatoriu niște stații depășite la nivel european. A se vedea stațiile monobloc de la centrele de recuperare, stația de la Secuieni, stația de epurare mamut de la Horia, care nu funcționează. Cine a răspuns pentru achiziționarea prostească a acestor stații? Nimeni!”, ne-a declarat un specialist de mediu.

Stația de epurare din Dobreni are o capacitate de epurare pentru 1.500 de persoane, iar în prezent, la rețeaua de canalizare ape uzate, care deservește numai satul Dobreni, sunt racordare 62 de familii.

Mult timp, apele uzate colectate ajunse în stația de epurare nefuncțională au fost deversate direct în pârâul Almaș.

Stația de epurare a funcționat aproape 5 ani fără aviz de gospodărire a apelor, aspect bine cunoscut atât la nivelul SGA Neamț, cât și de către șefii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret Bacău.

Daniel MURARU

Citește și:

Miros de rahat și de dosar penal, la Dobreni. Țeava de evacuare din stația de epurare, acoperită cu balast

Conducerea Primăriei Dobreni, insensibilă la sancțiuni. Dejecțiile sunt deversate, în continuare, în râul Almaș

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

 1. donpais 2 noiembrie, 2021 at 12:30 Răspunde

  daca soseta vrea aceasta tranzactie ilegala, atunci sa emita el Autorizatia de Gospodarire a Apelor si Autorizatia de Mediu, ca poate il salta mai repede !!! si se mai adauga ceva la dosarul care se aproie de foarte multe termene !! Ce sa ii faci, nici Justitia nu mai este, ce poate a fost odata, unde erau marii meseriasi in drept !!

 2. V.Vasile 3 noiembrie, 2021 at 09:02 Răspunde

  Este un specialist in sarmale si mici la CJ , care fiind trimis la statia de epurare Roman , sa constate in calitatea lui de expert in taierea frunzelor pe diagonala functionalitatea statiei, a concluzionat ca apa e vanturata ,de fapt la acea data, statia functiona corect.
  Deci asta sau alti frecangii de menta , din organigrama CJ , pot prelua orice daca da ordin jupanu si daca tot e vorba de preluari sa o ia si pe cea de la Dochia ca poate vantura ceva….

 3. Dana 3 noiembrie, 2021 at 11:51 Răspunde

  Intr-o stare de normalitate, patroana de la Mosia Dobreni, ar fi trebuit sa sesiseze Curtea de Conturi Neamt, in legatura cu modul defectuos in care s-a realizat acest obiectiv denumit Statie de Epurare. Cu siguranta exista in biroul patroanei si dosarul achizitiei obiectivului cu pricina si mai cu seama, procesul verbal de receptie al lucrarii. Echipa de lucru Brahariu-Mancas nu ar fi stat prea mult pe ganduri, daca trebuia intocmit referatul catre instanta. Ramane de vazut cine va fi incapabilul de serviciu. Cel de altadata (in viziunea lor), si-a dat seama ca cineva a semnat in fals, de luare la cunostiinta, procesul verbal incheiat in 2018, de catre Curtea de Conturi. Nu-i asa, am dreptate, dna Brahariu???

  • V.Vasile 4 noiembrie, 2021 at 08:37 Răspunde

   Daca se doreste e simplu , cine a semnat receptia la punerea in functiune , daca au fost consemnate obiectii , daca a fost facuta plata lucrarii , garantia bancara , etc Daca este vointa se poate !

   • Dana 4 noiembrie, 2021 at 13:44 Răspunde

    Stimate domn, aceste etape nu functioneaza la Mosia Dobreni. Achizitiile de acolo, cel putin in mandatele incepand cu 2016, luna iunie, s-au derulat numai la cheremul si dupa pofta dorintelor patroanei de acolo. S-au facut plati anticipate pentru bunuri si servicii, cu doua luni inainte de receptie, fara a se verifica devizele de lucrari, fara a tine cont de toate variantele/ofertele de lucru. Degeaba se solicitau oferte de la furnizori. In final, serviciile/lucrarile ajungeau la firmele de casa ale patroanei de la Mosia Dobreni. Totul prin santaj, amenintari, jicniri si insulte la adresa celor care au incercat doar sa-si faca treaba corect si cinstit. Acestea sant metodele de lucru de acolo.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.