Jurnalist controversat propus la șefia TVR. Procurorii DNA afirmă că Turturică a intermediat șpaga din dosarul Arsene-Pinalti

1
4428

Guvernul a propus pentru funcția de președinte-director al  TVR un jurnalist despre care procurorii DNA afirmă că a intermediat o șpagă de 100.000 de euro în dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și șef al CJ Neamț, este judecat pentru fapte de corupție, la Tribunalul Bacău.

Reprezentanții noii echipe PNL-PSD, pregătită să guverneze țara, împart tot, inclusiv funcțiile de conducere din televiziunea națională și radioul public. Liberalii l-au propus pentru funcția de președinte-director al TVR pe ziaristul Dan Turturică, acesta urmând să fie învestit luni, după votul din plenul reunit al Parlamentului.

Dan Turturică este unul dintre personajele cheie în dosarul în care Ionel Arsene, președintele PSD Neamț și președintele Consiliului Județean Neamț, este judecat pentru fapte de corupție. Astfel, procurorii anticorupție afirmă că Dan Turturică, împreună cu o altă o persoană (consiliera lui Georgescu), ar fi intermediat, în cursul anului 2013, o șpagă de 100.000 de euro de la Arsene către Horia Georgescu, președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) la acea dată. Turturică era, în acea perioadă, redactor șef la publicația „România liberă”. Arsene primise cei 100.000 de euro de la Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, pentru a-i da lui Horia Georgescu, cu scopul ca acesta să-i facă zile negre lui Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț în momentul respectiv. Răposatul Tărâță se afla într-un adevărat război cu echipa Arsene-Pinalti, cei din urmă încercând, după cum afirmă anchetatorii, să-l înlăture din funcție. O problemă de integritate ar fi putut să ducă la acest rezultat. Pinalti le-a mai povestit procurorilor că i-a mai dat lui Arsene încă 15.000 de euro pentru a-i înmâna lui Turturică, redactorul șef al „României libere”, cel din urmă urmând să dea liber publicării unor articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță. Într-o discuție interceptată de autorități, Pinalti îi spunea lui Vasile Panaite, zis „Piti”, martor în dosar, că nu vrea banii, cei 15.000 de euro, dați lui Turturică, pentru că acesta și-a făcut treaba și l-a tocat pe Tărâță în ziar.

„Ionel Arsene, în anul 2013, într-un restaurant din București, a primit de la Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț, suma de 100.000 de euro pentru ca în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat să-și folosească influența, în mod indirect, asupra președintelui Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, în scopul de a constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflict de interese și regimul incompatibilităților de către Tărâță Culiță, președintele Consiliului Județean Neamț. Banii au fost primiți pentru a fi înmânați prin intermediari (consiliera sa personală și redactorul șef al cotidianului România liberă) lui Horia Georgescu, persoană asupra căreia inculpatul a lăsat să se creadă că are influență în mod indirect”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău.

Nu știm dacă Turturică a fost audiat în dosarul lui Arsene, care se judecă la Tribunalul Bacău, cu ușile închise. Știm doar că jurnalistul a refuzat să discute cu redactorii atacul.ro despre relația pe care o avea/are cu Arsene și despre o întâlnire pe care a avut-o cu acesta în cursul anului 2013, la un restaurant din București. 

Complotul împotriva lui Tărâță

În vara anului 2017, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, fost primar al orașului Piatra-Neamț, îl denunța pe Ionel Arsene la DNA, spunându-le procurorilor că i-a dat, în cursul anului 2013, actualului președinte al Consiliului Județean Neamț și președinte PSD Neamț o sumă importantă de bani pentru a-i face probleme lui Culiță Tărâță, președinte de CJ Neamț (iunie 2012 – noiembrie 2014) la Agenția Națională de Integritate (ANI), dar și în presă, respectiv într-un cotidian central în care Tărâță urma să fie denigrat. Din spusele lui Pinalti, jurnalistul Dan Turturică, redactor șef la „România liberă” până în noiembrie 2015, ar fi jucat un rol deosebit de important, el fiind persoana care urma să facă legătura cu Horia Georgescu, președintele ANI de la acea vreme, dar să și publice articole denigratoare la adresa lui Tărâță. Pinalti le-a spus anchetatorilor că Arsene a fost cel care a venit cu ideea să-l „aranjeze” pe Culiță Tărâță la Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru că avea intrare la președintele Georgescu. Tot Arsene ar fi avansat și costurile pentru ducerea la bun sfârșit a acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat să ajungă la Horia Georgescu prin intermediul ziaristului Dan Turturică și a consilierei șefului ANI. În referatul procurorilor DNA se mai arată că Pinalti i-ar fi dat în plus 15.000 de euro lui Arsene, pentru ca acesta să-i înmâneze lui Turturică. În schimbul banilor, cel din urmă trebuia să publice în ziarul pe care îl conducea articole denigratoare la adresa lui Culiță Tărâță.

Arsene s-a întâlnit și cu Turturică, și cu Pinalti în vara anului 2013

Din documentele procurorilor reiese că, în vara anului 2013, în restaurantul „Chocolat” din București, Ștefan i-a dat lui Arsene suma de 100.000 de euro pentru ca cel din urmă să-și exercite indirect influența asupra lui Horia Georgescu, președintele ANI, cu scopul de a-l declara incompatibil pe Tărâță. Tot în vara anului 2013, Pinalti i-ar fi dat lui Arsene, în timp ce se aflau la Hotelul „Caro”, suma de 15.000 de euro pentru a fi remiși redactorului șef al ziarului „România liberă”, în scopul publicării unor articole denigratoare despre Tărâță.

Din materialele video în posesia cărora atacul.ro a intrat rezultă că, într-adevăr, Ionel Arsene s-a întâlnit, la București, atât cu Gheorghe Ștefan, cât și cu jurnalistul Turturică. Filajul, pentru că la cum a fost realizată filmarea este evident că a fost vorba de un filaj (al autorităților sau al vreunei companii private), certifică întâlnirile lui Arsene, din iunie, în București. Într-o altă filmare, Arsene este surprins în timp ce discută cu Gabriel Muraru, prietenul lui Gheorghe Ștefan, fost director la Compania Națională a Sării. Într-un alt filmuleț îi vedem împreună pe Ionel Arsene și pe Dan Turturică. Cei doi s-au întâlnit și au discutat chiar la intrarea restaurantului „Il Mulino” din București (foto), situat la nici un kilometru de sediul redacției cotidianului „România liberă”.

 

VIDEO ARSENE SI TURTURICA

ARSENE SI PINALTI

ARSENE SI PINALTI (I)

ARSENE SI GABRIEL MURARU

 

În mai 2019, i-am contactat pe Dan Turturică și pe Ionel Arsene pentru a ne răspunde unor întrebări privind relația pe care o au, dar și pentru a explica, dacă își mai amintesc, ce au discutat în ușa restaurantului „Il Mulino”. Primul ne-a cerut să îi trimitem întrebările pe whatsapp și ne-am conformat. Nu am primit niciun răspuns și am revenit cu încă un telefon, însă nu ne-a mai răspuns. Arsene ne-a răspuns sec că nu vorbește.

Ce zice Ștefan despre banii dați lui Turturică prin intermediul lui Arsene

Numele ziaristului Dan Turturică este menționat de mai multe ori în referatul procurorilor DNA. Gheorghe Ștefan este cel care o face. În primul rând, Pinalti spune că i-a înmânat 100.000 de euro lui Arsene ca să-i dea lui Georgescu prin intermediul lui Turturică și a consilierei personale a șefului ANI. În al doilea rând, numele lui Turturică apare într-o discuție a lui Ștefan cu Piti (Vasile Panaite), când primul spune că nu mai vrea banii de la ziarist pentru că acesta și-a făcut treaba.

Pinalti îi spune lui Piti, în discuția înregistrată de anchetatori, că a văzut ziarele și că Turturică l-a făcut varză pe Tărâță.

 

Dacă alăturăm afirmațiile lui Pinalti cu articolele publicate de „România liberă”,  se observă că Turturică și-a făcut treaba: cinci articole despre Tărâță în trei luni.

Procurorii ar fi putut să afle multe de la Turturică. În primul rând, dacă a fost vreo legătură între faptul că primul articol la adresa lui Tărâță, publicat în „România liberă”, a coincis cu ziua în care Arsene a depus plângere la ANI împotriva lui Tărâță.

În arhiva electronică a cotidianului „România liberă” am găsit mai multe articole despre Culiță Tărâță. Din luna martie 2006 și până în noiembrie 2014, când Culiță Tărâță a decedat, „România liberă” a publicat 21 de articole despre el. Cinci articole au fost publicate într-un interval de numai trei luni (11 iunie 2014 – 11 septembrie 2014), iar în toate investigațiile ziarului se face referire la afacerile necurate ale lui Culiță Tărâță, dar și la faptul că acesta s-ar afla în conflict de interese.

În ziua în care Arsene îl reclama pe Tărâță la ANI, „România liberă” publica articolul „Cum și-a ascuns Culiță Tărâță contractele dintre firmele sale și Consiliul Județean Neamț”. În articol se face referire și la un posibil conflict de interese în care s-ar afla Culiță Tărâță.

Ce zice Turturică?

În 2018, după arestarea preventivă a lui Ionel Arsene, Turturică s-a apărat, iar într-o postare pe Facebook a menționat că nu are nicio treabă cu această afacere. Turturică a mai spus că singurul lucru real afirmat de către anchetatori este acela că a fost redactor șef la „România liberă” între anii 2006 – 2014. Numai că aici Turturică greșește sau poate a uitat, pentru că a plecat de la „România liberă” în noiembrie 2015, nu 2014. Deci, în anul 2014, când în ziar erau publicate investigațiile despre Tărâță, Turturică era redactor șef la această publicație.

Lupta pentru putere și bani i-a transformat în infractori și inculpați

Iunie 2012, alegeri locale: Culiță Tărâță (UNPR) candidează din partea alianței APEL, format din UNPR și PDL, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț. Tot din partea APEL candidează pentru un nou mandat de primar la Piatra-Neamț Gheorghe Ștefan (PDL). În campania electorală, cei doi politicieni participă la zeci de evenimente și susțin conferințe de presă, scopul fiind comun, respectiv Victoria APEL în alegeri.

După numărarea voturilor, Tărâță este ales președinte al Consiliului Județean Neamț, iar Gheorghe Ștefan prinde încă un mandat de primar. Numai că, în curând, cei doi politicieni, atât de apropiați în campania electorală, intră în conflict. Motivul: controlul fondurilor, de peste 100 de milioane de euro, pe care compania județeană Apa Serv urma să-i cheltuiască pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț. La acea vremea, compania era condusă de o echipă controlată de Gheorghe Ștefan, iar încercarea lui Tărâță de a-și impune oameni în fruntea societății județene s-a soldat cu un eșec. Relația dintre cei doi politicieni s-a degradat rapid, Gheorghe Ștefan ajungând să se alieze cu Ionel Arsene pentru a scăpa de Tărâță.

Tot în acea perioadă, în spațiul public a apărut o filmare în care Ionel Arsene, deputat și președinte PSD Neamț, era aproape dezbrăcat alături de o domnișoară. Se întâmpla în aprilie 2014, când filmarea cu deputatul Arsene, cu șosete albe în picioare, a făcut furori pe internet. S-a spus atunci că în spatele acțiunii s-ar fi aflat Culiță Tărâță, lucru pe care nu l-a putut dovedi nimeni.

În octombrie 2014, Gheorghe Ștefan intra în pușcărie, fiind arestat preventiv în dosarul „Microsoft”, iar o lună mai târziu, în noiembrie, Culiță Tărâță era răpus de boală.

În ianuarie 2018, când DNA-ul l-a reținut pe Arsene, iar judecătorii au dispus arestarea preventivă a acestuia, a ieșit la iveală planul mârșav pe care Ionel Arsene îl pusese la punct împreună cu Gheorghe Ștefan pentru a scăpa de Culiță Tărâță. Dosarul a fost întocmit ca urmare a denunțului depus, în vara anului 2017, de Gheorghe Ștefan care era, la acea vreme, încarcerat. Infractorul Pinalti îl denunțase pe Arsene pe motiv că acesta primise peste 100.000 de euro pentru a-l elimina din frunea CJ-ului pe Tărâță, iar planul nu a fost dus la bun sfârșit. Din spusele lui Pinalti, la mijloc ar fi fost vorba de 115.000 euro, din care ar fi primit înapoi de la Arsene 20.000 de euro. De fapt, motivul pentru care Pinalti l-a denunțat pe Arsene au fost banii, cel din urmă refuzând să-i returneze sumele primite pentru a-l „rezolva” pe Tărâță.

Daniel MURARU

Citeste si:

Arsene, șeful CJ Neamț, înfundat de Pinalti. Ținta celor doi a fost Culiță Tărâță

De ce a fost arestat Arsene: „Inculpatul a declanşat noi valenţe dăunătoare încrederii în sistemul politic”

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Președintele Consiliului Județean Neamț, trimis în judecată în afacerea „Școala Icușești”

(Surse) DNA îl va trimite în judecată pe Arsene într-un nou dosar. Trafic de influență la…termopane

Ziaristul Turturică umblă cu fofârlica? România liberă, atac furibund la adresa lui Culiță Tărâță

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. FLORIN 14 noiembrie, 2021 at 17:48 Răspunde

    Nu ne mai mira nimic.
    Acum de cand FSN a preluat guvernarea tarii dupa ce mafia PDL-ista a distrus din interior partidul istoric PNL orice este posibil.

    Insa,cei mai vinovati sunt cei din Justitia inamovibila ,paltita cu salarii aberante si pensii de sute de milioane /luna la 40 de ani,fara raspundere in fata legii care au tergiversat aceste procese de coruptie pana la disolutia lor,prescrierea faptelor.

    Datorita coruptiei endemice din Justitie controlata de servicii si mafia politica nu avem sentinte definitive decat dupa decenii care se”finalizeaza”cu suspendari si sentinte cu executare de 2 bani timp in care acesti inculpati isi vad in continuare de hotii si functii publice care altfel,daca erau condamnati imediat le-ar fi fost interzise.

    Pana nu se reformeaza la sange aceste servicii esuate de coruptie si incompetenta care au tradat aceasta tara si interesele ei si nu se da o lege pentru raspunderea magistratilor corupti tara asta este pierduta.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.