Firmele Primăriei Piatra-Neamț, izvoare nesecate de bani, afaceri ilegale și joburi călduțe

0
2385

Schimbările de la nivelul Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț, care au avut loc după alegerile locale de anul trecut, nu au adus și schimbările la care se așteptau puținii alegători care s-au prezentat la vot.  

Municipiul Piatra-Neamț arată, în continuare, jalnic, cu foarte mici excepții, în timp ce armate de oameni sunt plătiți lunar să asfalteze drumuri, trotuare, să facă și să întrețină curățenia, să amenajeze parcări pentru a spori nivelul condițiilor de trai oferite de oraș.

Situația societăților la care Consiliul Local Piatra Neamț este acționar unic sau majoritar este aceeași: o bună sursă de făcut bani nemunciți pentru unii, dar și locul unde oamenii partidelor sunt răsplătiți cu joburi bune. S-a ajuns până într-acolo încât unii, cocoțați pe funcții cu susținere politică, și-au introdus și consoartele în sistemul de stat, acolo unde e cald, bine, iar bănuții vin fără efort și întârziere. Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț, care se află în subordinea Primăriei Piatra-Neamț a devenit locul preferat pentru soțiile unor politicieni pietreni. 

Parking nu are parcări suficiente, dar cumpără vopsea de la o firmă cu sediul în casa directorului

„SC Parking SA gestionează, momentan, 18.711 de parcări de reședință. Solicitările sunt mai multe decât locurile disponibile, dar ne străduim să satisfacem toate cererile”. Așa se prezintă societatea Parking pe pagina de internet. De ce nu poate satisface toate cerințele deținătorilor de autovehicule, este o întrebare al cărui răspuns îl găsim în teren, mai precis printre blocurile din cartiere, unde este suficient spațiu și pentru amenajarea de parcări, chiar și pentru spații de joacă pentru copii. Platformele de ciment care au rămas după dezafectarea centralelor de cvartal ocupă suficient loc pentru a amenaja cel puțin două parcări de reședință.  

Dar pe cine să intereseze, mai ales sunt necesare investiții în noi locuri de parcare. Interesele sunt altele, iar atacul.ro a scris AICI de unde cumpără vopsea Parcking SA. Suntem convinși  că primarul Carabelea a cerut celor din subordine să verifice aceste achiziții. 

Că firma Parking n-a avut, anul trecut, nici măcar 2.000 de euro profit, contează mai puțin atâta vreme cât directorul și-a încasat leafa. O leafă pe măsura … rezultatelor. 

Declarația de avere arată că Moroșanu, fix în pandemie, a contractat un credit și și-a cumpărat al doilea apartament în Piatra-Neamț. Practic, directorul Parking SA deține două apartamente, situate în municipiu, cumpărate în 2006 și 2020, cu bani împrumutați de la bănci, dar și un autoturism Peugeot, din 2002. Anul trecut, Moroșanu a câștigat de pe urma funcției pe care o deține suma de 108.449 de lei, adică 9.037 de lei, în medie, pe lună, în timp ce soția sa, angajată la Primăria Gârcina, a fost retribuită cu 41.193 de lei, ceea ce înseamnă, în medie, 3.432 de lei/lună. Soția a mai băgat un ban în casă și de pe urma alegerilor ce au avut loc anul trecut, câștigând o indemnizație de 5.830 de lei. Declarația de interese arată că Alin Ionuț Moroșanu este acționar la Oriago Riviera SRL Piatra-Neamț, care se ocupă cu lucrări de contrucții, și deține funcția de vicepreședinte PMP Piatra-Neamț.  

Parking SA îi hrănește și pe membrii Consiliului de Administrație cu câte 1.000 de lei/lună. 

Adjuncta de la Locativ, printre cei mai bogați angajați

Locativ Serv SRL, o altă firmă  la care Consiliul Local Piatra-Neamț este acționar majoritar, are ca obiect principal de activitate, potrivit propriului site: „administrarea imobilelor, pe baza de tarife și contract; întretinere, exploatare, service, RSTVI, administrarea centralelor termice, întreținerea, exploatarea și administrarea Complexului Comercial Mall Forum Center”. Pentru administrarea a peste 1.800 de imobile, firma plătește 3 directori (general, adjunct și economic), dar și un Consiliu de Administrație în care se scurg, lunar, ca și în cazul Parking SA, îndemnizații de 1.000 de lei/lună de căciulă. 

Locativ Serv SRL este condusă, din poziția de director general, de Vladimir Tomșa Togan, care, potrivit declarației de avere, a fost beneficiarul unor donații generoase. Așadar, directorul Togan a primit, în 2020, drept donație două terenuri de 989 de metri pătrați și de 812 metri pătrați, ambele situate în comuna Alexandru cel Bun, și totodată, o casă situată în aceeași localitate. Acesta mai deține un Volkswagen, fabricat în 2002, iar salariul de director general i-a adus 87.854 de lei, adică 7.321 de lei, în medie, pe lună.  

Funcția de director adjunct este deținută de Monica Chelaru, despre care atacul.ro a scris AICI că nu a avut chef să-și depună declarația de avere, până în momentul în care Agenția Națională de Integritate a tras-o de mânecă, atenționând-o că încalcă legea. Potrivit documentelor depuse, Chelaru se află în topul celor mai avuți angajați ai unei societăți de stat, cu averile la vedere, bineînțeles.  

Datele arată că directoarea deține trei terenuri, de 1.150 metri pătrați, 1.850 metri pătrați, respectiv 3.000 metri pătrați, situate în Botoșani, toate moștenite, are un apartament de 120 de metri pătrați în Piatra-Neamț, cumpărat în 2003, și un autoturism VW Polo, din 2013. Mai mult, Monica Chelaru deține, potrivit documentelor, patru depozite bancare, constituite în perioada 2014 – 2019, în valoare de 668.852 de lei și un cont curent, deschis în 2017, de 54.000 de lei.  

Salariul, pe anul trecut, al Monicăi Chelaru a fost de 62.937 de lei, ceea ce înseamnă  că a fost plătită, în medie, cu 5.244 de lei/lună. 

Funcția de director tehnic al Locativ Serv SRL a fost desființată în primăvara acestui an. Felicia Holicov a fost cea care a ocupat acest post. Potrivit declarației de avere, fosta directoare a câștigat, anul trecut, 54.892 de lei net, ceea ce înseamnă, în medie,  4.574 de lei, iar din pensie (în perioada decembrie 2020 – martie 2021) – 12.630 de lei.  

Maria Dram este directorul economic al Locativ Serv SRL și, potrivit declarației de avere, are un teren de 5.889 de metri pătrați în Dumbrava Roșie, cumpărat în 2004, și alte trei terenuri, de 3.600 metri pătrați, 3.972 metri pătrați, 900 metri pătrați, situate în Tupilați și Războieni. Maria Dram mai deține un apartament în Piatra-Neamț, de 73 metri pătrați, cumpărat în 1998, și o casă în Dumbrava Roșie, de 98 metri pătrați, construită în 2011. Totodată, mai are în proprietate și o Skoda, din 2002, și un Hyundai, din 2009, dar are și un credit de 31.660 de euro pe care trebuie să-l achite până în 2026. Salariul de director economic i-a adus Mariei Dram, anul trecut, 54.675 (4.556 lei/lună, în medie), iar soțul, care lucrează la Apa Serv SA, a contribuit la bugetul familiei cu 27.257 de lei (2.271 de lei, în medie, pe lună), în timp ce din închirieri a câștigat fiecare câte 3.483 de lei. 

Declarația de interese arată că Maria Dram este administrator al cabinetului individual de expert contabil, care-i poartă numele, și membru al CECCAR, evident.  

Publiserv și afacerile îndoielnice

De societatea Publiserv, cea care asfaltează străzile orașului, se leagă multe afaceri cu miros puternic penal, pe unele dintre ele atacul.ro explicându-le pe larg AICI și AICI, cea cu bordurile fiind mai proaspătă. Că sunt străzi în oraș care arată ca ulițele unui cătun, asta nu mai este o problemă pentru Publiserv. Important este pe unde se poate scoate câte un bănuț pentru firmele de casă, dar și pe … persoană fizică.  

La Publiserv, director este Valentin Savin. Declarația de avere arată că acesta deține, în Săvinești, un teren de 1.327 de metri pătrați, dar și o casă de 206 metri pătrați, situată în aceeași localitate. Savin mai are în proprietate un Volvo, din 2016, are deschis, din 2008, un depozit de 25.000 de lei, dar trebuie să ramburseze și un credit de 35.000 de euro. Savin a părăsit mediul privat de unde a câștigat, în 2020, un salariu de  121.344 de lei (10.112 lei/lună, în medie), în timp ce soția sa, ca angajat al Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț, a obținut 34.661 de lei (2.888 de lei/lună, în medie). Din asigurările de viață, Savin a mai plusat la bugetul familiei cu 8.348 de lei.  

Marius Ghineț nu mai are nevoie de nicio prezentare. A prins notorietate la nivel național după ce a fost numit director de spital, deși era „specializat” în … morți, fiind patron de pompe funebre. Nu a fost să fie la spitalul județean, însă astrele s-au aliniat și în cazul lui, deoarece de la director de logistică a fost avansat … director adjunct al Publiserv. 

Declarația de avere arată că Ghineț deține 6 suprafețe de terenuri în localitățile Davideni, Roznov, Gârcina, Ghigoiești și Techirghiol, cumpărate între 2007 și 2012, două case în Davideni și Ghigoiești, cumpărate în 2009 și 2012, și un Mercedes, din 1997. Are și un credit de 41.000 (nu specifică moneda în care s-a împrumutat). Ca director de logistică, Ghineț a câștigat, anul trecut, 81.477 de lei, adică 6.789 de lei, în medie/lună. Trebuie spus că acel foarte scurt timp pe care l-a petrecut în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu a fost în zadar, Marius Ghineț a fost încasând de la unitatea spitalicească 2.379 de lei. Cum este un director jucător … la noroc, bineînțeles, a mai băgat în bugetul familiei, în anul precedent, 4.002 lei. Soția lui Marius Ghineț a câștigat, ca și consilier juridic la Servicii Funerare Neamț, 3.014 lei, iar ca și salariat la Direcția de Asistență Socială, alți 31.469 de lei, adică 2.622 de lei, în medie/lună.  

Și în cazul societății Publiserv, membrii Consiliului de Administrație au încasat lunar 1.000 de lei pe lună drept indemnizație.  

La Salubritas, Alexandru calcă pe urmele lui Sauciuc

Societatea Salubritas SA este tot a Consiliului Local Piatra-Neamț, care este acționar unic. Schimbarea lui Sauciuc de la cârma firmei, propulsat direct în fruntea Troleibuzul SA pe criterii politice, nu a adus și un oraș mai curat. Dimpotrivă! Cum nu s-a deranjat Sauciuc decât să-și primească leafa la finalul lunii, exact același lucru îl face și actualul director, Alexandru Rareș. 

Firma plătește 58 de oameni, toți cu contracte individuale de muncă, potrivit site-ului firmei, pentru … salubrizarea orașului, salariați care nu se descurcă la capitolul curățenie. Doar descrierea de pe site-ul firmei arată bine: măturat manual trotuare și carosabil, descărcat coșuri stradale, întreținere trotuare, carosabil, spații verzi, locuri de joacă, curățat rigole prin răzuire, măturat mecanizat carosabil, spălat și stropit stradal, întreținere curățenie spații verzi, deszăpezire manuală și mecanizat, împrăștiere material antiderapant manual și mecanizat, colectarea deșeurilor rezultate și transportul acestora la depozitul ecologic” etc.  

Adrian Rareș Alexandru, directorul Salubritas, potrivit declarației de avere, are două terenuri la Tupilați și Trifești, unul cumpărat în 2009 și unul moștenit în 2020, trei apartamente în Piatra-Neamț și Botoșani, două case în Tupilați și Trifești și o anexă în Trifești, unele moștenite. A mai moștenit și un Seat, din 2011, și mai are un Peugeot, din 2012, și un Chrysler, din 2007. Directorul Salubritas deține hârtii de valoare la ERSTE (749) și la BCR (12.654), nu specifică moneda în care a investit. Totodată, are credite de 236.800 de lei. Ca și consilier în cabinetul primarului de Piatra-Neamț a câștigat, anul trecut, 37.976 de lei (3.164 de lei, pe lună, în medie), iar din chirii – 3.000 de lei. Solda lunară a soției, care lucrează la ISU, a fost secretizată.

Demisionara Bosovici, bani de peste tot

CMI Urban este tot a Consiliului Local Piatra-Neamț și tot în procedură de reorganizare judiciară. Deși și-a revenit din probleme, firma este, în continuare, gestionată de lichidatorul judiciar, prin intermediul administratorului special.

Urban administrează piețele municipiului și întreține și amenajează spațiile verzi. Totul arată minunat pe site-ul firme, dar și aici realitatea este cruntă. În afara de zona centrală și cele câteva sensuri giratorii de care se îngrijește, CMI Urban sare lejer și în mod continuu peste spațiile verzi din cartiere.

Proaspăt demisionară, Ruxandra Bosovici, administratorul special al firmei, știe foarte bine cum se trăiește pe banii statului, câștigând un salariu decent numai din calitatea sa de membru al consiliilor de administrație ale Publiserv și Locativ Serv. Practic, Bosovici a încasat, anul trecut, lunar 2.100 de lei pentru că a fost proțăpită în cele două CA-uri. Dacă mai adăugăm și salariul (potrivit declarației de avere, anul trecut cifrându-se la 75.600 de lei, în medie, 6.300 de lei/lună), iată că administratorul special al CMI Urban a băgat în bugetul familiei 8.400 de lei în numai o lună, în medie. Documentul mai arată că Bosovici deține două terenuri, de 0,5 hectare și 0,65 hectare, în comuna Livezile, Bistrița-Năsăud, obținute prin donație. 

Ruxandra Bosovici și-a dat demisia la cererea primarului Carabelea, însă asta nu înseamnă că de acum lucrurile se vor schimba radical la CMI Urban. Cu siguranță, la butoanele companiei municipale va fi numită o persoană care, în primul rând, va corespunde din punct de vedere politic și al intereselor de grup. 

Sursa foto:www.thequint.com/

N.R.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.