Afacerea „Bordura”. Prețuri umflate pentru montajul bordurilor de pe ocolitoarea de la Piatra-Neamț. Contractul, câștigat de un apropiat al ex-prefectului Archip

6
8756

După ani de așteptare, Primăria Piatra-Neamț a început reparația unei părți din strada Bistriței, cunoscută ca varianta ocolitoare a orașului (între Shopping City Mall și sensul giratoriu de la ieșirea spre Bicaz). De câteva zile, lucrătorii Publiserv, firma Consiliului Local Piatra-Neamț ce execută reparațiile, s-au apucat de treabă și au frezat asfaltul. În paralel, muncitorii altor firme înlocuiesc bordurile. Publiserv SA, spune Marius Ghineț, directorul general adjunct al societății, nu avea mâna de lucru pentru a schimba bordurile, motiv pentru care a apelat la varianta subcontractării acestor lucrări de montare a bordurilor. În acest sens, a fost postat un anunț pe sistemul electronic de achiziții publice în vederea contractării lucrărilor de montare a 2.200 metri de borduri. Anunțul a fost postat în data de 19 august, la ora 10.23, iar la ora 13.05, adică foarte repede, contractul era atribuit firmei nemțene A C Exact Office Consult SRL, unde asociat majoritar (60%) și administrator este Ionuț Marius Afemei, un personaj din anturajul Archip-Cozmanciuc, care a coordonat, până de curând, PNL-ul la Neamț.

Valoarea contractului încheiat a fost de 193.600 de lei, fără TVA, adică 230.384 lei, TVA inclusă. Publiserv execută aceste lucrări la comanda Primăriei Piatra-Neamț, fondurile folosite fiind la de la bugetul local. De altfel, Publiserv este firma care, pe banii pietrenilor, repară străzi, trotuare, parcuri de joacă etc.

Oficial, denumirea contractului este „amenajare cu borduri carosabile străzile din municipiul Piatra-Neamț, preț manoperă fără materiale, include și utilaje”, ceea ce înseamnă că Publiserv SA pune la dispoziție materiale necesare (mortar, borduri etc), iar muncitorii firmei A C Exact Office Consult SRL le montează. Manopera: 88 lei/metru, fără TVA, sau 104,72 lei, TVA inclusă.

Cu cât au umflat prețul

Unii afirmă că prețul este prea mare, alții, cum ar fi directorul Ghineț, spun că prețul este foarte bun.

Un constructor nemțean, care execută inclusiv astfel de lucrări, ne-a declarat că, în zona noastră, manopera pentru montajul unui metru liniar de borduri costă cel mult 15 lei, fără TVA, adică undeva la 18-20 de lei, cu TVA inclusă. Pe internet am găsit zeci de oferte pentru montat borduri și nu am găsit tarif mai mare de 25 de lei/metru, fără TVA. Iar oferta vine din Cluj, acolo unde piața imobiliară a luat-o razna, inclusiv prețul manoperei în construcții.

La un alt constructor am găsit prețuri mai mult decât acceptabile. De exemplu (foto jos), un metru liniar de borduri din beton (manoperă, materiale, utilaje) costă până-n 24 de lei, din care manopera reprezintă 8,21 de lei/metru.

Marius Ghineț afirmă că subcontractarea lucrărilor de montare a bordurilor s-a făcut legal, cu „dezlegare” de la membrii Consiliului Local și de la agamani, iar prețul este unul bun. Întrebat cum de s-a ajuns la acest tarif, Ghineț a spus că aceasta era oferta celor de la A C Exact Office Consult SRL de pe platorma de achiziții publice, ofertă acceptată de Publiserv.

Am fost nevoiți să subcontractăm o altă societate, pentru că noi nu avem personal suficient. Există acceptul CA-ului, a celor din AGA. Prețul nu l-am stabilit noi, a fost postat de ei pe SEAP. Pentru noi este foarte avantajos, pentru  că utilajele sunt ale lor, noi le oferim materialele ce trebuie montate. Ei au scos bordurile vechi, le-au spart, le-au cărat și le montează pe cele noi”, a declarat Ghineț.

Acesta a adăugat, deși aceste informații nu sunt pe SEAP, că în cei 88 de lei, fără TVA, pentru montarea un metru de bordură intră și demontarea bordurilor vechi.

Chiar și așa, prețul este aberant de mare, spune constructorul cu care am discutat, pentru că demontarea unui metru de borduri nu poate să coste mai mult de 10 lei, adică 12 lei cu tot cu TVA. Asta ar însemna, dacă luăm în calcul și cei 20 de lei de la montaj, un cost, pentru demontare/montare un metru de borduri, de 32 de lei, cu mult mai mic față de 104 de lei cât plătește Publiserv firmei amicului fostului prefect Archip.

Anul trecut, voiau să schimbe doar bordurile distruse

Anul trecut, Primăria Piatra-Neamț a luat în calcul să repare aceeași porțiune de stradă (între Shopping City Mall și sensul giratoriu de la ieșirea spre Bicaz), iar varianta acceptată a fost de a schimba numai bordurile distruse. De asemenea, fusese agreată varianta aplicării unui nou strat de asfalt, fără frezare așa cum se procedează acum.

Există voci critice care afirmă că în oraș, în cartierele mărginașe, sunt străzi pline cu gropi, cu borduri distruse și că ar fi fost mult mai bine dacă strada Bistriței era doar asfaltată, fără a i se mai schimba bordurile.

„Soluția agreată este de neînțeles, pentru că sunt nevoi multe, respectiv străzi cu nemiluita care arată în ultimul hal, pline de gropi și cu borduri sparte. Mare parte din bordurile înlocuite erau în regulă, mai mergeau câțiva ani, însă au preferat să le schimbe. Adevărat este că dacă nu ar fi frezat atât de mult, nu mai era nevoie de borduri noi. Probabil, acesta a și fost scopul frezării asfaltului, pentru că automat este obligat să schimbi și bordurile. Cu economia pe care ar fi făcut-o puteau să asfalteze alte străzi care arată îngrozitor”, ne-au declarat surse din Primăria Piatra-Neamț.

Aceeași sursă a precizat că Publiserv SA ar fi avut posibilitatea să înlocuiască și bordurile numai că ar fi durat cu câteva zile mai mult, decât în prezent.

Ghineț afirmă că bordurile, care au costat 24 de lei/metru liniar, fără TVA, vor fi schimbate până cel târziu săptămâna viitoare, când va începe asfaltarea. În ceea ce privește oportunitatea schimbării lor, Ghineț spune că această operațiune trebuia făcută, pentru că există o expertiză tehnică a primăriei în care se specifică clar acest lucru.

Muncitorii nu știu la ce firmă lucrează

Pe teren, redactorii atacul.ro a găsit muncitori de la alte societăți comerciale, dovadă că firma lui Afemei a subcontractat lucrarea integral sau parte din ea. Și subcontractată, afacerea este demnă de invidiat de constructorii fără „lipici” la banul public. Din cei 104 lei pe care îi încasează de la Publiserv,  dacă își oprește 50 de lei/montat metru de bordură, societatea lui Afemei câștigă dintr-un foc 110.000 de lei. Iar singurul efort este doar acela de a completa niște facturi.  

Pe teren, muncitorii unei echipe ne-au spus că sunt de la firma Mav SRL, alții de la firma „Moldova”, iar doi dintre ei, mai tineri (foto), veniți la muncă de două zile, habar nu aveau la ce societate lucrează. Un altul, care nici el nu știa exact la ce firmă lucrează, ne-a spus că auzise că pe șantier, la pus borduri, lucrează trei societăți.

 

Cum să vinzi balast deținătorului de … balastieră

Afemei, considerat un apropiat al lui Mihai Archip, fostul prefect pedelist al județului Neamț în perioada guvernării Pinalti, este asociat (50%), alături de Iulian Mihai Vîrlan (50%), și în firma Full Progres SRL, societate a cărei cifră de afaceri a explodat efectiv în anul 2020 (2 milioane de lei cifră de afaceri și 404.259 lei profit cu 8 angajați). Majoritatatea contractelor au fost încheiate cu statul, atacul.ro a scris AICI despre acestea.

Un partener de încredere a fost Publiserv SA, societatea care a încheiat, anul trecut, un contract de câteva sute de mii de lei cu Full Progres SRL pentru amenajarea/reparațiile/modernizarea unor parcuri de joacă din oraș. Anul acesta, la finele lunii iunie, Full Progres SRL, care deține fosta balastieră, din Girov, a General Construct SA, a încheiat un alt contract cu Publiserv, căreia i-a vândut agregate minerale în valoare de 995.390 de lei, fără TVA. Full Progres SRL a încheiat, joi, un contract și cu Direcția Silvică, pentru furnizare „material pietros diferite sortimente”. În iunie, societatea a vândut balast în valoare de 77.500 de lei societății Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț, care, culmea!, deține o balastieră tot la Girov. Iar exemplele pot continua.

Cum se fac banii când esți ancorat politic

Anul trecut, societatea Firma Full Progres a câștigat licitații în asociere cu firme apropiate familiei Archip, dar și apropiate de Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene de la CJ Neamț.

În iunie 2020, firmele Full Progres și Andrei Construct, societatea fratelui fostului prefect din vremea PDL – Mihai Archip, acum membru PNL și foarte apropiat de deputatul Cozmanciuc, judecat în prezent pentru fapte de corupție, au câștigat o licitație organizată de Primăria Roman, condusă la acea vreme de liberalul Micu. Pentru 389.864 lei, fără TVA, cele două firme întrețin o parte dintre parcările de reședință din Roman. În octombrie 2020, Full Progres SRL, în asociere cu Stef Edil CDP, firmă controlată de Gheorghe Vlasie – Ginel prin interpuși, a câștigat un contract în valoare de 1.200.586 lei, fără TVA, cu Primăria Brusturi pentru executarea de șanțuri betonate și a unei pasarele peste pârâul Brusturi.

La finele anului trecut, Full Progres SRL, alături de alte cinci firme, printre care și Kipper Trans SRL, unde asociați sunt Mihai Archip și Cristina Bibirig, fosta soție a adjunctului IJP Neamț, a semnat un contract în valoare de 475.897 lei cu Primăria Borlești pentru construirea unei cantine sociale în satul Mastacăn.

În concluzie, Full Progres a câștigat cele trei licitații prin procedură simplificată, asociindu-se cu firme apropiate familiei Archip, dar și de Ginel, cumătrul pesedistului Ionel Arsene.

Daniel MURARU

Citește și:

Combinații și afaceri. Milioane din contracte cu statul pentru o firmă din anturajul grupării Archip-Cozmanciuc

 

Frăția proprietarilor de balastiere. Manevrele de la licitații, devoalate

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

6 comments

 1. FLORIN 28 august, 2021 at 18:15 Răspunde

  Acest lucru arata ca actuala ”conducere” a Primariei in frunte cu Carabelea,este captiva sistemului mafiot care a delapidat cu zeci de milioane de euro acest oras in ultimii 15 ani.
  ”Irascibilul”Carabelea care nu este capabil sa poarte o discutie cu cei care l-au votat si nici sa se tine de promisiunile pe care le-a facut,lucruri ridicol de MINORE desigur,cele importante,nu ne mai facem ILUZII,NE-AM LAMURIT cat este de CAPABIL….. si care a castigat alegerile CERSIND voturi prin oras si Piata Centrala,promitind SCHIMBAREA si RASPUNDERE TOTALA in fata celor care i-au acordat votul,acum FUGE de ”ambele”si de schimbare si de alegatori…. este absolut RIDICOL.

  Acest DISPRET la cateva luni de cand a preluat scaunul de Primar DOVEDESTE ca nu este cu nimic diferit de hotii si analfabetii care l-au precedat la conducerea acestui oras pe care l-au adus la FALIMENT exact cu ACELASI gen de ”AFACERI”cu aceiasi smecheri conectati la caracatita mafiota pe banii publici din acest oras/judet de care NU MAI SCAPAM.

  Au salarii de 200 milioane/luna iar ei inca se preteaza la smenuri,licitatii trucate,achizitii cu preturi umflate ,etc.Asta dovedeste ca aceste mariri de salarii in administratia acestei tari au fost o MEGA prostie,am indatorat aceasta tara DEGEABA,nu a rezolvat nimic vizavi de coruptia din administratie.
  Suntem furati de 2 ori.Cu aceste salarii aberante si nejustificate si cu delapidarea putinilor bani publici care sunt.
  JALNIC
  Carabelea,asta e schimbarea PROMISA?Aceleasi SMENURI si SMENARI?Mi-ar fi RUSINE insa banuiesc ca nu ai… si de aceea nu iti vei da DEMISIA.

 2. emiliana.@ 29 august, 2021 at 07:19 Răspunde

  Cand au participat la licitatiile de la Administratia Bazinala de Apa “ SIRET” – BACAU se stia de catre “ nevinovata “ LUCAVESCHI IRINA director tehnic de care s-au folosit MARCOCI VLAD, POPESCU MIHAIL zis “ combinatorul ” ambii cercetati penal pentru ilegalitati la APELE ROMANE faptul ca S.C. ANDREI CONSTRUCT S.R.L. Podoleni cat si S.C. FULL PROGRES S.R.L. sunt lale clanului ARHIP . S.C. FULL PROGRES S.R.L. a cumparat practic S.C. GENERAL CONSTRUCT S.R.L. Piatra Neamt baza de la Girov, statia de betoane din Piatra Neamt .
  S.C. LABIRINT S.R.L. detine Autorizatie de Mediu nr. 112/01.09.202 emisa de APM Piatra Neamt;
  Dar si S.C. LABIRINT S.R.L.este condusa de un fost salariat al S.C. ANDREI CONSTRUCT S.R.L. actualmente consilier judetean PNL BOGDAN BUHUSANU! Cu ce utilaje a exploatat perimetrul licitat pe raul Bistrtita cu cele ale lui S.C. ANDREI CONSTRUCT S.R.L. ??? acestea au fost trecute in documentatia de Mediu ??

 3. Ion M. 29 august, 2021 at 16:39 Răspunde

  Nu exista nici o schimbare… aceasta este “normalitatea” pentru noi… si mai ales ce sa-i ceri la un puști devenit primar peste noapte,pus pe post de marioneta ai celor de la Pnl.

  Felicitări singurului ziar care poate scrie despre aceste aspecte reale si evidente, dar pe care alții asa numiți “jurnalisti” se fac ca nu le vad,scriind doar despre can-can.

 4. Andrei Varga 30 august, 2021 at 05:55 Răspunde

  O sa avem borduri . Îndestulător de multe borduri o sa avem pentru că din câte știm pe modelul pedele, mai urmează încă două rânduri de borduri peste acestea .
  Bordura este sora și frate cu liberalul since 1889, știm cu toții .
  Între timp toată infrastructura de apa și canalizare înflorește, podurile din Piatra Neamț se mai țin în sârme, e fain !

 5. Stefan 30 august, 2021 at 09:41 Răspunde

  Niste nesimtiti, ajutati de legislatia incoerenta!Ia sa vedem ce se intampla daca anunturile ar fi postate minim 5 zile?!De ce nu iau AGA si CA de la Publiserv o decizie in acest sens?!

  • Dana 30 august, 2021 at 15:28 Răspunde

   Pentru ca cei din AGA si CA, sint rasplatiti regeste. Nu au nici un interes fata de problemele prostilor care le platesc lefurile. Doar propriul buzunar conteaza. Mai cu seama, cand poporul doarme.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.