Afacerea „Panseluța”. Ghici de unde cumpără CMI Urban floricele pentru a înfrumuseța orașul

10
1957

Compania Municipală de Investiții Urban este o societate aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț, care se ocupă, în afară de a încasa chirii pe spațiile și tonetele din Piața Centrală, Forum Center și Bazar, și de amenajarea spațiilor verzi din oraș. De plătit plătește primăria din bugetul local, adică din  taxele și impozitele platite de pietreni. Numai că această societate a Consiliului Local Piatra Neamț a fost o bună sursă de îmbogățire pentru unii. Unii pe care îi știe tot orașul, numai că de tras la răspundere nu i-a mai tras nimeni și nici că ar avea de gând s-o facă cineva. Societatea se află acum în reorganizare judiciară din cauza problemelor financiare. Cine a avut curiozitatea să analizeze Raportul privind cauzele care au dus la și împrejurările apariției stării de insolvență a CMI Urban a aflat că de vină au fost redevențelor foarte mari impuse de către primărie. Nu se spune nimic, dar absolut nimic, despre vânzarea a zeci de spații și terenuri la prețuri mult subevaluate. Cel care a întocmit raportul nu a avut măcar curiozitatea să verifice ce a scris presa cu privire la vânzarea fostei pizzerii din centrul orașului, spațiu care a ajuns la ginerele doctorului Andrița, omul de casă al lui Pinalti. Spațiul a adus noului proprietar sute de mii de euro din închirierea lui către Poșta Română. Topaz, fosta cofetărie din Dărmănești, a ajuns, la fel, în condiții ciudate pe mâna lui Mihai Apopii. Unii afirmă că atunci când s-a făcut tranzacția, CMI Urban a fost la un pas de a mai da niște bani cumpărătorului pentru spațiul pe care îl vindea. Să mai amintim de florăria Urban, sutele de metri pătrați de teren în care funcționase atelierul mecanic al societății, serele orașului, spațiile vândute în Piața Centrală etc. Toate acestea au sărăcit zestrea CMI Urban și nimeni nu spune nimic, nici cel care a întocmit raportul privind cauzele care au dus societatea în insolvență, dar nici organele judiciare, deși vorbim de jecmănirea patrimoniului unei societăți ce aparține municipalității pietrene. Bine, situația este valabilă cam pentru toate firmele ce sunt subordonate Consiliului Local Piatra Neamț, societăți care au fost și sunt căpușate de grupări care și-au schimbat numai stăpânii. În tot acest timp, unii se prefac că lucrează. Adică mai înregistrează câte un dosar penal pe care îl plimbă luni sau ani prin fișete, după care, invocând diverse motive, clasează cauza.

Contract de 20.000 de lei atribuit în 2 minute

Așa cum spuneam în urmă cu câteva zile, administrator special la CMI Urban, societate aflată în reorganizare judiciară, este Ruxandra Bosovici, care, din 2009 și până în primăvara acestui an, a lucrat la aceeași companie, fiind șef Birou juridic. Din anul 2000 și până în anul 2009, Bosovici a fost consultant în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Neamț, instituție condusă în prezent de Mihai Apopii. Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, a lucrat și el doi ani (1996-1998) la Camera de Comerț și Industrie, iar din 1998 și până în 2008 a fost director comercial la Tehnoprod SRL, firma familiei Apopii. Acum, Ruxandra Bosovici, pe lângă faptul că este administrator special la CMI Urban, este și președinte CA la Publiserv SA și membru în CA la Locativserv, ambele societăți ale muncipalității.

Cezar Dinescu și Ruxandra Bosovici (sursa foto: Facebook Ruxandra Bosovici)

Ruxandra Bosovici se află într-o relație cu Cezar Dinescu, un personaj binecunoscut pietrenilor din perioada portocalie a orașului. Însă pe noi nu relașia celor doi ne interesează, ci contractele pe care firma controlată de către Cezar Dinescu, Seredava SRL, le are cu CMI Urban SA, firma unde iubita sa a fost șef Birou juridic, iar acum este administrator special. Vorbim de 24 de contracte încheiate prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în intrervalul martie – octombrie 2018, Urban cumpărând flori de la Seredava SRL (panseluțe, aranjamente florale etc). De exemplu, în martie 2017, CMI Urban, cumpăra de pe SEAP, prin metoda „cumpărări directe”, 10.000 de pahare răsad cu 1-2 panseluțe, de la firma Seredava SRL, la prețul de 0,89 lei/buc. Surprinde viteza cu care firma municipalității  a găsit furnizorul de panseluțe, anunțul fiind inițiat la ora 10.29, ca 8 minute mai târziu să fie atribuit firmei lui Dinescu.

În 10 aprilie 2018, firma CMI a încheiat un contract în valoare de 20.000 de lei, fără TVA, tot cu firma lui Dinescu, pentru furnizare panseluțe. Anunțul a fost publicat în data de 10 aprilie, ora 15.06, iar numai după două minute, adică la ora 15.08 a fost atribuit firmei Seredava SRL.

Seredava SRL este administrată de către Cezar Dinescu care deține și 99% din părțile sociale ale firmei. Societatea, care are principal obiect de activitate „Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și tuberculilor”, a încheiat anul 2017 cu o cifră de afaceri de 327.696 lei, un profit net de 10.540 lei, datorii de 396.877 lei și 6 angajați.

Să mai spunem că CMI Urban a avut sute de metri pătrați de sere în care se cultivau inclusiv flori, însă, acum mai bine de zece ani, cei care conduceau orașul au ajuns la concluzia că nu-s rentabile și le-a desființat. De atunci, spațiile verzi ale orașului sunt înfumusețate cu panseluțe cumpărate de la partenerii privați. 

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

  1. stupidsocks 14 noiembrie, 2018 at 15:51 Răspunde

    Cum reusesc unii sa se orienteze! Nu e, oare, acelasi domn care i-a generat multi fluturi in stomacel si fostei viceprimarite si deputate, Mihaela Stoica? Cand fluturii lui nu au mai adus venituri (a se pricepe contracte banoase), i-a trimis, asadar, in stomacelul d-nei Bosovici… Iar el s-a reprofilat, probabil, pentru ca pe vremea cand aprindea patimi pe la cabinetul 2 de la primarie nu se ocupa cu floricele. Daca ar fi din rautate, s-ar zice ca e un fel de gigolo, dar putem fi mai respectuosi (si invidiosi) si il putem considera un fel de Casanova, nu? Contractele sunt doar niste intamplari… De unde rezulta, a miia oara, ca le vremuri noi suntem tot noi… Ca doar nu-si imagineaza vreun naiv ca duetul Chitic-Apopii n-a avut un cuvant de spus in functiile adunate de duduia inamorata sau despre contractele pe care le-a impartit ea! Pe seceta asta…

  2. Codreanu 14 noiembrie, 2018 at 17:34 Răspunde

    Trăiască partidul, indiferent care e! Îmi vin în minte si la gură cîteva mii de înjurături, că mă gîndesc si eu ca trebuie să mă abțin! Dudui asa de pricepute cum numai in filmele americane mai vezi! Zău că mi se face greață, mai ales că -s banii mei

  3. Monica 14 noiembrie, 2018 at 19:10 Răspunde

    Eu zic ca sunteti raitaciosi si aveti ceva cu Societatea Urban. Ar trebui sa priviti mai pozitiv problematica si sa luati exemplul unor colegi de breasla care altadata criticau vehement orice era legat de Urban si de Piata Centrala.
    Ca exemplu de bune practici va dau superba campanie de publicitate facuta prin cel mai important site din Piatra Neamt in favoarea Pietei si a prucatorilor autohtoni.
    Doamna Bosovici si domnul Iosub au gandit o strategie geniala, probabil sub coordonarea profesionista a domnului primar Chitic si acum stie toata tara ce producatori agricoli avem la Piatra Neamt care vand in piata sute de tone de rosii proaspete din serele din judet.
    Domnule Muraru, dumneavoastra de ce nu puteti scrie si astfel de subiecte frumoase si pozitive? De ce sa vedeti peste tot numai conspiratii, furaciuni si spagi oneroase?

  4. Silviu 14 noiembrie, 2018 at 20:34 Răspunde

    Bravo Monica! Bravo si domnu Muraru ca a acceptat sa publice comentariul. Tineti-o tot asa, faceti o treaba buna. Postacii de serviciu au plecat la alt ziar , ce s-a intamplat cu ei???

  5. V.Vasile 15 noiembrie, 2018 at 09:01 Răspunde

    Nu, nu se mai poate, dau in pesimism .Cu sau fara frica de DNA, acesti parveniti fura pe fata, nu se mai pot opri.
    Cred ca si in puscarie ar fura cate ceva, atat ei cat si complicii lor.
    Ajungem oare ziua cand se va confisca tot ce au furat si nu numai atat….????

  6. Ioan 15 noiembrie, 2018 at 19:08 Răspunde

    Doamne , biata de ea, chiar crede in iubire ! Nu poate accepta ca este folosită ca pe o ,,(***)ce l cu ochii de faianța”
    Rușine să i fie ! Are (***) !

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.