Râsu`- plânsu` la Direcția Silvică Neamț. Toderiță zboară din funcția de director. Cine îi ia locul

6
3727

Experiența lui Dan Toderiță (FOTO) în fruntea Direcției Silvice Neamț nu a durat nici două luni, șefii de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva luând decizia de a-l schimba. De fapt, nu i-a mai fost prelungită delegația pe funcție, Toderiță urmând să revină pe funcția pe care o deținea în cadrul Biroului comercial al Direcției Silvice Neamț. Cum reprezentanții Romsilva nu s-au obosit niciodată să explice schimbările/numirile pe care le fac, nu au făcut rabat de la regulă nici acum, așa că nu putem decât să speculăm care au fost motivele ce au dus atât de repede la schimbarea directorului.

Funcția, arată informațiile noastre, va fi preluată, din nou, de Valentin Tămăslăcaru, cel care a fost director plin până la începutul lunii august, atunci când șefii din RNP nu i-au mai prelungit delegația pe funcție. Așadar, pleacă Toderiță, revine Tămăslăcaru, iar funcția de director tehnic, ocupată de cel din urmă, rămâne vacantă. Jocurile au început deja și pentru ocuparea acestei funcții, doritori fiind mulți, dar cu șanse reale, puțini. Printre aceștia se află și un inginer silvic, care a lucrat o scurtă perioadă la SRI, iar acum vrea musai o funcție de conducere în cadrul Direcției Silvice Neamț.

Schimbările au loc strict pe criterii politice. Se schimbă guvernul, apar modificări și în fruntea direcțiilor silvice din țară. Iar, de regulă, numirile nu au nicio legătură cu meritocrația, ci cu obediența față de noua stăpânire politică.

Tămăslcaru a fost numit director în cursul anului trecut, delegația fiindu-i prelungită o dată la 2 luni. La începutul lunii august, din motive știute de unii, delegația lui Tămăslăcaru pe funcție a încetat, iar timp de două săptămâni, instituția nu a avut director. La acea vreme, au fost vehiculate mai multe variante, în cărți fiind Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt la instituției și responsabil PSI și Protecția Muncii, și Nelu Oniga, șeful Ocolului Brateș. Nu a fost să fie pentru niciunul, câștig de cauză având Dan Toderiță, din cadrul Biroului Comercial. Numirea a fost făcută în data de 16 august. Tămăslăcaru a revenit pe funcția de director tehnic, ocupată, la acea vreme, de Doru Gherghel, care a fost numit șef la Ocolul Silvic Vaduri.

Cei care l-au ales pe Toderiță nu au luat în calcul că acesta este inculpat într-un dosar pentru fapte în legătură cu serviciul, ce au avut loc în  perioada în care a fost șef la Ocolul Silvic Horia, desființat între timp.

Pe fond, la Judecătoria Roman, Toderiță și colegul său de dosar, Gabriel Mardare, au fost achitați. Asta nu înseamnă că judecătorii băcăuani nu vor putea întoarce decizia colegilor de la Roman și îi vor condamna pe cei doi silvicultori. Următorul termen al procesului va avea loc pe 21 octombrie. Dan Toderiță și Gabriel Mardare  au fost trimiși în judecată, în august 2019, pentru comiterea infracțiunii de omisiunea sesizării în formă continuată. Toderiță a fost, până în vara anului 2017, șef al Ocolului Silvic Horia, iar Gabriel Mardare ocupase aceeași funcție anterior. Cei doi erau colegi în momentul în care, afirmă procurorii, au comis infracțiunea de omisiunea sesizării în formă continuată, câte două acte materiale fiecare.

Daniel MURARU

Citețte și:

Din pădurile statului se fură pe rupte. Poliția doarme, inculpatul din fruntea Direcției Silvice Neamț ne trimite să sesizăm „organele”

Noul șef al Direcției Silvice Neamț, cu susținere liberală și soție angajată, pe pile, la Adi Urbtrans

Noul șef al Direcției Silvice Neamț, judecat pentru fapte penale în legătură cu serviciul

 

 

 

6 comments

 1. Virgil 6 octombrie, 2021 at 16:34 Răspunde

  Noroc c-ati scris dvoastra despre inculpatul de fata ca ne prindea anul nou cu el. Poate ca e mai bine asa fiindca, cine stie, mai facea rost de vreun dosar penal. Acu nu stiu daca a apucat in astea 2 luni……. Ma bucur ca inca functioneaza presa asa cum trebuie intr-o societate democratica. Ce a mai ramas din ea. Si felicitari pentru atacul. Unii fin colegii dvoastra au trecut la pupat curu lu domnu saf de la prima sezuta pe scaunu de director. Rusine sa le fie celor care l-au creditat. Daca omul e inculpat la serviciu sa stea pana ii ies3. Hai pa

 2. Silvestru 6 octombrie, 2021 at 16:36 Răspunde

  Directua Silvica se va reorganiza in viitorul apropiat, asa cum se vor reorganiza toate Directiile. In fapt este reorganizarea RNP. In acest context, unele functii de conducere se vor desfiinta. Printre aceste functii este si cea de director comercial (Directia Silvica Neamt fiind printre putinele care au o astfel de functie, cadou facut in anii din urma anumitor persoane care au si ocupat-o). Cel care acum o ocupa este interesat sa acceada pe o alta functie motiv pentru care, dupa alunecarea de la Bucuresti, de la RNP, tot trage sfori peste sfori si apeleaza la vechi cunostine pentru a obtine o alta functie de director. Spun unii, si dvs puteti verifica, ca s-ar fi pregatit intens, pe stil romanesc, pentru a i se facilita accesul in noua functie. Cunostea foarte bine ca va fi reorganizata DS de la Bucuresti, cand era director general adjunct. Si-a mutat si prietena pe un loc caldut dupa ce a plimbat-o cu el la Bucuresti. Oricumvor fi delegari pe functii. Acesta este, pe scurt, istoricul apelor tulburi de la Neamt

 3. Ovidiu 6 octombrie, 2021 at 21:58 Răspunde

  Marcutianu O. bate drumuri la Bodesti, la manastire, la Ieronim si da pomelnice substantiale pentru ca Cel de sus (si nu ne referim la Bunul Dumnezeu, ci la cineva din lume) sa ii indrume pasii pe drumul “propasirii” . La fel batea si Tamaslacaru zic gaurile rele

 4. stefan 8 octombrie, 2021 at 14:15 Răspunde

  La Directia silvica este un adevarat grup infractional protejat de organele cu care chefuiesc impreuna pe la cabane!Cum naiba sa ii intrbe cneva de sanatate daca sunt frati in hotie?!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.