Primăria Roman, contract cu o firmă suspectată că este controlată de Servicii

2
4269

Una dintre cele trei firme care va furniza echipamente medicale Spitalului Municipal de Urgență Roman, pe baza unui contract încheiat de Primăria Roman, este controversata MCM Eva SRL București. Firma a fost implicată într-un scandal monstru la finele anului trecut, când statul român a achiziționat milioane de teste rapide pentru detectarea Sars-Cov-2.

Societatea bucureștenă, alături de o altă firmă cu care s-a asociat pentru a participa la licitația de la Primăria Roman, va furniza spitalului romașcan „6 sisteme de sterilizare a deșeurilor medicale infecțioase, cu ciclu de măcinare și sterilizare (5 sisteme vor fi cu o capacitate de 40 de litri, iar un sistem cu o capacitate de 80 de litri)”. Primăria va plăti suma de 2.495.035 lei, fără TVA.

Aceasta a fost oferta, singura de altfel, depusă de asocierea de firme MCM Eva SRL și Novaintermed SRL București ce a vizat achiziționarea sistemelor de sterilizare a deșeurilor. Valoarea estimată a contractului a fost de 2.495.076 lei, iar contractul a fost atribuit pentru suma de 2.495.035 lei, adică cu 41 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

Afacerile cu statul, cele mai profitabile

În ceea ce privește societățile care fac parte din asocierea câștigătoare, MCM Eva SRL și Novaintermed SRL, prima este nouă în branșă, în timp ce cealaltă are vechime considerabilă în domeniul comerțului de echipament medical.

MCM Eva SRL este deținută de cetățeanul sârb Dragan Janosevic (99% părți sociale, plus 1% prin intermediul unei firme în care este asociat unic). Firma, care are ca principal obiect de activitate „Intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific”, a fost înființată în anul 2010 de Călin Marius Marinoff, care a renunțat la părțile sociale în anul 2018. În 2019, Marinoff a fost, pentru câteva luni, consilier al ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, din guvernarea PSD. În 2017, societatea MCM Eva SRL avea ca asociați două firme, una din Scoția, reprezentantă de Dragan Janosevic, cealaltă din Emiratele Arabe Unite, reprezentată de Marius Marinoff.

În anul 2020, considerat un an al pandemiei, MCM Eva SRL a avut o cifră de afaceri spectaculoasă. Vorbim despre 84.358.509 lei și un profit de 27.223.605 lei. Totul cu doar, atenție!, 2 angajați. Față de 2019, cifra de afaceri a fost mai mare cu aproape 30 de ori. 

Intermediari între producători și stat

În presa centrală s-a scris despre o susținere politică a acestei societăți care a încheiat sute de contracte cu statul român. Firma a vândut și încă mai vinde măști de protecție (clasicile măști cu 3 pliuri), dezinfectanți, saci, teste rapide pentru Covid-19 etc. Anul trecut, în decembrie, statul român a încheiat cu firma sârbului un contract de 91 de milioane de lei pentru 3 milioane de teste rapide de depistat Sars-Cov-2.

Există voci care pun ascensiunea fulminantă a societății lui Janosevic pe seama unor oameni care au făcut sau fac parte din structurile de informații. Nu ar fi o noutate, mai ales că în România există multe companii, cu acționari alte firme din paradisuri fiscale, care fac afaceri de miliarde cu aparatură medicală. Despre una dintre acestea, atacul.ro a scris AICI.

În ceea ce privește asocierea MCM Eva SRL cu Novaintermed SRL, mai există cel puțin un element care alimentează speculațiile că anumite persoane din servicii nu ar fi străine de ceea ce se întâmplă în comerțul cu echipamente și aparatură medicală.

În prezent, în firma Novaintermed SRL, arădeanca Maria Iosif deține 35% din părțile sociale, iar compania poloneză Biochem Spolka Z Ograniczona Odpowiedsialnosia – 65%. Administratori, pe lângă Maria Iosif, sunt și doi cetățeni polonezi. Până în noiembrie 2013, 6% din părțile sociale au fost deținute de Codrin Bernevig, fiul unui fost șef al Informațiilor Militare. Bernevig jr. a ieșit din firmă, însă a continuat să facă afaceri în domeniul comerțului cu aparatură și echipamente medicale pe Proton Impex SRL. În cazul acestei firme, Bernevig jr. deține 50% din părțile sociale și a avut, în 2020, o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei și un profit de 17,8 milioane de lei.

Nu este deloc lipsit de importanță că, tot până în anul 2013, a avut calitatea de asociat în firma Novaintermed un personaj din anturajul fostului premier pesedist Adrian Năstase.

Cumpărături de peste 1,7 milioane de euro pentru spital

 Achiziția celor 6 sisteme de sterilizare face parte dintr-un contract de anvergură, în valoare de peste 1,7 milioane de euro, cu finanțare de la Uniunea Europeană.

Banii au fost alocați pentru a crește capacitatea spitalului romașcan în gestionarea crizei generate de Covid-19. Astfel, Primăria Roman a achiziționat echipament și aparatură medicală, precum și dispozitive medicale, licitația fiind împărțită în trei loturi.

Licitația pentru primul lot de aparatură medicală (aparate destinate ventilației de lungă durată la pacienți – copii și adulți – 5 bucăți, aparate de ventilație non-invazivă cu flux înalt de oxygen – 5 bucăți, aspiratoare de secreții pentru pacienți – copii și adulți – 10 bucăți, monitoare pacienți funcții vitale – 20 bucăți, stații centrale de monitorizare – 3 bucăți, pat terapie pentru intensivă, cu 4 secțiuni și 4 motoare – 20 bucăți, sisteme de compresie mecanică antitrombotic (membre inferioare) – 2 bucăți, sisteme compacte non-invaziv de răcire/ încălzire pacient – 5 bucăți, ecograf – 1 bucată) a fost câștigată de asocierea de firme Logaritm SRL – lider, BTL România Aparatură Medicală SRL, Megatehnic SRL, Drager Medical România, Sapaco 2000 SA, Neomed SRL și DTL Medical SRL. Valoarea contractului: 4.232.900 lei, fără TVA.

Licitația pentru cel de-al doilea lot de aparatură medicală (aparat de radiologie de diagnostic mobil digital) a fost câștigată de Editronic International SRL, pentru suma de 465.270 lei, fără TVA.

Licitația pentru cel de-al treilea lot de aparatură medicală (sisteme de sterilizare a deșeurilor medicale infecționase cu ciclu de măcinare și sterilizare – 5 bucăți, cu o capacitate de 40 litri, și o bucată de 80 de litri) a fost câștigată de ascocierea MCM Ema SRL – Novaintermed SRL.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Kit covid 6 octombrie, 2021 at 16:43 Răspunde

    O întrebare pentru statul român: direct de la producători instituțiile nu pot cumpăra tot ce au nevoie? De ce este nevoie de intermediari? Majoritatea din servicii????? Nu este asta japcă pe față? Sictir, hoților!

  2. stefan 8 octombrie, 2021 at 14:24 Răspunde

    Bineinteles ca este hotie pe fata!Apropo de Bernevig, care are profit 50%:taica-sau, colonelul Bernevig, este cel care a ucis 4 sau 5 persoane intr-un accident de masina provocat de el.Nu a facut nicio zi de puscarie, doar a fost obligat sa treaca in rezerva.Cu pensia de rigoare, desigur!Niste securisti ordinari, mult mai rai decat cei din timpul lui Ceasca!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.