Din pădurile statului se fură pe rupte. Poliția doarme, inculpatul din fruntea Direcției Silvice Neamț ne trimite să sesizăm „organele”

10
56609

În timp ce șeful Direcției Silvice Neamț își exprimă nemulțumirea cu  privire articolul „Cetățenii, la mâna samsarilor și a hoților de lemne”, pe care îl consideră tendențios și nedocumentat, din pădurile administrate de el și de subordonații săi sunt furate cantități impresionante de lemn. Este un lucru foarte bine știut, însă, cu foarte puține excepții, toți tac.

În această perioadă, cum iarna bate la ușă, samsarii au dat drumul la treabă și, în fiecare zi, transportă cantități impresionante de lemn de foc, mare parte fiind fără documente, adică furat din pădurile statului și din cele private. Deși camionetele au umplut șoselele județului, transportând lemn de foc în toate direcțiile, pentru echipajele de Poliție sunt invizibile.

În cursul zilei de sâmbătă, 25 septembrie,, redactorii atacul.ro nu au văzut niciun echipaj de Poliție care să controleze vreo mașină care transporta de lemn de foc, măcar din curiozitate, în contextul numărului mare de mașini care cărau lemn de foc pentru populație.

Este vorba, în parte, de lemn furat care aduce bani grei celor care îl transportă, dar și celor care înlesnesc sustragerea din păduri, în majoritatea lor pădurari. De câștigat au și cei care îi protejează. Pentru că niciun lemn nu poate fi scos din pădure fără ca pădurarii să-și dea acceptul.

Traficul cu lemn de foc se face în plină zi, iar cei care se dedau la astfel de fapte nu au niciun stres, pentru că, așa cum am constatat, nimeni nu le poartă de grijă. Nu este exclus ca unii să beneficieze de protecție din partea autorităților.

Unele dintre camionetele încărcate cu lemn de foc, pe care le-am întâlnit în trafic, aveau avize de transport, aspect confirmat de aplicația Sumal 2. Însă problema este „portița” lăsată de cei care au pus la punct acest sistem permițând, în continuare, să se fure masiv din pădure, iar marfa să fie vândută la negru.

În momentul în care o mașină este încărcată cu material lemnos (bușteni, lemn de foc, cherestea etc), transportatorul este obligat să introducă în platforma Sumal câteva date (de exemplu: proveniența lemnului, tipul transportului, numărul de identificare a transportului, emitentul, punctul de descărcare, cantitatea, poze etc ). Pe baza informațiilor furnizate obține un cod aviz. Cei care accesează aplicația inspectorulpadurii.ro găsesc ușor aceste informații, data la care a fost emis avizul de transport, precum și perioada de valabilitate a acestuia.

Cum se fură

Furtul de lemn este acoperit cât se poate de facil, pentru că sistemul a fost conceput în așa fel încât pe un singur aviz de transport să fie efectuate mai multe transporturi. Ilegal, bineînțeles. Vorbim despre așa-zisul transport multiplu, când, folosind un singur aviz, un samsar face 4-5 transporturi, adică unul legal, având la mână avizul, iar restul ilegal, pentru care, în caz de control, este folosit același act de transport. Este posibil, deoarece avizului de transport i se acordă o perioadă de valabilitate mare, pornind de la câteva ore și până la aproape 20 de ore.

Cu un aviz ce are o valabilitate de 12 ore, spre exemplu, poate fi făcut un  singur transport legal, însă hoții de lemne au timp, în acest interval, pentru mai multe transporturi … ilegale. Practic, este nevoie de un singur aviz pentru a-și acoperi hoțiile, deoarece nu-i verifică nimeni.

Ieri, în trafic, redactorii atacul.ro au depistat, numai pe unul dintre drumurile naționale din județ, două camionete care au efectuat două transporturi ilegale, deși aveau, fiecare, câte un singur aviz.

Ora 10.15

Zona „Ursuleț”: Camionetă cu cabină albă, cu lemn de foc, s-a deplasat spre orașul Piatra-Neamț. În aplicația Sumal, camioneta figura cu un aviz de transport emis la ora 9.43, pentru aproape 2 metri cubi de lemn de foc, de fag. Adică, transportul era legal.

 

Ora 10.51

Satul Bistrița, comuna Alexandru cel Bun: Camioneta cu cabină albă s-a întors spre Bicaz, după ce a vândut lemnele de foc. Din acel moment, avizul de transport, emis la ora 09.43, nu mai era valabil, iar proprietarul camionetei era obligat să obțină un alt aviz de transport în cazul în care avea o nouă comandă. Numai că avizul de transport avea valabilitate 18 ore, începând cu ora 9.43. Cale liberă pentru camionagiu să folosească avizul pentru a face mai multe transporturi (așa zisele transporturi multiple ilegale).

Noi l-am mai depistat cu încă un transport, după amiază, la ora 18, ilegal de această dată.

ORA 17.58

Autocamioneta albă, plină cu lemn de foc, a intrat în Piatra-Neamț, după care a urmat traseul: stadion – sediul IJP Neamț – str. Ștefan cel Mare, magazin Unic – str. Ana Ipătescu – B-dul Dacia – str. Mihai Viteazu – Turturești – Girov – Bârgăuani.

În tot acest timp, în Piatra-Neamț, echipajele de Poliție supravegheau traficul rutier, din mașinile cu care circulau alene. La ieșire din Piatra-Neamț spre Văleni, un echipaj îi verifica pe șoferii autoturismelor.

 

Cel puțin două transporturi pe același aviz

Tot ieri, redactorii atacul.ro au identificat încă un transport ilegal multiplu de lemn de foc, de această dată fiind vorba de o autocamionetă albastră.

ORA 11.11

Straja, comuna Tarcău: o camionetă cu cabină albastră, încărcată cu lemn de foc, de fag, s-a deplasat spre Piatra-Neamț. În aplicația SUMAL, autoutilitara figura cu aviz de transport pentru 2,7 mc lemn de fag, emis la ora 10.30 și valabil până la ora 22.30. Deci, transportul legal a fost cel de la ora 11.11, pe care l-am surprins în satul Straja.

 

ORA 15.47

Aceeași camioneta, încărcată cu lemn de foc, a intrat în orașul Piatra-Neamț și, după ce a trecut prin fața sediului Poliției Neamț, a descărcat marfa în curtea unei vilei de pe strada Ion Creangă, lângă Parcul Zoo. Acesta a fost al doilea transport, deși avea emis un singur aviz pentru ziua respectivă. Posibil să fi fost mai multe transporturi ilegale, însă de acest lucru trebuie să se ocupe autoritățile.

Nu este deloc lipsit de importanță faptul că, în acest caz, lemnele (fag – gălătuși) au fost luate de la Ocolul Silvic Brateș, iar în cazul camionetei albe, lemnul provenea dintr-un depozit din satul Cazaci, comuna Tarcău.

Poliția, Garda Forestieră, Direcția Silvică Neamț au la îndemână nenumărate pârghii care, folosite, pot duce la identificarea celor care au făcut transportat ilegal lemn de foc sub umbrela unui singur aviz.

Polițiștii pot cere de la Primăria Tarcău filmările video de la bariera situată pe drumul comunal spre Brateș-Ardeluța. Așa i-ar putea prinde pe cei care fac transport ilegal multiplu. În cazul în care primăria nu mai deține filmările, polițiștii s-ar putea adresa celor de la Drumuri Naționale, pentru a le  să pune la dispoziție imaginile de pe camerele video de la Vaduri, folosite pentru controlul rovinietei. Posibilități sunt multe, inclusiv imaginile de pe camerele video ale gospodăriilor de pe traseu.

Atacul.ro a identificat, ieri, mai multe transporturi de lemn de foc inclusiv fără niciun aviz de transport. De exemplu, camioneta din imagine, cu număr de Suceava, nu figura cu aviz de transport în aplicația Sumal, deși transporta lemn de foc.

 

Afacere ilicită de milioane de euro

Este greu de apreciat cât de mult se fură din pădurile statului în fiecare an, însă clar este că pădurea e „chelită” de hoți. Specialiștii sunt de părere că această afacere ilegală cu lemnul de foc este, într-un singur sezon, de ordinul milionelor de euro, mai ales că samsarii vând și în alte județe. Ne referim doar la samsari, nu și la agenții economici care vând lemnul de foc exploatat legal.

De asemenea, parte din lemnul de foc vândut ilegal este, de fapt, lemn de foc destinat populației. Datele noastre indică faptul că, la nivelul județului Neamț, mulți pădurari vând lemnul de foc pentru populație prin intermediul samsarilor, la prețuri mult mai mari.

Șeful Silvicului, Toderiță, îi cunoaște foarte bine, că doar cu și între ei a lucrat atâția ani. Iar acum este director peste toți.

Nu a fost an în care atacul.ro să nu fi primit sesizări cu privire la cereri depuse de cetățeni la diferite ocoale silvice, neonorate pe fondul „lipsei lemnului, a partizilor”, a lipsei colaborării silvicultorilor responsabili. Nici în ziua de astăzi, cei în cauză nu au reușit să cumpere lemnul de foc de la ocoalele silvice pentru care au depus cereri, deși au tot insistat la pădurari. Așa au fost obligați să cumpere lemn fie de la agenți economici, fie de la samsari, la prețuri considerabile. Niciun comerciant nu le-a eliberat vreun document de plată, deși unii au solicitat.

Situația este perpetuă și este evident că decidenții nu au dorit și nu doresc oprirea furturilor. Explicația este simplă: banii negri ajung la pădurarii implicați, la șefii de districte și ocoale, dar și la șefii de direcții și din RNP. Nu în ultimul rând, parte din beneficii umple și buzunarele politicienilor care sunt la putere.

În timp ce pe drumurile din județ, ziua, în amiaza mare, hoții transportă lemne fără nicio jenă, sub privirile tolerante ale polițiștilor, Dan Toderiță, șeful Direcției Silvice Neamț are nerușinarea să susțină că nu se fură.

Șeful Silvicului știe foarte bine ce se întâmplă în pădurile județului, însă se preface că nu știe, probabil de dragul imaginii instituției pe care a și uitat cum a ajuns să o conducă. Din poziția de inculpat pentru … omisiunea sesizării. (Codul Penal – Omisiunea sesizării: „Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”)

Atacul.ro a arătat că ocoalele silvice nu au, în acest moment, lemn de foc esență tare. Cetățenii trebuie să depună cereri și mai apoi să se țină de pădurari, nu prea insistent că-i deranjează, să vadă dacă au vreo șansă să cumpere lemne pentru această iarnă.

O certitudine este că prin depozitele Direcției Silvice Neamț cam bate vântul. În depozitul Silvicului de la Stejaru (foto sus) am găsit doar câteva zeci de metri cubi de lemn de foc de brad. Cantități mici, de anul trecut. De aici am aflat că dacă vrem lemne de fag trebuie să vorbim cu pădurarul, pentru că el este „Dumnezeul pădurii”. 

Click  AICI pentru a citi dreptul la replică formulat de Direcția Silvică Neamț la articolul „Cetățenii, la mâna samsarilor și a hoților de lemne”. 

 

Daniel MURARU

Citește și:

Noul șef al Direcției Silvice Neamț, judecat pentru fapte penale în legătură cu serviciul

Noul șef al Direcției Silvice Neamț, cu susținere liberală și soție angajată, pe pile, la Adi Urbtrans

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

10 comments

  1. Iosif 28 septembrie, 2021 at 16:59 Răspunde

    Se fura că în codru ,pe valea Tazlaului,Nechitului,Negulesti,tot ce se fura o fac strict Pădurari.o fac sub acoperirea avizelor sub alte nume,pe valea Nechitului pădurile particularilor sunt în proporție de 60/.proprietari când scot și transporta masa lemnoasa nu se dau avize și avizele se folosesc la furtul din proprietatea statului

  2. Marcel 28 septembrie, 2021 at 18:32 Răspunde

    Pe cei ce fură cu zecile de metri cubi sau cu vagoanele nu-i vedeți! Ne aburiți cu ăștia care cară câte doi metri cubi! Și câtă tevatură și mai ales „desfășurare” de forțe. (***)! ☹️

    Admin.: Eeee, lasati, ca si astia mici fura de rup, iar prejudiciul este colosal. Daca vreti, facem si un calcul, dar cred ca nu este cazul, pentru ca, banuim, stiti foarte bine. Daca aveti informatii cu aia mari, va rugam sa ni le comunicati!

  3. Marian 28 septembrie, 2021 at 19:09 Răspunde

    Baiatu’, pt asta exista pulitie ca sa reclami. Si pe astia cu 2 metri ca fura in pana mea. Esti picat in cap sau ce-ai? Astia au voie sa fure? Cata minte-ti treba? Pune mana și filmeaza hotii mari si da-i la pulitie nu comenta de pe margine

  4. Solutia finala 28 septembrie, 2021 at 19:12 Răspunde

    Marcelino…bag mana in foc ca tu esti un hot din asta de 2 mc de lemn…eu pentru astia ca voi, as da puscarie pe viata!
    Pedeapsa cu moartea ar fi prea usoara!
    De ce? Pai oxigenul pe care il ptoduce padurea pe care voi o taiati ilegal afecteaza milioane si milioane de oameni, ceea ce piate fi asimilat cu crime impotriva umanitatii!

  5. Marcel 29 septembrie, 2021 at 18:58 Răspunde

    „pulitie” exista ca să-și facă treaba, nu ca să le-o fac eu! Dar probabil de la picatul în cap ți se trage! Dacă ai avea minte, ai remarca că am făcut o constatare și nu am ținut partea celor care fură 2mc!

  6. Marcel 29 septembrie, 2021 at 19:07 Răspunde

    Vezi că o să te arzi! Cum am scris mai sus făceam o constatare! Bine că nu ești tu ăla care „împarte” pedepsele! Probabil ți-ai încarcera părinții sau bunicii, pentru că și ei au cumpărat măcar odată lemne de la un astfel de infractor.

  7. Marcel 30 septembrie, 2021 at 20:03 Răspunde

    Admin-ule văd că nu ești departe de zona „protejată”. Vrei informații despre cei mari de la mine și voi stați și-i vânați pe cei mici. Na, ei fac prejudiciul colosal! Și da, aș vrea să facem un calcul, să vedem dacă se potrivește vagonul cu 2mc așa cum zici tu, cărat de 2-3 ori pe același aviz.

    Admin.: Tot furt se cheama. Si la aia mici, si la aia mari! Da, aia mici fac un prejudiciu colosal! Daca fura cantitati mai mici, nu inseamna ca sunt nevinovati si trebuie iertati.

  8. Un lemnar 1 octombrie, 2021 at 09:43 Răspunde

    Domnu admin, nu-i mai băgați comentariile acestui hoț de lemne care-și zice Marcel. E evident că trage din greu din pădurile statului, dar cu căruța și nu cu tiru. De aici și supărarea, văd. Băi Marcel, marș la sapă dacă nu-ți iese cu camioneta! Marș in (***) de hoț nenorocit. Pune mâna pe carte și calculează cât dracu câștigi din furtul de lemne?

  9. Marcel 1 octombrie, 2021 at 12:14 Răspunde

    Măi lemnarule, se vede după cum te exprimi că ai trecut pe lângă carte, și-i indemni pe alții s-o facă, pt că de tine nu s-a prins! Supărat nu sunt, mai degrabă tu ești frustrat. Afirmațiile tale, dacă erau adevărate, nu mai postam aici!

  10. Dreptate pt prosti 7 octombrie, 2021 at 22:02 Răspunde

    Marcelino…in lumea pe care o visez eu,asa cum a mai visat-o unu in secolul trecut,dar a si realizat-o…cei ca tine nu existau!
    Stiu…vremurile alea, din pacate si cu mare regret nu se vor mai intoarce!
    Ai scapat! ACHITAT

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.