Noul șef al Direcției Silvice Neamț, cu susținere liberală și soție angajată, pe pile, la Adi Urbtrans

2
3729

Astăzi, la fix două săptămâni de când Direcția Silvică Neamț a rămas fără director general, mai marii de la București au trecut la fapte, numind pe funcție un silvicultor. Nu este nici Nelu Oniga, șeful Ocolului Silvic Brateș, nici Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt al instituției, ci un fost șef al ocoalelor Tazlău și Horia. Este vorba despre Dan Toderiță  (FOTO), finul lui Ovidius Mărcuțianu, fost director adjunct al RNP-Romsilva, până de curând, actualmente director comercial al Direcției Silvice Neamț.

Înainte de a ocupa fotoliul de șef al Silvicului nemțean, Dan Toderiță a lucrat la Biroul Comercial al instituției, post pe care s-a angajat în vara lui 2017, după ce Ocolul Silvic Horia a fost desființat. Atunci, Toderiță a rămas fără funcție, dar nu a fost lăsat pe drumuri, ci i-a fost găsit un post la Piatra-Neamț, la sediu. Anterior, Dan Toderiță a lucrat , ani buni, ca șef al Ocolului Silvic Tazlău.

Revenind la postul de director general al Direcției Silvice Neamț, cum funcția nu a fost ocupată prin concurs, ci prin numire făcută de „greii” de la Romsilva, Toderiță nu avea cum să ajungă pe acest fotoliu fără susținere politică. Gurile rele spun că la proțăpirea lui Toderiță pe postul de director general ar fi contribuit, nu se știe dacă decisiv, un liberal târgnemțean, suspectat că se află în relații excelente cu Ionel Arsene, președintele PSD Neamț.

Soția lui Toderiță, Mona, a constituit subiectului unui articol în atacul.ro, după ce Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, a angajat-o pe funcția de jurist la Adi Urbtrans în noiembrie 2020, fără să organizeze concurs. Informațiile noastre arătau că angajarea a fost făcută în urma unei solicitări venite din partea unui salariat al Camerei de Conturi Neamț, instituție care controlează drumul banilor publici la Primăria Alexandru cel Bun și unde nu găsește abateri grave, ci doar probleme dintre cele mai comune și mai banale.

Ca și în cazul foștilor directori, numiți în fruntea Direcției Silvice Neamț, și viitorul profesional al lui Dan Toderiță pe funcția de director va funcționa după principiul „ai primit, trebuie să oferi”. În general, sunt oferite contracte pe sprânceană unor firme de casă. Însă, susținătorii, vor beneficia și de alte avantaje, pentru că, nu-i așa, pădurea este o sursă nesecată de bani și bunătăți.

Faptul că nici PNL-ul, ca și PSD-ul de altfel, nu agrează organizarea concursurilor pentru ocuparea acestor funcții, nu demonstrează decât că interesul este doar de îmbogățire. A lor și a grupărilor din care fac parte.

Direcția Silvică Neamț a rămas fără director general luni, 2 august, pentru că șefii de la RNP – Romsilva nu i-au mai prelungit delegația pe funcție lui Valentin Tămăslăcaru. Există date că cel din urmă nu și-ar mai fi dorit postul.

Așadar, Tămăslăcaru a revenit pe postul de director tehnic, care era ocupat de Doru Gherghel, fost șef al Direcției Silvice Neamț înainte de Tămăslăcaru. În urma acestei mutări, Gherghel a părăsit fotoliul de director tehnic și a fost numit șef al Ocolului Silvic Vaduri, pe care îl cunoaște destul de bine, pentru că l-a condus și în anii anteriori.

Singurii care a rămas pe funcție sunt directorul comerical Ovidius Mărcuțianu și direcorul economic Radu Mătrescu.

Daniel MURARU

Citește și:

Rotaru și „moșia” lui de la ADI Urbtrans. Cum curg angajările pe pile și relații

Manevre suspecte la Direcția Silvică. Instituția a rămas fără director general. Pentru cine se fac cărțile

2 comments

  1. V.Vasile 17 august, 2021 at 08:34 Răspunde

    Ce combinatii , ce increngaturi , sunt mai periculosi decat covidul ! Specia asta de hrapareti ce calca pe cadavre sa-si umple doar ei camarile, este periculos de raspandita , dai in unul, tipa zece.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.