Noul șef al Direcției Silvice Neamț, judecat pentru fapte penale în legătură cu serviciul

1
4394

 

Dan Toderiță, noul director general al Direcției Silvice Neamț, numit ieri de boșii de la Regia Națională a Pădurilor, are probleme penale. Nu știm dacă cei care l-au numit aveau această informație, însă Toderiță este judecat, în acest moment, pentru fapte în legătură cu serviciul.

Dosarul se află, în prezent, în faza de apel, la Curtea de Apel Bacău.

Pe fond, la Judecătoria Roman, Toderiță și colegul său de dosar, Gabriel Mardare, au fost achitați. Asta nu înseamnă că judecătorii băcăuani nu vor putea întoarce decizia colegilor de la Roman și îi vor condamna pe cei doi silvicultori. Următorul termen al procesului va avea loc pe 21 septembrie, când instanța i-a citat pe martori cu mandat de aducere.

Dan Toderiță și Gabriel Mardare  au fost trimiși în judecată în august 2019, pentru comiterea infracțiunii de omisiunea sesizării în formă continuată. Toderiță a fost, până în vara anului 2017, șef al Ocolului Silvic Horia, iar Gabriel Mardare ocupase aceeași funcție anterior. Cei doi erau colegi în momentul în care procurorii afirmă că au comis infracțiunea de omisiunea sesizării în formă continuată, câte două acte materiale fiecare.

Conform Codului Penal,

Funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”

Așadar, Toderiță și fostul său coleg sunt judecați pentru o presupusă faptă comisă ca angajați ai Silvicului.

În decembrie 2020, Judecătoria Roman i-a achitat pe cei doi inculpați, iar procurorii au atacat decizia cu apel.

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 5 Cod de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod de procedură penală achită pe inculpatul Toderiţă Dan, pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea sesizării în formă continuată, prev. de art. 267 al. 1 C. pen. (2 acte materiale), cu aplicarea art. 35 al. 1 C. pen. întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În temeiul art. 396 alin. 5 Cod de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod de procedură penală achită pe inculpatul Mardare Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea sesizării, prev. de art. 267 al. 1 C. pen. ( faptă corespunzătoare actului de control nr. 1748/13.05.2013) întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. În temeiul art. 396 alin. 5 Cod de procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod de procedură penală achită pe inculpatul Mardare Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea sesizării, prev. de art. 267 al. 1 C. pen. (faptă corespunzătoare actului de control nr. 2346/27.06.2014) întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, se arată în decizia Judecătoriei Roman.

Rămâne de văzut dacă magistrații Curții de Apel Bacău vor menține decizia colegilor de la Roman sau o vor schimba.

(Sursa foto: Facebook/Dan Toderita)

Daniel MURARU

Citește și:

Noul șef al Direcției Silvice Neamț, cu susținere liberală și soție angajată, pe pile, la Adi Urbtrans

 

1 comment

  1. Un cititor 18 august, 2021 at 14:01 Răspunde

    Unii dintre colegii dumneavoastră s-au uns pe la gură de penibil, să nu-i spunem căcat direct. Dar îi știți foarte bine cum zugrăvesc ei realitatea pe bani muuuuulți. Cum fac ei bani de pe urma articolelor dumneavoastră și cum sunt la fel de vinovați ca și hoții care-i plătesc. De asta nu mai deschid decât două ziare, ăsta și unul de știri.
    Felicitări pentru ceea ce faceți!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.