Afaceri în vremuri de pandemie. Troleibuzul SA a cumpărat lemne pentru foc la prețuri de infarct

3
3188

Troleibuzul SA, societatea în care Consiliul Județean Neamț este asociat majoritar, a cumpărat, în două tranșe, lemne pentru foc la prețuri considerate exagerate de către cei care activează în domeniu. Firma, care este condusă, de câteva luni, de Cristian Sauciuc, președintele PMP Piatra Neamț, care, peste noapte, din „specialist” în curățenie la Salubritas, societate a Consiliului Local Piatra-Neamț, a devenit „specialist” în transporturi la Troleibuzul SA, are nevoie de lemn de foc, una dintre hale fiind încălzită cu o centrală care funcționează pe lemn.

În acest sens, diriguitorii societății au făcut două achiziții, prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice, a câte 30 de metru cubi de lemn de foc fiecare. Prima a fost făcută în luna august, iar cea de-a doua în septembrie. În ambele situații, furnizorul și prețul de achiziție a fost același, Troleibuzul SA achitând 523,6 lei, cu TVA inclusă, pentru un metru cub. Contractele au fost încheiate la foc automat. În data de 9 august, Troleibuzul SA a anunțat că este în căutarea a 30 de metri cubi de lemn pentru foc la ora 13.33, iar la 14.40 contractul era încheiat. În total, firma Consiliului Județean a plătit 15.700 de lei, TVA inclusă, pentru 30 de meri cubi de lemn de foc foioase, livrat buștean. Transportul a fost inclus în preț. Un calcul simplu arată că Troleibuzul SA a plătit societății Nedymon Com SRL, din Alexandru cel Bun, 523 de lei/mc de lemn de foc, cu TVA. În data de 16 septembrie, povestea s-a repetat, iar Troleibuzul SA a cumpărat, la același preț, aceeași cantitate de lemn de foc. Diferența dintre prima și a doua achiziție a fost că ultima a fost încheiată în fix 36 de minute. Asta înseamnă că cei care se ocupă de achiziții la Troleibuzul SA s-au dus țintă la firma din Alexandru cel Bun, deși aveau timp suficient să testeze piața în căutarea unor prețuri mai bune. De exemplu, în vară, Direcția Silvică Neamț avea lemn pentru foc la vânzare, iar prețurile erau de bun simț.

În iulie, aceeași societate din Alexandru cel Bun a vândut Primăriei Zănești 40 de metri cubi lemn pentru foc (foioase buștean) cu 350 de lei/mc, fără TVA. Din contract se înțelege că în preț a intrat și transportul. Troleibuzul SA a plătit 440 de lei/mc, fără TVA.

Parte din lemnul cumpărat a fost tăiat și stivuit, iar altă parte urmează să fie tăiat și pregătit pentru iarnă de angajații Troleibuzul (vezi galeria foto). În stivele frumos aranjate, ne-au spus angajații, se află și lemn de foc rămas din iarna anterioară.

Specialiștii cu care am discutat ne-au declarat că în grămada de lemne din fotografie sunt mai multe specii: tei, frasin, stejar, jugăstru.

„Este o amestecătură de lemn, diverse moi cu diverse tari, iar prețul la drum auto nu poate fi mai mare de 250 de lei/mc, cu TVA. La stabilirea prețului se ia în considerare procentul din fiecare specie. În funcție de asta, un amestec ca cel din imagine poate fi și 200 de lei. Depinde și de unde îl cumperi, de la persoane juridice sau de la ocoalele silvice”, ne-a declarat un specialist în domeniu.

În concluzie, chiar și cu transport, lemnul pentru foc achiziționat de Troleibuzul nu putea să coste mai mult de 350 de lei/mc, cu TVA inclusă.

Reprezentanții societății care a vândut lemn de foc firmei Troleibuzul ne-au spus că vând lemnul de foc – stejar – cu 350 de lei/mc și fag cu 400 de lei/mc, la drum auto, din locurile în care au exploatări. Prețurile sunt cu TVA, dar fără transport inclus. Chiar și cu transportul, prețul, în cazul stejarului, așa cum a cumpărat Troleibuzul, nu are cum să ajungă la 523 de lei/mc, semn că achiziția făcută de firma CJ-ului ar trebui să fie măcar analizată, dacă nu anchetată.

În prima parte a lunii octombrie, Primăria Bicazu Ardelean a cumpărat de la Direcția Silvică Neamț, 100 de metri cubi de lemn de foc (fag), cu prețul de 180 de lei, fără TVA. În preț nu este inclus transportul.

Am încercat să luăm legătura și cu directorul Sauciuc, însă acesta nu a răspuns apelului. Am insistat și pe numărul de fix la care, deși era puțin trecut de ora 15, adică în timpul programului, nu a răspuns nimeni.

Daniel MURARU

3 comments

 1. Mihai 6 octombrie, 2021 at 18:49 Răspunde

  Directorul sauciuc este idem ca hraparetul de gavrilescu, morosanu si chitic care si au impartit tarlalele pt 3 voturi date psd ului. Votati pmp un partid cu 3 rahati care s au pricopsit cu voturile naivilor

 2. V.Vasile 7 octombrie, 2021 at 08:30 Răspunde

  Ce fac agamanii ,,sefului,, cum ar fi tudoreii , puscasii , andruscii si multi alti sinecuristi , culegatori de scame , nu fac spume , nu citesc rapoartele economice invers (adica se uita ca gasca-n lemne) ? . Solutia este relativ simpla , daca la momentul achizitiei , erau alte oferte mai ieftine , diferenta sa o achite cine a dispus achizitia si nu numai atat.
  Am spus , relativ simpla pt. ca ar trebui si confiscarea lemnelor plecate in alta directie si pe langa factura….

 3. Contele de Monte Cristo 11 octombrie, 2021 at 12:46 Răspunde

  Maistre Daniel te rog sa lasi comentariile la adresa lui Stavarache coroane si gogosi sa apara sau este ordin de zi pe unitate ca doar unii sa fie injurati!?
  Admin.: Nu știam că avem termen limită pentru aprobarea comentariilor!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.