Conducerea Primăriei Dobreni, insensibilă la sancțiuni. Dejecțiile sunt deversate, în continuare, în râul Almaș

1
2145

Situația de la stație de epurare din comuna Dobreni, depistată, la începutul lunii decembrie, că funcționa fără autorizație de mediu și aviz de gospodărire a apelor, nu s-a schimbat, chiar dacă primăria a fost sancționată. Stația de epurare nu ar trebui să funcționeze pentru că încă nu a obținut documentele necesare, așa cum prevede legea.

În urmă cu câteva zile, redactorii atacul.ro au constatat că stația funcționează, în continuare, ilegal la cote ridicate. În materialul video și în pozele realizate se vede clar acest lucru. În plus, canalul plin cu apă arată că deversarea la care am fost martori nu reprezintă un accident, ci un obicei.

Dată fiind situația, cei de la „Apele Române” și de la Garda de Mediu Neamț ar fi trebuit să monitorizeze serios stația de la Dobreni și să intervină rapid pentru a stopa dezastrul ecologic.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret ne-au comunicat că: „în cadrul procedurii de autorizare, Sistemul de Gospdodărire a Apelor (SGA) Neamț a solicitat Primăriei Dobreni să decolmateze pârâul Almaș, pentru a asigura un debit necesar diluției, iar în prezent lucrarea de decolmatare se află în procedură de obținere a avizului de gospodărire a apelor”.

SGA Neamț a confirmat că Primăria Dobreni se află în procedura de obținere a autorizației de gospodărire a apelor, iar una dintre condițiile pentru eliberarea acestui act este decolmatarea râului Almaș, lucrare care, de asemenea, se află în procedură de obținere a avizului de gospodărire a apelor.

La solicitarea atacul.ro, Agenția pentru Protecția Mediului a precizat că Primăria Dobreni a solicitat prelungirea valabilității autorizației, care expirase în vara anului trecut, urmând ca după emiterea autorizației de gospodărire a apelor să fie prelungită și valabilitatea autorizației de mediu.

Amenzi în valoare de 170.000 de lei

În decembrie 2020, pentru lipsa avizelor și autorizațiilor, precum și pentru poluarea râului Almaș, Primăria Dobreni a fost sancționată cu 110.000 lei de SGA Neamț și cu 60.000 de lei de la Garda de Mediu.

Tot atunci, SGA Neamț a pus în vedere reprezentanților primăriei să solicite emiterea autorizației de gospodărire a apelor pentru tot sistemul compus din alimentarea cu apă, canalizare și stație de epurare, împreună cu documentația tehnică, până la data de 31 decembrie 2020.

Garda de Mediu a dispus și ea o serie de măsuri, stabilind și termene pentru rezolvarea problemelor:

  • Interzicerea evacuării apelor uzate neepurate din stația de epurare în pârâul Almaș (termen: permanent începând cu 02.12.2020);
  • Punerea în exploatare a stației de epurare se va putea face numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor și de mediu (Termen: 02.06.2021);
  • Urmărirea eficienței funcționării stației de epurare prin analize de laborator, privind calitate apelor uzate epurate;
  • Ținerea evidenței gestiunii deșeurilor rezultate în urma procesului de epurare (nămolul de epurare);
  • Închierea unui contract de prestări servicii cu operator autorizat;
  • Funcționarea stației de epurare se poate face numai în condițiile existenței actului de reglementare în domeniul protecției mediului și cu respectarea acestuia (Termen: permanent)

În concluzie, stația de epurare nu mai poate fi folosită până când nu îndeplinește condițiile impuse de către autoritățile de mediu și gospodărire a apelor. Condiții care, în acest moment, nu sunt îndeplinite, iar cu toate acestea, dejecțiile sunt deversate în pârâul Almaș.

Daniel MURARU

Citește și:

Dejecții deversate în pârâul Almaș direct din stația de epurare din Dobreni, sub nasul „Apelor Române”

Am urnit, din nou, autoritățile! Amenzi uriașe pentru dejecțiile deversate în pârâul Almaș

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Vlad Tepes 12 martie, 2021 at 21:00 Răspunde

    Distinsi cititori ai site-ului atacul.ro aceasta primarita Cretu Vasilica face doar ce face ea deoarece nici o autoritate a acestui judet nu poate sa-i faca nimic. Increngatura jalnica de tip mafiot de prin administratia locala a judetului este cumplita. sotia primarului Mihai Gontaru de la Gircina lucreaza la Primaria Alexandru cel Bun sotia lui Triboi de la Publiserv – pmpist beton lucreaza la Primaria comunei Gircina la domnul primar electrician Gontaru Mihai. Toma Cristi fost patron discoteca Alcatraz din Gircina care are probleme grave cu (***) se forteaza sa ajunga city manager la Gircina unde a fost si viceprimar iar primarul electrician Gontaru Mihai face teatru ieftin in consiliul local sa i se aprobe tarasenia cu Cristi Alcatraz. Cretu Vasilica declara sus si tare peste tot ca ea nu va pati nimic nici intr-o mie de ani desi faptele ei sunt stiute de toata lumea. Primarul electrician Gontaru Mihai a lucrat electrician in Italia dupa care s-a intors in tara si impreuna cu un frate de al lui au facut o gramada de lucrari la negru fara firma fara nimic si nimeni nu a luat masuri desi toata lumea stie ca fratele lui face si acum acelasi lucru. Aceasta este fata administratiei locale doar o fata asteptati ca veti mai auzi………

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.