Procesul de corupție al ex-deputatului Munteanu, la un pas de pronunțare. În primă instanță, fostul parlamentar a fost condamnat la 6 ani de închisoare

4
2196

Procesul de corupție al ex-deputatului PSD de Neamț Ioan Munteanu, care se judecă, în faza de apel, la Curtea de Apel București, se apropie de final, existând șanse mari ca până la finele anului magistrații să ia o hotărâre. Va fi o decizie definitivă, iar dacă judecătorii de la Curtea de Apel București vor menține soluția colegilor de la Tribunalul București, fostul deputat va fi încarcerat, urmândă să petreacă o perioadă după gratii.

Pe 21 septembrie, judecătorul a acordat două termene: unul pentru 28 septembrie, când se va pronunța asupra probelor, iar un altul pentru 19 octombrie, când va fi audiat inculpatul.

Recent, Curtea de Apel București l-a condamnat, în dosarul Giga TV, pe Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra-Neamț  și fost bun amic cu Ioan Munteanu, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Anul trecut, în noiembrie, ex-deputatul Munteanu a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare pentru fapte de corupție, respectiv trafic de influență și spălare de bani. Munteanu a fost acuzat de procurori că, în perioada 2009-2011, a primit o șpagă de aproximativ 400.000 de euro de la omul de afaceri Bruno Horațiu Berdilă, fost patron al societății Romsys SRL, pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, director la SH Bistrița în acea perioadă, în vederea deblocării plăților către firma omului de afaceri. Munteanu ar fi primit, în trei tranșe, suma de 350.000 de euro. Acestei sume i s-a adăugat o ultimă tranșă, de 261.373 de lei, adică aproximativ 50.000 de euro, ce a fost încasată în cursul anului 2011, pe baza unui contract de consultanță încheiat de firma lui Berdilă cu firma Suport Total Media SRL, controlată la acea vreme de Raluca Munteanu, fiica demnitarului. Ultima tranșă, care a lăsat „urme” în contabilitatea firmei Suport Total Media SRL, este cea care l-a înfundat pe Munteanu. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, judecătorul a mai dispus confiscarea, de la inculpatul Munteanu, a celor aproximativ 400.000 de euro, bani pe care i-a primit pentru a interveni pe lângă Romică Grigoriu, și el trimis recent în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

„În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. d Cod de procedură penală raportat la art. 257 alin. 2 Cod penal din 1969, confiscă de la inculpat echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei, reprezentând sumă traficată. În temeiul disp. art. 404 al. 4 lit. c Cod de procedură penală menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa nr. 347/P/2016 din 14/06/2017 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Ploieşti, asupra sumelor existente în contul deţinut la Raiffeisen Bank SA de inculpat până la concurenţa sumei reprezentând echivalentul în lei, la data executării, a sumei de 350.000 (trei sute cincizeci mii) euro, precum şi suma de 261.373,40 lei. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. i Cod de procedură penală raportat la art. 25 alin. 3 Cod de procedură penală dispune anularea contractului de prestări servicii nr.2 din 02.05.2011 încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC SUPORT MEDIA TOTAL SRL Piatra Neamţ, comanda de prestări servicii din 02.05.2011 şi procesul verbal de recepţie din 30.06.2011”, se arată în decizia Tribunalului București, din 2 noiembrie 2020.

Procurorul de caz nu a pus sechestru pe averea fostului deputat

Dosarul în care fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu este judecat pentru fapte de corupție, mai exact pentru o șpagă de 400.000 de euro, a fost înregistrat în iunie 2017 pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dată fiind calitatea de parlamentar de la acea dată a lui Munteanu. În februarie 2018, Munteanu și-a dat demisia din Parlament, iar dosarul a fost reluat de la zero la Tribunalul București, unde a și fost condamnat, în decembrie 2020, la 6 ani de închisoare cu executare.

Dosarul în care fostul deputat a fost trimis în judecată a fost instrumentat de procurorii de la DNA Ploiești, procurorul de caz fiind renumitul Mircea Negulescu, zis și „Portocală”. Dacă s-ar fi grăbit, acesta ar fi putut să instituie sechestru pe mai multe bunuri ale fostului parlamentar. Procurorul a instituit, printr-o ordonanță din 14 iunie 2017,  sechestru asigurator doar pe contul bancar în care se aflau 16.000 de lei. Cu o săptămână înainte, pe 7 iunie, Ioan Munteanu depusese o declarație de avere la Camera Deputaților în care arăta că deține în proprietate un apartament cu o suprafață de aproape 100 de metri pătrați în Piatra-Neamț și un spațiu comercial cu o suprafață de 32,2 mp, tot în Piatra-Neamț. În aceeași declarație, Munteanu a menționat că i-a achitat, în 12 mai 2017, fiicei sale, Raluca, 5.000 de euro dintr-o datorie mai veche, de 10.000 de euro. Plata a făcut-o prin decont bancar, probabil din contul de la Raiffeisen pe care, o lună mai târziu, procurorul punea sechestru. În data de 19 iunie, adică la 12 zile după depunerea acestei declarații și la 5 zile de la instituirea sechestrului asigurator, Munteanu a revenit cu o nouă declarație de avere în care a arătat că a renunțat la toate bunurile. A donat apartamentul (uzufruct viager) și spațiul comercial fiicei sale, Raluca, cea care l-a ajutat, cu firma, ca să încaseze parte din șpaga de la Romsys. Munteanu a rămas, în declarația de avere, doar cu banii din contul pe care procurorii au pus sechestru și cu datoria de 5.000 de euro către fiica sa, Raluca. Fostul deputat și-a donat averea cu câteva zile înainte ca procurorul să instituie sechestru pe bunurile sale … care se evaporaseră din declarația de avere.

În aceste condiții, dacă sentința Tribunalului București va rămâne valabilă, fostul deputat își va achita prejudiciul din pensie. Un calcul simplu arată că e nevoie de peste 150 de ani pentru ca Munteanu să achite cei 400.000 de euro încasați ilicit.

Nimeni nu a sesizat această manevră pe care a făcut-o deputatul, cel mai probabil cu acordul procurorului de caz, de a-și pune averea la adăpost. De asemenea, este de neînțeles de ce anchetatorul nu a pus sechestru și pe bunurile firmei Suport Total Media, în conturile căreia a intrat o tranșă din șpagă. Datele noastre arată că pe firmă a fost cumpărat un automobil de lux tocmai din banii primiți ca șpagă de Munteanu de la Berdilă.

Procurorul a ratat această posibilitate, ca și cea de a-i pune sechestru pe bunurile imobile, ceea ce poate însemna că la mijloc a fost vorba despre o înțelegere cu inculpatul. Și cum nimeni nu a acordat atenție acestui aspect, Munteanu se poate alege cu o condamnare cu executare, dar cu averea salvată de sechestru și de la vânzare, pentru că așa a vrut procurorul care l-a anchetat.

Daniel MURARU

Citește și:

Mafia transpartinică. Cum a luat deputatul Munteanu șpaga de 400.000 de euro de la „căpușa” lui Blaga și Pinalti

Inculpatul Munteanu, 6 ani de închisoare, dar cu averea la adăpost. Șpaga de 400.000 de euro va fi confiscată în peste 150 de ani

Toarnă, Ștefane, toarnă!

4 comments

 1. dembrov 22 septembrie, 2021 at 17:00 Răspunde

  Cum a simtit ca se poate castiga bani negri din exploatarea agregatelor minerale si sfatuit de unii apropiati de afaceri necurate si cu ajutorul lui ing Pavaleanu Ioan de la S.G.A. Neamt si cameleonului ing Vamanu Emil de la A.B.A.SIRET, a obtinut inatai un perimetru Aval pod DJ 208 G peste raul Moldova la TUPILATI unde a facut varza, apoi un perimetru Amonte pod TUPILATI , unde a reusit performanta sa distruga digul de aparare mal stang, al fostei Fabrici de In de la Tupilati.
  Intre timp a luat o statie de sortare spalare, agregate minerale, mana a doua pe care a plasat-o dupa digul de aparare pe un teren pasune.
  Insa nu a fost sa iasa prea mult si a trebuit sa vanda afacerea lui S.C. DANLIN XXL Secuieni, care cu ajutorul primarului de TUPILATI a reusit sa faca JAFF pasunea comunei TUPILATI pentru ca S.C. DANLIN XXL S.R.l face un Iaz ( al patrulea dupa cele 3 de la comuna HORIA ), comuna exprimarului Baciu, condamnat la puscarie peste 3 ani . In alte tari civilizate pentru asa ceva era legat de mult.
  Se pare ca si investitia cu statia de mixturi asfaltice tip “ MARINI”, a fost inceputa mai intai la TULCEA dar datorita opozitiei cetatenilor statia a fost demontata si adusa unde se poate la TUPILATI !
  Dar S.C. PROINVEST S.R.L. a fost implicata intr-un Dosar Penal de furt agregate minerale de la malul stang pe raza comunei MIROSLOVESTI, judetul IASI, dar cu neimplicarea A.B.A.SIRET, S.G.A.NEAMT, S.H.I.PASCANI, dar si a a I.P.J. IASI si Parchetul PASCANI, furtul a fost musamalizat!
  Poata acum se va plati si pentru incompetenta cu furtul de agregate minerale!!

 2. FLORIN 22 septembrie, 2021 at 17:51 Răspunde

  Statul mafiot Romanica cu judecatori si procurori ”INCORUPTIBILI”ca de aia sunt ”INAMOVIBILI”.
  Cum este posibil ca acest”procuror”sa nu fie anchetat si ulterior condamnat pentru tentativa de a prejudicia cetatenii acestei tari de 400 mii de euro?
  Pai vedeti ce coruptie este in Parchete si Tribunale?Vedeti ce se intampla daca nu avem o lege a raspunderii magistratilor?
  In toate tarile civilizate si responsabile ”procurorii”NU sunt magistrati si nu beneficieaza de nici un fel de ”imunitate”vizavi de faptele lor.Sunt EGALII avocatilor asa cum este si normal.
  In orice alta tara acest procuror ar fi fost anchetat si destituit din magistratura.
  La Romanica fac ce vor.Nu exista NIMENI sa-i traga la raspundere.
  Ne fac PE FATA.NU au NICI o retinere.
  Asta e statul mafiot Romanica condus de securisti prosti si aplicat de procurori corupti.
  Din cauza parlamentarilor PNL/PSD care sunt corupti si santajabili am ajuns in aceasta situatie.
  Votati prostilor si uitati-va cum sunteti furati pe fata.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.