Obrăznicie crasă la Locativserv. Directoarea Chelariu încalcă legea că așa are chef. „Este decizia dumneaei!”

1
1749

Societatea Locativserv, unde Municipiul Piatra-Neamț este asociat majoritar, continuă să fie condusă, cu mici schimbări, de aceeași formulă de pe vremea când primar era Dragoș Chitic. Funcția de director tehnic, care anul trecut era ocupată de Maria Holicov, a fost desființată, așa că în schemă au mai rămas trei directori la 29 de angajați: Vladimir Tomșa Togan, care este director general, Monica Chelariu – director adjunct și Maria Dram – director economic.

Principala activitate a celor de la Locativserv este aceea de a administra cele peste 1.700 de imobile aflate în proprietatea municipiului Piatra-Neamț. Sala Polivalentă și Mall Forum Center sunt și ele administrate de către Locativserv, acolo unde mai bine de jumătate din venituri au fost cheltuite cu salariile personalului. Față de 2019, când a avut pierderi, firma a înregistrat profit (24.004 lei) la finele lui 2020, ceea ce pentru unii poate fi o mare realizare.

Directorul Togan: „Este decizia dumneaei de a nu publica declarația!”

Pentru a obține profitul de nici 5.000 de euro, firma a făcut eforturi financiare considerabile pentru a-și plăti directorii. De exemplu, directorul general Togan a încasat, în anul 2020, 87.854 de lei, adică 7.321 lei/lună, în medie. Maria Dram, directorul economic a încasat 54.675 lei (4.556 lei/lună), plus 2.790 de lei tichete de masă.

Directorul adjunct, Monica Chelariu, refuză să-și publice declarația de avere. I-a spus-o cu subiect și predicat directorului general Togan. Întrebat de ce lipsește de pe site declarația de avere a Monicăi Chelariu, directorul Togan ne-a transmis că a fost „decizia dumneaei de a nu o publica”. Cu alte cuvinte, respectarea legii este opțională pentru directorul adjunct. L-am întrebat pe șeful de la Locativserv care este baza legală ce-i permite adjunctului său să nu-și publice declarația de avere, însă nu am primit răspuns. Decizia directoarei Chelariu de a nu-și publica declarația de avere este o încălcare flagrantă a legii. Este posibil ca Chelariu să aibă de ascunse cine știe ce venituri, ce averi, ce interese, din moment ce întoarce dosul efectiv legii, pe care trebuie să o respecte, nu s-o încalce.

Fiecare respectă legea după bunul plac

Anul trecut, în vară, directorul Togan a refuzat să pună la dispoziția publicației atacul.ro salariile nete ale celor patru directori, ceea ce nu a făcut decât să dea frâu liber la tot felul de speculații.

La solicitarea noastră, reprezentanții Agenția Națională de Integritate (ANI) au precizat că cei trei directori (adjunct, economic și tehnic) ai societății Locativserv sunt obligați să completeze și să-și publice declarațiile de avere și de interese. Până la finele anului, pe site-ul societății au fost publicate declarațiile directorului tehnic și economic, mai puțin cea a directorului adjunct, semn că și anul trecut a refuzat să-și publice declarația de avere și de interese.

Poziția Agenției Naționale de Integritate în cazul celor trei directori de Locativserv:

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Agenția Națională de Integritate cu nr.12622/21.08.2020,vă comunicăm următoarele:

Situația de fapt analizată: Dacă persoanele care ocupă funcția de director adjunct, economic și tehnic în cadrul S.C Locativserv S.R.L Piatra-Neamț, societate în care Primăria Piatra – Neamț este asociat majoritar, au obligativitatea depunerii declaraţiei de avere și declarației de interese.

  1. Dispoziții legale aplicabile:

În conformitate cu prevederile din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu modificările și completările ulterioare:

”Art. 1

(1) Dispozițiile prezentei legi se aplică următoarelor categorii de persoane, care au obligația declarării averii și a intereselor:

(…)

  1. membrii consiliilor de administrație, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum și persoanele care dețin funcții de conducere în cadrul regiilor autonome de interes național sau local, companiilor și societăților naționale sau, după caz, societăților comerciale la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar majoritar sau semnificativ;

Art. 2

Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 şi 2 şi se trimitAgenţiei copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului.”

 Art. 3

         (2) Declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere, şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere, potrivit anexei nr. 1.”

Art 4

(1) Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.

            (2) Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1. Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării.

(3) În termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii, persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună noi declaraţii de avere şi declaraţii de interese.

(4) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care nu aveau obligaţia de a depune declaraţia de avere şi declaraţia de interese, şi pentru care prezenta lege stabileşte această obligaţie, trebuie să depună aceste declaraţii, potrivit legii.

   Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că persoanele care ocupă funcția de director adjunct, economic și tehnic în cadrul S.C Locativserv S.R.L Piatra-Neamț, societate în care Primăria Piatra – Neamț este asociat majoritar, au obligativitatea depunerii declaraţiei de avere și declarației de interese.

Togan Vladimir Tomșa, care este director general cu delegație de vreo trei ani, a refuzat să pună la dispoziție nu numai  salariile nete, ci și atribuțiile pe care le aveau ceilalți directori, conform fișei postului. Se întâmpla anul trecut, când primar era Chitic. Acum, de când primar este Carabelea, lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc. Societatea a rămas, în continuare, în sfera de influență a PNL/PMP. Consilierii locali Aurora Ene, de la PNL, și Valentin Șerban, de la PMP, reprezintă Municipiul Piatra-Neamț în Adunarea Generală a Asociaților a Locativserv SRL. Din AGA mai fac parte Ruxandra Bosovici, administratorul special al CMI Urban, și Valentin Savin, directorul Publiserv SA. Cele două societăți, CMI Urban și Publiserv, dețin părți sociale la Locativserv.

Poate AGA, poate CA-ul, dar mai sigur Agenția Națională de Integritate ar putea să-i reamintească directorului adjunct de la Locativserv că respectarea legii nu este după chef și că, atâta timp cât este director la o companie cu asociat majoritar municipiul Piatra-Neamț, are obligația legală să arate poporului câți bani a câștigat și ce averi a adunat. Când va lucra la vreun SRL va scăpa de această bătaie de cap, însă pentru asta trebuie să renunțe la jobul la stat unde este plătită regește.

Daniel MURARU

Citește și:

Togan, șef de firmă la primărie, ține ascunse salariile directorilor. Inspectorii ANI îi dau cu legea peste cap

Boierie și șmecherie la firma primăriei cu pierderi și 4 directori

Firmele primăriei, locuri bune de frecat menta pe bani mulți

1 comment

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.