La Primăria Tarcău – Dănuț SRL, ilegalitățile au fost … legalizate. În loc să-i destituie, i-a angajat prin concurs

3
2343

La Tarcău, acolo unde treburile obștii sunt administrate de către o coaliție contra naturii (PNL – PSD), cu primar Dănuț Manole Fârțală (PNL) și viceprimar Mircea Nistor (PSD), lucrurile merg ca unse pentru apropiații „USL-ului” local. De când a fost instalat primar, Fîrțală s-a remarcat prin angajarea la primărie a mai multor persoane din anturajul său și a partidului său din care face parte. O altă „realizare” este reprezentată de numărul mare de firme alese pe sprânceană care, pe bani grei, prestează diverse servicii de gospodărire. Gurile slobode spun că doar pe hârtie.

În ceea ce privește angajările, una dintre primele griji ale lui Fîrțală în momentul în care s-a instalat pe scaunul primarului, Corpul de control al Prefecturii Neamț s-a pronunțat în urma unui control efectuat în urmă cu câteva luni. Concluzia celor de la Prefectură a fost clară, și anume că mai multe persoane apropiate primarului și partidului au fost angajate ilegal. Concret, angajările s-au făcut în baza unei legi care, în cazul „piloșilor”, nu se putea aplica.

Reprezentanții primăriei au invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor Covid-19 care, la articolul 27, prevede că: „autoritățile publice pot angaja personal fără concurs în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o perioadă care nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă”. 

Numai că angajările „piloșilor” nu au nicio legătură cu prevederile acestei legi, pentru că niciuna dintre persoanele încadrate la Primăria Tarcău nu avea vreo treabă cu prevenirea și combaterea Covid-19.

Aceste constatări, plus altele ale auditorilor de la Camera de Conturi Neamț, fac obiectul unui dosar penal aflat în lucru la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Neamț.

În mod normal, după constatările Corpului de control al Prefecturii, persoanele angajate cu încălcarea legislației ar fi trebuit să fie destituite. Ar fi fost o decizie de bun simț prin care actuala conducere a primăriei ar fi demonstrat că respectă legea și tărcăuanii. Numai că lucrurile nu au stat deloc așa, niciunul dintre cei angajați ilegal nu a avut deloc de suferit după controlul Prefecturii Neamț. Mai mult decât atât, trei dintre ei au fost angajați în urma unor concursuri la care nu au avut concurență, fiind singurii înscriși.

Condițiile de participare la concurs, după chipul și asemănarea candidaților

Cu alte cuvinte, conducerea Primăriei Tarcău a „legalizat”, prin concursuri contestate, angajările ilegale de acum câteva luni. Este vorba despre angajarea lui Sebastian Maxim, fost consilier PNL, Bianca Bezea, soția consilierului PNL, Ionuț Bezea, și a lui Popa Lucian Ioan, fiul lui Popa Paul Sever, fost consilier local PNL în mandatul 2016-2020, și consilier personal, pentru câteva luni, al primarului Fîrțală. Maxim și Bezea au câștigat concursurile, iar Popa a avut astăzi proba scrisă, însă cum nu are nici un contracandidat nu-și face probleme că va rata postul.

Sebastian Maxim, fost consilier local PNL, care și-a dat demisia în decembrie 2020, este unul dintre cei angajați, în iarnă, în primărie fără concurs. În iulie, primăria a scos la concurs funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior la Compartimentul Mediu și Administrativ din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Maxim a fost un singurul concurent. A obținut 97,66 puncte la interviu și 85 de puncte la proba scrisă. Cu un total de 182,66 puncte, Maxim a fost declarat admis, anunțul fiind postat pe 6 august, pe site-ul primăriei.

Tot în luna iulie, Primăria Tarcău anunța organizarea concursului pentru ocuparea funcției de consilier, clasa I, în cadrul Compartimentului Registru Agricol și Registratură Generală, din aparatul de specialitate al primarului comunei Tarcău. Și la acest concurs s-a înscris o singură persoană, respectiv Bianca Elena Bezea, soția consilierului local PNL Ionuț Bezea.

În data de 5 august a fost anunțat și câștigătorul, adică singurul candidat înscris – Bianca Bezea, care a obținut 90 de puncte la proba scrisă și 96,33 la interviu, în total 186,33 puncte. Puțin mai mult decât Maxim.

Ioan Lucian Popa este singurul înscris la concursul pentru ocuparea funcției de șef Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență. Proba scrisă a avut loc astăzi, iar interviul urmează să-l susțină peste 3 zile, pe 13 august. Cel mai probabil va câștiga postul fără emoții.

„Au fost făcute mai multe sesizări cu oamenii care au fost angajați direct, fără concurs, și care ar fi trebuit să li se desfacă contractele de muncă. Au fost menținuți pe posturi în continuare, iar de curând au scos diverse posturi la concurs, la care au participat exact cei trei angajați ilegal iarna trecută. Maxim, Bezea, fina lui Fîrțală, și Popa. Anunțurile de consilier trebuiau să fie postate și pe site-ul posturi.gov.ro, însă nu au apărut acolo. Pe site-ul primăriei, unii care au căutat anunțurile nu le-au găsit. Au fost unii care au vrut să se înscrie și el la aceste concursuri, însă li s-a transmis că locurile sunt deja ocupate. A rămas înscris doar cine a trebuit. Au fost informații că totul este aranjat, lucru care s-a confirmat în urma concursurilor. I-a făcut funcționari publici la foc automat, în urma unor concursuri aranjate, cu subiecte știute dinainte de concurenți. Au câștigat posturi oameni fără nici o vechime în administrația publică, posturi care o să le aducă salarii de peste 5.000 de lei. Nu poți să încadrezi în astfel de posturi importante persoane care nu sunt pregătite, care nu au pic de vechime în administrație. Cei doi nu numai că nu au fost dați afară după controlul Prefecturii, dar au rămas în funcții, iar acum au fost angajați în urma unor concursuri dubioase. Sunt semnale și date că acestea s-au desfășurat după un scenariu bine stabilit”, ne-a declarat o persoană din cadrul Primăriei Tarcău, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Primarul refuză să vorbească, motivând că are purtător de cuvânt

Într-adevăr, la condițiile de participare la concurs, la postul ocupat de Maxim, li s-a cerut candidaților o vechime minimă în specialitatea studiilor de 7 ani, iar în cazul postului ocupat de Bezea, angajatorul a menționat că nu este nevoie de vechime. Soția consilierului nu are niciun an vechime în muncă, așa că decizia angajatorului de a nu solicita vechime candidaților este cel puțin dubioasă.

Cum dubioasă este și lipsa de reacție a autorităților care nu au intervenit, deși au fost avertizate că la Primăria Tarcău urmează să aibă loc niște concursuri aranjate. Oricum, povestea poate fi conexată lejer la dosarul care se află deja în lucru. Poate anchetatorii se gândesc să facă și o percheziție informatică a computerelor din primărie, pentru a constatat dacă, într-adevăr, anunțurile privind organizarea concursurilor au fost sau nu postate pe site-ul instituției.

L-am contactat pe primarul Dănuț Manole Fîrțală pentru a comenta angajarea oamenilor PNL la primăria pe care o conduce, însă am fost refuzați. „Nu știu domnule despre ce vorbiți. Eu am un purtător de cuvânt la primărie, vă rog frumos să luați legătura cu el”, ne-a retezat-o Fîrțală. Când l-am întrebat cine este purtătorul de cuvânt, primarul l-a indicat pe viceprimarul Mircea Nistor, după care ne-a închis telefonul.

Numai că Mircea Nistor nu e în măsură să răspundă unor întrebări care vizează angajarea unor oameni din partidul pe care îl conduce în Tarcău Fîrțală. Mircea Nistor ar putea să ne explice, eventual, cum funcționează algoritmul angajărilor la Primăria Tarcău, întrucât datele noastre arată că o persoană apropiată a fost încadrată recent pe o funcție, pe o perioadă determinată de 3 ani. Dar despre asta, precum și numeroasele contracte încheiate de Primăria Tarcău cu diverse firme agreate, care încasează sume colosale,  în curând.

Daniel MURARU

Citește și:

Anchetă penală la Primăria Tarcău. Fîrțală, noul primar, a umplut primăria cu liberali și rude ale acestora, transformând instituția în „Dănuț SRL”

La primărie, ca pe moșie. Ce nereguli a mai descoperit Curtea de Conturi la Primăria Tarcău

Poliția, pe urmele banilor încasați de Primăria Tarcău din taxa de drum. Despre ce sumă este vorba

 

3 comments

 1. Dana 10 august, 2021 at 22:27 Răspunde

  Nu este singura institutie publica transformata in SRL, ba chiar PF. Este de notorietate “gospodaria” familiei Cretu Vasilica si Mihai, din Comuna Dobreni. Si acolo, primarita Cretu a transformat totul in avere personala. Mare mi-a fost mirarea sa observ ca primarita a trimis acte materiale catre institutii judecatoresti, mentionand la “intocmit” numele juristului Mancas Octavian, dar semnate de sotia acestuia. Oare cum se incadreaza juridic, aceasta fapta? Vom vedea in oct 2021. Am comparat semnatura avocatei Mancas, dintr-un alt dosar (5551) cu semnatura ce figureaza pe actele materiale din dosarul autobasculantei. In ceea ce-l priveste pe consilierul superior Maxim Sebastian, daca nu s-a descurcat cu lemnele si caprele de la Tarcau, acum s-ar parea ca a dat lovitura. Probabil ca a renuntat la postul de director cu paza. Daca a dat gres in mediul privat, cum va administra problemele de mediu ale primariei? Ce mai conteaza, de vreme ce localnicii vor alerga la primarie sa-si plateasca darile? Doar trebuie sa-si ia leafa Sebi. Si nu numai.

 2. Virgil 11 august, 2021 at 08:25 Răspunde

  Ia să vedem ce soluție va da poliția în cazul de față. Poate o clasare de la băieți, o neconfirmare, o ceva acolo care să îi absolve pe golani de răspundere. Cum se poate una ca asta? Cât tupeu poți avea tu primare, vicee, secretare și care dracu mai mănâncă bani în primăria aia? Tărcăuanii ăia sunt amorțiți sau proști?????????

 3. Viorica 14 august, 2021 at 18:59 Răspunde

  nu vedeti ce parere au colegii despre Osoianu??????? La ce va asteptati?????? Macar dumneavoastra sa nu va lasati.
  Bine ar fi sa intrati si peste vicele Nistor, sa vedeti cam ce manevre face. Nici secretaru nu-i departe

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.