Anchetă penală la Primăria Tarcău. Fîrțală, noul primar, a umplut primăria cu liberali și rude ale acestora, transformând instituția în „Dănuț SRL”

2
6638

Lucrătorii Serviciului de Investigare a Fraudelor Economice (SICE) din cadrul Poliției Neamț au în lucru un dosar penal în care sunt vizate presupuse fapte penale comise la Primăria Tarcău. Printre altele, polițiștii investighează mai multe angajări, posibile deturnări de fonduri, decontări de motorină, contracte de achiziții etc.

Sunt vizate aspecte din mandatul actualului primar, liberalul Manole Dănuț Fîrțală (foto medalion), dar și din mandatul fostului primar, Iulian Găină, fost pesedist, ultima dată activând la Pro România. Ancheta are la bază un raport al Curții de Conturi, precum și alte informații obținute pe alte canale.

Fîrțală și-a angajat liberalii în primărie

Dănuț Fîrțală, actualul primar al comunei Tarcău, este acuzat că a făcut mai multe angajări fără concurs, beneficiarii acestor servicii fiind cunoscuți de-ai săi, respectiv oameni din partid sau rude ale acestora. În toate cazurile, Fîrțală a acționat ca în propriul SRL, făcând angajări de capul lui, fără concurs, principalul criteriu aplicat fiind cel de prietenie cu oamenii încadrați pe posturi. În concluzie, angajările făcute fără concurs au fost ilegale.

În primele luni după preluarea mandatului de primar, Fîrțală a avut grija față de amicii săi și soțiile acestora, cărora le-a găsit de muncă rapid la … primărie.

Printre beneficiarii acestor servicii au fost numai oameni din PNL sau care au legătură cu acest partid politic. Astfel, au fost angajați, cu încălcarea legii, Paul Sever Popa, fost consilier local PNL, Sebastian Maxim, consilier local PNL demisionar, Bianca Elena Bezea, soția consilierului liberal Ionuț Bezea, și Popa Lucian Ioan, fiul lui Popa Paul Sever. În nicio situație nu a fost organizat concurs, așa cum prevede legislația.

În campania electorală, Fîrțală le promitea tărcăuanilor „bunăstare și respect”

 

Trei angajați ilegal pentru urmărirea obiectivelor de investiții

 Consilierul local liberal Sebastian Maxim a fost angajat, în data de 22 decembrie 2020, prin dispoziția primarului Dănuț Fîrțală, la Biroul Implementare Proiecte și Achiziții Publice, în funcția de consilier II. Consilierul Maxim urma să asigure monitorizarea tuturor proiectelor de investiții derulate în comuna Tarcău. O lună mai târziu, pe 21 ianuarie 2021, Maxim și-a dat demisia din Consiliul Local Tarcău, iar la nici două luni de la angajare și-a găsit un alt post, tot în cadrul Primăriei Tarcău. La fel, fără concurs, bineînțeles.

Fără preaviz, Maxim a cerut încetarea contractului de muncă încheiat în condiții ilegale cu primăria, începând cu data de 16 februarie 2021. Numai că fostul consilier local nu a părăsit primăria, ci s-a angajat pe o altă funcție. Într-un referat din 15 ianuarie 2021, șefa Biroului implementare proiecte și achiziții publice, Ana Lavinia Zaharia, propunea numirea lui Maxim în funcția consilier IA. Au urmat aprobări, referate întocmite la Resurse Umane, totul culminând cu dispoziția primarului de angajare a lui Maxim Sebastian, începând cu data de 17 februarie, în funcția consilier IA la implementare proiecte și achiziții publice. Și în această nouă funcție, Maxim are de monitorizat toate obiectivele de investiții în derulare ale primăriei.

Paul Sever Popa, consilier PNL în legislatura 2016-2020, a lucrat câteva luni în Primăria Tarcău, fiind numit tot prin decizia primarului Fîrțală.

După ce a renunțat la funcție, la primărie a fost angajat fiul său, Popa Lucian Ioan. Acesta a fost încadrat în muncă ilegal, adică fără concurs.

Angajarea fiului fostului consilier liberal a avut la bază un referat întocmit de șefa Biroului implementare proiecte și achiziții publice, Ana Lavinia Zahariea, care a propus numirea lui Popa jr. în funcția de consilier II, începând cu data de 18 februarie 2021. În aceeași zi, prin dispoziția semnată de primarul Fîrțală, Popa jr. era angajat pe funcția de consilier II la același birou ca și Sebastian Maxim, pentru a monitoriza obiectivele de investiții în derulare din comuna Tarcău.

Angajările ilegale nu s-au opri aici. Primarul Manole Dănuț Fîrțală a semnat și decizia de angajare la primărie a soției consilierului local PNL Ionuț Bezea. Scenariul a fost același, Bianca Elena Bezea fiind angajată pe funcția de consilier II pentru a urmări și ea, alături de Maxim și Popa, obiectivele de investiții în derulare din comună.

Angajări pe motiv de Covid

Surse din Primăria Tarcău ne-au declarat că, în urma unui control efectuat de Instituția Prefectului Neamț cu privire la aceste angajări, s-a tras concluzia că dosarele de angajare ale celor menționați mai sus sunt cu probleme. Mari. Tocmai de aceea, angajările fac acum obiectul unui dosar penal. Artizanii acestora au invocat Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor Covid-19 care, la articolul 27, prevede că: „autoritățile publice pot angaja personal fără concurs în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o perioadă care nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă”. 

Numai că cele patru angajări nu au nicio legătură cu prevederile acestei legi, pentru că niciuna dintre persoanele încadrate la Primăria Tarcău nu are nicio treabă cu prevenirea și combaterea Covid-19.

În baza aceluiași articol de lege a fost angajat, în perioada cât primar era Iulian Găină, și Teodor Ailincăi, deși funcția pe care a ocupat-o nu avea nicio treabă cu prevenirea și combaterea Covid-19. Ailincăi a fost angajat în iunie 2020, printr-o cerere de angajare pe postul de consilier tehnic, în condițiile prevederilor Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor Covid-19.

Trebuie spus că legea a permis, în perioada stării de alertă, autorităților locale să organizeze concursuri pentru ocuparea funcțiilor necesare implementării proiectelor, numai că cei din primăria au făcut ce și cum au dorit.

Alte aspecte avute în vedere de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, însărcinați cu ancheta de la Primăria Tarcău, au legătură cu modul în care sunt gestionate fondurile strânse de pe urma taxei pentru utilizarea infrastructurii de drumuri locale, existând suspiciuni că banii au fost folosiți și în alte scopuri. De asemenea, sunt verificate decontările de carburant, dar și mai multe investiții, în ambele situații auditorii Camerei de Conturi Neamț identificând prejudicii substanțiale. Despre toate acestea, într-un viitor articol.

Daniel MURARU

2 comments

  1. Dana 26 mai, 2021 at 20:20 Răspunde

    Traseul politic al lui Maxim Sebastian, poate fi lesne catalogat, ca fiind unul cel putin ridicol. In legislatura anterioara, cand a vazut ca nu primeste si el la Tarcau, o bucatica de carne macra, si-a dat demisia. Si unde sa se duca in alta parte, decat in scorbura ALDE, patronata de hangiul Asaftei Ion. Cu mare tamtam, a “ingenunchiat” in fata noului stapan, devenind membru ALDE Neamt. Nici de asta data, parese ca nu a avut mai mult noroc. Cum ALDE Neamt a esuat lamentabil, ducandu-se la vale cu basculanta Dobreni, Maxim Sebastian a luat-o la sanatoasa spre vechea matca, cea din PNL. Anul trecut, l-a prins pandemia mare staroste cu probleme de paza in Carrefour Piatra Neamt. Unul dintre angajatii firmei de paza, mi-a confirmat ca Sebastian Maxim raspundea de paza si protectia obiectivului comercial. Adica avea in subordine ceva personal cu atributii de paza. Ramane de vazut daca in prezent mai este si angajat al firmei de paza. Ascensiunea profesionala din ultimul timp, surprinde. Cum afacerile personale le-a legat de gard, respectiv cu lemnul si pe cea cu domesticele caprite din batatura, angajarea la Primaria Tarcau, a venit ca o mana cereasca. Bine ar fi fost sa se concretizeze pe criterii de competenta. Cum nu a fost capabil sa-si tina afacerile personale, pe linia de plutire, cine ar putea crede ca se pricepe acum sa monitorizeze investitiile la UAT Comuna Tarcau? Nimeni, dintre cei care mai au o bruma de minte. Cu siguranta, lucrurile se vor lamuri in scurt timp. Oare mai este angajat, in prezent si la firma care asigura paza si protectia Complexului Comercial Carrefour? Angajat concomitent si la privat si la stat? Cu siguranta, vor fi verificate aceste amanunte. Cat despre monitorizare, va avea grija, mai degraba de propriul buzunar. De investitiile in plasamentele personale.

  2. Luluș 27 mai, 2021 at 08:31 Răspunde

    Cum se leagă lucrurile frumos pt cei de la Economic. Sper sa nu finalizeze și ancheta asta așa cum a finalizat multe. Nu-i așa, dom comandant Osoianu?????
    Paul Popa este rudă foarte apropiată a notoriului Mâțu, despre care ați scris.
    Primăria Tarcău e plină ochi de tot fel de indivizi și individe care habar nu au pe ce lume se află. Cât despre angajări, întrebați-i și pe Găină, Pe Nistor și pe marele secretar. Care-i mercurialul Fârțală? Bine ar fi să vă băgați ochii și mai profund in afacerea primăria Tarcău. Se pregătesc tunuri mari, poliția, dacă tot e pe fir să intre în problemă și mai tare.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.