Cum s-a angajat soția patronului de la SOS Security la Spitalul Județean. Suspiciuni de încălcare a unui ordin al Ministerului Sănătății

3
8490

Soția patronului societății SOS Security, firmă abonată la contracte cu cea mai mare unitate sanitară din județ, s-a angajat ca economist la Serviciul Resurse Umane, Organizare, Normare și Salarizare (RUONS) a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, compartiment condus de Carmen Moroșan. De altfel, cea din urmă a fost persoana care a solicitat suplimentarea numărului de posturi în serviciul pe care îl conduce cu o funcție de economist I.

Monalisa Danciu, care este nu doar soție de patron, ci și fiica fostului ofițer de poliție Florin Amihăiesei, a ajuns să ocupe acest post, după ce a câștigat un concurs organizat recent de spital. A obținut 74,50 de puncte, (67,50 la proba scrisă, 90 de puncte la proba practică și 66 la interviu).

Însă, până a ajunge la concurs, conducerea spitalului a făcut demersuri pentru înființarea postului, schema de personal de la RUONS fiind plină ochi. A fost necesară modificarea organigramei spitalului, care a permis înființarea postului, dar, până acolo, au fost urmați câțiva pași destul de greoi. Dar ce nu face omul când are nevoie de ajutorul unui economist într-un serviciu unde, spun gurile rele, angajații nu mai încap în birou.

Astfel, la începutul acestui an (pe 29 ianuarie), șefa RUONS a solicitat Comitetului Director să aprobe transformarea unui post vacant de magazioner (M) din cadrul Serviciului Administrativ în post de economist I (S) – specializarea științe economice și trecerea acestuia în cadrul Servicului RUONS. Comitetul Director al SJU Piatra-Neamț, din care fac parte managerul Alexandru Filimon, directorul medical Cristina Atănăsoaie, directorul financiar-contabil Maricica Drăgan și directorul de îngrijiri Mihaela Scurtu, a aprobat solicitarea. La rândul lor, membrii Consiliului de Administrație, din care fac parte Dan Vasile Constantin și Veronica Vasiliu, adică oamenii lui Arsene, au votat hotărârea Consiliului Director, așa că propunerea, alături de altele similare, a plecat spre Consiliul Județean Neamț, îmbrăcată în proiect de hotărâre de schimbare a organigramei spitalului.

La ședința din 17 martie, aleșii au votat proiectul de hotărâre privind modificarea organigramei de la spital, iar spitalul a avut cale liberă să organizeze concursul, ceea ce s-a întâmplat, anunțul fiind publicat în data de 24 aprilie. Interesant este că una dintre condițiile de participare la concurs a fost aceea ca vechimea în specialitate să fie de 3 ani și 6 luni, nici mai mult, nici mai puțin. S-au înscris 6 candidați, 3 picând din pricină de dosare incomplete. Au intrat în cursă 3, ultima probă fiind susținută doar de doi candidați, unul renunțând pe parcurs.

Schema de personal de la RUONS, umflată cu două posturi

Datele noastre indică faptul că există suspiciuni privind  încălcarea Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.224 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească. Conform acestui ordin, numărul total de posturi la serviciile RUONS din cadrul unităților sanitare, care au între 801 și 1.000 de paturi (SJU Neamț are 833 de paturi), nu poate fi mai mare de 7.

Prin modificarea organigramei și înființarea unui nou post la RUONS, numărul de posturi la acest serviciu din cadrul spitalului nemțean a ajuns la 9, cu două locuri de muncă peste limita admisă prin ordin al Ministerului Sănătății. Chiar dacă spitalelor le este permis să suplimenteze numărul de posturi pentru personalul tehnic cu 15%, înseamnă că la RUONS ar fi fost posibil un număr de maxim 8 posturi, nu 9 ca în prezent. Nici în proiectul de hotărâre, dar nici în alte documente nu se face referire la acest aspect.

Contactat telefonic, Alexandru Filimon, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, care a și fost președintele comisiei de concurs pentru ocuparea noii funcții de la RUONS, a declarat că va verifica dacă s-a depășit sau nu nomenclatorul de personal, stabilit de Ministerul Sănătății. L-am întrebat pe Alexandru Filimon dacă știa că Monalisa Danciu este soția lui Gabriel Marius Danciu, patronul firmei SOS Security, și ne-a răspuns că a aflat târziu. Întrebat dacă la mijloc nu  este un conflict de interese și dacă este normal ca soția unui om de afaceri care are contracte grele cu spitalul să lucreze în cadrul unui serviciu atât de important, Alexandru Filimon a menționat că chiar dacă ar fi știut nu ar fi putut să-i îngrădească Monalisei Filimon participarea la concurs.

Așteptăm să vedem ce reacții vor avea autoritățile statului față de acest subiect, dar în special în ceea ce privește respectarea ordinului Ministerului Sănătății – normativul de personal.

Gabriel Marius Danciu și soția sa, Monalisa (FOTO), care este, după cum am mai spus, fiica fostului ofițer de poliție Florin Amihăesei, au fost cununați de Mihai Bîrliba, patronul firmei Bic Industrie și fost președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Neamț. Bîrliba, care a avut o bună relație cu Arsene, a renunțat la funcție, după care l-a acționat în judecată pe șeful CJ Neamț pentru returnarea unui împrumut de 60.000 de euro.

Afacerile firmei SOS Security cu Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au explodat în perioada în care Bârliba a fost șeful CA-ului. Societatea a vândut, anul trecut, inclusiv măști de protecție la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. 

Daniel MURARU 

Citește și:

Spitalul Județean a cumpărat măști de protecție scumpe de la o apicultoare și de la finul fostului șef al CA-ului

Pontaj cu cartelă la Spitalul Județean Neamț. Cât a costat sistemul și cine-l livrează

Arsene, dator vândut unui om de afaceri. Șeful CJ, pus la colț de judecători

CJ-ul lui Ionel favorizează firma de pază a ginerelui unui fost comisar de poliție

Bîrliba a făcut afaceri cu firma din paradisul fiscal. Acțiunile Petroflax SA, vândute prin offshore

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Codrin 14 mai, 2021 at 06:20 Răspunde

    După ce că a încasat bani pe barieră, sisteme de supraveghere, sisteme de pontaj, măști de protecție, etc și toate la prețuri premium, acum mai bagă mâna încă odată în buzunarul bolnavilor nemțeni cu angajarea planificatoarei de nunți peste norma legală, într-un serviciu în care deja era îngrămădeala de pe lume! Filimon, parcă tu nu răspundeai pedalelor politice?!?! Sau banii nu au culoare politică??!? Cum e? Ori și-au bătut joc de tine cei din subordinea ta și te-au pus chiar șef de comisie să angajezi cu mâna ta inapta peste normativ ori ai făcut-o premeditat? Nu e afacerea ta? Atunci e in perioadă de probă și poți să o pui pe liber, mai ales că ai aflat de normativ.

  2. Florin 14 mai, 2021 at 08:55 Răspunde

    Toată România e o afacere de famiglie. Tăticu’ si-a făcut firmă de specialitate ca să pape legal bani de la buget, ginerică e și el pe felie, urmează fata lu’ tata, că doar nu o să muncească pe brânci la propriul srl. În câțiva ani, ajunge și duduia asta vreo vicepreședintă pe la județ.
    Asta înseamnă să fii orientat.
    Să fiți sănătoși, nemțenii mei!

  3. Dana 15 mai, 2021 at 09:30 Răspunde

    Aceeasi reteta aplicata si la Complexul Muzeal Piatra Neamt. Un post contractual a fost transformat in functie de conducere pentru a putea fi angajat sotul fostei prefecte de Neamt. Domnul cu pricina, a fost recomandat de trecutul glorios petrecut la I.M. Ceahlau Piatra Neamt. Daca s-a ivit un loc vacant la Spitalul Judetean Neamt, cine putea sa-l ocupe? Doar clientela politica aservita. Secretele bine conservate in timp, aduc beneficii in viitor.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.