Bîrliba a făcut afaceri cu firma din paradisul fiscal. Acțiunile Petroflax SA, vândute prin offshore

5
1436

 

Construirea de către firma Bico Industries, controlată de omul de afaceri Mihai Bîrliba (foto), a unui ansamblu rezidențial în cartierul Precista a scos în prim plan o societate comercială care va pune la bătaie, în acest proiect, o suprafață de teren pe care ar urma să fie construită o parcare. Societatea care deține această parcelă de 787 mp este proprietatea firmei Braldini Iași. Înființată în anul 2006 de trei cetățeni italieni și un român, Braldini SRL și-a schimbat stăpânii doi ani mai târziu, când acționar majoritar a devenit societatea Mirto Trading SRL din Cipru. Odată cu cesionarea acțiunilor, în aprilie 2008, s-a schimbat și administratorul, în locul lui Constantin Roman fiind numit Vasile Asandei, actualul director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. În septembrie 2009, Asandei a devenit asociat al firmei Braldini SRL, deținând o parte socială, cu o cotă de participare de 2,5%. Anul 2014 l-a găsit pe Asandei acționar și asociat la firma Braldini, dar și reprezentant al Mirto Trading LTD, asociatul majoritar din paradisul fiscal. În mai 2015, după ce a ajuns director la ADRNE, Asandei a renunțat la mandatul de administrator și a cesionat partea socială pe care o deținea lui Gabriel Marius Danciu. Tot atunci, cel din urmă a fost numit și administrator al societății.

Braldini SRL, condusă trei ani de ginerele  polițistului pensionar Amihăesei

Gabriel Mariu Danciu, cel care a preluat administrarea firmei Braldini de la Asandei, este cumătru cu Mihai Bîrliba, președintele firmei Bico Industries, care vrea să construiască ansamblul rezidențial din Precista. Danciu, care este ginerele lui Florin Amihăesei, fostul șef al Serviciului Judiciar din cadrul IJP Neamț, controlează firma de protecție și pază SOS Security. De altfel, buna relație dintre Mihai Bîrliba, de loc din Târgu Neamț, și Florin Amihăesei, care deține o pensiune în comuna Vînători-Neamț, este de notorietate în zonă. În cursul zilei de vineri am încercat să-l contactăm pe Danciu care, în mai 2018, s-a retras din administrarea firmei Braldini și a renunțat și la partea socială pe care o deținea. Danciu, care a reprezentat și societatea cipriotă, a amânat discuția.

În aceeași zi, l-am contactat pe Mihai Bîrliba pe care l-am rugat să ne spună opinia sa în legătură cu faptul că Gabriel Marius Danciu, cumătrul său, a fost administrator și asociat la Braldini SRL, dar și reprezentant al Mirto Trading LTD Cipru, asociatul majoritar.

Trebuie menționat că, în timpul unei discuții anterioare, Mihai Bîrliba a declarat că Mirto Trading LTD nu-i spune nimic, că nu știe cine se află în spatele ei și că nici nu-și explică de ce firma Braldini SRL a avut sediul în două spații unde Bico Industries își are sediul (str. Petru Movilă, nr. 31, Piatra Neamț) și un punct de lucru (str. Metalurgiei, nr. 1, Vaslui).

Dialogul avut cu Mihai Bîrliba în 6 februarie: 

Redactor: Știți cine este acționar la Braldini SRL?

Mihai Bîrliba: N-am detalii, nu știu!

Red.: Nu ați discutat cu niciun reprezentant al firmei?

M.B.: Ba da, cu un domn care are împuternicire, domnul Moaleș…

Red.: Știați că domnul Asandei, șeful ADRNE, a fost administrator și acționar la această societate?

M.B.: Nu știam de treaba asta!

Red.: Cum explicați faptul că Braldini SRL a avut sediu la Vaslui, acolo unde firma dumneavoastră are un punct de lucru, dar a avut sediu și la Piatra Neamț, pe Movilă 31, unde este sediul Bico Industries?

M.B.: Nu pot să vă dau detalii, nu știu. Se poate să fi avut, dar nu știu… Noi avem închiriat spațiul din Vaslui, dar nu am detalii, pentru că este o firmă distinctă.

Red.: Mirto Trading Limited, firma care este acționar majoritar la Braldini SRL, vă spune ceva? Știți cine se află în spatele ei?

M.B.: Nu, nu știu!  

Red.: Deci, nu aveți nicio treabă cu Braldini…

M.B.: Nu!

Tot atunci, Mihai Bîrliba, la întrebarea dacă știa că Asandei, șeful ADRNE, a fost administrator și acționar la Braldini, a declarat sec „Nu știam treaba asta!”. Discuția datează din 6 februarie, pentru ca două zile mai târziu (8 februarie), când l-am rugat să ne explice prezența cumătrului său în „ecuația” Braldini, Mihai Bîrliba și-a amintit că firma se află printre partenerii comerciali ai Bico Industries.

Mesajul transmis de Mihai Bîrliba (8 februarie):

„Înainte de răspunde la întrebarea dumneavoastră, aș dori să fac o precizare legată de discuția noastră telefonică de miercuri 6 februarie. Având în vedere faptul că la momentul acelei discuții a trebuit să fac apel la memorie, nepregătit fiind, voi reveni cu o precizare. Firma Braldini SRL se află între partenerii noștri comerciali. Avem relații de colaborare, însă faptul că a avut sediul, în imobilul din strada Petru Movilă , mi-a scăpat din vedere. Am avut în spațiile închiriate un număr mare de chiriași, care au tot venit și plecat și nu am avut cunoștință despre acest chiriaș. Am verificat aceste zile și s-a confirmat. Legat de întrebarea dumneavoastră referitoare la domnul Danciu Marius, vă pot confirma că a preluat mandatul de administrator de la domnul Asandei, la recomandarea mea. Cu consideratie!”

 

Așadar, Bîrliba și-a reconsiderat radical poziția. Și-a amintit de Asandei, șeful ADRNE, că a fost administrator la Braldini SRL, dar și că Danciu a preluat mandatul de administrator la recomandarea sa.

Vasile Asandei (foto: al doilea din stânga), directorul ADRNE, nu și-a mai amintit prea bine episodul Braldini și, deși ne-a solicitat să-l păsuim pentru a face apel la memorie, nu ne-a mai contactat pentru a ne răspunde la întrebări.

 

Mirto Trading Limited a vândut, în 2007, 90% din acțiunile Petroflax

În luna iulie 2007, compania americană de ambalaje Pregis GmbH achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al producătorului de articole din polietilenă expandată Petroflax SA Piatra Neamț. Tranzacția i-ar fi costat pe americani 12 milioane de dolari. Numai că americanii nu au cumpărat acțiunile de la Mihai Bîrliba și ceilalți asociați ai Petroflax, ci de la Mirto Trading LTD din paradisul fiscal. În documentul pe care îl deținem se observă clar că Mirto Trading vinde 90% din acțiunile pe care le deținea la Petroflax, iar Mihai Bîrliba, Angelica Olariu, Florin Mitrea și Pro Logistics apar în calitate de foști acționari.

Asta înseamnă că cei din urmă au cesionat acțiunile firmei Mitro Trading LTD care, la rându-i, le-a vândut americanilor de la Pregis GmbH. În aceste condiții, este cel puțin dubios faptul că Mihai Bîrliba declară că nu a auzit de Mirto Trading LTD. Și asta în condițiile în care Mihai Bîrliba chiar a reprezentat firma offshore, așa cum rezultă și din acordul de vânzare/cumparare încheiat între Mirto Trading LTD și Pregis GmbH.

În ceea ce privește acționariatul societății Petroflax SA, cu șase luni înainte de vânzarea afacerii către americanii de la Pregis, el arăta astfel:

Mihai Bîrliba – 54% din capitalul social; Miron Alexandru Smarandache (actualul senator PSD de Bacău) – 28 %; Mitrea Florin – 12 %; Smarandache Laura Cremona – 5 %; Olariu Angelica – 1 %. În decembrie 2006, soții Smarandache au renunțat la acțiunile pe care le dețineau (33% din capitalul social), acestea fiind împărțite astfel: 8%-Mihai Bîrliba; 15%-Pro Logistics; 10% Petroflax.

Este clar că până în iulie 2007, când Mirto Trading LTD a vândut pachetul majoritar de acțiuni americanilor de la Pregis, Bîrliba, Pro Logitics, Mitrea și Olariu își vânduseră acțiunile ciprioților, despre care președinte Bico Industries, Mihai Bîrliba, spune că nu a auzit. De ce acționarii Petroflax au ales să vîndă compania unei firme offshore din Cipru, în curând.

(Foto deschidere: plusgoogle.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

Încrengăturile din spatele proiectului „Ansamblu rezidențial” din Precista. Offshore-ul, reprezentat o perioadă de Vasile Asandei, șeful ADRNE

Ce au stabilit proprietarii și reprezentanții investitorului în cazul proiectului „Ansamblu rezidențial” din Precista

 

 

5 comments

 1. Maria Sfetcu 11 februarie, 2019 at 16:47 Răspunde

  Când ceva este putred și miroase (sau pute!), cel mai ușor lucru care poți să-l faci este să dai cu parfum! La fel, când afacerile nu sunt tocmai legale și se pune de o mică evaziune fiscală, avem parte de o piesă de teatru de cea mai proastă factură. Tot o chestie cu înșelătorie s-a terminat și blocul unei distinse familii, tata, fecior și fiică, care a fost construit cu eludarea legii. Ce fac familiile care au dat bani pentru o locuință au luat țeapă. Și cică statul ne protejează! Am impresia că prezervativul cu care ne protejează statul este găurit!
  O zi frumoasa tuturor

 2. Stefan 11 februarie, 2019 at 18:30 Răspunde

  Si totusi nu pare a fi nimic ilegal in aceasta operatiune!La astfel de “optimizari” fiscale recurg si multe companii multinationale, banci, etc., fara sa fie vreo problema legala!Nu stiu cat era impozitul pe profit in Cipru la acea vreme, probabil in jur de 5% , deci proprietarii actiunilor au economisit cam 1,2-1,3 milioane de dolari la aceasta tranzactie….Greseala e ca au investit banii in Piatra Neamt in loc sa se duca cu ei la dracu’n praznic!Personal, daca as avea banii astia , nu as investi niciun sfant in Piatra Neamt, sau chiar in Romania!

 3. Gheorghe 11 februarie, 2019 at 19:52 Răspunde

  Ștefan,
  Din acest motiv suntem unde suntem ! Este o tara plină de șmecheri!
  Iar tu, probabil nu ai fi investit in Neamt pentru ca probabil ai mari afaceri sub acoperire, atata timp cat ai informații despre procente !

 4. Ghiuri 11 februarie, 2019 at 19:57 Răspunde

  Maria , daca nu știi inca acest BARLIBA ESTE CERCETAT PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ !
  El, are multi cumatrii / e expl Sc ASCLEPION sau SC SFÂNTA ELENA Sot NORD ARIN abonați la contracte cu Primăria Nramt si CJ
  Verificați contractele de închiriere încheiate intre Primarie si Asclepion /Sf Elena iar , Asclepion decontează bani ptr chirii de la CAS Neamt !

 5. Ionel 11 februarie, 2019 at 20:00 Răspunde

  Daca ar fi ceva legal fiti siguri ca nu ar apela nimeni la astfel de tertipuri. Dar sa nu uitam ca dl Barliba are niste dosare la Diicot Bacau pentru evaziune fiscala, impreuna cu patronul “ecologist” al pensiunii Balcost Dumbrava Rosie, deci pica nevinovatia acestuia in ochii nostri. Ca sa nu mai aducem in discutii numele lui Vlasie Ginel, Arsene, etc, cerc de afaceri dubios cu bani publici si achizitii dubioase

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.