Arsene, dator vândut unui om de afaceri. Șeful CJ, pus la colț de judecători

9
4624

Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, judecat într-un dosar pentru fapte de corupție, are probleme cu un cunoscut om de afaceri neamțean care, la un moment dat, i-a fost foarte apropiat. Mihai Bîrliba, patronul firmei Bico Industries, a apelat la ajutorul unui executor judecătoresc pentru a recupera de la Ionel Arsene suma de 60.000 de euro, bani pe care i-a oferit cu titlu de împrumut. În acest sens, între cei doi a fost încheiat, în data de 26 iunie 2015, un contract de împrumut autentificat la Biroul Notarial Lia Koszeghi.

Arsene nu a rambursat împrumutul, iar Bîrliba a apelat la ajutorul executorului judecătoresc Ioan Mareș, care a cerut instanței de judecată încuviințarea executării silite. Judecătoria Târgu Neamț a admis, în martie anul trecut, cererea. Astfel, instanța a dat mână liberă executorului să recupereze cei 60.000 de euro ai lui Mihai Bîrliba, persoana care îl împrumutase pe Arsene.

I-am solicitat lui Mihai Bîrliba un punct de vedere, dar și informații suplimentare cu privire la diferendul dintre cei doi, dar până la ora publicării articolului nu am primit niciun răspuns. În cazul lui Ionel Arsene, este cunoscut faptul că refuză dialogul cu publicația atacul.ro, însă, așteptăm punctul de vedere în legătură cu acest subiect, în situația în care se răzgândește.

Împrumut tranșat în instanță

De loc din Vânători-Neamț, Mihai Bîrliba a făcut parte din cercul de apropiați ai târgnemțeanului Ionel Arsene. În octombrie 2016, Arsene îl anunța pe Bîrliba drept candidat la alegerile parlamentare, pe lista PSD, la Camera Deputaților. Omul de afaceri fusese plasat pe un eligibil loc II. Candidatura nu a durat decât o noapte, pentru că, a doua zi, PSD Neamț a făcut anunțul că Bîrliba (foto) și-a retras candidatura. Motivul nu a fost făcut public, însă s-au făcut speculații în legătură cu presupuse afaceri ilicite cu certificate verzi ce erau investigate la acea oră de către autorități.

 

După ce, în vara anului 2016, Arsene a fost ales președinte al Consiliului Județean Neamț, Bîrliba a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, fiind reprezentantul lui Arsene. La un moment dat, a ajuns chiar președintele CA-ului. În toamna lui octombrie 2019, Bîrliba și-a dat demisia din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, locul său fiind luat de incompatibilul Dan Vasile Constantin. La nici două luni, doctorul Codruț Munteanu demisiona și el din funcția de manager al spitalului. Nu a existat nicio poziție oficială a spitalului cu privire la demisia lui Bîrliba din CA și nici nu știm ce activitate a avut acesta aici. Știm numai că, în perioada în care Bîrliba a fost în CA-ul spitalului, firma cumătrului său (Gabriel Marius Danciu, ginerele fostului ofițer IJP Neamț, Florin Amihăesei) – SOS Security – a încheiat multe contracte cu unitatea spitalicească.

La nici 5 luni de la retragerea din spital, Bîrliba a început demersurile în instanță pentru ca Arsene să-i înapoieze cei 60.000 de euro.

Arsene, mai presus de lege

Suma de 60.000 de euro, bani împrumutați de Arsene de la Bîrlliba pe 25 iunie 2015, nu apare în declarația de avere a inculpatului pentru fapte de corupție. Când a luat bani cu împrumut de la omul de afaceri, Arsene era deputat și președinte al PSD Neamț. Legal, împrumutul ar fi trebuit menționat în declarația de avere a lui Arsene depusă în 15 iunie 2016. Arsene a înscris împrumuturile de la bănci, plus două împrumuturi de la persoane fizice, de 135.000 lei și 40.000 euro, cărora nu le-a dat numele. Arsene a declarat că ambele împrumuturi au fost făcute în anul 2016, cu scadență în 2017.

Este clar că niciunul nu este împrumutul luat de la Bîrliba. În primul rând, omul de afaceri i-a dat banii lui Arsene în 2015, nu în 2016, iar suma a fost de 60.000 de euro, nu 40.000 de euro. În ziua împrumutului, cei 60.000 de euro însemnau, la cursul BNR, 267.462 lei, sumă care, așa cum se vede, nu se regăsește în declarația de avere a inculpatului pentru fapte de corupție. De fapt, Arsene a încălcat legea, pentru că era obligat să menționeze și numele celor de la care a împrumutat bani, însă nu a făcut-o. Agenția Națională de Integritate (ANI) nici gând să facă vreo verificare în acest sens, deși sunt probe clare că Arsene nu a respectat legea.

(Foto:Ghidul de completare a declarațiilor de avere și declarațiilor de interese- 2016)

Când a început să joace în politică, în 2012, Ionel Arsene avea o leafă de 878 de lei/lună și datorii de peste 200.000 de euro. Ulterior, lucrurile s-au îmbunătățit vizibil după ce a început să încaseze indemnizația de deputat. Acum, Arsene câștigă peste 13.000 de lei/lună, de 15 ori mai mult decât când activa în mediul privat, la firma sa care, între timp, a dat faliment.

Daniel MURARU

Citește și:

Cum l-a îmbogățit politica pe Ionel Arsene. Mașini de lux și sute de mii de euro fără justificare. Autoritățile au luat poziția struțului

Nu s-au descurcat în mediul privat! Au ales statul și le merge strună. Arsene, Asaftei și Dulamă, plătiți regește

Bîrliba a făcut afaceri cu firma din paradisul fiscal. Acțiunile Petroflax SA, vândute prin offshore

Încrengăturile din spatele proiectului „Ansamblu rezidențial” din Precista. Offshore-ul, reprezentat o perioadă de Vasile Asandei, șeful ADRNE

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

 1. ADY 5 ianuarie, 2021 at 17:44 Răspunde

  banii au fodst dati pentru candidatura lui barliba pe un loc eligibil la camera deputatilor si daca nu s-a materializat, logic ca omul si-a cerut banii inapoi. asa ca povestea cu imprumutul e praf de cop prajituri!

 2. Vasile 5 ianuarie, 2021 at 17:52 Răspunde

  Șpagă!!! Dacă DNA ar fi DNA ar putea afla cum de i s-a facut milă lu Barliba sa-i scape lui Șosetă murdară 60.000 euri , ” împrumut”.
  Formula e tipica la psd.Dai sefului ca ti-i scoti tu dupa ce te pune unde trebuie.Acuma Barlitu n-are cum spune adevăru ca intră la dare de mită.

  • Dana 5 ianuarie, 2021 at 19:33 Răspunde

   Ady, asa este. Mare adevar graiesti. Nu a existat nici un imprumut, in realitate. Dar, in fata legii, conform Codului de Procedura Civila, hartiile si inscrisurile autentificate, semnate de parti, in fata unui notar, reprezinta probe certe. In baza acestora se formuleaza actiunile in revendicare. Daca pe documente scrie ca a fost un imprumut, imprumut ramane. De ce a amanat Barliba, atata timp recuperarea „datoriei”, numai el stie.

 3. constantin 6 ianuarie, 2021 at 09:03 Răspunde

  Nu este vorba de nici un imprumut ci de reglari de conturi.Cand vad aiurelille de 60.000 euro, 100.000 eu,sau 400.000 eu.nu pot sa cred decat de spaguiala si hotii.Cinstitul de Barliba de Vanatori nu stia ca cei de la Grumazesti au in sange smecheria.Am cunoscut multi afaceristi din Grumazesti dar mare parte erau experti in negot.Cred ca Barliba a gresit cu procedura fiindca va avea mari probleme cu Arsenie.

 4. Doina 6 ianuarie, 2021 at 14:51 Răspunde

  Își imaginează cineva ca toate celelalte nulități absolute din zonele TG.Neamț si Roman au ajuns în parlamentul țării de valoroși ce sunt? Nicidecum. (***) la acest (***), Șosetă a fost singurul criteriu.

 5. Ciufutu 6 ianuarie, 2021 at 16:44 Răspunde

  Distingem patru categorii de alesi ai lui Ion Arsene pentru a ocupa scaunele cele mai importante ale institutiilor publice:
  1. Cioatele. Acestea sunt memoria genetica a Partidului Comunist Roman. Oameni fara nici un merit, fara nici o valoare, fara nici un Dumnezeu. Niste gargaragii.Ei raman stalpii de baza ai infamiei neocomuniste. Ii puteti admira in toate mandatele de consilieri psd si sunt cei dintai presedinti in AGA sau CA urile institutiilor de sub Soseta. Nu vor disparea din inimile analfabetilor lor sustinatori decat odata cu urmatoarea glaciatiune.
  2. Mostenirea Guvidului lasata lui Sosera. Schimbator de valuta si comersant de caciuli de „hastragan”, parlitul imbracat in costum de tergal cu 2 numere mai mare , nu avea habar despre locul in care se ascunde cheia succesului in politica. Pokerist de rasa, Guvidul i-a predat garda sa de corp spre a-i indruma pasii. Nici nu mai avea nevoie de ea.Stia el de ce.
  3. Smenarii . Acestia sunt puslamalele care nici ei n-au facut nimic decat sa insele si sa adune bani cu care sa-si cumpere de la presedintele numit de Dragnea ,al psd, functiile. Ii cunoasteti prea bine. Vulcanizatori, aprozarese, chioscangii sau ajutoare de asfaltagii ,cu CV-uri ornate la fabricile de diplome din Romania post decembrista.
  4. Curvele. Despre ele nu pot spune ca au fost comuniste, ca-s prea tinere. Unele , e drept in pragul menopauzei acum, au fost folosite si la PDL pe vremea cand si pedeleul avea erectie ca lumea. Celelalte, trufandalele, au fost aduse de pe caldaram de cel care le cunostea cel mai bine,sa afaneze un partid putred dar nemuritor. Bafta tuturor!

  • Dana 9 ianuarie, 2021 at 18:33 Răspunde

   Gresit. Nu se fura intre ei. Fura de la noi, cei care ingrosam randurile fraierilor ce-si achita taxele si impozitele la timp. De unde bani de excursii in Israel, Muntele Athos, facultati de medicina pe la Mures (cu BAC-ul luat pe genunchi), masini de lux, pantofi sclipiciosi, botox si posete de lux? „Succesuri” nu gluma. A fi taran nu este o rusine. Ei sunt hoti ordinari.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.