Pontaj cu cartelă la Spitalul Județean Neamț. Cât a costat sistemul și cine-l livrează

18
688

De câteva săptămâni, în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se vorbește despre intenția conducerii de a introduce, pentru angajați, un sistem de acces în unitatea sanitară pe bază de cartelă. Pontajul electronic a fost introdus deja în alte spitale din țară, iar părerile privind utilitatea lui sunt împărțite. Unii angajații nu par a fi deloc încântați de idee, afirmând că sistemul nu face altceva decât să reînvie practicile securiste. Pe de altă parte, șefii spitalelor în care au fost implementate astfel de sisteme afirmă că rolul acestora este acela de a descuraja chiulul cadrelor medicale de la serviciu. Odată introduse cartelele de pontaj electronic, cei care vor supraveghea sistemul vor ști exact când a părăsit un angajat spitalul, dar și cât a lipsit. Astfel, cei care vor lipsi de la serviciu nemotivat vor fi sancționați și vor primi mai puțini bani. Faptul că cei din conducerea spitalului nu au explicat exact ce înseamnă pontajul electronic a dat frâu liber speculațiilor de tot felul, prin spital circulând informația că aparatura ar fi ultraperformantă, sistemul de control acces și pontaj biometric fiind cu  recunoaștere facială.

Firma unui cumătru, furnizorul sistemului de 100.000 de lei

Conducerea Spitalului Județean Neamț s-a mișcat repede, iar la sfârșitul lunii iunie a achiziționat sistemul de pontaj pe bază de cartelă. Prețul: 80.008 lei (18.212 de euro), fără TVA, sau 102.000 lei, cu TVA inclus. Aparatura și montajul vor fi asigurate de firma SOS Security Piatra Neamț. În data de 28 iunie, la ora 10.52, Spitalul Județean Neamț a postat, în sistemul electronic pentru achiziții publice – SICAP -, anunțul „Instalare și punere în funcțiunie sistem pontaj electronic”.

 

 

La ora 11.17, adică la 25 de minute de la postarea anunțului, contractul era atribuit firmei SOS Security SRL, unde administrator și asociat unic este Gabriel Marius Danciu, ginerele lui Florin Amihăesei, fostul șef al Serviciului judiciar din Poliția Neamț. La rândul său, Amihăesei este bun prieten cu Mihai Bîrliba, patronul firmei Bic Industries SRL, care are și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Neamț.

De fapt, Bîrliba este reprezentantul președintelui Consiliului Județean Neamț, adică al lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție, în CA-ul spitalului. Mergând mai departe pe linie de rudenie și de prietenie, Bîrliba este cumătru cu Danciu, botezându-i acestuia unul dintre copii. În urmă cu  câteva luni, atacul.ro a arătat că Danciu a administrat o firmă offshore, Mirto Trading Ltd, controlată de Bîrliba. Aceeași societate cipriotă a fost administrată, o bună bucată de timp, și de Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

(Foto: Facebook/Monalisa Danciu)

În schimbul sumei de 100.000 de lei, SOS Security va furniza și va instala un sistem de pontaj cu 10 terminale, 1.600 carduri personalizate și programate, server cu programe aferente sistemului de control acces și pontaj. Din această descriere a contractului nu reiese că ar fi vorba de un sistem de control acces și pontaj biometric cu  recunoaștere facială.

„Nu este anormal că vor să introducă un sistem de pontaj, însă umblă vorba prin spital că aparatura cumpărată este biometrică, cu amprentă și scanare facială. Ar fi ceva de super vârf ca și performanță, iar prețul vehiculat ar fi 30.000 de euro. Este clar că angajații nu-si vor da acordul pentru prelucrarea datelor biometrice, ceea ce înseamnă că dacă au dat 30.000 de euro pentru un aparat performant pe care o să-l folosească la capacitatea unuia care costă 5.000 de euro. Un alt aspect ciudat este acela că, așa cum se știe, sunt secții care vor fi renovate, iar spitalul vechi va fi demolat. Cu toate acestea, aparatura va fi instalată și în aceste zone. O fi normal? ”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un angajat al Spitalului Județean Neamț.

Temerile angajaților sunt justificate atâta timp cât cei din conducere nu fac un minim efort pentru a oferi informații clare și complete cu privire la implemnetarea acestui sistem de pontaj electronic cu cartelă.

Daniel MURARU

Citeste si:

Încrengăturile din spatele proiectului „Ansamblu rezidențial” din Precista. Offshore-ul, reprezentat o perioadă de Vasile Asandei, șeful ADRNE

Bîrliba a făcut afaceri cu firma din paradisul fiscal. Acțiunile Petroflax SA, vândute prin offshore

 

18 comments

  • Cretu Dan 20 iulie, 2019 at 11:01 Răspunde

   Felicitari domnule jurnalist. Nu stiu cine va ofera aceste date, dar sunt de profunzume. Sa nu uitam ca dl Amihaesei, prin functia pe care a detinut -o in IPJ s-a cam dezvoltat. Umbla vorba prin targ ca patrona mai multe sali de jocuri de noroc(cate aparate aveau licenta, Domnul stie), era in relatii foarte bune cu interlopi (unii dintrei ei plecati dintre cei vii), avea cateva vile la Tg Neamt si Ardeluta introdusenin circuit turistic etc. S-a miscat bine …

 1. Aș fi semnat dar chiar ne-au amenințat că ne bagă în comisia de disciplină 20 iulie, 2019 at 08:29 Răspunde

  S-au rezolvat problemele de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț! Mai rămânea să avem posibilitatea de scanare biometrică a personalului, dar iată că și acest aspect a fost rezolvat! Nu-i bai că personalul nu și-a dat acordul (și nici nu-l va da în ciuda amenințărilor gen “comisie de disciplină”) pentru înregistrarea datelor biometrice, e bine că device-urile există, sunt montate deja și că avem tehnologie de ‘j de mii de euro pe pereți. Inutilizabilă, ce-i drept, decât la nivel de carduri. Pentru asta se puteau folosi dispozitive mult mai ieftine dar design-ul ar fi lăsat de dorit! Și cum să ratezi ocazia de a avea pe perete acest veritabil Picasso al tehnologiei? Nici tabloul nu face cartofi prăjiți și totuși cunoscătorii fini dau sume serioase ca să-l atârne-n holul de la intrare, pentru bucuria ochiului. Și, bonus, mai acoperă și pata de pe tapet!
  Salut decizia conducerii și folosirea profesioniștilor de la SOS Security, echipa care a instalat și mult-iubitul-și-aplaudatul sistem taxare și acces cu barieră în parcarea spitalului! Sunt sigur că prețurile lor sunt cele mai bune de pe piață, așa cum sunt și în cazul cardurilor de acces în parcare. Cele mai bune pentru ei, evident.
  Așteptăm dispozitivele de scanare ADN pentru accesul la budă, linia de metrou pentru transfer subteran inter secții și alternativa aeroglisor pentru când plouă, heliport-ul adaptat la standardele OZN-urilor din Calea Lactee pentru transferul inter galactic și dispozitivul de weather modification ca să nu fim nevoiți să reparăm acoperișul. Asta cu dispozitivul de alterare a climei este, totuși, o exagerare: se pare că putem rezolva problema prin înlocuirea clopotului actual al bisericii din curte cu un clopot de generație nouă și achiziția pentru acesta a modulului anti-grindină (chipul Sfântului Vreme Bună în foiță de platină, să fie în contrast cu aurul clopotului). Sunt sigur că persoana care a semnat referatul de necesitate pentru scanarea biometrică ar semna fără rezerve oricare din propunerile de mai sus. Și dacă sunt pe ofertă, de ce să nu le luăm?

  P.S. Spun unii comentatori de serviciu cum că, în perspectiva noului spital mai-înalt-ca-Pietricica, investiția ar fi inutilă în clădirile care oricum vor fi dărâmate. Eu zic să nu-i băgăm în seamă pe cârcotași! Trebuie să compensăm cumva starea de degradare a secțiilor iar această minune tehnologică inutilizabilă își face treaba cu succes! Chiar mă gândesc să instalez în cotețul găinilor un scanner de retină, ca să compensez cu acoperișul șubred… Decât să înlocuiesc scânduri de 30 de lei, mai bine instalez un dispozitiv de 500 euro, nu? Felicitări și la mai multe achiziții inspirate! Putem atrage acum vizitatori contra cost, la concurență cu muzeele tehnologiei din întreaga lume! Păcat că nu e vorba de tehnologii de vârf în domeniul medical, dar e un pas înainte!

 2. Victor Simeria 20 iulie, 2019 at 09:36 Răspunde

  Bolnavii mănâncă zoaie și pe holuri pute a călcat, iar Soseta cu securistii sug la greu, pana la ultimul leu, banii bolnavilor .
  (***) asta trebuie arestată de urgenta

  • Silviu 21 iulie, 2019 at 22:51 Răspunde

   Noroc cu larghetea moderatorului ca va lasa sa “va porcici” , sa promovati comentarii jenante si lipsite de nunata, infecte si fara substanta

 3. fatacuboturos 20 iulie, 2019 at 12:28 Răspunde

  Membrii CA de la SJU Piatra Neamt (se pare ca unii,din cauza “studiilor terminate cu brio”la varsta inaintata)au uitat literele alfabetului, incat,nu au mai reusit sa completeze,DA si DI la 15.06.2019.

 4. sita adriana 20 iulie, 2019 at 17:19 Răspunde

  I-au lasat fara vaucere de vacanta pe cei care se pensioneaza anul acesta- total ilegal, imoral- si trateaza ca vite personalul medical!

 5. Tot indisciplinatu’ 20 iulie, 2019 at 19:19 Răspunde

  Ce să-i faci… legea spune că drepturile salariale se plătesc înaintea oricăror alte creanțe și totuși tichetele de vacanță pe anul trecut (asimilate drepturilor salariale și statuate prin lege) nu au fost date nici acum. S-au dat tichetele pe anul acesta, probabil gândindu-se că personalul uită. Nu-i nimic, în loc de tichete de vacanță, avem scanare facială 🙂

 6. Stefan 20 iulie, 2019 at 19:21 Răspunde

  Sistemul de pontaj trebuia introdus de mult, chiar daca unele cadre medicale sunt ofuscate!Mi se pare firesc sa fii platit pentru orele de munca efective, nu ca sa pleci la ora 12.00 de la spital cum fac majoritatea medicilor!Acest sistem ar trebui implementat si in policlinica , unde unii doctori consideraca programul este optional.Ca sa stie si poporul, medicii au program 7 ore pe zi, 5 zile pe saptamana plus garzi.O garda este recompensata cu cca 1000 de lei, iar veniturile unui medic sunt de 12-14.000 lei lunar.Apreciati si d-vs daca toti isi merita banii…Sigur, pretul sitemului e cam mare , dar macar sa functioneze…

 7. Stefan 21 iulie, 2019 at 10:14 Răspunde

  Vai, ce tragedie!Nu au venit tichetele de vacanta de 1400 de lei (sau cat or fi) la domnii doctori care iau 500 de euro spaga la o operatie, sau la zecile de angajati de la administrativ si contabilitate care freaca menta!Nu stiu cum ii mai suporta in primul rand medicii si personalul medical care chiar muncesc constiincios si fara spaga (putini, din pacate)…

 8. Leuco 21 iulie, 2019 at 12:27 Răspunde

  La spitalul din Piatra-Neamț se montează un sistem de pontaj electronic cu cartelă. Adică nu mai poate veni cine vrea dintre angajați la orice oră și să plece la orice oră. Medicii și asistenții care figurau în acte la muncă la spital, dar ei placau cu câteva ore mai devreme la cabinetele private sunt disperați și nu știu ce să mai facă pentru a nu se implementa acest sistem. Nu prea știu unii medici ce să facă nici cu persoanele angajate fictiv care nu prea veneau la serviciu, dar apăreau ca fiind. E panică mare.

 9. NEMTEAN 21 iulie, 2019 at 20:24 Răspunde

  UN SPITAL DE (***), (***)… CONDITII MIZERABILE , ETC!

  MASA UNUI PACIENT /ZI ESTE DE 4.56 RON!!!, BANI PT. MEDICAMENTE NU SUNT, VOINTA SI RESPECT NU EXISTA , IMPLICARE ZERO!!!
  80% DIN FONDURI MERG PE SALARIILE NESIMTITE ALE SALARIATILOR CARE SFINDEAZA ORICE REGULI!

  PROPUNEM INCHIDEREA SPITALULUI JUDETEAN NEAMT , SUNT ALTE SPITALE IN TARA, NU-I BAI!!!

 10. Xxx 22 iulie, 2019 at 20:45 Răspunde

  Pontajul cartelei nu este nicicum o practica de natura comunista!
  Doar cei care lucrează doar la stat ,nu au auzit de aceasta metoda de pontaj ,practicată in țările din vest.

 11. Nelu 22 iulie, 2019 at 21:20 Răspunde

  Bravo nemteanule! Fix asa am zis si eu! De ce sa-l tina deschis, ca sa-si primesca aia lefurile??? Citi.lucreaza cu adevarat????

 12. Florin 23 iulie, 2019 at 09:07 Răspunde

  ”Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru” – prevede art 119 din Codul Muncii.
  Celor care nu le place că le sunt contorizate orele de stat la serviciu n-au decât să-și caute loc de muncă în sectoare unde nu se aplică acest articol din Lege. Sau să-și facă propriile afaceri, unde nu mai trebuie să dea socoteală dacă stau la program 3 ore și pe pontaj figurează cu 8.
  Cât despre zoaie și mirosuri pestilențiale, salariații pot sesiza autoritățile asupra faptului că locul de muncă nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar (SIC!) :)))))))))))))))))

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.