CJ-ul lui Ionel favorizează firma de pază a ginerelui unui fost comisar de poliție

6
1890

În Consiliul Județean Neamț, bătătura lui Ionel Arsene, reales recent de nemțeni pentru încă 4 ani în fruntea instituției, nu toate activitățile se desfășoară cu respectarea legii. O spun auditorii Camerei de Conturi Neamț care au finalizat, de curând, un control ce a vizat modul în care instituția a cheltuit banii publici. Una dintre nereguli a fost constatată în cadrul unui contract încheiat de Consiliul Județean Neamț cu firma SOS Security SRL, controlată de Marius Danciu (administrator și asociat unic), ginerele lui Florin Amihăesei, fostul șef al Serviciului judiciar din cadrul Poliției Neamț. Totodată, Danciu este și finul omului de afaceri Mihai Bârliba, fost președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț și membru simplu în CA până anul trecut. Cât a fost în CA-ul spitalului, afacerile finului cu cea mai mare unitate sanitară din județ au explodat efectiv. SOS Security a livrat și livrează diverse produse spitalului, inclusiv echipamente de protecție împotriva Covid – 19, și prestează diverse servicii (reparații sisteme supraveghere, mentenanță uși automate etc). În paralel, firma a dezvoltat o bună relație de colaborare și cu CJ-ul condus de Ionel Arsene, prestând pentru instituția publică diverse servicii, inclusiv de pază. La un astfel de contract au descoperit auditorii de la Camera de Conturi că societatea SOS Security a fost favorizată, valoarea abaterii fiind stabilită la câteva zeci de mii de lei. 

Contract de pază de peste 100.000 de euro

La sfârșitul anului 2018, când nemțenii se pregăteau de sărbători, Consiliul Județean Neamț încheia, pentru anul 2019, un contract de servicii de pază cu firma SOS Security pentru patru „puncte de pază”, valoarea afacerii fiind de 440.107 lei, fără TVA ( 15,50 lei/oră). Contractul stipula clar că prețul nu poate fi modificat pe durata derulării, cu o singură excepție: majorarea salariului minim pe economie. Aproape de finele lunii februarie 2019, un act adițional pentru ajustarea tarifului orar la 16,50 lei/oră, fără TVA, a venit cu majorarea valorii totale a contractului, cu aproape 30.000 de lei, deoarece salariul minim pe economie a fost majorat.

Spre sfârșitul lunii martie 2019, cei de la Consiliul Județean au stabilit că trebuie asigurată paza unor bunuri imobile de pe strada Gavril Galinescu, din Piatra-Neamț, deși acestea nu erau încă transferate din patrimoniul Apa Serv SA în domeniul privat al județului Neamț. Predarea – primirea efectivă a acelor bunuri a fost efectuată de abia la finele lunii mai 2019. În luna iulie a aceluiași an, cei de la CJ au demarat procedura de achiziții publice de servicii de pază, prin Bursa Română de Mărfuri – Terminalul Piatra-Neamț, procedura selectată fiind cererea de ofertă, cu cel mai scăzut preț, stabilit printr-o ședință de licitație cu strigare. 

În afara firmei SOS Security SRL (care a venit cu prețul de 16,65 lei/oră, fără TVA), a depus ofertă, cu un preț mai mic (15,55 lei/oră, fără TVA), și Silguard Ena SRL. În urma licitației, au scăzut tarifele la 11 lei/oră, fără TVA, în cazul Silguard Ena SRL, și la 12 lei/oră, în situația SOS Security.

Cei din comisia de evaluare au respins ambele oferte, motivând că „sunt nejustificate temeinic și, totodată, nerealiste comparativ cu prețurile practicate pe piața liberă pentru servicii similare”.

Totul a fost dat uitării aproape două luni, timp în care reprezentanții CJ-ului nu au mai inițiat nicio procedură de achiziție de servicii de pază pentru imobilele de pe strada Gavril Galinescu. La începutul lunii septembrie, însă, Consiliul Județean a găsit de cuviință să încheie un act adițional la contractul inițial încheiat la finele anului 2018, cu … SOS Security SRL, pentru a asigura paza bunurilor de pe Gavril Galinescu în schimbul a aproape 43.000 de lei. S-a întâmplat acest lucru cu toate că oferta firmei, de 16,65 de lei/oră, fără TVA, fusese respinsă de comisia de evaluare și chiar și în condițiile în care contractul prevedea clar că prețul nu poate fi modificat pe perioada derulării contractului. Practic, cei de la Consiliul Județean au călcat în picioare prevederile contractuale, dar și legea privind achizițiile publice, doar ca să-i ofere firmei SOS Security și această parte de serviciu de pază.

 „Sintetizând aspectele menționate mai sus, se constată faptul că odată cu încheierea actului adițional nr. 2/06.09.2019, prin care este majorată valoarea contractului nr.23810.20.12.2018 cu suma de 42.757,20 lei fără TVA, UATJ Neamț a încălcat clauzele contractuale asupra cărora a convenit prin semnarea contractului inițial. Ne referim aici la clauzele potrivit cărora „Prețul este ferm și nu se poate modifica pe toată perioada contractului”, iar actualizarea prețului poate interveni doar în cazul în care salariul minim pe economie se majorează”, se arată în raportul auditorilor.

Mai mult decât atât, în documentația elaborată de către Bursa Română de Mărfuri – Terminal Piatra Neamț și aprobată de către UATJ Neamț în calitate de ordonator, documentație care a stat la baza procedurii de achiziție pentru contractul inițial nr.23810/20.12.2018, se fac precizări clare cu privire la încheierea unor eventuale acte adiționale. Astfel, se subliniază faptul că <<orice act adițional la contract va fi încheiat între ordonator și câștigătorul procedurii fără a se modifica prețul de adjudecare stabilit prin Hotărâre și va fi înaintat organizatorului pentru a fi vizat și de acesta în termen de 3 zile lucrătoare de la semnare. În cazul nerespectării acestor obligații de către ordonator și câștigătorul procedurii, actul adițional respectiv va fi considerat ca desființat de drept,  fără altă formalitate prealabilă>>.

Din cumularea majorărilor de preț aferente celor două acte adiționale încheiate între UATJ Neamț și SC SOS SECURITY SRL, reiese faptul că valoarea modificărilor intervenite pe perioada de derulare a contractului inițial reprezintă 16,50% din prețul acestuia, procent ce depășește pragul de 10% prevăzut de legislația din domeniul achizițiilor publice.

Valoarea abaterii a fost stabilită la 50.881,07 lei, sumă ce reprezintă valoarea cu TVA a actului adițional nr.2/17688/06.09.2019 încheiat de UATJ Neamț, cu nerespectarea clauzelor contractuale ale contractului inițial nr. 23810/20.12.2018.

(Foto: sos-security.ro)

Daniel MURARU

Citește și:

Spitalul Județean a cumpărat măști de protecție scumpe de la o apicultoare și de la finul fostului șef al CA-ului

Pontaj cu cartelă la Spitalul Județean Neamț. Cât a costat sistemul și cine-l livrează

Bîrliba a făcut afaceri cu firma din paradisul fiscal. Acțiunile Petroflax SA, vândute prin offshore

6 comments

 1. Soimul maltez 16 octombrie, 2020 at 14:50 Răspunde

  Acest amihaesei este tovarasul dottorilor paul lica si ben dottori cu multi arginti si fara de carte , acestia s-au ajutat mereu intre ei facand de tot rasul politia romana. Acestia la randul lor au fost ajutati de un tip un troglodit ofiter superior la DGA STRUCTURA CENTRALA cu numele de e.y soimul carpatin. Acest ghertoi a cerut prin anul 2005 de la unul cercetat de un coleg de al lui …..un dar de 10.000 de coco euro. Cand a auzit colegul lui acest lucru era sa-l rupa pe prist cu bataia. Papagalul are raza de actiune pe filiwra general Toma – tg.neamt – tazlau – balcani bacau. Ia ghici cine este…….

 2. Malta 16 octombrie, 2020 at 21:55 Răspunde

  Alambicat vorbesti soimule maltez sau cavaler al ordinului de m_alta…alta. (***), tu esti? Nu ai somn baiatule…Poti spune ca Amihaiesei patrona jocurile de noroc , ca se stie. Ca Amihaiesei era prieten cu Mararii, caci se stie….ca avea afaceri in domeniul turismului….iar se stie

 3. Daniela 16 octombrie, 2020 at 22:22 Răspunde

  Ma gandesc sa intreb daca, in control la CJ Neamt, din partea Camerei Curtii de Conturi Neamt, a fost aceeasi echipa “vrednica de toata admiratia”, care a vizitat in 2018, si UAT Comuna Dobreni. Cum s-a intamplat oare ca, la CJ Neamt s-au calculat, asa de amanuntit, abaterile, rezultate din favorizarea unui anume furnizor? La Dobreni, cu toate ca, auditorul care a facut efectiv verificarile, a vazut exact cum stateau treburile in mod real, a fost sfatuit sa nu faca valva si sa puna batista pe tambal exact acolo unde ar fi trebuit sa actioneze in folosul legii. Mai pe intelesul tuturor, a vazut penal-ul dus la extrem, a vazut facturi false, xeros-uri contrafacute, o factura in valoare de 88920 lei si un caiet de sarcini nedatate, doua contracte de vanzare-cumparare contrafacute, pentru acelasi mijloc de transport si multe altele. In schimb, s-a facut mare tamtam pentru ca un referat de necesitate, ramas neinregistrat. Pe moment, cel napastuit de asa fapta si rastignit pe cruce, nu si-a dat seama de ce s-a intamplat asa. In ianuarie 2019, cand si-a verificat corespondenta de email, a vazut cum statea de fapt situatia. El daduse la timp, documentele pentru contrasemnare primaritei Cretu, dupa cum rezulta din corespondenta de email. Dar i-au fost restituite dupa data de 04.08.2017, cand nu mai putea fi inregistrate retroactiv, pentru a se incadra in intervalul de derulare al achizitiei autobasculantei. Si astfel au ramas fara nr de inregistrare. Ramane de stabilit, ce pedepseste codul penal, mai aspru. Constituirea de grup infrational, instigarea la fals si uz de fals, falsul si uzul de fals in inscrisuri publice, incredintarea unor inscrisuri false sefului de birou financiar-contabil pentru a le deconta in favorea unor interese de grup? Sau faptul ca a ramas un referat de necesitate neinregistrat, culmea, prin grija acelorasi persoane care s-au ocupat sa-i trimita in cont, lui Popa Valer, contravaloarea a trei facturi? Vom vedea curand. Termenul este pe 11 ian 2021. Pana atunci, poate vor explica si cei de la Curtea de Conturi Neamt, de ce s-au solidarizat cu primarita Cretu Vasilica si chiar membrii fostului CL Dobreni, de ce au sustinut ca furnizorul Popa Valer, nu a fost obligat sa prezinte nici un fel de inscrisuri justificative in legatura cu rabla de la SC Elbuz Com Srl, pe care a expediat-o la Dobreni, pe ascuns. Poate se hotaraste si viceprimarul Ariton Vasile impreuna cu membrii comisiei de receptie sa spuna cand, cum si in ce fel s-au intocmit actele de receptie ale autobasculantei. Pe baza caror documente, cele reale sau cele contrafacute? Cam multa treaba, nu-i asa? Undeva este frig si intuneric. Si multa mizerie. Acolo insa, lipseste mila pentru excroci.

 4. Soimul maltez 17 octombrie, 2020 at 14:40 Răspunde

  Nu dottore Ben nu sunt (***) care oricum habar nu are pe ce lume traieste. Sunt cosmarul vietii voastre dottori va rog sa dati inapoi banii incasati ilegal pe doctorate ca sporuri stiti voi ce suma n’asa. Acolo un fleac de vreo 300.000 lei pentru toti 3 ca este pacat de Dumnezeu sunt bani cu sange de la amaratii de romani. Sau doar Baranga de la ornis va mai poate convinge pe voi sa va potoliti. Apropo cand facea Amihaesei toate matrapazlacurile de mai sus 2 dintre voi erati subordonatii lui de ce nu l-ati tras de maneca sau erati tovarasi la parte dottori………..

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.